Poliglot la UAIC

andreea obreja1
andreea obreja3
andreea obreja2

Dimensiune font:

| 19-02-2022 10:07

Andreea Obreja studiază un master la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Cultura germană în context European – și este unul dintre puținii studenți români poligloți. Vorbește aproape zece idiomuri și vrea să-și dezvolte competențele. O adevărată performanță, pentru care Andreea a muncit „pe brânci” încă din adolescență.

Ea vorbește, pe lângă română, engleză, spaniolă, rusă, germană, norvegiană, franceză, portugheză, polonă, a început să studieze greaca și araba, iar în liceu a cochetat cu japoneza.

 

- Cum a debutat pasiunea aceasta pentru limbile străine? E la mijloc o poveste, o ambiție personală de a demonstra ceva sau, pur și simplu, toate au venit de la sine?

- Pot spune că a fost din întâmplare. Am decis să studiez și să învăț anumite limbi, dar simt că au venit oarecum pe rând, una câte una, și nici măcar nu le-am planificat cumva. Am avut un profesor în liceu care avea faima de a vorbi mai multe limbi - nici nu-mi mai aduc aminte cât, dar se spuneau asta despre el, însă nici măcar nu ne-a spus-o vreodată... Îl admiram foarte mult, dar nu mi-am dorit să fiu ca el, n-am avut niciodată ambiția asta. În liceu am avut contact doar cu patru limbi - româna, engleza, spaniola și franceza. Multe limbi au ajuns în viața mea din întâmplare...

 

„Rusa o alesesem, pe lângă germană, ca limbă de studiu la licență, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar unul dintre motive a fost acela că-mi plac foarte mult romanele lui Dostoievski și aș fi vrut să le citesc în original”.

 

- Câte limbi străine stăpânești astăzi, cel puțin la nivelul comunicării bazice?

- Adevărul este că fluența depinde foart mult de cât am exersat o anumită limbă în ultima vreme. De exemplu, dacă ar trebui să vorbesc o anumită limbă în care poate am un nivel bun, dar este o limbă cu care nu am avut contact de o lună, nu voi comunica foarte eficient și îmi va fi greu să-mi găsesc cuvintele. De exemplu, la un moment dat, norvegiana era la un nivel destul de înalt, încât mi-era foarte confortabil să o vorbesc în viața de zi cu zi, dar am pierdut-o un pic din lipsă de contact cu vorbitori de norvegiană. Pot comunica orice vreau în multe alte limbi, dacă e nevoie, dar dacă interlocutorul vorbeșt și o altă limbă - engleză sau spaniolă, prefer să schimb.

- Te interesează o anumită limbă străină fie doar și pentru literatura sa, pentru a putea citi anumiți autori în original, să spunem...?

- Rusa o alesesem, pe lângă germană, ca limbă de studiu la licență, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar unul dintre motive a fost acela că-mi plac foarte mult romanele lui Dostoievski și aș fi vrut să le citesc în original. Citind, e cel mai ușor de învățat o limbă străină. Abilitatea de a înțelege o limbă e mult mai ușor de dobândit citind decât modalitatea de a reproduce, de a vorbi, de a scrie tu însuți. Când citesc, dacă știu o limbă străină, cât de cât - de exemplu franceza, care este destul de asemănătoare cu româna -, prefer să citesc în original și insist să citesc în origina anumite cărți.

- Ce-a fost mai întâi: spaniola sau engleza? E mai ușor acum să înveți o limbă străină?

- Teoretic, engleza. Am început-o încă de la grădiniță, dar nici cursurile de limbă, nici felul în care erau predate limbile străine atunci nu erau avansate. Nu era atât de multă teorie despre felul în care învață mai bine un copil o limbă străină… Nu cred că a fost foarte eficient modul în care am fost învățați, cel puțin în primii ani. Astăzi, la grădiniță, copiii ajung destul de ușor la un nivel conversațional. Da, teoretic, prima mea limbă străină a fost engleza, dar, practic, prima a fost spaniola, pe care am început să o învăț tot așa, din întâmplare. Mă uitam ore în șir la serialele în limba spaniolă. Până pe la 15 ani m-am tot uitat la aceste seriale și așa, ușor, ușor a început să intre spaniola în viața mea. A fost foarte interesant să observ că limba aceasta are atât de multe cuvinte în comun cu româna! Cred că metoda aceasta a contribuit foarte mult la faptul că am ajuns să am un nivel destul de bun în limba spaniolă.

 

„Orice abilitate ai avea, orice talent, nu este suficient. Totul trebuie menținut, lucrat, iar interesul este cea mai importantă parte în momentul în care decizi să înveți o limbă, pentru că interesul înseamnă motivație”.

 

- E corect raționamentul că după ce domini o limbă străină, sau două, restul vin de la sine?

- Da, pot spune că devine din ce în ce mai ușor, este clar, mai ales dacă înveți limbi din aceeași categorie. De exemplu, ai învățat germana și vrei să treci la neerlandeză, clar va fi mult mai ușor, dar și abilitatea de a ști mai multe alfabete e destul de importantă. În special, este vorba de pronunție: cineva care a crescut cu o singură limbă s-ar putea să nu aibă anumite sunete pentru o altă limbă, dar dacă învață o altă limbă timpuriu, acele sunete se vor adăuga la repertoriu, la posibilitatea de a pronunța corect. Mi s-a întâmplat să încerc să predau germana unei femei din Mexic care nu știa decât spaniola și îi era imposibil chiar și să audă sunetul v, pentru că în spaniolă nu există diferență între v și b, se pronunță la fel. Sunetul acesta nu exista în mintea ei și nici măcar nu putea să-l audă, ar fi fost foarte multă muncă să încerce… pe când altcineva, care vorbește deja engleza, tot din Mexic, va învăța mult mai ușor germana.

- E nevoie de talent pentru așa ceva sau totul se rezumă la muncă, pură și dură?

- E în principal muncă, dar cred că fiecare dintre noiu avem anumite abilități înnăscute. De exemplu, mie mi-a fost mereu greu cu pronunția în toate limbile pe care le-am învățat, și pentru că nu-mi era ușor lucrul acesta, nici nu mă concentram, iniţial, foarte mult pe el. Mai târziu am început a mă preocupa dacă e ok accentual meu, intonația, toate aceste lucruri, pe când cineva care are înnăscută o anumită abilitate de a imita se va concentra foarte mult pe partea de vorbire. Pentru mine, gramatica a fost mereu foarte ușoară, poate am o mine mai logică, matematică, nu știu, dar în principal este vorba de muncă. Orice abilitate ai avea, orice talent, nu este suficient. Totul trebuie menținut, lucrat, iar interesul este cea mai importantă parte în momentul în care decizi să înveți o limbă, pentru că interesul înseamnă motivație. Dacă nu ești motivat, nu o să lucrezi la asta.

 

„De fapt, eu am studiat inițial Medicina Veterinară, am rezistat doar un semestru și am ales apoi Litere, o diferență extrem de mare, dar o facultate care mi-a schimbat total viața și nu regret nici o clipă alegerea făcută”

 

 

 

- Intenționezi să dezvolți aptitudinile acestea în scopul de a-ți amplia portofoliulde idiomuri?

- La un moment dat am observat că am învățat limbi străine destul de ușor... De exemplu, după ce am învățat spaniola, după ce am exersat-o cu vorbitori nativi și puteam să mă exprin cu facilitate, cumva am devenit foarte motivată, interesată pentru alte limbi. Așa am devenit foarte ambițioasă în a învăța altele , de exemplu am încercat cu greaca, eram foarte pasionată, timp de o lună învățam de la 5 la 10 ore pe zi, era extrem de fascinant pentru mine, mai ales din cauza alfabetului. Deocamdată, aș vrea să rămân la limbile pe care deja le știu cât de cât, să încerc a le aduc la un nivel mai bun. Dar nu știu ce îmi va rezerva viața...

- Cum și-a pus amprenta asupra ta viața de student, Universitatea, cadrele didactice...?

- Când am decis să studiez Litere – limbi și literatură străină, la UAIC, am ales limbile pe care nu le știam, sau care erau mai exotice – germana și rusa – și, evident, asta mi-a schimbat complet viața, mai ales burselor de schimb în străinătate. Îmi place foarte mult la UAIC pentru că avem toate aceste limbi facultative, la care ne putem înscrie oricând și sunt și gratis!, așa încât ți se oferă o oportunitate extra, sau mai multe, de a studia, lucru care mi s-a întâmplat mie. Am fost foarte încântată să văd toate aceste opțiuni și încă din primul semestru m-am înscris la multe program,e din acestea, printer care norvegiană, greacă… E o mare oportunitate. Cu norvegiana am avut foarte mare noroc. M-am înscris la curs din întâmplare, din curiozitate și am fost fascinată cât de apropiată este de engleză și de germane, iar în cel de-al doilea semestru al primului an de studiu au apărut bursele Erasmus work placement și am avut posibilitatea să merg în Norvegia. Asta a fost, probabil, catapulta principal, căci de acolo a început totul, în special datorită dnei lector dr. Crina Leon, care predă norvegiana la UAIC. Mi-a fost foarte greu să decid să plec în Norvegia. Nu fusesem niciodată în afara țării, nu zburasem niciodată, nu ieșisem nici măcar până în Republica Moldova, dar probabil a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea. De fapt, Facultatea de Litere a fost una dintre cele mai bune decizii. De fapt, eu am studiat inițial Medicina Veterinară, am rezistat doar un semestru și am ales apoi Litere, o diferență extrem de mare, dar o facultate care mi-a schimbat total viața și nu regret nici o clipă alegerea făcută.

A consemnat Alexandra STOICA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
09/06/2022 09:45

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi ş ...

„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”
14/05/2022 18:16

„De ce ar trebui să-si antreneze creierul adultii aflati in plină maturitate?”, este una dintre intrebările pe care le auzim frecvent si la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul ...

FOTO/VIDEO - Departe de lume, în chilii pentru sfinţii urbani
17/03/2022 09:19

Lui Matius Ichim ii plac lucrurile frumoase, făcute cu suflet şi cu mult gust. Iubeşte natura, liniştea şi pe Eminescu. Pare ciudat, dar uite că şi chiliile pot fi urbane, aşa după cum afirmă Matius, ...

 „Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”
13/03/2022 14:23

  - Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Sunteti de acord cu această afirmatie? Pare cumva limitativ... - Dacă ne gandim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internatio ...

„Te naști cu frumosul și îl cultivi pe parcurs”
08/03/2022 18:31

De curand, pe piata Iasului a apărut o nouă afacere lansată de o tanără de succes, Diana Mihai, specialist in comunicare, care a decis că a venit si momentul si incerce un proiect antreprenorial, cel ...

Mintea este rezultatul interacţiunii Conştiinţei cu creierul
08/03/2022 16:30

Tot ceea ce ne inconjoară este rezultatul gandurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor. Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem ...

 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
08/03/2022 15:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

Top 3 al regretelor pacienților aflați pe patul de moarte
08/03/2022 14:43

  Orice om care primeste vestea unui diagnostic dur deja este asezat in fata unui esafod imaginar, in care doar boala decide. Oamenii, chiar si cei mai dragi, se retrag, unii se dau deoparte de-a dreptul, ...

 O ieșeancă folosește pictura pentru a personaliza haine
08/03/2022 13:38

Nelea Cosciuc este o tanără din Iasi si se pare că pandemia este cel mai bun lucru care i se putea intampla. De ce? Nelea lucra de ceva tip ca jurist la o companie, insă, din cauza lockdown-ului, a fost nev ...

  „Războiul de acum nu are nimic glorios în el. Și nimic măreț!
08/03/2022 13:11

  Amenintarea războiului dintre Rusia si Ucraina a adus o serie de intrebări firesti – suntem pregătiti, ca si populatie, pentru un conflict care ar putea avea loc nu departe de granitele Romanie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei