Reguli noi în restaurante, începând de miercuri / Ce trebuie scris în meniu

000000   05500

Dimensiune font:

| 14-03-2023 13:03

 Noi reguli intră în vigoare de miercuri pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile, astfel încât să conțină informații detaliate despre fiecare preparat - de exemplu, numărul de E-uri, caloriile și ingredientele care pot provoca alergii.

  Restaurant 

Noile reguli, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amântă până în 15 martie, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații. ANPC spune că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conţine „elemente esenţiale” pentru sănătatea consumatorilor și, „ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică”.

Ce trebuie specificat în meniurile restaurantelor sau fast-food-urilor, începând din 15 martie

Potrivit ordinului ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligația să schimbe meniurile astfel încât:

  • Să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit / mâncărea furnizată;
  • Să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
  • În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
  • În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.
  • În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

„Ca să ştii dacă ai început procesul de îmbălsămare din timpul vieţii”

Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, spunea, la sfârșitul lunii ianuarie, că ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile unităților de alimentație publică - restaurante, cantine sau fast-food-uri - a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european și în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor. 

Astfel, alături de numele produsului va trebui pus în meniu, într-o paranteză, şi numărul de E-uri „ca să ştii că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii”, a afirmat șeful ANPC.

  • „(...) Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.
  • De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.
  • Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susţinut Constantinescu, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, în baza ordinului emis restaurantele vor fi nevoite să scrie în meniu „cremă vegetală”, de exemplu, şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea clientului.

  • „Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR - Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!” (...)
  • Mai mult, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri.
  • (...) De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii.
  • Voi duce toate aceste bătălii pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a adăugat Constantinescu.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Ce soluție de criză are Guvernul pentru a majora salariile profesorilor
05/06/2023 20:34

Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, in cadrul interviului din emisiunea „În Fata Ta” de la Digi24, despre posibilitatea ca bugetul de stat să suporte o crestere de 25% la salariile pro ...

 PIB-ul va crește în 2023 cu 3,2 la sută
05/06/2023 13:45

  Produsul intern brut al Romaniei va creste cu 3,2% in anul 2023, o revizuire in sens ascendent,fată de 2,5%, cat arătau previziunile economice din iarna anului 2023. Totusi, economie rămane expusă u ...

 Cele mai reci primăveri din ultimii 40 de ani
05/06/2023 12:23

Îngheturile tarzii de primăvară sunt printre cele mai mari spaime ale agriculturilor fiindcă produc pagube masive. În cazul pomilor fructiferi, se poate merge pană la deteriorarea scoartei  ...

Combinatul Siderurgic Liberty Galați, pierderi de peste 165 de milioane de euro în 2022
05/06/2023 09:59

Combinatul Siderurgic Liberty Galati a raportat pe 2022 o pierdere de peste 821,58 milioane de lei (echivalentul a peste 165 milioane de euro – n.r.), potrivit datelor centralizate de Ministerul Finantelo ...

Mai bine de jumătate dintre români nu își cunosc responsabilitățile la locul de muncă
04/06/2023 11:48

  Şase din zece angajaţi (58%) romani nu işi cunosc responsabilităţile la locul de muncă, iar peste două treimi (67%) sunt rar evaluaţi de către angajator, uneori chiar deloc, arată rezultatele ...

Reciclare „la misto”. La un LIDL din Bacau, pentru 30 de sticle am obtinut „uriasa” suma de 60 de bani
04/06/2023 08:20

Am testat automatele de reciclare de la LIDL, din Bacau si am fost uimiti de ridicolul acestor programe care par sa fie facute in bataie de joc, fara nici un scop – doar sa dea bine pe hartie sau in mediul on ...

Dezastru în agricultură! Importurile de cereale din Ucraina falimentează fermierii vasluieni care făceau producție
31/05/2023 16:56

Importul cerealelor din Ucraina este pe cale să pună sectorul agricol din judetul Vaslui pe butuci. Multi fermieri au tinut pe stoc putinele cereale pe care le aveau in speranta unor preturi mai bune. Cum pre ...

Rami Ghaziri, „regele puilor
31/05/2023 13:33

Tribunalul Damboviţa a dispus miercuri incetarea procesului penal impotriva omului de afaceri libanez Rami Ghaziri, cunoscut ca "regele puilor", intr-un dosar in care acesta a fost judecat pentru fra ...

INFORMARE privind lansarea proiectului de investiții cu titlul: Renovare energetica a clădirilor rezidențiale multifamiliale din Municipiul  Iasi, Județul Iasi
31/05/2023 09:30

INFORMARE privind lansarea proiectului de investitii cu titlul: Renovare energetica a clădirilor rezidentiale multifamiliale din Municipiul Iasi, Judetul Iasi    

Legumele şi verdețuri sunt pline de pesticide
30/05/2023 12:25

Cele mai consumate legume şi verdeturi sunt şi cele care contin multe pesticide. Potrivit unui raport, se constată că sunt folosite cantităti tot mari de chimicale. Mai exact, aproape tot ceea ce cumpără ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei