Rezultate în creștere în acord cu planul de afaceri «The Future Together» pentru Antibiotice Iași, în semestru I din 2024

online-logo-antibiotice-a

Dimensiune font:

| 14-08-2024 11:28

 

 Iași, 14 august 2024

Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, în data de 14 august 2024, raportul administratorilor și opinia auditorului Deloitte cu privire la situațiile financiare la data de 30.06.2024. Rezultatele înregistrate arată creșterea valorii adăugate și a profitabilității afacerii prin realizarea indicatorilor economico-financiari în progres. Aceste rezultate au fost determinate de aplicarea consecventă a politicilor stabilite în planul de afaceri «The Future Together» de maximizare a randamentelor și a strategiei de consolidare a afacerii atât pe plan internațional cât și în România, până în anul 2030.

Cele mai importante realizari ale Antibiotice în S1 2024 vs S12023:

-       Venituri totale de 379,96 milioane lei, cu 8% mai mari;

-       Profitabilitate în creștere cu 20% ajungând la 72,4 milioane lei;

-       Majorare cu 25,7% a cifrei de afaceri obținute la export;

-       Lider valoric național, pe segmental hospital, pentru medicamente generice cu și fără prescripție medicală, cu o cota de piata de 13,2%;

-       Lider cantitativ în piața totală pentru pulberi injectabile (59,9%), unguente (20,1%), supozitoare și ovule (32,7%);

-       Cea mai mare creștere a acțiunii înregistrată la BVB în ultimul an, de 317,85%, prețul maxim al acțiunii fiind atins în luna iunie la valoarea de 3,3900lei.

Indicatorii de echilibru financiar urmăriți în primele 6 luni 2024:
Lichiditatea curentă (active curente/datorii bancare pe termen scurt) este de 18.74, mai mare decât 1,2 (nivel recomandat de instituțiile financiare);

EBITDA (profit din exploatare + cheltuieli cu deprecierea activelor + cheltuieli cu amortizarea) prezintă un trend ascendent de 7% de la 95.18 mil.lei în primele 6 luni 2023, la 101.86 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2024;

Total datorii bancare (suma datoriilor bancare ca expresie a soldului creditului operațional și a soldului creditului de investiții):

     - Total datorii bancare/EBITDA este 1,16, mai mic decât de 3,5 (nivel recomandat de instituțiile financiare);
     - Total datorii bancare/capital propriu este de 0.14, mai mic decât 1 (nivel recomandat de instituțiile financiare);

Grad de îndatorare (total datorii/total activ) de 31.58% se înscrie în proiecția companiei ca urmare a restructurării creditului bancar și a colaborării cu Banca Europeană de Investiții.

Creștere cu 20% profitabilității în primul semestru din 2024
În primele 6 luni ale anului 2024 compania Antibiotice a înregistrat o creștere cu 8% a veniturilor totale, care au ajuns la valoarea de 379,96 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului precedent (352,54 milioane lei). Veniturile totale coraborate cu cheltuielile totale, în valoare de 301,53 milioane lei au condus la obținerea unui profit net cu 20% mai mare, în valoare de 74,2 milioane lei, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2023 (62 milioane lei).

Consolidarea prezenței pe piața farmaceutică românească

În România, Antibiotice a obținut vânzări în piață în valoare de 250,3 milioane lei, menținându-și locul 4 în consum - cutii (dintr-un total de 345 companii) pe segmentul medicamentelor generice cu prescriptie și non-RX, având o cotă de piață de 4,6%.
Totodată, compania și-a consolidat poziția pe piața farmaceutică românească:

-       lider valoric pe segmentul medicamentelor generice cu prescriptie și non-RX comercializate în spitale, unde este recunoscută ca fiind principalul furnizor de medicamente antiinfecțioase, cu o cotă de piață de 13,2%, (pe o piață în care activează 227 companii);

-       lider cantitativ în piața totală pentru pulberi injectabile (59,9% dintr-un total de 57 companii), unguente (20,1% dintr-un total de 125 companii), supozitoare și ovule (32,7% dintr-un total de 49 companii);

Antibiotice și-a consolidat vânzările pe portofoliul de antiinfecțioase de uz sistemic, dezvoltând în același timp și clasele terapeutice unde ocupă poziții importante în piața internă: preparate dermatologice, sistem cardiovascular, sistem genito-urinar, sistem nervos central și tract digestiv. Extinderea portofoliului de antinfecțioase pe molecule critice recomandate de ghidurile naționale și internaționale în diverse tipuri de infecții s-a realizat în primul semestru din 2024 prin asimilarea a patru noi produse.

Dezvoltare susținută pe piețele internaționale, piețe noi accesate
În primul semestru al anului 2024, veniturile din vânzările pe piețele internaționale au înregistrat o creștere cu 25% ajungând la 150,8 milioane lei, comparativ cu perioada similară din 2023 (120,7 milioane lei).

În această perioadă, Antibiotice a accesat 4 noi piețe din Europa, cu produse injectabile: Italia, Franța, Polonia și Bulgaria care vor aduce un aport estimate la cifra de afaceri de 13 milioane lei. De asemenea, pe o nouă piață din Orientul Mijlociu, piața Emiratelor Arabe Unite, compania a realizat o prima livrare de medicamente, având stabilite în strategia de expansiune teritorială obiective privind înregistrarea de noi produse pentru creșterea prezenței în acest teritoriu.

O altă nouă piață pe care Antibiotice a pătruns în prima jumătate a anului 2024, este și Australia, unde compania a încheiat un parteneriat cu unul dintre cei mai mari jucători globali din piața produselor destinate spitalelor, lansând astfel un prim produs în această țară, alte două fiind în curs de înregistrare.  

Exportul de substanțe active pe bază de Nistatină sub formă nemicronizată și micronizată a crescut pe piețele principale (SUA, Europa, Asia) și a înregistrat progrese importante în proiectele de dezvoltare din America de Nord și America Latină, compania consolidându-și astfel statutul de lider mondial în producția acestei game de substanțe active. 

Majorare cu 50% a valorii investițiilor

În vederea dezvoltării sustenabile, valoarea investițiilor realizate de Antibiotice în prima jumătate a anului 2024 este de 40,96 milioane lei, în creștere cu 50% comparativ cu perioada similară a anului trecut (27,17 milioane lei).

Planul de investiții al Antibiotice care reflectă prioritățile și viziunea pe termen lung a companiei, este finanțat printr-un mix de surse, incluzând ajutor de stat conform H.G. nr. 807/2014, care vizează stimularea investițiilor cu impact major în economie, Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul InvestEu al Comisiei Europene, credit din partea Băncii Europene de Investiții precum și resurse proprii ale companiei. Aceaste finanțări susțin implementarea proiectelor strategice ale Antibiotice, contribuind la consolidarea poziției în industrie, pregătind-o pentru viitor.

Abordarea companiei privind programul de investiții se concentrează pe două direcții principale, ce vizează atât dezvoltarea strategică, care susține creșterea cifrei de afaceri cât consolidarea afacerii, investiții considerate fundamentale pentru menținerea competitivității companiei și a cotei de piață.

Astfel, programul de investiții include proiecte care dezvoltă portofoliul de produse, stimulează cercetarea și deschid noi piețe. În perioada de referință, Antibiotice a investit 7,83 milioane de lei în dezvoltarea portofoliului de produse.

Totodată, alte investiții considerate prioritare în prima jumătate a anului 2024, au totalizat 33,13 milioane lei. Acestea au vizat punerea în funcțiune a unei capacități de producție de energie solară la sol de 2,5 MWh care să asigure 26,4% din consumul de energie al companiei (prin raportare la consumul din 2021), urmând ca până la finalul anului să se implementeze și un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile companiei cu o putere de 1,2 MW. În acest mod producția de energie verde va asigura autonomia din punct de vedere energetic până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale a Antibiotice.

Alte investiții realizate în perioada de referință, s-au orientat spre digitalizarea platformei, prin încheierea unui parteneriat cu IBM România, automatizarea proceselor specifice, modernizarea aparaturii de laborator, echipamentelor precum și extinderea capacităților de producție în special pentru noi forme farmaceutice, cum sunt soluțiile sterile și produsele topice sterile. În prima jumătate a acestui an compania a făcut demersurile privind selectarea ofertelor și identificarea contractorilor pentru realizarea acestor noi capacități de producție.

Produse noi asimilate în portofoliu, în acord cu nevoile pieței
Portofoliul actual al Antibiotice include 182 produse din 11 clase clase terapeutice, oferind pacienților un grad ridicat de adresabilitate șI accesibilitate la tratamente valoroase. În semestrul I 2024, compania a atras în portofoliul 19 produse noi. Dintre acestea:

- 4 produse RX completează portofoliul de antiinfecțioase cu molecule critice  recomandate de ghidurile naționale și internaționale în diverse tupuri de infecții;
- 4 produse sunt suplimente alimentare destinate susținerii sănătății sistemului digestiv, cardiovascular, genito-urinar, nervos-central (Urexpert®, Lejer Anti-Gas®,  Tri Oli®, Soriso Luna®);
- 3 produse topice
destinate îngrijirii tenului acneic și reducerea cicatricilor: Siloderm® , Tinero® TT Drop cremă hidratantă și Tinero® TT Pure mască purificatoare;
- 8 produse din gama de suplimente nutritive veterinare, VetAria+®
. Direcția de dezvoltare a segmentului veterinar, ca răspuns la cererea în creștere din piață pentru produse destinate menținerii stării de sănătate a animalelor de companie, se regăsește în planul de afaceri al companiei “The Future Together” și reprezintă o sursă de creștere în viitor a cifrei de afaceri a Antibiotice.

Premiul pentru cel mai atractiv angajator din industria farmaceutică românească
Cel mai important capital al companiei îl reprezintă oamenii bine pregătiți. Training-urile pentru dezvoltarea permanentă a competețelor prin Academia a+, beneficiile adaptate la piața muncii din industria farmaceutică acordate angajaților, programe de well-being, asigurarea unui climat organizațional modern au determinat ca în prima jumătate a acestui an, Antibiotice să înregistreze un grad de retenție de 98,67%. Totodată, compania a primit, pentru al doilea an consecutiv, premiul pentru cel mai atractiv angajator din industria farmaceutică românească, acordat de Randstad România Employer Brand Research, care realizează una dintre cele mai complexe cercetări de brand de angajator din lume.

 

***

 

Persoanele interesate de mai multe informații pot consulta Raportul administratorilor, opinia auditorului cu privire la situațiile financiare interimare la data de 30.06.2024  pe site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro), al Autorității de Supraveghere Financiară (www.asfromania.ro) sau pe pagina web a companiei Antibiotice SA (www.antibiotice.ro), secțiunea „Investitori > Informații financiare > Raportări financiare”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Ministrul Finanțelor e sincer și spune că România are cel mai mare deficit din UE - Boloș: Măririle salariale au contribuit
21/09/2024 04:10

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a vorbit vineri despre deficitul bugetar, precum si despre locurile de unde vor veni bani in plus la buget. Despre deficitul bugetar, ministrul Finantelor spune că este „ ...

Marcel Ciolacu, reacție după previziunile sumbre ale Fitch: 'Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții'
20/09/2024 14:37

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat vineri, la Oradea, că rectificarea bugetară din acest an este pozitivă. De asemenea, premierul a anuntat că deficitul bugetar este unul „sustenabil”, avand in vedere c ...

Creșterea intensității digitale prin soluții digitale optimizate în cadrul societății Investigații Medicale Praxis SRL Iași
20/09/2024 11:44

 Cresterea intensitătii digitale prin solutii digitale optimizate in cadrul societătii Investigatii Medicale Praxis SRL Iasi

Monitorizarea BNR ține cursul euro pe loc
20/09/2024 09:54

Evolutia leului a rămas stabilă fată de euro si de celelalte valute majore, in conditiile in care BNR monitorizează cu grijă piata inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale. Cursul monedei unice ...

România, lider în topul inflației din Uniunea Europeană
19/09/2024 11:50

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană a coborat de la 2,8%, in iulie, la 2,4%, in august. Însă Romania rămane, pentru a şasea lună la rand, „liderul” c ...

Din 2025, și hainele se vor recicla
17/09/2024 17:35

Începand din ianuarie 2025, toate primăriile din Romania vor trebui să implementeze un sistem de colectare separată a materialelor textile, inclusiv imbrăcăminte, lenjerie de pat si covoare. „D ...

Energia electrică nu se va scumpi
17/09/2024 14:45

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că romanii vor plăti acelaşi preţ la energie iarna aceasta ca şi in cea trecută, schema de plafonare a preţurilor fiind in vigoare pană la 1 aprilie ...

Cum au pus mâna rușii pe industria siderurgică cu ajutorul oamenilor din PSD și PNL. Le-au închis și demolat
15/09/2024 23:28

Industria siderurgică din Romania, odată una dintre coloanele vertebrale ale economiei nationale, a ajuns pe mana investitorilor rusi cu complicitatea politicienilor din PSD si PNL. In loc să protejeze acest ...

Subvenția agricolă din România printre cele mai mici la nivel european. Eșecul partidelor PSD și PNL
15/09/2024 23:25

Subventiile agricole din Romania răman printre cele mai mici din Europa, un fapt care reflectă esecul partidelor aflate la guvernare, in special PSD si PNL, de a negocia eficient in cadrul Uniunii Europene. D ...

Absurditatea României: fermierii plătesc acciza la combustibil
15/09/2024 23:23

Intr-o tară in care agricultura ar trebui să fie sprijinită, Romania demonstrează din nou absurditatea politicilor sale. Fermierii romani, care lucrează pămantul si produc hrană pentru intreaga tară, su ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei