Ai o proprietate pe care vrei s-o închiriezi? Iată 4 aspecte de care să ții cont

randament-chirie_1098358712

Dimensiune font:

| 17-03-2023 10:29

Închirierea unui apartament are multiple avantaje atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar. În timp ce chiriașul are mai puține responsabilități în ceea ce privește administrarea spațiului, proprietarul obține o sursă suplimentară de venit, din chirii.

Dacă ești proprietar și îți dorești să închiriezi apartamentul, există o serie de aspecte importante de luat în considerare, pentru a te asigura că totul se desfășoară fără probleme. De la respectarea reglementărilor în vigoare și până la stabilirea prețului potrivit, este important să fii bine informat și pregătit, înainte de a-ți închiria apartamentul. Iată 4 aspecte pe care să le ai în vedere înainte de a-ți închiria proprietatea:

Reglementările legale
Veniturile obținute din chirii sunt impozabile, astfel că este nevoie să înregistrezi contractul de închiriere la ANAF, în cel mult 30 de zile de la semnare. Începând cu luna ianuarie a acestui an, impozitul este de 10% și se calculează în funcție de venitul brut obținut din chirii.
Pentru plata impozitului, este necesar să completezi și să depui Declarația unică în SPV (Spațiul Privat Virtual) sau în format fizic, la ghișeul ANAF.

Evaluarea chiriei
Înainte de a închiria apartamentul, trebuie să te asiguri că prețul cerut este just. Ar trebui să cauți informații despre chiriile din zonă și să compari prețurile, pentru a te asigura că nu percepi o sumă prea mare sau prea mică pentru apartamentul tău. Totuși, există câteva lucruri de care să ții cont în evaluarea chiriei, pentru a te asigura că obții un randament cât mai mare al investiției tale:
Localizarea proprietății – pentru imobilele localizate în dezvoltări rezidențiale, cu acces facil la mijloacele de transport în comun, magazine, săli de sport, restaurante și obiective turistice, de obicei se percep chirii mai mari, tocmai datorită beneficiilor pe care acestea le aduc chiriașilor.
Dimensiunea și condiția proprietății – o proprietate mai spațioasă și mai bine întreținută poate justifica o chirie mai mare decât una mai mică și mai veche.
Costurile de întreținere și reparație – înainte de a decide prețul chiriei, trebuie să iei în considerare costurile de întreținere și de reparație ale proprietății. În general, proprietățile mai noi și mai bine întreținute necesită mai puține reparații și întreținere, ceea ce poate justifica o chirie mai mare.

Descoperă mai multe informații despre cum poți obține un randament chirie mai mare, pe termen lung.

Asigurarea proprietății
Pe lângă asigurarea obligatorie PAD, atunci când alegi să îți închiriezi imobilul ai putea să iei în considerare și încheierea unei asigurări facultative pentru locuință și bunuri. Iată 2 dintre cele mai importante beneficii ale acesteia:
Protecție împotriva răspunderii civile – asigurarea facultativă pentru locuință poate oferi protecție împotriva răspunderii civile, în cazul în care cineva este rănit sau suferă daune în proprietatea ta. Această acoperire poate ajuta la protejarea economiilor tale, în cazul unor reclamații și acțiuni judiciare.
Protecția bunurilor din locuință – în cazul unor evenimente neprevăzute, care cauzează anumite daune bunurilor din locuința ta, asigurarea facultativă îți oferă despăgubiri financiare, în funcție de valoarea poliței pe care o plătești.

Gestionarea proprietății
În calitate de proprietar, vei fi responsabil pentru întreținerea proprietății și a echipamentelor din apartament. Este important să te asiguri că proprietatea este într-o stare bună de funcționare și să efectuezi reparațiile necesare în timp util. De asemenea, trebuie să fii disponibil pentru a aborda orice probleme sau solicitări ale chiriașului.

Este important de reținut, aici, faptul că toate cheltuielile necesare pentru diverse reparații în apartament trebuie suportate de către tine. De aceea, dacă îți dorești să achiziționezi un apartament cu scop de investiție, te poți orienta către unul aflat în clădiri construite în ultimii ani, deoarece există un risc mai mic de apariție a problemelor.

Închirierea unui imobil poate fi o sursă constantă de venit, însă vine cu anumite responsabilități de care să ții cont. Informează-te cu privire la procesul de închiriere și asigură-te că obții profitul dorit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

sursă foto: shutterstock.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Vaze Înnoite: Magia Hârtiei Creponate în Decorul Floral
17/05/2024 14:32

Vaze Înnoite: Magia Hartiei Creponate in Decorul Floral  Cunoscută si sub denumirea de hartie ondulată, este adesea folosită pentru a crea decoratiuni de sărbători, ambalarea cadourilor si real ...

Cosmoenergetica și puterea transformațională în dezvoltarea personală
15/05/2024 14:46

  Cosmoenergetica, o disciplină la intersectia spiritualitătii si stiintei, isi propune să armonizeze energiile umane cu cele cosmice. Originară din cercetările rusesti de la sfarsitul secolului XX, ...

Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

După carnea artificială, cafeaua sintetică e pe Agenda 2030. Si asta
10/05/2024 13:57

              "O băutură care va apărea in curand pe piată are un gust mai bun ...

Partidul Puiul Malefic și-a anunțat candidatura. Cele mai ciudate partide înscrise la alegerile europarlamentare 2024
10/05/2024 12:56

 Partide politice cu nume mai putin obisnuite vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Unele si-au inceput activitatea ca o glumă, altele si-au atribuit acest nume pentru atrage atentia as ...

Prizonieri în labirintul nefericirii personale
09/05/2024 10:30

Suntem oameni, făpturi condamnate la o existentă plină de nuante, unde lumina se impleteste adesea cu umbra. În această lume modernă, in care fiecare moment pare a fi subiect de evaluare, fiecare per ...

Salcâmul, o simfonie a naturii îmbrățișată de timp și tradiție
08/05/2024 15:02

În tăcerea dulce a primăverii, cand pămantul se trezeste la viată si cerul se imbracă in albastrul pur, un copac infloreste cu o gratie aparte, aducand cu el nu doar o frumusete efemeră, ci si o ist ...

Femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul în familie
08/05/2024 11:22

Femeile incă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul in familie, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, cu prile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei