Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță

colagen

Dimensiune font:

| 18-04-2024 15:39


Colagenul și acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine în industria cosmetică, promise adesea ca soluția supremă pentru inversarea sau încetinirea semnelor vizibile ale îmbătrânirii. Aceste două componente, esențiale pentru menținerea sănătății și vitalității pielii, sunt încorporate în nenumărate produse, de la creme hidratante și seruri până la măști și suplimente alimentare. Într-o piață inundată de opțiuni, înțelegerea rolului lor specific și a modului în care pot contribui la regenerarea și întreținerea pielii este esențială pentru orice consumator conștient de sănătatea sa dermatologică.

Element vital pentru piele

Colagenul este proteina cea mai abundentă din corpul uman, fiind un component major al țesuturilor conjunctive care constituie pielea, ligamentele și tendoanele. Este esențial pentru rezistența și elasticitatea pielii. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen încetinește, conducând la apariția ridurilor, pierderea fermității și a elasticității pielii. Produsele cosmetice cu colagen sunt concepute pentru a suplimenta această deficit, susținând că pot ajuta la restaurarea structurii pielii și la diminuarea liniilor fine și a ridurilor.

Pe de altă parte, acidul hialuronic este un alt element vital pentru piele, recunoscut pentru capacitatea sa remarcabilă de a reține apa. Un singur gram de acid hialuronic poate ține până la șase litri de apă, ceea ce îl face un hidratant suprem. În cosmetice, acidul hialuronic ajută la menținerea hidratării profunde a pielii, conferindu-i un aspect plin și tânăr. Este adesea folosit în produsele destinate pielii uscate sau mature, ajutând la reținerea umidității și la îmbunătățirea barierei de protecție a pielii.

În timp ce beneficiile fiecăruia sunt bine documentate, combinația dintre colagen și acidul hialuronic în regimurile de îngrijire a pielii este considerată de mulți drept duetul perfect pentru combaterea îmbătrânirii. Colagenul oferă structura și rezistența necesară, în timp ce acidul hialuronic asigură hidratarea și volumul, lucrând împreună pentru a reda pielii un aspect sănătos și revitalizat.

Controverse și limitări

Cu toate acestea, există unele controverse și limitări legate de eficacitatea lor când sunt aplicate topic. Studiile sugerează că moleculele de colagen sunt prea mari pentru a pătrunde eficient stratul dermic al pielii prin aplicare topica, ceea ce ar putea limita beneficiile reale ale cremelor și serurilor de colagen. Acesta este motivul pentru care unele produse cosmetice optează pentru peptizii de colagen, care sunt fragmente mai mici de proteine ce pot fi mai ușor absorbite de piele.

Acidul hialuronic, pe de altă parte, este adesea lăudat pentru eficacitatea sa în produsele cosmetice datorită capacității sale de a pătrunde mai ușor stratul epidermic și de a-și exercita efectele hidratante. Totuși, durata și eficacitatea acestui efect pot varia în funcție de greutatea moleculară a acidului hialuronic folosit în formulări. Acidul hialuronic cu greutate moleculară mică are o capacitate mai bună de a pătrunde în piele, în timp ce formele cu greutate moleculară mare rămân la suprafața pielii, formând un strat hidratant.

Pentru a maximiza efectele acestor ingrediente, experții recomandă combinarea utilizării topice cu suplimente orale care pot sprijini producția naturală de colagen și acid hialuronic în corp. Suplimentele orale de colagen, de exemplu, sunt descompuse în aminoacizi în sistemul digestiv, care apoi sunt utilizați de corp pentru a susține și stimula producția proprie de colagen.

Vedete în lumea cosmeticii

Colagenul și acidul hialuronic continuă să fie vedete în lumea cosmeticii, fiecare având roluri vitale în menținerea aspectului tânăr și sănătos al pielii. În timp ce aceste ingrediente nu sunt soluții miraculoase, ele pot oferi beneficii semnificative atunci când sunt utilizate corect, în combinație cu o rutină de îngrijire a pielii bine concepută și un stil de viață sănătos. Consumatorii ar trebui să fie bine informați și să aleagă produsele care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor specifice pentru a obține cele mai bune rezultate.

Adoptarea unui regim de îngrijire a pielii care include colagen și acid hialuronic necesită o înțelegere profundă a propriilor nevoi de îngrijire și a specificului pielii fiecărei persoane. De exemplu, pielea uscată sau matură va beneficia în mod particular de proprietățile intens hidratante ale acidului hialuronic, în timp ce o piele care începe să arate semne de pierdere a elasticității poate avea mai mult de câștigat de pe urma produselor care stimulează producția de colagen.

Deși este important să se recunoască limitările utilizării topicale a acestor compuși, inovațiile în tehnologia de livrare a ingredientelor active în straturile mai profunde ale pielii continuă să avanseze. Sistemele moderne de livrare, cum ar fi microencapsularea și liposomii, sunt proiectate pentru a îmbunătăți absorbția colagenului și acidului hialuronic, asigurând că acestea ajung acolo unde sunt cele mai necesare pentru a exercita efecte de întinerire și hidratare.

Vitamina C, esențială pentru sinteza colagenului

Pe lângă aplicările topice și suplimentele orale, un stil de viață sănătos are un impact semnificativ asupra calității pielii. O dietă bogată în antioxidanți, vitamine și minerale, precum vitamina C, care este esențială pentru sinteza colagenului, poate sprijini sănătatea pielii de la interior spre exterior. De asemenea, hidratarea adecvată și evitarea factorilor de stres cunoscuți pentru piele, cum ar fi expunerea excesivă la soare și fumatul, sunt esențiale pentru menținerea integrității și vitalității pielii.

În final, este esențial să se aibă în vedere că fiecare persoană este unică și răspunde diferit la tratamentele cosmetice. Testarea produselor pe o mică porțiune de piele înainte de a le folosi pe scară largă poate ajuta la identificarea oricăror reacții alergice sau adverse și este o practică recomandată înainte de a începe orice nouă rutină de îngrijire a pielii.

Prin combinarea unei înțelegeri științifice cu o abordare personalizată a îngrijirii pielii, utilizarea colagenului și acidului hialuronic în cosmetice poate fi optimizată pentru a maximiza beneficiile și pentru a minimiza riscurile. Aceasta nu doar că îmbunătățește aspectul și sănătatea pielii, dar poate și crește încrederea în sine și starea de bine, consolidând legătura între frumusețea interioară și cea exterioară.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Top 3 sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul în doar câteva zile
22/05/2024 15:59

  Poză de Polina Tankilevitch pe Pexels.com Acumularea de toxine in organism poate duce la diverse probleme de sănătate si la o stare generală de rău. Astfel, dacă incepi să nu te mai simti bine ...

Content marketing - Importanța în creșterea unui brand
22/05/2024 15:33

 Care sunt cele mai arzătoare dorinte alte micilor si marilor companii? Nu trebuie să stai prea mult timp pe ganduri pentru a găsi răspunsul corect. Toti intreprinzătorii visează la declansarea compo ...

Ai probleme cu aerul condiționat acasă? Descoperă care sunt cele mai frecvente greșeli în montarea sa
21/05/2024 16:34

Poză de Carlos Lindner pe Unsplash.com   Montarea unui sistem de aer conditionat la domiciliu este o investitie semnificativă, atat din punct de vedere financiar, cat si in ceea ce priveste confortul si ...

VIDEO O mamă cimpanzeu își jelește de luni de zile puiul mort la o grădină zoologică din Spania
21/05/2024 11:55

 Vizitatorii grădinii zoologice Bioparc din Valencia au fost intampinati in ultimele 3 luni de o scenă emotionantă: o mamă cimpanzeu isi poartă după ea puiul mort, neputand să ii dea drumul, relatea ...

Cursă auto demnă de „1001 de nopți”. Primul raliu auto intercontinental românesc, în 1905: din București până în inima Persiei
19/05/2024 16:40

 La inceputul anului 1905, George Bibescu (25 de ani) planifică o aventură demnă de un print: o călătorie cu masina din Bucuresti pană la Teheran. Tanărul era deja considerat „sportiv emerit&r ...

 Vaze Înnoite: Magia Hârtiei Creponate în Decorul Floral
17/05/2024 14:32

Vaze Înnoite: Magia Hartiei Creponate in Decorul Floral  Cunoscută si sub denumirea de hartie ondulată, este adesea folosită pentru a crea decoratiuni de sărbători, ambalarea cadourilor si real ...

Cosmoenergetica și puterea transformațională în dezvoltarea personală
15/05/2024 14:46

  Cosmoenergetica, o disciplină la intersectia spiritualitătii si stiintei, isi propune să armonizeze energiile umane cu cele cosmice. Originară din cercetările rusesti de la sfarsitul secolului XX, ...

Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei