Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice

9_11zon

Dimensiune font:

| 27-05-2024 11:18

Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor. Însă niciun cadru didactic nu s-a sesizat. Psihologii au explicat pentru „Adevărul“ cum poate fi eradicată violența în unitățile de învățământ și care sunt șansele ca agresorii să fie reabilitați prin terapie. Cât despre victime, acestea vor rămâne traumatizate pe viață

Povestea pe scurt: inspirați de un joc video care circulă în această perioadă pe TikTok, patru elevi de clasa a VIII-a de la școala gimnazială din comuna Recea, județul Brașov, și-au abuzat sexual colegii mai mici. Victimele, care sunt în clasa a V-a, au fost molestate timp de mai bine de o lună în pauze, în incinta unității de învățământ, dar și în curte, pe terenul de sport. Practic, în zone expuse, unde orice profesor i-ar fi putut oricând surprinde. Ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat.

„Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice care spun: «Treaba mea este să predau lecția, nu mă interesează pe mine că un elev doarme cu capul pe masă, are ochii roșii sau prezintă semne ale consumului de substanțe psihoactive. Nu e treaba mea să spun cuiva că un elev are spray iritant lacrimogen sau cuțit la el. E treaba altora»“, a explicat Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol. „Apoi, vorbim despre percepția și abordarea directorilor, care nu vor să rezulte din ceva că școala lor este nesigură. Și anumite chestiuni se mușamalizează. Este vorba despre reputație. Cum să admită că la nivelul școlii sau al liceului pe care îl conduc se consumă droguri, alcool sau intră elevii cu arme albe?“, a mai precizat polițistul.

Ce s-a întâmplat la școala din Recea este greu de descris în cuvinte, iar părinții victimelor cer acum să se facă dreptate. „Copiii au fost dezbrăcați și li s-au băgat creioane în fund. Așa a povestit copilul, care este marcat. Am aflat că s-a întâmplat joi, 16 mai, dar tot copiii au spus că povestea este de peste o lună, s-a tot repetat“, a declarat presei locale bunicul uneia dintre victime.

„Au urmărit un filmuleț pe rețeaua TikTok și-au făcut și ei la fel. Cei mari, din clasa a VIII-a, i-au luat pe băieții din clasa a V-a, i-au băgat într-o sală de clasă și le-au băgat degetul în fundulețe, dar cu pantalonii pe ei. Așa le impunea, se pare, jocul de pe TikTok“, a explicat și directorul școlii, profesorul Nelu Avram.

După ce povestea a ajuns la urechile părinților, agresorii au fost depistați și sancționați. „Comisia de bullying din școală a propus trei măsuri: exmatricularea autorilor timp de 3 zile, tăierea burselor și interzicerea lor la ceremonia de final de an și la banchet. În consiliul profesoral s-a stabilit, de comun acord cu IȘJ Brașov, să rămână pedeapsa de suspendare a plății burselor pe o perioadă de 4 luni. Trei elevi primesc burse sociale și al patrulea primește bursă de merit. Ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat“, a mai spus profesorul Nelu Avram. Cazul a ajuns până la urechile polițiștilor și procurorilor care au deschis și ei o anchetă.

Agresorii s-au simțit puternici în haită

Psihologul Radu Leca a explicat că un agresor sexual, fie el și minor, va rămâne mereu un agresor. „Victima este profund traumatizată, în timp ce făptașul, care e considerat făptaș începând de la vârsta de nouă ani, este profund satisfăcut. Acesta va rămâne făptaș și în timpul terapiei, dacă o va urma, dar și după. Practic, el rămâne făptaș toată viața sa. Din punct de vedere sexual, el va simți bucurie și plăcere când va realiza acel act din nou și din nou, și din nou, indiferent de terapie“, a explicat specialistul. Acesta consideră că terapia nu funcționează în cele mai multe dintre cazuri, însă în cazul minorilor este singura cale legală la care pot apela autoritățile. „Este singura soluție legală, deși este degeaba. Agresorii vor deveni niște așa-ziși «yes-man». Ei vor spune: «Da, da, da, ai dreptate». În realitate însă, nu aud, nu văd, nu înțeleg. Sunt orbi, surzi și muți“.

Psihologul consideră că agresorii elevilor de la școala din Recea, „din punct de vedere psiho-emoțional, au dezvoltat emoție în grup și s-au simțit puternici în haită. În mod general, ei sunt ai nimănui sau sunt extrem de clar dominați acasă de către familie. Tot ceea ce au încercat să realizeze a fost actul în sine. Care a fost bine pus la punct și bine conceput“.

Cât despre victime, copiii, pentru a depăși traumele, vor avea nevoie de ani de psihoterapie. „Victimele unui abuz sexual au nevoie de multă susținere din partea familiei, a celor apropiați. Acești copii ar trebui să fie sprijiniți de un serviciu de psihoterapie individuală sau de grup“, a precizat pentru „Adevărul“ dr. Claudiu Florian, medic psihiatru pediatru la Spitalul de psihiatrie „Alexandru Obregia“. Ideea este completată și de psihologul Radu Leca. „Din punct de vedere psihologic, victimele vor fi consiliate psihologic și psihoterapeutic pentru următorii 20 de ani“. Specialistul a explicat că, în general, copiii nu spun ce pățesc la școală de rușine și de frică. „Rușinea este foarte mare. Cum ar putea copilul să vină și să le spună părinților: «Am fost violat azi la școală»? Copiii nu spun nici când mamele lor mănâncă bătaie de la tătici. Căci, în general, copiii nu vorbesc“. În schimb, continuă specialistul, se manifestă altfel: din cauza stresului, unii încep să mănânce compulsiv, alții au probleme cu somnul, unora le cade părul sau se îmbolnăvesc de psoriazis.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Fetele, mai creative decât băieții
20/06/2024 15:12

58% dintre elevii din Romania ajung la cel putin nivelul trei de competentă, considerat de bază pentru gandirea creativă. Acest nivel indică abilitatea de a genera idei adecvate in contextul unor sarcini ...

Elevii români, printre ultimii în Europa la testele PISA: Recorduri negative în educație, conform ultimelor date OCDE
18/06/2024 19:23

Doar 58% dintre elevi reusesc să atingă cel putin nivelul 3 de competentă de bază pentru gandirea creativă, pe o scară de la 1 la 6. Elevii romani au scoruri considerabil mai mici decat media OECD si sunt ...

Lipsa de investiţie în educaţie şi carenţe educaţionale pe care le generează costă în fiecare an mii de miliarde de dolari global
18/06/2024 12:36

Lipsa de investiţie in educaţie şi carenţe educaţionale pe care le generează costă in fiecare an mii de miliarde de dolari global, arată un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ş ...

Începe Bacalaureatul! Elevii susțin prima probă la  Limba şi literatura română - oral
17/06/2024 06:34

Peste 134.000 de candidaţi inscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura romană - oral. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţi ...

Schimbări majore pentru elevi în privința scăderii notei la purtare
15/06/2024 11:07

Media anuală la purtare va fi scăzută cu cate un punct la fiecare 40 de absenţe nemotivate pe an şcolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an şcolar la o ...

99% dintre elevii din România studiază cel puţin o limbă străină
14/06/2024 11:28

Un recent studiu Eurostat a adus o veste imbucurătoare pentru educaţia din Romania: ţara noastră ocupă locul trei in Europa la procentul de copii care studiază limbi străine şi locul intai la procentul ...

Indemnizația de șomaj pentru absolvenții din 2024. Acte necesare
12/06/2024 20:05

Tinerii care finalizează liceul sau facultatea in această vară pot aplica pentru ajutor de somaj pe o perioadă limitată. Iată ce conditii trebuie indeplinite si ce acte sunt necesare. Conform Agentiei Na ...

Elevii români au obţinut cinci medalii de aur, două medalii de argint şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică
10/06/2024 14:15

Elevii romani au obţinut cinci medalii de aur, două medalii de argint şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică, ce are loc in Malaezia, a anunţat Ministerul Educaţiei, Ligia Deca. " ...

Părinții cer Ministerului Educației afișarea notelor de la toți corectorii la bacalaureat și evaluarea de clasa a VIII-a
07/06/2024 14:15

O scrisoare deschisă transmisă de Federatia Părintilor si Apartinătorilor Legali din Romania (FePAL) Ministerului Educatiei a fost publicată ieri, 6 iunie, pe contul oficial de socializare al expeditorului ...

Liber de Ziua Învățătorului
04/06/2024 10:27

Elevii, profesorii şi personalul din invăţămant vor avea zi liberă miercuri, cu prilejul Zilei Învăţătorului. Ziua Învăţătorului este marcată pe 5 iunie - data de naştere a marelui das ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei