Ai o proprietate pe care vrei s-o închiriezi? Iată 4 aspecte de care să ții cont

randament-chirie_1098358712

Dimensiune font:

| 17-03-2023 10:29

Închirierea unui apartament are multiple avantaje atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar. În timp ce chiriașul are mai puține responsabilități în ceea ce privește administrarea spațiului, proprietarul obține o sursă suplimentară de venit, din chirii.

Dacă ești proprietar și îți dorești să închiriezi apartamentul, există o serie de aspecte importante de luat în considerare, pentru a te asigura că totul se desfășoară fără probleme. De la respectarea reglementărilor în vigoare și până la stabilirea prețului potrivit, este important să fii bine informat și pregătit, înainte de a-ți închiria apartamentul. Iată 4 aspecte pe care să le ai în vedere înainte de a-ți închiria proprietatea:

Reglementările legale
Veniturile obținute din chirii sunt impozabile, astfel că este nevoie să înregistrezi contractul de închiriere la ANAF, în cel mult 30 de zile de la semnare. Începând cu luna ianuarie a acestui an, impozitul este de 10% și se calculează în funcție de venitul brut obținut din chirii.
Pentru plata impozitului, este necesar să completezi și să depui Declarația unică în SPV (Spațiul Privat Virtual) sau în format fizic, la ghișeul ANAF.

Evaluarea chiriei
Înainte de a închiria apartamentul, trebuie să te asiguri că prețul cerut este just. Ar trebui să cauți informații despre chiriile din zonă și să compari prețurile, pentru a te asigura că nu percepi o sumă prea mare sau prea mică pentru apartamentul tău. Totuși, există câteva lucruri de care să ții cont în evaluarea chiriei, pentru a te asigura că obții un randament cât mai mare al investiției tale:
Localizarea proprietății – pentru imobilele localizate în dezvoltări rezidențiale, cu acces facil la mijloacele de transport în comun, magazine, săli de sport, restaurante și obiective turistice, de obicei se percep chirii mai mari, tocmai datorită beneficiilor pe care acestea le aduc chiriașilor.
Dimensiunea și condiția proprietății – o proprietate mai spațioasă și mai bine întreținută poate justifica o chirie mai mare decât una mai mică și mai veche.
Costurile de întreținere și reparație – înainte de a decide prețul chiriei, trebuie să iei în considerare costurile de întreținere și de reparație ale proprietății. În general, proprietățile mai noi și mai bine întreținute necesită mai puține reparații și întreținere, ceea ce poate justifica o chirie mai mare.

Descoperă mai multe informații despre cum poți obține un randament chirie mai mare, pe termen lung.

Asigurarea proprietății
Pe lângă asigurarea obligatorie PAD, atunci când alegi să îți închiriezi imobilul ai putea să iei în considerare și încheierea unei asigurări facultative pentru locuință și bunuri. Iată 2 dintre cele mai importante beneficii ale acesteia:
Protecție împotriva răspunderii civile – asigurarea facultativă pentru locuință poate oferi protecție împotriva răspunderii civile, în cazul în care cineva este rănit sau suferă daune în proprietatea ta. Această acoperire poate ajuta la protejarea economiilor tale, în cazul unor reclamații și acțiuni judiciare.
Protecția bunurilor din locuință – în cazul unor evenimente neprevăzute, care cauzează anumite daune bunurilor din locuința ta, asigurarea facultativă îți oferă despăgubiri financiare, în funcție de valoarea poliței pe care o plătești.

Gestionarea proprietății
În calitate de proprietar, vei fi responsabil pentru întreținerea proprietății și a echipamentelor din apartament. Este important să te asiguri că proprietatea este într-o stare bună de funcționare și să efectuezi reparațiile necesare în timp util. De asemenea, trebuie să fii disponibil pentru a aborda orice probleme sau solicitări ale chiriașului.

Este important de reținut, aici, faptul că toate cheltuielile necesare pentru diverse reparații în apartament trebuie suportate de către tine. De aceea, dacă îți dorești să achiziționezi un apartament cu scop de investiție, te poți orienta către unul aflat în clădiri construite în ultimii ani, deoarece există un risc mai mic de apariție a problemelor.

Închirierea unui imobil poate fi o sursă constantă de venit, însă vine cu anumite responsabilități de care să ții cont. Informează-te cu privire la procesul de închiriere și asigură-te că obții profitul dorit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

sursă foto: shutterstock.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Investitor la început de drum? 7 lucruri pe care să le ai în vedere
05/06/2023 10:10

  Atunci cand esti un investitor la inceput de drum, navigarea in lumea investitiilor poate fi descurajatoare si plină de incertitudini. Cu toate acestea, cu putină pregătire si intelepciune financiar ...

Beneficiile nebănuite ale usturoiului. Ce fel de rețete poți pregăti cu el
04/06/2023 15:55

Usturoiul este aproape nelipsit din mancăruri, cărora le dă un gust special. Pe langă faptul că transformă gustul alimentelor, este parte din multe remedii terapeutice, cele mai răspandite fiind tinctura ...

Dezvăluirile unei chelnerițe de lux din Las Vegas: „Clienții nu se uită la bani, iar soțiile nu îi sună niciodată“
03/06/2023 13:43

O chelnerită de lux din Las Vegas a povestit pentru Insider care sunt avantajele si riscurile acestei meserii, atunci cand clientii sunt cei mai bogati oameni din lume. Carrie Orozco este chelnerită intr-un ...

De ce este mai bine sa iesi la intalnire cu barbati mai putin atractivi?
30/05/2023 12:34

Sunt multe elemente importante intr-o relatie de succes, cum ar fi pretinderea că asculti in pat, cand de fapt esti concentrat pe telefon timp de jumătate de oră, de exemplu. Cand vine vorba de aspect, majo ...

Heidi Klum, accident vestimentar pe covorul roșu de la Cannes
27/05/2023 11:56

Heidi Klum a fost protagonista unui accident vestimentar pe covorul rosu de la Cannes. Actrita, in varstă de 49 de ani, a fost prezentă miercuri la proiectia filmului francez „La Passion De Dodin Bouffant ...

Ceaiul de ghimbir – o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate
27/05/2023 10:22

Ceaiul de ghimbir este o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate. Aceasta rădăcină aromată, care face parte din familia Zingiberaceae, a fost cultivată de mii de ani ...

Culisele prostituției de lux de la Cannes: actrițe, modele, milionari arabi și tarife de 40.000 de dolari pe noapte
27/05/2023 07:13

Celebrul Festival de Film de la Cannes nu inseamnă doar strălucirea de pe covorul rosu, celebrităti si capodopere cinematografice, ci are si o parte „intunecată“. Orasul de pe Riviera franceză ...

 Terapia de logopedie - ajutor esențial pentru copiii cu autism
24/05/2023 09:51

Întarzierile de dezvoltare a limbajului nu sunt intotdeauna un semnal de alarmă, fiecare copil avand propriul ritm de a-si insusi abilitătile de vorbire. Cu toate acestea, depăsirea varstei de doi ani ...

Ponturi despre sex din 1861: lucrurile greşite pe care femeile şi bărbaţii le învăţau despre amor
21/05/2023 14:10

„Cartea Naturii“, un ghid sexual care datează din 1861 şi care a fost redactat de un anume James Ashton, le vorbea femeilor şi bărbaţilor despre concepţie, mijloace de contracepţie, dar oferea şi sf ...

Ce efecte uimitoare au săruturile în timpul sexului
21/05/2023 09:55

Cand vine vorba de săruturi si sex, nu există niciun motiv să nu te bucuri de amandouă. Beneficiile sărutului nu se opresc in dormitor, avand şi alte avantaje pe care e bine să le cunoşti. Mai putin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei