Analiza de etapă a cursei prezidențiale
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Sintetic, calendarul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale arată cam așa: cel mai târziu pe 5 octombrie, se vor depune candidaturile; pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive; campania electorală începe pe 25 octombrie și se încheie în 23 noiembrie; pe 24 noiembrie - vot. Pe 25 noiembrie, începând cu ora 22, vom afla, în principiu, situația competiției, prin intermediul exit poll-urilor a 3 firme. O altă analiză, pe 4 noiembrie, iar calendarul turului II, pe 26 noiembrie.
Greu de crezut că, pe lângă candidații anunțați, ar mai putea apărea alții - cel puțin importanți, până pe 5 octombrie. Așa încât analiza de față se referă doar la aceștia. (sub rezerva că unii chiar s-ar putea să dispară, nereușind să adune cele 200.000 semnături de susținere).
În mod cert, ei se împart în trei plutoane – 1. cei care contează cu adevărat (aici nu țin cont de sondaje, ci de faptul că sunt susținuți de cele mai puternice partide); 2. cei care aspiră la acest statut; 3. ”iepurașii”, care își vor folosi voturile pentru negocieri de susținere în turul II , post-electoral sau își vor menționa participarea în teribiliste cv-uri.
Primul pluton - Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă; al doilea, în ordinea prognozată a procentului posibil obținut, Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Diana Șoșoacă; al treilea, în aceeași ordine – Ludovic Orban, Cristian Diaconescu, Kelemen Hunor, Cristian Terheș, Valerian Stan, Aurelian Pavelescu, Călin Georgescu, Silviu Predoiu, Ana Birchall, Răzvan Constantinescu, John Ion Banu, Anamaria Gavrilă.
Potrivit celor mai recente sondaje, rezultatele primului tur ar arăta după cum urmează: Ciolacu 29% (-2 față de PSD), Ciucă 18% (-5 PNL), Geoană 16%, Lasconi 12% (=USR), Simion 11% (-2 AUR), Șoșoacă 7% (=SOS). După cum se vede, 3 candidați se situează ”sub partide”, iar 2 sunt egali. Probabil pentru prima oară în istoria alegerilor simultane pentru Președinție/Parlament, nu mai există un candidat-locomotivă, ceea ce spune mult, dacă nu totul privind scăderea calității resurselor umane, lipsa tot mai accentuată de personalități și valori pe scena politică.
La o întrebare încă și mai punctuală, cine ar intra în turul II, procentele obținute sunt: Ciolacu 40%, Ciucă 14%, Geoană 11%, Simion 9%, Lasconi 8%. Desigur, asta dacă, până pe 23 noiembrie, unul din primii doi nu va gafa foarte tare (de genul vizita la Vântu) sau nu va avea neplăcuta supriză de a i se descoperi niște schelete odioase; concomitent, unul din ultimii trei să performeze ”galactic” (deși, dacă nu au făcut-o până acum...). Va mai conta, poate în mai mare măsură, decizia alegătorilor (neinfluențată neapărat de partidele-far) materializată în redistribuirea procentelor de la candidații necalificați. Aici ar fi un ușor avantaj pentru candidatul PNL, care ar lua majoritatea voturilor de la Lasconi, Orban, Diaconescu, Hunor, Stan, Pavelescu și ar putea ajunge la circa 45%. Mult, însă, din păcate pentru el, insuficient. Interesant – dar mai ales important! – e unde vor merge voturile de la așa-zișii suveraniști și de la pretinsul independent – ele ar urma să facă diferența; previzibilă atragerea lor de către candidatul PSD, care ar putea însuma 55%. Dar acest procent ar putea diminua în contextul escaladării conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu, unii alegători fiind tentați să voteze pentru un președinte-militar, care să-i apere, cum eroic a făcut-o cu camarazii săi la Nassyria...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau