„Este extrem de dificil să spunem cât va dura programul vizelor”

1interviu-site
1interviu1-site

Dimensiune font:

| 01-07-2021 00:00

consideră David Muniz, chargé dʼaffaires în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti

- Care este scopul vizitei dumneavoastră la Iaşi?

- Este foarte important că suntem în Iași, că am fost și ieri și suntem și azi. Am venit să participăm la comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iași. Noi credem că recunoașterea Holocaustului este foarte importantă, iar România a depus un efort considerabil pentru a înțelege istoria Holocaustului, pentru a compensa victimele, dar și pentru a comemora Holocaustul şi victimele acestuia.

Așadar suntem foarte fericiți să susținem acest eveniment, să participăm la acest eveniment. Un lucru pe care l-am anunțat astăzi a fost un acordarea unui grant în valoare de 80.000 de dolari pentru a susține conservarea casei lui Elie Wiesel, ce se află în Sighet. Asta se va întâmpla, dacă nu mă înșel, în următorul sau următorii doi ani. Iar noi dorim să continuăm să contribuim pentru a rezolva asemenea probleme în România.

De asemenea, am făcut anumite remarci la acest eveniment iar aspectul pe care voiam să îl accentuez este nevoia pentru o educație a Holocaustului. E un domeniu în care dorim ca România să depună mai mult efort, iar Guvernul României a venit cu un asemenea plan, pe care dorim să-l vedem realizat.

În orice caz, Iașul e un oraș frumos și plin de viață, suntem foarte fericiți că suntem aici, deși, repet, ocazia este una tristă: comemorarea Pogromului.

- Eliminarea vizelor pentru cetățenii români rămâne în continuare o temă de interes pentru administrația SUA?

- Mereu mi se pune această întrebare. Programul vizelor este unul extrem de strict, de tehnic, dar suntem siguri că România va face parte în continuare din acest program. Însă este extrem de dificil să spunem cât va dura. Dacă vă uitați la celelalte țări care s-au alăturat acestui program în ultimii 20 de ani, puteți observa că procesul durează o perioadă lungă. Pentru că, repet, este o lege extrem de strictă și tehnică. Există, totuși, multe vești bune. Lucrăm cu Guvernul României, Statele Unite și România comunică cu privire la cerințele necesare pentru admiterea în programul de viză, iar România progresează mult în aceste privințe, prin urmare acest proces înaintează destul de repede. De asemenea, există și o altă parte a legii pe care o consider importantă și pe care românii ar trebui să o înțeleagă. Unul dintre factorii principali pentru admiterea în program constă în numărul cetăţenilor care au aplicat pentru viză, dar au fost refuzați. Acest procent trebuie să fie unul suficient de mic. Deja pentru România este mic. Majoritatea oamenilor ce doresc să călătorească în SUA și aplică pentru o viză se califică, însă numărul celor refuzați totuși trebuie să scadă. În această privință, Ministerul Afacerilor Externe a depus eforturi mari pentru a educa populația referitor la acest program. Oamenii trebuie să înțeleagă cum funcționează acest proces, pentru că nouă nu ne place să vedem oameni refuzați. În concluzie, România va face parte în continuare din acest program. Nu știu, însă, cât va dura, şi nici nu pot face estimări legate de perioadă.

- Cât de mult se văd la Washington, dar mai ales cât de mult contează progresele făcute de România în ultima vreme, din toate punctele de vedere, pentru includerea țării noastre în Programul Visa Waiver?

- Multe dintre legile și regulile legate de acest program țin de documente. Când vedem un pașaport românesc, trebuie să știm că ne putem încrede în el, la fel ca în cazul oricărei alte țări. Trebuie să fim siguri și să știm care sunt șansele ca acesta să fie fals, să fie furat. Încerc să nu fac referire la termeni prea tehnici, însă cam aceasta este situația. Este ca o casă. Poți vedea frumuseţea casei, culoarea ei, însă nu poți vedea toată munca din spatele ei.

- Relațiile SUA cu Rusia, cele ale Alianței Nord-Atlantice cu Rusia sunt tot mai tensionate. În ce condiții credeți că se poate reactiva „războiul rece”?

- România este, cu siguranță, un aliat puternic, un membru puternic al Alianței NATO. Recent am fost în Poligonul Cincu, pentru a observa Defender 21, cel mai mare exercițiu NATO din acest an și a fost impresionant să văd cum România a organizat un asemenea exercițiu cu 13 membri, cu unități militare din multe alte țări. Ce se poate observa din partea NATO este un exemplu al determinării, al reasigurării solidarității statelor membre. Această solidaritate aduce siguranță. Mesajul este următorul: suntem puternici împreună. De asemenea, am văzut în cadrul ultimului summit NATO, o reafirmare a articolului 5 din tratat. Ne place să vedem determinarea României în dezvoltarea pe acest plan. Pe de altă parte, a avut loc și întâlnirea dintre preşedinţii Biden și Putin, în cadrul căreia au încercat să comunice, să caute metode de a detensiona situația. Vedem şi cum Uniunea Europeană încearcă să dialogheze cu Rusia. Deși avem conflicte, deși nu suntem confuzi cu privire la provocările din Est, încercăm să găsim o cale prin care să detensionăm situația unde putem. Așadar, nu l-aș numi un nou Război Rece. Îmi place să consider Războiul Rece ca fiind o perioadă din istorie ce a trecut. Trebuie să fim uniți, să stăm împreună, să menținem și să protejăm valorile democratice. Asta e soluția...

 - Poate avea de suferit securitatea României în cazul unui astfel de scenariu?

- Sperăm că nu. Istoria ne-a arătat că apărarea colectivă și menținerea unei poziții ferme este factorul ce previne scenariul în care situația degenerează până în punctul în care siguranța țărilor este afectată. Din nou, vedem cum România este un aliat determinat și de încredere, cum an de an investește în Programul NATO. Armata Română este extrem de capabilă. Aceasta este cea mai eficientă soluție pentru a evita un asemenea scenariu.

au consemnat Robert FLUERARU şi Tudor DAMASCHIN

 

* * *

David Muniz lucrează de peste 20 de ani în Departamentul de Stat al SUA. Înainte de sosirea la Bucureşti, în iulie 2020, el a fost adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale şi Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deţinut şi funcţia de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud şi Orientul Apropiat. Anterior, în perioada iulie 2015 - august 2018, el a fost Adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice la Ambasada SUA de la Tirana, din Albania.

Printre funcţiile ocupate anterior se numără cele de: director adjunct al Oficiului pentru afaceri nordice şi baltice din cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia, consilier principal adjunct şi şef al secţiei politice la Consulatul SUA de la Kirkuk, din Irak, adjunct interimar al Şefului Misiunii Diplomatice şi şef al secţiei politico-economice la Ambasada SUA de la Podgoriţa, din Muntenegru şi consilier pe probleme politice la Ambasada SUA de la Priştina, din Kosovo. Şi-a desfăşurat activitatea şi în Kuala Lumpur, Malaysia şi Ekaterinburg, Rusia. A studiat limbile albaneză, sârbo-croată şi rusă.

David Muniz este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Georgia şi un fan înfocat al echipei de fotbal american „Georgia Bulldogs”. El a obţinut şi o diplomă de licenţă în istorie şi ştiinţe politice de la Universitatea „James Madison” din Harrisonburg, Virginia. A primit numeroase distincţii acordate de către Departamentul de Stat, inclusiv mai multe „Superior Honor Awards” şi „Meritorious Honor Awards”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
09/06/2022 09:45

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi ş ...

„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”
14/05/2022 18:16

„De ce ar trebui să-si antreneze creierul adultii aflati in plină maturitate?”, este una dintre intrebările pe care le auzim frecvent si la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul ...

FOTO/VIDEO - Departe de lume, în chilii pentru sfinţii urbani
17/03/2022 09:19

Lui Matius Ichim ii plac lucrurile frumoase, făcute cu suflet şi cu mult gust. Iubeşte natura, liniştea şi pe Eminescu. Pare ciudat, dar uite că şi chiliile pot fi urbane, aşa după cum afirmă Matius, ...

 „Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”
13/03/2022 14:23

  - Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Sunteti de acord cu această afirmatie? Pare cumva limitativ... - Dacă ne gandim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internatio ...

„Te naști cu frumosul și îl cultivi pe parcurs”
08/03/2022 18:31

De curand, pe piata Iasului a apărut o nouă afacere lansată de o tanără de succes, Diana Mihai, specialist in comunicare, care a decis că a venit si momentul si incerce un proiect antreprenorial, cel ...

Mintea este rezultatul interacţiunii Conştiinţei cu creierul
08/03/2022 16:30

Tot ceea ce ne inconjoară este rezultatul gandurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor. Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem ...

 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
08/03/2022 15:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

Top 3 al regretelor pacienților aflați pe patul de moarte
08/03/2022 14:43

  Orice om care primeste vestea unui diagnostic dur deja este asezat in fata unui esafod imaginar, in care doar boala decide. Oamenii, chiar si cei mai dragi, se retrag, unii se dau deoparte de-a dreptul, ...

 O ieșeancă folosește pictura pentru a personaliza haine
08/03/2022 13:38

Nelea Cosciuc este o tanără din Iasi si se pare că pandemia este cel mai bun lucru care i se putea intampla. De ce? Nelea lucra de ceva tip ca jurist la o companie, insă, din cauza lockdown-ului, a fost nev ...

  „Războiul de acum nu are nimic glorios în el. Și nimic măreț!
08/03/2022 13:11

  Amenintarea războiului dintre Rusia si Ucraina a adus o serie de intrebări firesti – suntem pregătiti, ca si populatie, pentru un conflict care ar putea avea loc nu departe de granitele Romanie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei