„Sunt uimită de capacitatea psihicului de a se vindeca și singur atunci când primește un input ce restabilește echilibrul”

deab2ea1-fd2c-4cc0-9542-f87c2838f6ac

Dimensiune font:

| 07-05-2023 14:23

 Dialog cu psihoterapeutul ieșean Iulia Cruț


Ce legătură ar putea fi între cuvintele „constelații” și „vindecare”? Aparent, niciuna măcar și pentru faptul că primul gând ar fi către bolta cerească. Ei bine, lucrurile stau total diferit, ceea ce demonstrează și conceptul „constelațiilor familiale”, foarte folosit de către psihologi și nu numai în ultimii ani. Am stat de vorbă cu psihoterapeutul Iulia Cruț, alături de care am încercat să aflăm cât mai multe detalii legate de această metodă.

- Constelații familiale, un concept relativ nou apărut în psihologie. În ce constă și cum ne ajută?

- Ca metodă de terapie, Constelațiile familiale au apărut pe la începutul anilor 80, concepută fiind de  Bert Hellinger. În prezent, metoda sa a fost preluată și transformată și de alți terapeuți, cu formări psihoterapeutice diferite, prin urmare, se pot „constela” dinamici familiale, un cuvânt, o propoziție, o emoție, un vis etc. Practic, la fel ca atunci când privim către cer și unim în mintea noastră punctele dintre stele apoi denumim forma rezultată o Constelație, în același fel, într-un workshop de Constelații vom vedea liniile care unesc în psihicul nostru oameni, evenimente, locuri, emoții. Hărți ale psihicului nostru, hărți ale sufletului, dinamici dintre membri unei familii, Constelațiile reprezintă un mod eficient de a le vedea și apoi de a interveni terapeutic pentru a produce schimbări, pentru a vindeca ceva.

- Practicați multe metode prin care îi ajutați pe oamenii care ajung în cabinetul dvs. Ce face diferenta dintre Constalațiile familiale și celelalte?

- Claritatea pe care metoda Constelațiilor o oferă aduce multe lămuriri necesare procesului terapeutic. Este vorba despre claritate și înțelegere dată și de metoda în sine, dar și de lucrul în grup. Uneori, o zi de lucru într-un astfel de grup aduce clarificări și vindecări ale unor răni pe care altfel mai greu le putem accesa cu alte metode.

- Lucrul psihologului cu clienții presupune existența unei traume. Ce este trauma, cum apare și cum se vindecă sau măcar cum se diminuează?

- Îmi place să cred că sunt și oameni care nu au traume. Trăind însă într-o societate traumatizată, probabil că mulți dintre noi avem una sau mai multe.

Trauma reprezintă percepția noastră asupra unui eveniment care nu a putut fi suportat de către psihicul nostru. Nu este un eveniment anume, ci felul în care a fost acesta perceput de persoana în cauză. Astfel, două persoane diferite vor avea răspuns psihic diferit în situații similare, una poate să perceapă situația ca fiind traumatică, alta nu.

Traumele se pot vindeca, există multe metode de terapie pentru asta, numitorul comun al acestora aș spune că este blândețea, necesitatea ca terapeutul să fie specializat în lucrul cu trauma și multă răbdare, iubire de oameni.

- Cei care vin pentru prima oară la un workshop de Constelații familiale ce trebuie să știe? Ce se întâmplă după o astfel de întâlnire?

- Nu de puține ori și eu sunt uimită de capacitatea psihicului nostru de a se vindeca și singur atunci când primește un „input” ce restabilește echilibrul.  Participarea la Constelații poate fi un astfel de input și, ca urmare, creierul va continua să proceseze un timp informațiile primite. De multe ori, lucrurile dorite a se schimba se schimbă și noi observăm ulterior asta, alteori apar vise revelatoare care parcă încheie procesul de vindecare dorit. Alteori, ca urmare a participării la Constelații, avem mai multă claritate, știm de unde ar trebui început sau continuat un proces de terapie. Oricum ar fi, prin multitudinea de procese și informații care apar într-un astfel de workshop, recomandarea este ca persoanele care participă să fie deja într-un proces de terapie individuală astfel încât să poată să conducă într-un mod sănătos și sigur amploarea procesului declanșat.

- Se vorbește mult și despre psihologia transgenerațională. Cum de o traumă suferită de un strămoș al omului actual îl poate afecta pe acesta? Pentru mulți, pare de necrezut, dar chiar așa este.

- Voi da un exemplu: dacă străbunica a rămas singură să crească trei copii, străbunicul murind pe front, ce credeți că a simțit? Poate a jelit moartea soțului, poate nu, sigur însă a perceput situația ca fiind nedreaptă, grea și a fost nevoită să devină o femeie care să educe pe cei mici cu o mână de fier. Copiii ei, printre care bunica unei persoane, percep atitudinea străbunicii ca lipsă de iubire, reguli dure. Ei mai percep și o durere care nu poate fi pusă în cuvinte ca urmare a pierderii tatălui prea timpuriu. Această bunică, la rândul ei, cum își va educa copiii? Ea nu știe mai nimic despre iubire, în schimb știe despre greutăți, despre reguli, despre durere. Ca urmare, va transmite din atitudine și cuvinte faptul că viața e grea, că durerile trebuiesc îngropate, că trebuie să îți sufleci mâinile și să fii dură ca femeie, ca mamă…  Copiii acestei bunici, mama cuiva printre ei, primesc acest mesaj, cresc cu el, devine viața lor, implicit filosofia de viață, credințele despre viață. Și mingea se tot rostogolește până la generația de azi, prin cuvinte, prin atitudini, prin ceea ce s-a vorbit despre viață dar și prin ceea ce nu s-a vorbit dar a fost perceput.

Constelația familială este o practică terapeutică prin care urmărește rezolvarea conflictelor familiale care traversează generații. A fost dezvoltată de către Bert Hellinger, fost preot misionar și profesor în Africa, apoi psihoterapeut. Hellinger spunea că „sufletul strigă după apartenență, ordine și echilibru”.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 „Este important ca expresia Mens sana in corpore sano să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența”
27/11/2023 13:45

 Se stie că miscarea este un factor important in sănătate, iar cand vorbim despre viitoarele mame este esentială, chiar dacă uneori pare că este imposibilă. Despre aceste lucruri am stat de vor ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
27/11/2023 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

 „Îi încurajez pe adolescenți să adopte un stil de viață sănătos și activ”
03/11/2023 09:30

Adolescenta este o perioadă importantă in viata fiecărui individ, caracterizată de schimbări fizice, emotionale si sociale semnificative. În această etapă, sănătatea si bunăstarea fizică j ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
01/11/2023 08:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Scriind, nu faci decât să lași o urmă în spatele tău”
25/10/2023 10:39

De cativa ani, publicistul Robert Serban este un oaspete obisnuit al FILIT, festival in cadrul căruia a avut multe intalniri cu pasionatii de literatură, fie ei elevi sau public avizat, asa cum a fost la una ...

  „Este foarte important să avem grijă de publicul tânăr și să-l creștem, să deschidem niște perspective relevante, niște conversații”
23/10/2023 07:30

- Ati adus la Iasi, la Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanăr (FITPTI), spectacolul „Neliniste”, al lui Viripaev, un autor pe care il indrăgiti foarte mult, date fiind si piesele ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
17/10/2023 09:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Suntem o țară binecuvântată cu multe ape minerale delicioase”
12/10/2023 07:38

- Cum ai ales această profesie? Cum poti identifica sursa apei (de exemplu, apă de izvor, apă de la robinet, apă distilată) bazandu-te pe gustul si textura ei? - La bază sunt creator de experiente in HoR ...

„Teatrul este forma cea mai apropiată de starea naturală a omului. M-au atras jocul, explorarea, incertitudinea”
08/10/2023 15:37

 „După o lungă colaborare cu UNATC, ca student, masterand, cercetător, asistent şi doctorand, am creat o teză care mi‑a fundamentat cunoştinţele şi mi‑a adus titlul de doctor in arta acto ...

„Nu cred că există momente importante din istoria umanității care să nu fie legate de un pahar cu vin”
07/10/2023 09:00

  - Vom incepe dialogul nostru plecand de la cele două roluri importante pe care le aveti – antreprenor si consul onorific al Frantei la Iasi. Care este ordinea? Ce vă atrage cel mai mult la fie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei