Ministrul Mediului: Unele administraţii locale ar trebui să impună restricţii la utilizarea apei potabile, "chiar dacă ne pare rău pentru roşii"

rosii_46749400

Dimensiune font:

| 20-07-2022 18:26

 Unele administraţii locale ar trebui să impună restricţii la utilizarea apei potabile, fiind o mare risipă ca oamenii să ude grădinile cu apă potabilă, "chiar dacă ne pare rău pentru roşii", a declarat miercuri ministrul Mediului, Tanczos Barna, în contextul secetei care afectează România.

 
  • "Atenţionările şi apelurile vor veni în continuare, pentru că vor fi administraţii locale care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toţi cetăţenii şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.
  • Restricţiile dispuse pe plan local vin în sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte sau refacerii rezervelor, în acele perioade în care se aplică restricţiile.
  • Sunt foarte multe localităţi care au sisteme de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de înot, udatul grădinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de această resursă", a spus ministrul Mediului la finalul şedinţei de guvern.

"Apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă"

Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri Departamentului pentru Situații de Urgență ca la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei să funcţioneze, de joi, o celulă de criză pentru monitorizarea efectelor temperaturilor ridicate. Ministrul Mediului a precizat că aceasta va avea și rolul de a lua măsuri în localităţile unde se înregistrează probleme de alimentare cu apă potabilă. 

  • "Acolo, restricţiile pot viza domenii de activitate, dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza.
  • În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo.
  • Chiar dacă ne pare rău pentru roşiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă, apă tratată, trecută prin foarte multe procese de tratare şi filtrare, motiv pentru care trebuie să o folosim pentru ce trebuie", a afirmat ministrul Mediului.

De asemenea, el a făcut apel la fermieri să nu mai dea foc pe terenurile agricole, pentru că pericolul izbucnirii unor incendii este uriaş, în contextul caniculei: "Este o perioadă extrem de periculoasă şi nu avem voie să ajungem în situaţia Spaniei, Greciei, Franţei".

  •  

Apă cu rația în peste 200 de localități din 17 județe

Furnizarea apei este restricționată în peste 200 de localități din 17 județe, din cauza secetei, conform datelor transmise marți de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), care spune că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.

Administrația Națională „Apele Române” a amintit populației că este nevoie „să folosească” rațional resursele de apă astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii. 

Conform Administrației Naționale „Apele Române” situația alimentării cu apă la această oră este următoarea:

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.

Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.

 
 

Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate.

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații, precizează ANAR.

În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțurilor.

Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 sectiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6), mai spune instituția.

Reamintim că reprezentanții Comisiei Europene au avertizat că jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, iar România, alături de Franţa, Spania, Portugalia şi Italia, se va confrunta cu o scădere a randamentului culturilor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Cum au pus mâna rușii pe industria siderurgică cu ajutorul oamenilor din PSD și PNL. Le-au închis și demolat
15/09/2024 23:28

Industria siderurgică din Romania, odată una dintre coloanele vertebrale ale economiei nationale, a ajuns pe mana investitorilor rusi cu complicitatea politicienilor din PSD si PNL. In loc să protejeze acest ...

Subvenția agricolă din România printre cele mai mici la nivel european. Eșecul partidelor PSD și PNL
15/09/2024 23:25

Subventiile agricole din Romania răman printre cele mai mici din Europa, un fapt care reflectă esecul partidelor aflate la guvernare, in special PSD si PNL, de a negocia eficient in cadrul Uniunii Europene. D ...

Absurditatea României: fermierii plătesc acciza la combustibil
15/09/2024 23:23

Intr-o tară in care agricultura ar trebui să fie sprijinită, Romania demonstrează din nou absurditatea politicilor sale. Fermierii romani, care lucrează pămantul si produc hrană pentru intreaga tară, su ...

România va deveni un hub regional: Coreenii de la Hanwha Aerospace construiesc fabrică de blindate la noi în țară
15/09/2024 23:18

Romania va deveni un hub regional pe piata militară. Hanwha Aerospace, companie industrială aerospaţială cu sediul in Coreea de Sud, va demara la inceputul anului viitor construcţia in Romania a unei fabri ...

Cine este afaceristul care 'a împrumutat' România cu 68 de milioane de euro. Statul îi plătește 24 milioane de lei dobândă/an
15/09/2024 23:14

Un singur investitor persoană fizică a imprumutat statul roman cu 342 milioane de lei (68 mil. euro) prin cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, ediţia august 2024, pentru care va fi remunerat ...

România are un nou milionar în euro: S-a câștigat marele premiu la extragerile loto Joker
15/09/2024 21:30

La tragerea Joker de astăzi, 15 septembrie 2024, s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 11.845.622,10 lei (2,38 milioane de euro), anuntă Loteria Romană. Biletul norocos a fost jucat la agentia 2 ...

Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de duminică, 1
15/09/2024 18:40

 LOTO. Loteria Romana sarbatoreste 118 ani de activitate fiind astfel una dintre cele mai importante companii romanesti cu o importanta traditie in sustinerea proiectelor de interes public national. DC New ...

Ziua și recordul pentru aur
15/09/2024 16:15

Joi, pretul gramului de aur a urcat la un maxim 365,6995 lei, insă finalul săptămanii a adus un nou record, de 370,5328 lei. Majorarea pretului s-a datorat cresterii cererii, iar uncia a urcat vineri la 2.55 ...

Ce este ciclonul Boris și cum ne afectează
15/09/2024 09:30

Ciclonul Boris isi face simtite efectele, din această noapte, in Romania. Meteorologii avertizează că urmează două zile de vreme instabilă, ploi, chiar si inundatii in anumite regiuni, dar si lapovită sa ...

AUTOSTRADA A7 | Câtă frunză, cata iarbă.. Pod peste Râmnic | Buzau-Focsani | 13.09.24
14/09/2024 20:14

 <iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/xdJQKPyX4ig" title="AUTOSTRADA A7 | Cată frunză, cata iarbă.. Pod peste Ramnic | Buzau-Focsani ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei