Misterul Pricolicilor

pricolici

Dimensiune font:

| 26-02-2024 13:37

În inima mitologiei românești, printre poveștile care au traversat secolele și au continuat să fascineze generații întregi, se află figura enigmatică a pricoliciului. Duhuri malefice, transformate din oameni după moarte și capabile să ia înfățișarea unor animale, ei reprezintă o parte întunecată a tradițiilor și credințelor populare românești. În ciuda progresului și modernizării, aceste legende continuă să persiste în conștiința colectivă, alimentând imaginația și curiozitatea oamenilor.

Descriși ca fiind capabili să ia forma unor animale, pricolicii sunt considerați a fi printre cele mai temute și periculoase entități din folclorul românesc.

Sufletele celor răi

Legenda pricoliciului este strâns legată de credința în viața de apoi și de ritualurile funerare. Se crede că unii oameni au capacitatea de a deveni pricolici dacă nu li se oferă un înmormântare adecvată sau dacă li se făcea rău în timpul vieții. Astfel, tradițiile și obiceiurile legate de înmormântare au devenit extrem de importante în cultura populară românească, în încercarea de a împiedica revenirea acestor spirite malefice.

Despre acești duhuri malefice, care se presupune că se transformă în animale după moarte, circulă legende și superstiții care încă își păstrează influența asupra credințelor și tradițiilor populare.

Se spune că pricolicii sunt sufletele celor răi sau ale celor care au avut o moarte nedreaptă și care nu găsesc odihnă în lumea de dincolo.

În inima tradițiilor. Obiceiuri și superstiții

Pricolicii nu sunt doar personaje ale poveștilor înfricoșătoare, ci și subiectul unor obiceiuri și superstiții încă prezente în unele comunități românești. Aceste tradiții au rădăcini adânci în trecut și sunt menite să protejeze oamenii de influența malefică a acestor spirite.

Unul dintre obiceiurile cunoscute este cel al sfințirii casei sau al locurilor unde se presupune că pricolicii ar putea să-și facă simțită prezența. Oamenii recurg la această practică pentru a alunga orice energie negativă și pentru a asigura un mediu sigur pentru ei și familiile lor.

Totodată, există și superstiții legate de comportamentul oamenilor în anumite situații sau perioade ale anului. De exemplu, se spune că pricolicii sunt mai activi în nopțile cu lună plină sau în timpul anumitor sărbători religioase. Pentru a se proteja, oamenii pot recurge la diverse practici, precum purtarea unor obiecte cu puteri magice sau evitarea anumitor locuri considerate a fi frecventate de spiritele malefice.

Povestirile despre pricolicii au fost transmise din generație în generație prin intermediul poveștilor populare, al folclorului și al tradițiilor orale.

În satele tradiționale românești, bunicile și bunicii își învață nepoții despre pericolele ascunse în întuneric și despre modul în care să se ferească de influența pricolicilor. Aceste povești captivante au puterea de a ține vie tradiția și de a menține vie fascinația pentru lumea supranaturală.

Personaj de poveste

Cu toate că miturile și tradițiile despre pricolicii continuă să fascineze și să inspire, cercetarea modernă aduce perspective noi asupra acestor fenomene. Antropologii și folcloriștii încearcă să înțeleagă mai bine rolul și semnificația acestor credințe în cadrul comunităților locale.

Unii cercetători consideră că povestirile despre pricolicii reflectă anumite aspecte ale anxietăților și temerilor oamenilor din trecut, precum frica de necunoscut sau teama față de forțele malefice. Alții văd în aceste mituri o modalitate de a transmite valori și norme sociale într-o manieră accesibilă și memorabilă.

Pricoliciul, cu aura sa întunecată și misterioasă, a inspirat și a captivat imaginația multor artiști și scriitori români de-a lungul timpului. În literatură, aceste entități malefice au fost adesea prezente în operele de ficțiune, aducând un element de mister și suspans în povești. Scriitori precum Ion Creangă, Mihail Sadoveanu sau Mircea Eliade au explorat tema pricoliciului în operele lor, aducându-le astfel în atenția publicului larg și contribuind la perpetuarea lor în cultura populară.

În artă, a fost adesea reprezentat în diverse moduri, de la picturi și sculpturi până la filme și piese de teatru. Deși imaginea lui poate varia în funcție de interpretarea artistului, aceste reprezentări contribuie la întărirea mitului și la consolidarea locului său în imaginația colectivă a poporului român.

Pricolicii în conștiința populară

Chiar și în era modernă, când progresul tehnologic și schimbările sociale au transformat radical lumea în care trăim, legendele despre pricolici continuă să trăiască în conștiința populară a oamenilor. Chiar dacă mulți oameni consideră aceste povești ca pe simple relicve ale trecutului, influența pricolicilor poate fi observată în diverse aspecte ale vieții contemporane.

De exemplu, în unele comunități rurale, tradițiile și obiceiurile legate de îngrijirea morților și de ritualurile funerare sunt încă respectate cu sfințenie, în încercarea de a preveni revenirea lor și a altor spirite malefice. De asemenea, credințele legate de protecția împotriva lor au fost adaptate și reinterpretate în funcție de contextul social și cultural modern, reflectând astfel continuarea importanței acestor legende în viața cotidiană a oamenilor.

Indiferent de interpretare, misterul pricolicilor continuă să își păstreze farmecul și să captiveze imaginația oamenilor. În inima tradițiilor românești, aceste ființe supranaturale rămân un simbol al luptei dintre bine și rău, între lumină și întuneric, într-o poveste care continuă să fie transmisă din generație în generație.

Pricolicii sunt mai mult decât simple personaje ale mitologiei românești; ei sunt povești vii, tradiții și obiceiuri care au supraviețuit timpului și care continuă să fascineze și să inspire oamenii din toate colțurile țării. În fiecare legendă și în fiecare obicei se ascunde o bucată din trecutul și din identitatea poporului român, reamintindu-ne de bogăția și diversitatea culturală a acestei țări pline de mister și farmec.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Tradiții de ziua Sfântului Gheorghe
23/04/2024 10:04

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit in fiecare an pe 23 aprilie În calendarul popular, Sfantul Ghe ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/04/2024 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Horoscopul zilei
22/04/2024 04:27

  CAPRICORN Poate o s-aveţi o discuţie - de principiu - referitoare la locuinţa şi o să vă decideţi fie acum dacă vă luaţi alta, ori o renovaţi doar, fie in ianuarie - februarie. E posibil s ...

HOROSCOPUL ZILEI
21/04/2024 05:34

BERBEC  Creativitatea ta este la cote maxime acum, deci profita de acest fapt. Este o zi ideala sa creezi orice cum ar fi sa scrii, sa pictezi, sa compui sau sa faci mici mestesuguri cu mainile tale dibac ...

Baba Vanga și Nostradamus profețesc Al Treilea Război Mondial: ce oras va arde din temelii la inceputul conflagratiei
18/04/2024 20:57

 Baba Vanga este renumită pentru serie sa de previziuni, unele dintre ele extrem de tulburătoare. Multe dintre acestea au fost consemnate de presă incă din timpul vietii ei. Chiar si după moartea sa i ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/04/2024 07:58

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Primele Denii din acest Post: Programul slujbelor la Catedrala Patriarhală
17/04/2024 11:12

In săptămana a cincea din Postul Mare, crestinii ortodocsi participă la primele slujbe numite Denii din parcursul anului bisericesc: Denia Canonului Mare – miercuri si Denia Acatistului Bunei Vestiri – v ...

HOROSCOPUL ZILEI
17/04/2024 08:20

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Horoscopul Zilei
15/04/2024 04:58

  BERBEC Responsabilităţile pe care le ai de indeplinit sunt mari şi pe termen lung TAUR Inventivitatea şi originalitatea nu lipsesc din comportamentul tău GEMENI Vă chivernisiţi in aşa fel b ...

HOROSCOPUL ZILEI
14/04/2024 04:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei