Categorii permis de conducere - ce poți conduce în funcție de fiecare tip de permis

categoriipermisdeconducerecoperta

Dimensiune font:

| 29-03-2023 09:11

 

Șofatul poate fi o activitate relaxantă. Foarte multe persoane aleg chiar să facă o carieră din această activitate și tocmai de aceea, șoselele din Romania au devenit tot mai aglomerate. Din ce în ce mai mulți tineri fac scoala auto pentru a obține permisul de conducere și deși cea mai populară printre aceștia este categoria B, sunt mulți care optează și pentru alte tipuri de categorii.

Există mai multe categorii permis. Este mai mult decât necesar ca fiecare viitor șofer să știe exact ce tip de autovehicul poate să conducă în funcție de categoria aferentă permisului de conducere, deoarece pot exista consecințe destul de grave dacă sunt depistați fără permis pe șosele.

Sunt diverse criterii care diferențiază categoriile de permis: masă totală maximă autorizată, consumul motorului, remorca, diversele operațiuni pe care anumite vehicule le pot efectua, număr de locuri și altele.

În acest articol, Școala Teo îți va prezenta fiecare categorie de permis de conducere în parte. Vei afla din acest articol la ce vârstă poți începe școala și care sunt criteriile fiecărei categorii.

Categorii de permis de conducere - ce mai poți conduce cu categoria B, BE sau B1

Toți suntem familiarizați cu categoria B de permis de conducere, dar acest tip de permis nu se rezumă doar la mașinile obișnuite. În esență, categoria B a permisului de conducere îți oferă posibilitatea să te urci la volanul unei mașini cu o greutate de până la 3.500 kg, care nu este destinat transportului de persoane și care nu depășește un număr de 8 locuri pe scaune, inclusiv locul șoferului.

Categoria B1 îți permite să conduci vehicule cu 4 roți cu o masă totală maximă autorizată de până la 550 kg și cu o capacitate a motorului de maximum 50 cmc în cazul vehiculelor cu motor cu ardere internă (benzină sau motorină), sau cu motor cu puterea maximă de 4 kW în cazul vehiculelor electrice.

Permisele de conducere de categoria BE le oferă șoferilor posibilitatea de a conduce vehicule cu remorcă a cărei masă nu depășește 3.500 kg. În general, permisul de conducere categoria BE este necesar atunci când se dorește conducerea unui vehicul cu remorcă mai mare decât cele autorizate la categoria B.

Obținerea permiselor de conducere de categoria B sau BE se poate realiza la 18 ani, în timp ce vârsta minimă de obținere a permisului de categoria B1 este de 16 ani.

Categorii de permis de conducere pentru motociclete

 

 

Motocicletele sunt și ele o opțiune pentru persoanele care au nevoie de un mijloc de transport individual, mai compact și care să ofere experiențe diferite față de o mașină de categoria B. Pentru acestea există trei tipuri de categorii permis de conducere.

Categoria A1 este pentru motociclete cu puterea maximă de 11 kW și o capacitate cilindrică de maximum 125 cm³. Această categorie de permis poate fi obținută la vârsta de cel puțin 16 ani. În schimb, categoria A2 este potrivită pentru motociclete cu o putere maximă de 35 kW cu un raport putere/greutate maxim de 0,2 kW/kg.

Cu un permis de categoria A poți conduce orice motor, indiferent dacă se încadrează șa categoria A1, A2 sau dacă depășește capacitatea cilindrică. Cu toate acestea, permisul de categoria A poate fi obținut doar de persoanele care au împlinit 24 de ani.

Categoriile C, CE și C1 - autovehicule destinate transportului de mărfuri

 

 

Sunt foarte mulți care doresc să facă o carieră din șofat și nu vor să se rezume doar la serviciile de taximetrie, pe care le pot realiza cu ușurință având un permis de categoria B. O alternativă o reprezintă industria mărfurilor, dar nu poți să activezi fără să ai un permis de categoria C, CE sau C1.

Categoria C îți permite să conduci vehicule comerciale de mare tonaj, cu o masă totală maximă autorizată de peste 3.5 tone, cum ar fi un autovehicul construit pentru transportul de mărfuri, care are maxim 8 scaune în afara locului șoferului.

Categoria CE îți permite să conduci vehicule combinate, cum ar fi ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C și o remorcă sau semiremorcă. Pentru a obține categoria CE este nevoie să fii deja în posesia permisului de conducere de categoria C.

În schimb, Categoria C1 îți permite să conduci doar camioane cu o masă totală maximă autorizată între 3.5 tone și 7.5 tone, cum ar fi camioanele mai mici, tot cu maximum 8 pasageri disponibili pe scaune. Vârsta minimă la care se poate obține permisul de categoria C este 21 de ani.

Categorii permis de conducere destinate transportului de persoane

Pentru cei care vor să depășească nivelul categoriei C de permis auto, pot opta pentru categoria D, pentru un autovehicul cu masa maximă autorizată mai mare. În principiu, autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri, in afara locului conducatorului necesită un permis de categorie D.

Categoria D1 îți permite să conduci vehicule destinate transportului de persoane cu o capacitate mai mică decât categoria D, adică între 9 și 16 locuri pe scaune, în afară de locul șoferului. Aceasta include, de exemplu, microbuzele.

Categoria D1E îți permite să conduci vehicule din categoria D1 cu o remorcă atașată, cu o greutate totală maximă autorizată (MTA) de peste 750 kg.

Categoria DE îți permite să conduci ansambluri de vehicule formate dintr-un vehicul tractor din categoria C și o remorcă cu o greutate totală maximă autorizată (MTA) de peste 750 kg, utilizate pentru transportul de persoane. Aceasta include, de exemplu, autocare și autobuze articulate.

Școala Teo - școala auto cu tehnici de predare ingenioase

Hai la Școala Teo dacă ești interesat de obținerea vreunui permis din categoriile menționate mai sus. Școala Teo oferă sprijin pe tot parcursul instruirii cursanților și vine cu pachete de oferte convenabile oricărui buzunar. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Investitor la început de drum? 7 lucruri pe care să le ai în vedere
05/06/2023 10:10

  Atunci cand esti un investitor la inceput de drum, navigarea in lumea investitiilor poate fi descurajatoare si plină de incertitudini. Cu toate acestea, cu putină pregătire si intelepciune financiar ...

Beneficiile nebănuite ale usturoiului. Ce fel de rețete poți pregăti cu el
04/06/2023 15:55

Usturoiul este aproape nelipsit din mancăruri, cărora le dă un gust special. Pe langă faptul că transformă gustul alimentelor, este parte din multe remedii terapeutice, cele mai răspandite fiind tinctura ...

Dezvăluirile unei chelnerițe de lux din Las Vegas: „Clienții nu se uită la bani, iar soțiile nu îi sună niciodată“
03/06/2023 13:43

O chelnerită de lux din Las Vegas a povestit pentru Insider care sunt avantajele si riscurile acestei meserii, atunci cand clientii sunt cei mai bogati oameni din lume. Carrie Orozco este chelnerită intr-un ...

De ce este mai bine sa iesi la intalnire cu barbati mai putin atractivi?
30/05/2023 12:34

Sunt multe elemente importante intr-o relatie de succes, cum ar fi pretinderea că asculti in pat, cand de fapt esti concentrat pe telefon timp de jumătate de oră, de exemplu. Cand vine vorba de aspect, majo ...

Heidi Klum, accident vestimentar pe covorul roșu de la Cannes
27/05/2023 11:56

Heidi Klum a fost protagonista unui accident vestimentar pe covorul rosu de la Cannes. Actrita, in varstă de 49 de ani, a fost prezentă miercuri la proiectia filmului francez „La Passion De Dodin Bouffant ...

Ceaiul de ghimbir – o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate
27/05/2023 10:22

Ceaiul de ghimbir este o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate. Aceasta rădăcină aromată, care face parte din familia Zingiberaceae, a fost cultivată de mii de ani ...

Culisele prostituției de lux de la Cannes: actrițe, modele, milionari arabi și tarife de 40.000 de dolari pe noapte
27/05/2023 07:13

Celebrul Festival de Film de la Cannes nu inseamnă doar strălucirea de pe covorul rosu, celebrităti si capodopere cinematografice, ci are si o parte „intunecată“. Orasul de pe Riviera franceză ...

 Terapia de logopedie - ajutor esențial pentru copiii cu autism
24/05/2023 09:51

Întarzierile de dezvoltare a limbajului nu sunt intotdeauna un semnal de alarmă, fiecare copil avand propriul ritm de a-si insusi abilitătile de vorbire. Cu toate acestea, depăsirea varstei de doi ani ...

Ponturi despre sex din 1861: lucrurile greşite pe care femeile şi bărbaţii le învăţau despre amor
21/05/2023 14:10

„Cartea Naturii“, un ghid sexual care datează din 1861 şi care a fost redactat de un anume James Ashton, le vorbea femeilor şi bărbaţilor despre concepţie, mijloace de contracepţie, dar oferea şi sf ...

Ce efecte uimitoare au săruturile în timpul sexului
21/05/2023 09:55

Cand vine vorba de săruturi si sex, nu există niciun motiv să nu te bucuri de amandouă. Beneficiile sărutului nu se opresc in dormitor, avand şi alte avantaje pe care e bine să le cunoşti. Mai putin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei