„TVR Iași a fost și rămâne un cronicar fidel al timpului și al regiunii”

interviu vasile arhire2
interviu vasile arhire1

Dimensiune font:

| 02-11-2021 22:46

Astăzi, TVR Iaşi împlineşte 30 de ani de existenţă

 „TVR Iași a fost și rămâne un cronicar fidel al timpului și al regiunii”

* de vorbă cu Vasile Arhire, producător executiv al Studioului Teritorial Iaşi al SRTV

 Vasile Arhire s-a născut pe 18 iulie 1959, la Huşi. A absolvit Facultatea de Construcţii a Institutului Politehnic Iași și un Master în Comunicare și Relații Publice la S.N.S.P.A. Bucureşti. În perioada 1981 –1983 a fost redactor şef adjunct al Revistei Opinia Studenţească”, iar între anii 1976 și 1990, redactor – colaborator şi  comentator sportiv la Radio Iaşi şi Radio Bucureşti. Din 1990 şi-a  desfăşurat activitatea în cadrul Studioului de Radio-Televiziune Iaşi şi Studioului Teritorial Iaşi al SRTV. A fost Şef al Secţíei Actualităţi (1994-1997), director al TVR Iaşi (2003-2013 și 2017–2018), iar din 2018 este producător executiv al Studioului. A realizat peste 4.500 de emisiuni de radio şi televiziune și a publicat peste 4.000 de articole în presa centrală şi locală. A obținut premii naționale și internaționale la Festivaluri de televiziune şi de film documentar, a publicat 5 cărți.

 La 3 noiembrie 1991 a avut loc prima emisiune a realizată de noua structură teritorială de la Iaşi a Televiziunii naţionale publice. „Începutul a fost destul de greu, dar entuziasmul a fost foarte mare! Pentru că echipamentele de la Studio nu erau suficiente, mergeam și montam la ei acasă. Se stătea noaptea, la rând. E o victorie, un succes, că am ajuns la cota 30 a existenţei noastre, 30 de ani bogaţi, frumoşi, dar şi zbuciumaţi”, mărturiseşte Vasile Arhire, unul dintre cei care a pus umărul la realizarea proiectului TVR Iași. 

 - Când se prefigura „Proiectul TVR Iaşi”, dumneavoastră acumulaserăţi deja o experienţă de radio. Eraţi una dintre vocile emisiunilor de actualităţi la Radio Iaşi, comentaţi diverse evenimente sportive în direct la Radio România. Cum aţi ajuns în televiziune?

- Radioul mă fermecase de la 18 ani.Am învăţat multe de la oamenii minunaţi pe care i-am întâlnit acolo, la Radio Iaşi. Fiecare era o voce distinctă şi o minte sclipitoare. Şi le mulţumesc, o dată în plus, pentru ceea ce sunt astăzi. Televiziunea a venit ca o mare provocare. Era un miraj. În 1991 se afla foarte aproape. Am vrut, am luptat şi am învăţat pe parcurs, cât într-o facultate. Am sacrificat chiar lucruri dragi, adâncit poate prea tare în pasiunea pentru profesie.

- Vă mai amintiți care a fost prima emisiune realizată la Iași și care au fost primele subiecte filmate în acea perioadă?

- Prima emisiune a fost cea din 3 noiembrie 1991, transmisă pe TVR1. Scriitorul Grigore Ilisei, director al Studioului Radio Iaşi, a coordonat întregul proces de înfiinţare a staţiei, susţinut de inginerul Mircea Bogdan. Am intrat atunci pe canalul național cu subiecte de la Iași într-un videomagazin duminical. La vremea respectivă, nu aveam spațiu pe emițător teritorial și făceam emisiuni difuzate pe canalele naționale. Emiteam câte o oră, de exemplu, în funcție de cum evalua Bucureștiul. Filmam subiecte legate de revoluție, de democrație, despre viața oamenilor, aspirațiile și așteptările lor. Cultura a avut de la început un loc aparte. Efervescența care exista în studio la vremea aceea s-a pliat pe posibilitatea ca TVR Iași să se cupleze forte repede la sistemul european Circom Regional, Asociația televiziunilor regionale publice, prin care  am avut parte de traininguri foarte utile. Oamenii făceau de toate, stăteau la montaj, filmau, s-a realizat o autoperfecționare și o perfecționare, în același timp. În plus, a existat și o selecție bună de personal. Atunci a apărut Andreea Marin, au fost selectaţi prin concurs Gabrilel Rotaru, Irina Radu, Irina Păcurariu...Alţii am venit din Radio Iaşi.

- Iașul este cunoscut la nivel național ca o importantă școală de reportaj, o școală care s-a consolidat în timp şi care sporit permanent presigiul echipei.  

- Poate ce am învăţat mai toţi, de la început, a fost plăcerea de a comunica cu oamenii din societate, de a le afla bucuriile și necazurile. Am învăţat să-i ascultăm şi să le spunem povestea, prin mijloacele specifice televiziunii.Aşa s-au format reporteri valoroşi, cunoscuţi şi apreciaţi astăzi la nivel naţional, precum Irina Păcurariu, Carla Tompea, Cristina Hermeziu, Marian Voicu, Gabriela Baiardi... dar şi prezentatori îndrăgiţi de public, Andreea Marin, Irina Radu.     

- V-aţi integrat în această echipă şi aţi urcat treptele profesionale în timp. Care dintre proiectele realizate v-a solicitat mai intens, căruia v-aţi dăruit mai mult?  

- Sportul a fost şi rămâne marea pasiune a vieţii mele. Spun a vieţii şi nu doar a profesiei, pentru că şi acum mă aflu permanent în exerciţiu. Sportul este un univers uman extraordinar. Prin sport, oamenii se descoperă sau se redescoperă, iar cei cu o forţă mentală şi fizică remarcabilă ajung la succesul maxim. Militez mereu pentru susţinerea şi promovarea valorilor autentice în diferite domenii, inspirându-mă din lumea sportului. Emisiunile sportive de la TVR Iaşi au prezentat multitudinea de factori care alcătuiesc acest termen – Sport – şi au adus în faţa publicului performerii şi ca exemple de viaţă. Din sport am învăţat să vreau să fiu mereu primul. Uneori am reuşit, alteori am fost al doilea, al treilea...

- De aici derivă şi pasiunea pentru călătorie? ,,Descriptio Moldaviae” este un proiect care „curge” pe canalele televiziunii publice de peste două decenii.

- Da. Pentru călătorie, pentru natura aceasta formidabilă în care ne ducem traiul, dar pe care unii n-o mai preţuiesc şi o distrug. În lumea aceasta grăbită şi ocupată până la refuz cu tot felul de activităţi, ce-i mai frumos decât să arăţi publicului de unde venim, în ce mediu trăim, cine ne sunt semenii? Mi-e tare drag să descopăr şi să comunic lucruri interesante şi mă bucur că alături de acest proiect, atunci când eu am avut misiuni administrative, au venit trei colege minunate, Laura Lucescu, Andreea Ştiliuc şi Raluca Aftene, care au înnobilat prin talentul lor emisiunea şi au dus mai departe, alături de mine.      

- Vorbeaţi de poveşti de viaţă, de performanţă şi aşa a apărut ,,Ghici cine vine la cină”.

- În spiritul relevării succesului şi prezentării drumului către acesta, am adus pe ecran, din 2012 încoace, oameni care ,,au spus ceva” în domeniul lor. Unii mai cunoscuţi în afara ţării, decât acasă. N-am inventat roata cu acest program, care înseamnă o convorbire între doi oameni, susţinută de o biografie şi de fotografii relevante din viaţa interlocutorului, dar am căutat să fie un dislog sincer, fără ,,fard”, cu oameni cât mai interesanţi,  care să ne dea direcţia unui parcurs profesional şi de viaţă de succes.      

 „Noi am reușit performanța de a aduna aproape 200 de premii, dar cea mai importantă distincţie rămâne aprecierea publicului”

  - Aţi condus în două rânduri, vreme de zece ani, TVR Iaşi. La începutul activităţii manageriale ce v-aţi propus ?

- Am avut câteva obiective clare: TVR Iaşi să devină mai cunoscut în comunitatea regională, programele noastre să fie vizionate la nivel naţional, să ne perfecţionăm şi să aducem oameni tineri şi talentaţi în echipă.

- Aţi reuşit?       

- Am reuşit să realizăm un program coeerent de marketing şi promovare în judeţele Moldovei. Am devenit parteneri de încredere a comunităţii staţiilor regionale publice CIRCOM REGIONAL şi a Premiilor CIRCOM REGIONAL, găzduind traninguri şi jurizarea unei ediţii a Premiilor internaţionale, jurii în care am avut în acei ani reprezentanţi. Am organizat numeroase selecţii de colaboratori, căutând tineri şi tinere cu chemare pentru televiziune. Veneau atunci mulţi candidaţi, am avut şi 200 într-o serie, exista un potenţial extraordinar în anii 2005-2010. Exigenţa era mare, ni-i doream pe cei mai buni, carismatici, creativi, cu o cultură generală bogată. Şi, iată, azi cine nu le admiră pe Roxana Costaş, Laura Lucescu, Raluca Aftene, Andreea Ştiliuc realizatoare TV redutabile. Au fost ani bogaţi, cu multe evenimente frumoase, cu bucurii, cu producţii diverse, spectaculoase, cu efort din partea tuturor, în care studioul s-a consolidat. Le mulţumesc tuturor pentru energia depusă. Menţionez aici numele a doar două colege care mi-au fost cele mai apropiate colaboratoare, cu care am trecut prin satisfacţii şi prin zbucium ani la rând. Vanda Condurache şi Viorica Olaru, care nu vor fi la aniversare. Au plecat la Ceruri. Şi absenţa lor doare.    

- Între timp a apărut un nou canal, TVR3. Cât de importantă a fost această bornă?

- Cred că a fost un lucru firesc. Studiourile teritoriale se maturizaseră, emisiunile erau de calitate. Noi aveam o grilă bogată, realizatorii erau şi sunt foarte creativi. Ideea cu TVR 3 a fost a regretatului Alexandru Sassu, preşedinte director general pe atunci, dar acţiunea s-a înfăptuit prin noi, prin forţa colectivelor de jurnalişti, cameramani, editori de montaj, igineri şi tehnicieni de la studiourile teritoriale. Chiar dacă a fost greu, am reuşit să producem pentru acest canal naţional programe de înaltă ţinută. Sunt bucuros că semnătura mea se află pe actul constitutiv prin care ne asumam răspunderea pentru funcţionarea canalului.        

   - Au fost, fără îndoială, și momente dificile, în care s-a mers pe sârmă fără plasă de siguranță, cum s-ar spune.

- Drumul a fost ascendent, însă au apărut, la un moment dat, niște sinusoide. Una dintre acestea e legată de faptul că, în 2005, autoritățile statului au retrocedat clădirea în care ne desfășuram activitatea. Atunci s-a produs o ușoară dezamăgire în colectiv, având în vedere că oamenii își făceau datoria, făceau la superlativ munca. Acest proces de retrocedare a durat, în cazul nostru, ani buni. Am rămas apoi o perioadă acolo, cu chirie, până în 2017, după care ne-am mutat în clădirea din strada Lăpușneanu, iar de anul acesta am transferat studioul într-un alt spaţiu.

- Totuși, suferința cea mai mare a venit în anul 2012, se pare, odată cu decimarea personalului instituției, o chestiune pur economică, fără legătură cu valoarea echipei de la Iași...  

- În anul 2012 s-a produs o restructurare în Televiziunea Română, iar Studioul TVR Iași a fost obligat să renunțe la cel mai mare număr de salariați dintre toate studiourile teritoriale, 50 la număr. Am fost obligați să generăm o organigramă cu doar 80 de posturi. Nici un factor politic nu a dorit să ne asculte și nu a dorit să dezlege acestă enigmă. Atunci colectivul a fost afectat din nou, din punct de vedere emoțional. Am trăit cu toţii un mare stres, iar procesul acesta a durat din septembrie până prin martie 2013. Chiar eu am plătit cu postul la momentul respectiv, fără nici o explicație. Pur şi simplu prin schimbarea organigramei şi a denumirii funcţiei, în care Directorul devenea Coordonator cu atribuţii de Director. O aberaţie. Probabil că felul meu de a fi - tranșant, direct - a deranjat la nivelul conducerii centrale și atunci s-a găsit această soluție. De fapt, nu am fost doar eu în această situație, ci și alți coordonatori de structuri din TVR.

- Şi premiile obţinute de TVR Iaşi de-a lungul timpului reprezintă un argument al calităţii programelor, nu ?

- Noi am reușit performanța de a aduna aproape 200 de premii la manifestări care au avut în evaluare producții de televiziune sau film documentar. Au fost apreciate documentare, reportaje, interviuri, ştiri etc., pentru genuri publicistice foarte variate, ceea ce este un lucru bun. La aceste succese au contribuit mulţi colegi, cameramani, editori de montaj, sunetişti, tehnicieni, pentru că televiziunea rămâne o muncă de echipă dacă doreşti să o faci profesionist.  

 „Profesia de jurnalist nu mai este tentantă nici măcar pentru absolvenţii facultăţilor de profil”

 - S-au scurs 30 de ani bogaţi pentru colectivul TVR Iaşi. Şi iată, aţi ajuns cel mai vechi salariat al studioului.

- Pare de necrezut pentru mine. În 1990, la Radio Iaşi, eram cel mai tânăr. reporter. Trece vremea... Important este că vin în continuare cu mare plăcere la studiou, cu multă energie şi determinare pe care încerc să le transmit şi colegilor mai tineri.

- Dacă ar fi să realizăm un exercițiu de imaginație, unde credeți că s-ar situa televiziunea publică ieșeană peste două sau trei decenii?

- Este foarte greu de spus. Consider că trebuie ca societatea să se stabilizeze, sistemul public, pe toate domeniile, să-şi recapete echilibrul şi credibilitatea. În interiorul Societății Române de Televiziune, ne trebuie o mai mare siguranță și o mai mare deschidere către creator. La ora actuală nu există instrumente de stimulare și de motivare a personalului. Majoritatea oamenilor fac lucruri de calitate pentru că aşa au fost educaţi, dar suferă că aspiraţiile lor nu sunt susţinute.

 În alt plan, trebuie accelerat procesul de creare a unor producţii TV specifice mediului online, care să răspundă interesului noilor generaţii.

- Cât despre viitorul profesiei de jurnalist...

- Doriţi să mă refer la viitor? De ce nu la prezent? Mediul nostru profesional este amalgamat. Fel de fel de persoane se intitulează ziarişti, deşi nu au vreo legătură cu misiunea, cu menirea unui ziarist. Societatea permite acest lucru. Vedeți dumneavoastră, facultățile de jurnalism produc absolvenţi cu inteligență extraordinară, cu capacitate de a lucra în online, cu calculatorul, dar problemele care cântăresc greu sunt lipsa abilităţilor specifice, a culturii generale şi profesionale, capacitatea  redusă de a comunica cu cei din jur. Mulţi dintre aspiranţi doresc să fie din prima zi Andreea Esca, pentru că au auzit că are un salariu uriaș! Dar află că în spatele ecranului, talentul trebuie dublat de multă muncă, de documentare, de comunicare și părăsesc profesia. Profesia de jurnalist nu mai este tentantă la ora aceasta. Nici măcar pentru absolvenţii de facultăţilor de specialitate.

- Să încheiem, totuşi, cu optimism la aniversarea a 30 de ani de la prima emisiune a Studioului TVR Iaşi.  

- E o victorie, un succes, că am ajuns la cota 30 a existenţei noastre, în care am deschis un nou sediu, după lucrări de amenajare constructivă şi tehnică care au durat un an şi pentru care colegii mei Horia Gumeni, directorul staţiei, Laurenţiu Bubuianu, şef serviciu tehnic-producţie şi Cristina Vicol, şef serviciu economic merită toată lauda. Şi vreau să mai transmit un gând bun tuturor colegilor care au lucrat şi lucrează la TVR Iaşi, un pios omagiu celor care nu mai sunt, dar au avut contribuţii consistente la istoria noastră, iar telespectatorilor mesajul cunoscut:,,O nouă zi, acelaşi prieten! TVR Iaşi!”

A consemnat Dan M.BREZULEANU     

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
09/06/2022 09:45

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi ş ...

„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”
14/05/2022 18:16

„De ce ar trebui să-si antreneze creierul adultii aflati in plină maturitate?”, este una dintre intrebările pe care le auzim frecvent si la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul ...

FOTO/VIDEO - Departe de lume, în chilii pentru sfinţii urbani
17/03/2022 09:19

Lui Matius Ichim ii plac lucrurile frumoase, făcute cu suflet şi cu mult gust. Iubeşte natura, liniştea şi pe Eminescu. Pare ciudat, dar uite că şi chiliile pot fi urbane, aşa după cum afirmă Matius, ...

 „Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”
13/03/2022 14:23

  - Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Sunteti de acord cu această afirmatie? Pare cumva limitativ... - Dacă ne gandim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internatio ...

„Te naști cu frumosul și îl cultivi pe parcurs”
08/03/2022 18:31

De curand, pe piata Iasului a apărut o nouă afacere lansată de o tanără de succes, Diana Mihai, specialist in comunicare, care a decis că a venit si momentul si incerce un proiect antreprenorial, cel ...

Mintea este rezultatul interacţiunii Conştiinţei cu creierul
08/03/2022 16:30

Tot ceea ce ne inconjoară este rezultatul gandurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor. Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem ...

 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
08/03/2022 15:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

Top 3 al regretelor pacienților aflați pe patul de moarte
08/03/2022 14:43

  Orice om care primeste vestea unui diagnostic dur deja este asezat in fata unui esafod imaginar, in care doar boala decide. Oamenii, chiar si cei mai dragi, se retrag, unii se dau deoparte de-a dreptul, ...

 O ieșeancă folosește pictura pentru a personaliza haine
08/03/2022 13:38

Nelea Cosciuc este o tanără din Iasi si se pare că pandemia este cel mai bun lucru care i se putea intampla. De ce? Nelea lucra de ceva tip ca jurist la o companie, insă, din cauza lockdown-ului, a fost nev ...

  „Războiul de acum nu are nimic glorios în el. Și nimic măreț!
08/03/2022 13:11

  Amenintarea războiului dintre Rusia si Ucraina a adus o serie de intrebări firesti – suntem pregătiti, ca si populatie, pentru un conflict care ar putea avea loc nu departe de granitele Romanie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei