Între analfabetismul absolut și cel funcțional

16

Dimensiune font:

| 29-01-2023 16:30

Știu să scrie litere și cifre, știu și să le citească, dar nu înțeleg cum funcționează lucrurile într-un sistem de reguli și bune practici logice. Ce înseamnă, cu adevărat, să fii analfabet funcțional?

După ce am citit zeci de articole despre analfabetismul funcțional și diferențele dintre el și cel științific, cultural, emoțional sau vizual, tot nu m-am lămurit care sunt limitele lui – unde începe și unde se termină. Căutam exemple concrete și intuiam că lumea se săturase de explicații tip Wikipedia. M-am hotărât să-i întreb pe oamenii din jur ce cred ei că înseamnă analfabetismul funcțional. Sau, mai bine spus, în ce variantă a ajuns la urechile lor. Așa mi-am dat seama că există o confuzie generală între analfabetismul absolut și cel funcțional, iar numele celui din urmă nu ajută câtuși de puțin rezolvarea dilemei. Dimpotrivă.

Cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am întrebat au spus că analfabeții funcționali sunt oamenii care par perfect normali, funcționali, adică par să se descurce numai bine în societate. Însă ajungi să îți dai seama că nu știu să scrie și să citească abia când sunt confruntați cu o situație în care trebuie să facă asta.

Așa mi-am dat seama că tocmai cuvântul funcțional îi induce în eroare și schimbă în totalitate sensul conceptului, făcându-i pe oameni să înțeleagă fix invers. Așadar, cum recunoaștem analfabetismul funcțional în viața de zi cu zi?

Ca să înțelegem mai bine care e orizontul de desfășurare al analfabetismului funcțional, am imaginat câteva situații comune pe care le experimentăm cu toții.

Comparații cost versus valoare. O persoană analfabetă funcțional vrea să cumpere un produs, să spunem un telefon mobil. Pentru că nu vede imaginea de ansamblu, nu reușește să compare cele două telefoane din punctul de vedere al valorii pe care o primește pentru banii dați (value for money), ci doar comparând fiecare caracteristică în parte, ori preț versus preț. Este tentată să aleagă, spre exemplu, produsul cel mai ieftin, chiar dacă celălalt e doar cu puțin mai scump, dar are o mulțime de alte avantaje, care îi dau o valoare mult mai mare pentru prețul plătit.

Interpretarea semnelor de circulație. O persoană care nu știe să interpreteze un semn de circulație va încălca legea prin nerespectarea lui. E valabil pentru o mulțime de alte situații în care acel om nu știe să citească un regulament.

Probleme de sănătate. O persoana analfabetă funcțional nu înțelege prospectul unui medicament și logica din spatele instrucțiunilor de administrare. Astfel, riscă să își facă rău din cauza dozajului incorect.

Incapacitatea de a folosi tehnologia. În sediul anumitor instituții financiare, cum ar fi Serviciul de Taxe și Impozite Locale, fiecare contribuabil trebuie să obțină un număr de ordine de la un aparat care printează tichete cu număr. Ca să obțină tichetul, omul trebuie să urmeze câțiva pași, utilizând un touchscreen. Analfabetismul funcțional creează mari dificultăți în situații de acest gen, pentru că persoanele în cauză nu reușesc să vadă logica din spatele acestor simplificări menite să ne facă viața mai comodă, astfel că au nevoie mai mereu de ajutor.

Incapacitatea de a aplica noțiuni teoretice învățate la școală. Analfabetul funcțional poate învăța pe dinafară că aria unui dreptunghi se calculează înmulțind cele două laturi, dar nu poate calcula câtă gresie îi trebuie ca să-și paveze baia, deși are o ruletă și poate măsura fiecare perete.

În linii mari, noțiunea de analfabetism funcțional a apărut ca o nevoie de a defini o categorie care e, de fapt, un produs eșuat al sistemului de educație – o categorie diferită de cei care n-au pășit niciodată pragul școlii. Termenul de analfabetism funcțional este strâns legat de rezultatele Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, cunoscut ca testarea PISA.

Iar pentru că statisticile post-PISA ajung întotdeauna în titluri alarmante pe ecranele televizoarelor din casele românilor, numărul de analfabeți funcționali a devenit o acuză la adresa sistemului de învățământ, dar și un strigăt pentru reformarea acestuia. Este o modalitate de măsurare a eficienței sistemului de educație.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:15

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Ce presupune să fii model de videochat
29/03/2023 13:21

  Pe măsură ce tehnologia a avansat, companiile de divertisment pentru adulti au inceput să ofere spectacole live cu webcam ca o modalitate de a monetiza continutul. Meseria de model de videochat a ap ...

 Cadou gravidă - Arată-i puțină dragoste cu cadoul perfect pentru sarcină!
29/03/2023 11:39

Ai un prietena apropiată sau un membru al familiei care asteaptă un copil? Daca in general toata atentia este concentrata asupra sănătătii bebelusului nenăscut, este la fel de important sa ai grija de vii ...

 Aspecte de care să ții cont într-un pitch de afacere online
29/03/2023 11:04

  Un pitch este o prezentare scurtă, de cateva minute, in care ai oportunitatea să-ti prezinti afacerea cu scopul precis de a obtine ceva, cum ar fi o finantare. Avand in vedere noile tendinte si ...

 Servicii de urmărire a comportării construcțiilor în timp prin soluții digitale performante – pentru dezvoltatorii și gestionarii de infrastructură din Iași și proximitate
29/03/2023 09:53

Sixense Romania, companie specializată in solutii de monitorizare a comportării constructiilor in timp, cu sediul in Bucuresti, si-a extins activitatea comercială, deservind si regiunea de nord a tării, cu ...

Cum să alegi rafturile metalice şi structurile din inox potrivite pentru nevoile tale
29/03/2023 09:30

  Rafturile metalice şi structurile din inox reprezintă soluţia ideală pentru a maximiza spaţiul de depozitare intr-un mod eficient şi sigur. Însă, pentru a alege cele mai potrivite pentru ne ...

Categorii permis de conducere - ce poți conduce în funcție de fiecare tip de permis
29/03/2023 09:11

  Sofatul poate fi o activitate relaxantă. Foarte multe persoane aleg chiar să facă o carieră din această activitate si tocmai de aceea, soselele din Romania au devenit tot mai aglomerate. Din ce in ...

Tunisia sistează furnizarea apei pe timp de noapte
28/03/2023 14:45

Autorităţile tunisiene au recurs la sistarea alimentării cu apă potabilă in cursul nopţii in zone ale capitalei şi in alte oraşe, conform locuitorilor, un demers ce pare a fi o incercare de reducere a c ...

Cel mai puternic tonic și depurativ natural pentru ficatul gras
28/03/2023 10:29

Printre cele mai puternice remedii naturiste pentru ficat gras se află banala păpădie (Taraxacum officinale), numită si buhă, cicoare, crestătea, lăptucă, floarea-mălaiului, se găseste in peste 100 de ...

Cele mai ciudate (și inutile) studii economice
24/03/2023 13:54

Economisti celebri (unii laurati ai Nobelului, după cum vom vedea), au făcut cercetări extrem de serioase, utilizand modele matematice si econometrice sofisticate, pentru a răspunde unor intrebări banale, ...

Ceaiul de ghimbir – o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate
24/03/2023 10:22

Ceaiul de ghimbir este o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate. Aceasta rădăcină aromată, care face parte din familia Zingiberaceae, a fost cultivată de mii de ani ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei