„Este minunat să simți bucuria de a reveni pe scena operei”

1x-reportaj don 2

Dimensiune font:

| 16-06-2023 13:54

 Dialog cu basul Lucian Dolhăscu, protagonist într-un nou spectacol „Don Pasquale

Pentru artiști, revenirea pe scenă este o mare bucurie. Cu fiecare spectacol trecut în palmares, emoția este mai mare, la fel și confirmarea oferită de aplauzele publicului. Fiecare debut este la fel de important, chiar dacă uneori se petrece într-o altă postură. În cazul basului Lucian Dolhăscu, de la Filarmonica „Moldova” Iași, a fost vorba despre un debut din postura de ... student.

- Publicul ieșean v-a putut urmări într-o inedită producție, realizată în cadrului unui parteneriat dintre Opera Națională Română și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Este vorba despre spectacolul Don Pasquale, în care ați evoluat ca student al UNAGE. Cum a fost această experiență?

- Cum altfel decât plină de bucurie, ca de altfel întreg anul? A fost un an bun profesional pentru mine, am debutat în trei proiecte disticte. În ianuarie am interpretat piesa „Altarul mănăstirii Putna pentru bas solo, cor bărbătesc și orchestră” – Ciprian Porumbescu (ar. Th. Rogalski), în primă audiție alături Orchestra simfonică și Corul academic „Gavriil Musicescu, ale Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași. În februarie, am avut rolul principal Ambasadorul Zetta din „Văduva Veselă 2.0”, în spectacolul Operei Naționale Române din Iași, iar acum debutez tot în rol principal „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, proiect al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Este minunat să ai o experiență frumoasă jucând un nou rol și să lucrezi alături de colegi. Efortul și munca depuse pentru a crea o producție minunată pot duce la momente magice și emoționante pe scenă. Să fii parte a unei producții de operă înseamnă să aduci la viață personaje complexe, să transmiți emoții prin muzică și să te conectezi cu publicul.

- Sunteți un artist apreciat, cu experiență pe scena ONRI. Cum este să revii în amfiteatru, la studiu, apoi pe scenă, în costum de spectacol? - Revenirea la facultate este o etapă importantă în dezvoltarea mea ca artist. La Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Canto îmi continuu formarea vocală sub îndrumarea profesorilor specializați. Mă axez foarte mult pe lecții individuale, în care lucrez la tehnica vocală, interpretarea muzicală și expresivitatea artistică. Această perioadă mă ajută să îmi perfecționez abilitățile vocale și să explorez diferite stiluri muzicale. Această învățare amplă îmi va permite să mă dezvolt ca artist versatil și să îmi descopăr propriul stil și identitate artistică. Mă bucur foarte mult de fiecare dată când revin pe scena Operei Naționale Române din Iași, locul unde am debutat prima dată în 2011. Este minunat să simți bucuria de a reveni pe scena operei și să primești apreciere din partea publicului, o confirmare că munca ta și interpretarea ta sunt apreciate și că reușești să creezi o conexiune cu spectatorii. Apărând pe scenă și primind apreciere din partea publicului, obții și mai multă motivație pentru a continua să te perfecționezi și să te dedici artei tale. Reacțiile pozitive ale spectatorilor pot alimenta pasiunea și dorința de a evolua și de a aduce mereu ceva nou în interpretările tale. Mă bucur de fiecare moment pe scenă și continuu să îmi urmez visul artistic cu pasiune și dedicare.

- Ce v-a plăcut cel mai mult la acest spectacol inedit?

-  Rolul Don Pasquale” este unul complex și solicitant, cere abilități actoricești și vocale deosebite. Interpretarea acestui personaj poate fi o provocare și, în același timp, o oportunitate de a aduce umor și expresivitate pe scenă. Prin transformarea de la un bătrân bogat și egoist la un om mai înțelept și împăcat, am adus în rolul „Don Pasquale” multiple nuanțe și emoții. Reprezentarea acestui rol necesită abilități de actorie, expresivitate vocală și capacitatea de a comunica umorul și tragismul personajului în mod autentic. Am încercat să aduc o perspectivă și o interpretare personală a personajului, făcând astfel experiența unică și individuală.

 Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

diana

Jun 16, 2023

cu fiecare notă pe care ai cântat-o, ai reușit să transmiți pasiune, expresivitate și profunzime. prezența ta scenică a fost remarcabilă, iar abilitățile tale vocale au fermecat inimile audienței. nu doar că ai cucerit publicul, dar ai creat și o atmosferă captivantă în jurul tău, aducând personajul tău la viață într-un mod absolut remarcabil. felicitări și succes pe mai departe!

calin valerian

Jun 16, 2023

...si in viata de zi cu zi - principiile se "acordeaza" cu cerintele artistice - mereu inedite si provocatoare - ce nu fac decat s-l propulseze si mai sus pe bassul lucian dolhăscu. valentele artistice - chiar daca te nasti cu ele (sau le dobandesti) - trebuiesc mereu cizelate/perfectionate - dăltuite prin armonizarea sunetul - care - el insusi - este o entitate unica corelata cu alte entitati unice . lucian spre asta tinde : sufletul lui (sau simtul artistic ) ii spun ca se poate si mai fin - mai grandios sau mai orfic . ma bucur sa-l cunosc personal pe lucian dolhăscu. - lucian - mult succes !

andrei v

Jun 16, 2023

felicitări domnul dolhascu! cei într-adevăr buni sunt conștienți ca au mereu de învățat si nu se feresc de noi începuturi sau provocări...

bravo!

Jun 16, 2023

felicitari, mult succes in continuare!!

adi d

Jun 16, 2023

felicitări luciane!!! ai reușit perfect să-l conturezi pe don pasquale ca fiind un personaj conservator și nostalgic pentru vremurile trecute. el este subiectul unor scheme amoroase și intrigi puse la cale de către personajele din jurul lui, iar povestea se desfășoară într-o manieră comică și plină de înțelegere a naturii umane.

eduard

Jun 16, 2023

felicitari. un rol complex dar devotamentul si experienta isi spun cuvantul. la cat mai multe spectacole!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 „Este important ca expresia Mens sana in corpore sano să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența”
27/11/2023 13:45

 Se stie că miscarea este un factor important in sănătate, iar cand vorbim despre viitoarele mame este esentială, chiar dacă uneori pare că este imposibilă. Despre aceste lucruri am stat de vor ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
27/11/2023 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

 „Îi încurajez pe adolescenți să adopte un stil de viață sănătos și activ”
03/11/2023 09:30

Adolescenta este o perioadă importantă in viata fiecărui individ, caracterizată de schimbări fizice, emotionale si sociale semnificative. În această etapă, sănătatea si bunăstarea fizică j ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
01/11/2023 08:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Scriind, nu faci decât să lași o urmă în spatele tău”
25/10/2023 10:39

De cativa ani, publicistul Robert Serban este un oaspete obisnuit al FILIT, festival in cadrul căruia a avut multe intalniri cu pasionatii de literatură, fie ei elevi sau public avizat, asa cum a fost la una ...

  „Este foarte important să avem grijă de publicul tânăr și să-l creștem, să deschidem niște perspective relevante, niște conversații”
23/10/2023 07:30

- Ati adus la Iasi, la Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanăr (FITPTI), spectacolul „Neliniste”, al lui Viripaev, un autor pe care il indrăgiti foarte mult, date fiind si piesele ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
17/10/2023 09:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Suntem o țară binecuvântată cu multe ape minerale delicioase”
12/10/2023 07:38

- Cum ai ales această profesie? Cum poti identifica sursa apei (de exemplu, apă de izvor, apă de la robinet, apă distilată) bazandu-te pe gustul si textura ei? - La bază sunt creator de experiente in HoR ...

„Teatrul este forma cea mai apropiată de starea naturală a omului. M-au atras jocul, explorarea, incertitudinea”
08/10/2023 15:37

 „După o lungă colaborare cu UNATC, ca student, masterand, cercetător, asistent şi doctorand, am creat o teză care mi‑a fundamentat cunoştinţele şi mi‑a adus titlul de doctor in arta acto ...

„Nu cred că există momente importante din istoria umanității care să nu fie legate de un pahar cu vin”
07/10/2023 09:00

  - Vom incepe dialogul nostru plecand de la cele două roluri importante pe care le aveti – antreprenor si consul onorific al Frantei la Iasi. Care este ordinea? Ce vă atrage cel mai mult la fie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei