3 metode eficiente și accesibile pentru controlul plăcii bacteriene

Zambet-sanatos-frumos

Dimensiune font:

| 30-05-2024 10:41

Cavitatea bucală găzduiește un ecosistem divers de bacterii, multe dintre acestea benefice, însă altele dăunătoare. Printre toate aceste microorganisme se numără și cele ce formează placa bacteriană, un film care se formează constant la baza și pe suprafața dinților tăi. În timp ce placa în sine este un răspuns natural, acumularea excesivă a acesteia poate duce în timp la carii dentare și boli ale gingiilor. 

 

Din fericire, există câteva metode accesibile și eficiente pentru a combate acest factor persistent și a menține o sănătate orală optimă. În cele ce urmează, vei putea regăsi trei strategii cheie pentru eliminarea plăcii bacteriene.

 

 

1. Periajul, ața dentară și dușul bucal

 

Periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal sunt de bază pentru orice rutină eficientă de igienă orală. Periajul cu o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți adaptată nevoilor tale ajută la îndepărtarea plăcii de pe suprafețele dinților.

 

De asemenea, este esențial să folosești o tehnică de periaj corespunzătoare, periindu-te mai mult de două minute, de două ori pe zi și ajungând în toate zonele gurii, inclusiv în locurile greu accesibile.

 

Folosirea aței dentare și a unui duș bucal (de exemplu, Waterpik) este la fel de importantă, deoarece îndepărtează placa restantă și potențialele resturi alimentare blocate între dinți și sub linia gingiilor, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge. 

 

2. Apa de gură

 

Cu toate că periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal sunt pași esențiali către o mai bună igienă orală, acestea pot beneficia de o completare, pentru a elimina eficient placa bacteriană.

 

Pentru îndeplinirea acestui scop, intervine apa de gură cu proprietăți antimicrobiene. Aceste ingrediente active pot pătrunde în zonele greu accesibile și pot întrerupe creșterea bacteriilor formatoare de placă.

 

Astfel, întreabă medicul stomatolog ce apă de gură ar trebui să folosești în acest sens sau caută ape de gură care conțin clorhexidină sau uleiuri esențiale precum timol, mentol și eucaliptol. S-a dovedit că aceste ingrediente reduc placa bacteriană și gingivita (inflamația gingiilor) atunci când sunt utilizate ca parte a unei rutine riguroase de igienă orală.

 

Cu toate acestea, este important de reținut că apele de gură nu trebuie să înlocuiască nicidecum periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal, ci doar să le completeze și potențeze efectul. 

 

 

3. Curățări dentare profesionale în cabinetul stomatologic

 

Indiferent cât de conștiincios ești cu rutina ta de igienă orală acasă, o anumită cantitate de placă și tartru (placă întărită) se va acumula inevitabil în timp, în special în zonele greu accesibile.

Tocmai de aceea, este important să respecți frecvența consultațiilor stomatologice și să beneficiezi de curățări dentare profesionale periodice.

În timpul acestor ședințe, medicul stomatolog sau igieniștii dentari vor folosi instrumente speciale, pentru a îndepărta placa și tartrul de pe suprafețele dentare, precum și deasupra și dedesubtul liniei gingiilor. De asemenea, pot folosi și aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat, pentru a îndepărta depunerile persistente.

Curățările profesionale de rutină, recomandate de obicei la fiecare șase luni, nu numai că elimină placa și tartrul deja existente, ci și previn acumularea lor în viitor. Această curățare profundă ajută la menținerea unei igiene optime a gurii și poate detecta din timp orice potențiale probleme, precum cavitățile dentare sau afecțiunile gingiilor.

 

În concluzie, menținerea unei guri fără placă bacteriană poate părea o sarcină obositoare, însă, cu disciplină și consecvență, poate da rezultatele dorite. De asemenea, este esențială pentru păstrarea sănătății orale și evitarea problemelor dentare costisitoare pe viitor. Combinând tehnicile corespunzătoare de periaj și folosirea aței dentare, dușului bucal, apei de gură cu proprietăți antimicrobiene și respectând curățările dentare profesionale regulate, poți combate eficient placa bacteriană și te poți bucura de zâmbetul tău frumos și sănătos ani de zile.

Sursa foto: Shutterstock  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Curajul vulnerabilității. Calea spre evoluție personală și colectivă
23/06/2024 17:51

Într-o lume in care puterea si invulnerabilitatea sunt adesea considerate semnele supreme ale succesului si respectului, vulnerabilitatea este adesea privită ca un semn de slăbiciune. Cu toate acestea, ...

Recomandări pentru a cumpăra piese auto online în siguranță
21/06/2024 10:59

Recomandări pentru a cumpăra piese auto online in sigurantă   Platformele online care publică diverse anunturi cu piese auto de vanzare si site-urile de comert electronic ale firmelor care comer ...

Cele zece porunci, afișate în școlile din Louisiana
20/06/2024 15:35

Autorităţile din Louisiana au impus, miercuri, afişarea celor „Zece Porunci” in toate sălile de clasă din acest stat conservator din sudul Statelor Unite. Această premieră a reaprins dezb ...

Floarea de frangipani, simbol al frumuseții și spiritului
16/06/2024 14:41

Floarea de Frangipani, cunoscută si sub denumirea stiintifică Plumeria, este un simbol al frumusetii si al spiritualitătii in multe culturi din intreaga lume. Originară din zonele tropicale ale Americii Cen ...

Grijile pe care oamenii de peste 80 de ani regretă că și le-au făcut când erau tineri. Mărturisirile care te vor pune pe gânduri
15/06/2024 22:46

 Între probleme financiare, probleme de relatii si probleme de sănătate, există o multime de griji de-a lungul vietii noastre. Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, aproximativ o treime di ...

Bârfa, firul nevăzut dintre oameni
14/06/2024 07:58

Cand ne gandim la barfă, deseori ne imaginăm soapte indiscrete si judecăti pripite, dar acest fenomen este mult mai profund si mai semnificativ decat pare. Barfa nu este doar un schimb superficial de informa ...

  Neîncrederea, ruina din suflet
12/06/2024 16:51

Neincrederea este un sentiment complex si profund, care poate avea efecte majore asupra vietilor noastre. Acest sentiment poate afecta relatiile personale si profesionale, influentand modul in care interaction ...

Pericolul demotivării
11/06/2024 18:37

  Demotivarea este un fenomen psihologic complex care afectează indivizii la nivel personal si profesional. Ea apare atunci cand există o scădere a motivatiei de a realiza anumite activităti sau obiec ...

Românii sunt tot mai puțini și mai bătrâni
10/06/2024 13:45

Peste 11.800 de copii s-au născut in luna aprilie a acestui an, in creştere cu 13,6% faţă de martie, insă sporul natural s-a menţinut negativ (-7101), numărul persoanelor decedate fiind de 1,6 ori mai ma ...

Secretele înțelepciunii stoice pentru fericire
10/06/2024 13:15

 Întelepciunea stoică, o filozofie antică fondată de Zeno din Citium in Grecia antică, rămane relevantă si aplicabilă in viata de zi cu zi, oferind instrumente valoroase pentru gestionarea str ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei