Cadrele didactice refuză să se întoarcă în școli

1greva

Dimensiune font:

| 08-06-2023 08:40

Pentru a zecea zi, angajaţii din învăţământul preuniversitar ieșean au refuzat să se întoarcă la şcoli şi grădiniţe. Ei au protestat încă o dată în faţa Prefecturii, sperând că se va găsi vreun politician care să le audă păsurile. Guvernanţii de la Bucureşti le promit memorandumuri celor din sistemul educaţional românesc. Neîncrezători, sindicaliştii nici nu vor să îi asculte. S-au săturat de promisiunile făcute în ultimii 30 de ani.

Guvernul cunoaşte foarte bine care ne sunt solicitările. Vrem ca ei să ne garanteze printr-o ordonanţă de urgenţă că salarizarea de la învăţământul preuniversitar va pleca de la nivelul salariului brut pe economie pe care ar trebui să îl aibă un profesor debutant. Pe de altă parte, oferta actuală transmisă de guvernanţi cu forţa este respinsă de colegii noştri din cauza sumelor mici pe care au fost oferite. E vorba de 585 lei net pentru personalul didactic şi auxiliar şi 250 de lei la personalul nedidactic. Prin urmare, răspunsul este continuarea grevei, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Fluturaşul, prea firav pentru preţurile din magazine

Angajaţii din preuniversitar spun că una dintre principalele nemulţumiri constă în faptul că pe zi ce trece coşul zilnic este tot mai costisitor iar cu banii primiţi nu pot achita facturile şi alte datorii. „Oamenii nu au venit aici pentru că sunt mulţumiţi, ci pentru că la sfârşitul lunii când îşi privesc fluturaşul şi la preţurile din hipermarketuri. E evident pentru toată lumea că nu mai putem continua în acest mod”, spune Laviniu Lăcustă.

Au respins şi propunerea de etapizare

Sindicaliștii nu înţeleg de ce e nevoie de acele etapizări veşnice pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar. „Mereu am fost etapizaţi. Din 2017, nici etapizările nu au fost respectate. Acesta este şi motivul unei neîncrederi profunde între salariaţii din învăţământul preuniversitar românesc şi guvernanţi. Nu mai avem încredere în ceea ce spun. De aceea, în revendicările principale este majorarea imediată a salariilor”, precizează Lăcustă.

Nu se ştie nimic despre examenele naţionale. Sindicaliştii continuă să arunce mingea pe terenul guvernanţilor.  Totul depinde de guvernanţi. Doar ei pot rezolva foarte uşor această criză”, a spus Lavinu Lăcustă. 

Greva pentru recăpătarea demnităţii

Angajaţii din preuniversitar care se află în greva generală nu vor fi plătiţi în perioada în care nu se întorc la catedră. „Dacă cineva îşi închipuie că profesorii au venit în stradă şi au renunţat deja la jumătate din salariu pe ultima lună pentru 4.000 lei, se înşeală. Greva aceasta nu este pentru salariul pentru luna în curs. Este pentru ce a ajuns să fie educaţia. Astăzi s-a umplut paharul. Sunt 32 de ani de când încercăm să devenim prioritate. S-a ales praful de „România educată, un obiectiv cu care cineva a câştigat o funcţie mare în stat. Nici profesorii, nici sistemul de învăţământ tot nu sunt prioritate, spune profesoara Camelia Popa.

Sindicaliştii consideră că această grevă trebuie dusă până la capăt. „Domnilor parlamentari le convine ca majorarea salarilală să li se acorde în 3-4 ani? Îi întreb dacă ştiu cum e să te împrumuţi de bani din bursa copilului? Greva noastră este şi o lecţie de demnitate. Vrem să ni se redea demnitatea, să ne simţim bine în rolul nostru de profesori. Avem nevoie ca imaginea noastră să nu fie alterată de nişte guvernanţi care încearcă să ne ţină la colţ, a spus Ioana Popescu.

Fiecare cu numărătoarea lui

Disensiunile dintre sindicalişti şi oficiali vizează nu doar probelemele de ordin salarial. În ultimele zile apar informaţii contradictorii în ceea ce priveşte participarea angajaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar la greva generală.

Din datele Inspectoratului Şcolar reiese că în data de 31 mai se afla în grevă generală 8.779 de angajaţi în învăţământul preuniversitar ieşean. Procentual vorbind, asta înseamnă 70%, din care 7.116 erau cadre didactice (78%).

Tot Inspectoratul Şcolar spune că pe 6 iunie numărul personalului din preuniversitar aflat în grevă a fost de 8720, adică 66%, 6826 dintre grevişti fiind cadre didactice. Asta înseamnă o scădere a procentului greviştilor la 74,9%.

De cealaltă parte însă liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă spune că luni s-au aflat în grevă generală 8270 de salariaţi din cei 10.000 de membri ai acestui sindicat.  Din perspectiva sindicaliştilor, asta înseamnă un procent de 82 la sută.

Memorandum privind majorările salariale acordate în Educaţie

Guvernul va adopta joi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ. „Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de mâine, 8 iunie 2023, şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare şi utilizarea ca sistem de referinţă a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanţiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate şi la nivelul Coaliţiei de guvernare, ai căror lideri şi le-au însuşit în cadrul unui Angajament politic”, se arată în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, miercuri, înainte de a intra la discuţii la Ministerul Educaţiei, că greva din învăţământ se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de colegi, iar joi sau vineri sunt aşteptaţi din nou 20.000 de sindicalişti în stradă, în Capitală.

„Trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că, în condiţiile în care există un acord referitor la greva din Educație, anul şcolar ar trebui închis şi a anunţat totodată că în şedinţa de guvern de joi vor fi alocaţi bani pentru sectorul Sănătăţii. „Am văzut că şi ministrul Justiţiei a ieşit şi a făcut lămuririle în ceea ce priveşte anexele şi fundamentările unei OUG şi, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. În următoarea grilă, salariul debutantului va pleca de la salariul mediu brut pe economie. (...) Eu cred că e un moment în care s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat şi este normal ca, în acest moment, când avem şi un memorandum, avem şi o ordonanţă, (...) cred că din acest moment trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar, ca pe urmă, împreună cu ministrul Muncii, să terminăm grila, aşa cum ne-am asumat până pe 15 iunie”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul unui eveniment.

În ceea ce priveşte Sănătatea, el a arătat că a avut „vreo două-trei discuţii” şi există unele restanţe la Legea 153, la fel cum sunt anumite restanţe şi în domeniul de Apărare şi Ordine publică. „Şi, din câte ştiu eu, şi din ce am discutat cu domnul prim-ministru, joi, aceste anexe vor intra în şedinţa de Guvern şi se vor suplimenta aceşti bani - repet, diferenţe la Legea 153. Este cu totul altă abordare faţă de domnii din Educaţie, care ajunseseră la limita maximă”, a explicat liderul PSD.

Preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat miercuri că şi-au asumat, printr-un acord politic al liderilor coaliţiei, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ. Laura RADU, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Violența în școli. Avem o nouă lege a educației, n-avem norme de aplicare
20/09/2023 00:13

Conducerea Colegiului dobrogean „Spiru Haret” nu poate exmatricula o elevă acuzată de agresiune intrucat nu există normele metodologice. Noua lege a eduatiei prevede posibilitatea exmatriculării dacă ...

Situație incredibilă - Un profesor predă la două catedre deși are o condamnare definitivă pentru trafic de droguri și apare în Registrul prădătorilor sexuali
16/09/2023 06:28

Poliţiştii din Buzău au declanşat cercetări in rem pentru abuz in serviciu, după ce s-a constatat că un profesor de desen a fost menţinut la catedră intr-un liceu şi o şcoală, deşi are o condamnare ...

Țara în care roboții merg la școală, dar copiii nu prea: „O criză fără precedent”
15/09/2023 00:22

Intr-o tară, in lupta impotriva alarmantului absenteism scolar in crestere continuă, s-a ajuns la o solutie neobisnuită: robotii au devenit colegi de clasă pentru elevi. In orasul Kumamoto din Japonia, ele ...

Bursele școlare pentru septembrie și octombrie vor fi plătite abia peste două luni, pe 15 noiembrie, anunță Ministerul Educației
12/09/2023 20:12

Metodologia-cadru de acordare a burselor scolare a fost trimisă spre publicare la Monitorul Oficial, anuntă Ministerul Educatiei. Institutia mai anuntă că elevii vor primi bursele scolare pentru lunile sept ...

Aproximativ 2.700.000 de elevi şi preşcolari vor începe mâine anul şcolar 2023-2024
10/09/2023 14:23

Aproximativ 2.700.000 de elevi şi preşcolari vor incepe maine anul şcolar 2023-2024. Cum este organizat acesta Aproximativ 2.700.000 incep luni cursurile anului şcolar 2023 - 2024, potrivit calendarului ap ...

Jumătate dintre profesori nu cred că vor avea salarii mai mari
10/09/2023 14:10

Unu din doi profesori nu crede că guvernanţii vor aplica creşterile salariale promise şi aproape o treime (29%) dintre aceştia spun că situaţia lor financiară este precară sau modestă, relevă sondaju ...

România educată e de groază: Mii de profesori nu au studii necesare, iar elevii merg la WC în spații neconforme
09/09/2023 00:32

Romania Educată rămane un proiect frumos, insă doar pe foaie. In realitate, scolile din Romania sunt un adevărat dezastru, cu profesori nepregătiti si WC-uri insalubre. Peste 3.400 de cadre se vor afla, i ...

„Nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli”
08/09/2023 08:49

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, spune că autoritătile nu au „niciun plan” să facă teste antidrog in scoli, in contextul in care in ultimele săptămani diverse autorităti ale statului au arunc ...

Bursele de merit s-au extins la o treime din clasa de elevi
07/09/2023 20:30

Bursele de merit vor fi luate si de elevii care au media minimum 9.50, dar si de primii 30% din clasă. Ministerul Educatiei a păstrat ambele variante, pentru a nu schimba regula in timpul jocului Toti elevii ...

Transport gratuit cu trenul și metroul pentru elevi în noul an școlar. De unde se vor cumpăra biletele cu reducere 100%
02/09/2023 10:12

 Un proiect de hotărare de Guvern, pus in dezbatere publică de Ministerul Educatiei, clarifică regulile pentru acordarea transportului gratuit pentru elevi in noul an scolar. Potrivit normelor propuse, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei