Între analfabetismul absolut și cel funcțional

16

Dimensiune font:

| 29-01-2023 16:30

Știu să scrie litere și cifre, știu și să le citească, dar nu înțeleg cum funcționează lucrurile într-un sistem de reguli și bune practici logice. Ce înseamnă, cu adevărat, să fii analfabet funcțional?

După ce am citit zeci de articole despre analfabetismul funcțional și diferențele dintre el și cel științific, cultural, emoțional sau vizual, tot nu m-am lămurit care sunt limitele lui – unde începe și unde se termină. Căutam exemple concrete și intuiam că lumea se săturase de explicații tip Wikipedia. M-am hotărât să-i întreb pe oamenii din jur ce cred ei că înseamnă analfabetismul funcțional. Sau, mai bine spus, în ce variantă a ajuns la urechile lor. Așa mi-am dat seama că există o confuzie generală între analfabetismul absolut și cel funcțional, iar numele celui din urmă nu ajută câtuși de puțin rezolvarea dilemei. Dimpotrivă.

Cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am întrebat au spus că analfabeții funcționali sunt oamenii care par perfect normali, funcționali, adică par să se descurce numai bine în societate. Însă ajungi să îți dai seama că nu știu să scrie și să citească abia când sunt confruntați cu o situație în care trebuie să facă asta.

Așa mi-am dat seama că tocmai cuvântul funcțional îi induce în eroare și schimbă în totalitate sensul conceptului, făcându-i pe oameni să înțeleagă fix invers. Așadar, cum recunoaștem analfabetismul funcțional în viața de zi cu zi?

Ca să înțelegem mai bine care e orizontul de desfășurare al analfabetismului funcțional, am imaginat câteva situații comune pe care le experimentăm cu toții.

Comparații cost versus valoare. O persoană analfabetă funcțional vrea să cumpere un produs, să spunem un telefon mobil. Pentru că nu vede imaginea de ansamblu, nu reușește să compare cele două telefoane din punctul de vedere al valorii pe care o primește pentru banii dați (value for money), ci doar comparând fiecare caracteristică în parte, ori preț versus preț. Este tentată să aleagă, spre exemplu, produsul cel mai ieftin, chiar dacă celălalt e doar cu puțin mai scump, dar are o mulțime de alte avantaje, care îi dau o valoare mult mai mare pentru prețul plătit.

Interpretarea semnelor de circulație. O persoană care nu știe să interpreteze un semn de circulație va încălca legea prin nerespectarea lui. E valabil pentru o mulțime de alte situații în care acel om nu știe să citească un regulament.

Probleme de sănătate. O persoana analfabetă funcțional nu înțelege prospectul unui medicament și logica din spatele instrucțiunilor de administrare. Astfel, riscă să își facă rău din cauza dozajului incorect.

Incapacitatea de a folosi tehnologia. În sediul anumitor instituții financiare, cum ar fi Serviciul de Taxe și Impozite Locale, fiecare contribuabil trebuie să obțină un număr de ordine de la un aparat care printează tichete cu număr. Ca să obțină tichetul, omul trebuie să urmeze câțiva pași, utilizând un touchscreen. Analfabetismul funcțional creează mari dificultăți în situații de acest gen, pentru că persoanele în cauză nu reușesc să vadă logica din spatele acestor simplificări menite să ne facă viața mai comodă, astfel că au nevoie mai mereu de ajutor.

Incapacitatea de a aplica noțiuni teoretice învățate la școală. Analfabetul funcțional poate învăța pe dinafară că aria unui dreptunghi se calculează înmulțind cele două laturi, dar nu poate calcula câtă gresie îi trebuie ca să-și paveze baia, deși are o ruletă și poate măsura fiecare perete.

În linii mari, noțiunea de analfabetism funcțional a apărut ca o nevoie de a defini o categorie care e, de fapt, un produs eșuat al sistemului de educație – o categorie diferită de cei care n-au pășit niciodată pragul școlii. Termenul de analfabetism funcțional este strâns legat de rezultatele Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, cunoscut ca testarea PISA.

Iar pentru că statisticile post-PISA ajung întotdeauna în titluri alarmante pe ecranele televizoarelor din casele românilor, numărul de analfabeți funcționali a devenit o acuză la adresa sistemului de învățământ, dar și un strigăt pentru reformarea acestuia. Este o modalitate de măsurare a eficienței sistemului de educație.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Curajul vulnerabilității. Calea spre evoluție personală și colectivă
23/06/2024 17:51

Într-o lume in care puterea si invulnerabilitatea sunt adesea considerate semnele supreme ale succesului si respectului, vulnerabilitatea este adesea privită ca un semn de slăbiciune. Cu toate acestea, ...

Cum să alegi și să folosești corect cricul auto
21/06/2024 11:19

 Cum să alegi si să folosesti corect cricul auto Indiferent dacă este vorba de schimbarea unei roti pe un drum noroios sau de efectuarea unor interventii mai complexe sub masină, cricul auto reprezint ...

Recomandări pentru a cumpăra piese auto online în siguranță
21/06/2024 10:59

Recomandări pentru a cumpăra piese auto online in sigurantă   Platformele online care publică diverse anunturi cu piese auto de vanzare si site-urile de comert electronic ale firmelor care comer ...

Auditul de mediu: ce este și de ce este esențial pentru companii?
21/06/2024 08:49

 Sursă foto: Shutterstock  Responsabilitatea companiilor de a se asigura că isi desfăsoară activitatea intr-un mod care respectă mediul inconjurător este mai mare ca niciodată. Un instrument i ...

Cele zece porunci, afișate în școlile din Louisiana
20/06/2024 15:35

Autorităţile din Louisiana au impus, miercuri, afişarea celor „Zece Porunci” in toate sălile de clasă din acest stat conservator din sudul Statelor Unite. Această premieră a reaprins dezb ...

Floarea de frangipani, simbol al frumuseții și spiritului
16/06/2024 14:41

Floarea de Frangipani, cunoscută si sub denumirea stiintifică Plumeria, este un simbol al frumusetii si al spiritualitătii in multe culturi din intreaga lume. Originară din zonele tropicale ale Americii Cen ...

Grijile pe care oamenii de peste 80 de ani regretă că și le-au făcut când erau tineri. Mărturisirile care te vor pune pe gânduri
15/06/2024 22:46

 Între probleme financiare, probleme de relatii si probleme de sănătate, există o multime de griji de-a lungul vietii noastre. Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, aproximativ o treime di ...

Bârfa, firul nevăzut dintre oameni
14/06/2024 07:58

Cand ne gandim la barfă, deseori ne imaginăm soapte indiscrete si judecăti pripite, dar acest fenomen este mult mai profund si mai semnificativ decat pare. Barfa nu este doar un schimb superficial de informa ...

  Neîncrederea, ruina din suflet
12/06/2024 16:51

Neincrederea este un sentiment complex si profund, care poate avea efecte majore asupra vietilor noastre. Acest sentiment poate afecta relatiile personale si profesionale, influentand modul in care interaction ...

Pericolul demotivării
11/06/2024 18:37

  Demotivarea este un fenomen psihologic complex care afectează indivizii la nivel personal si profesional. Ea apare atunci cand există o scădere a motivatiei de a realiza anumite activităti sau obiec ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei