Analist economic: Românii cred greșit că prețurile din România sunt mai mari ca în Vest! De fapt avem cele mai mici prețuri

20

Dimensiune font:

| 29-01-2023 15:37

Una din marile senzații greșite pe care le au românii este că prețurile din țară sunt comparabile sau mai mari decât cele din statele din vestul Europei.

Datele statistice europene arată cu totul altceva. La început, câteva aspecte metodologice. Încă din anii 70, a existat preocuparea de a calcula produsul intern brut al statelor astfel încât indicatorul să fie comparabil. Anul 1999 a adus o reformare a sistemului, în sensul că a introdus o metodologie aplicată pentru toate statele europene, susține analistul economic Constantin Rudniţchi într-un comentariu pentru RFI preluat de Rador.

Pentru a se ajunge la datele de PIB este nevoie să se calculeze indicii prețurilor din fiecare țară, indicatori care elimină diferențele de nivel dintre economii. Este ceea ce se numește paritatea puterii de cumpărare, un indicator care pleacă de la o valută folosită ca bază de comparare (până în 1996 era Austria, iar începând cu 1999 se raportează la media Uniunii Europene). Apoi, se calculează indicii prețurilor din diferite state, care exprimă cât costă, în moneda luată drept referință, cumpărarea în fiecare țară a unui volum identic de bunuri și servicii.

Toate acestea pot părea amănunte metodologice inutile, dar ele sunt, totuși, importante, pentru că ne arată, pe de o parte, latura științifică a analizei și, pe de altă parte, că percepția publică sau individuală, care consideră prețurile dintr-o țară sau alta mai mari sau mai mici decât cele din țara natală, poate fi înșelătoare. Deci, indiferent de experiențele personale, datele statistice sunt relevante.

Cum stă România? La toate grupele de mărfuri și servicii, România este pe ultimele locuri, adică are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, de obicei, aproape de Bulgaria.

La capitolul consumul final al gospodăriilor, România înregistrează cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, adică, 55% din medie. Foarte aproape se află Bulgaria, cu 56%, și Polonia, 60%. Cele mai mari prețuri sunt în Irlanda - cu 44%, Danemarca – 43%, Luxemburg – 36% și Suedia – cu 30% mai mult decât media europeană.

De asemenea, România are cele mai mici prețuri la grupele de mărfuri „Alimente și băuturi nealcoolice” - 70%, „Transport”, la egalitate cu Bulgaria, 69%, și la „Recreere și cultură” cu tarife de 63% din media europeană.

În ceea ce privește mobila și echipamentele de uz casnic și serviciile de cazare și restaurante, Bulgaria are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, iar România se află pe penultimul loc la aceste capitole.

La grupa de mărfuri „băuturi alcoolice și țigări”, România este pe locul trei dintre statele cu cele mai mici prețuri, 80% din medie, fiind alături de Polonia și Bulgaria. La îmbrăcăminte și încălțăminte, România este printre statele cu cele mai mici prețuri, iar în ceea ce privește tarifele de încălzire a locuinței, gaze naturale, energie electrică și apă, cele trei state cu cele mai mici tarife sunt Bulgaria, Polonia și România.

Trebuie remarcat că datele statistice se referă la anul 2021. Este posibil ca anul trecut, atunci când a explodat inflația și când statele au aplicat modele de sprijin pentru consumatori de intensitate diferită, să aducă o serie de modificări ale ierarhiilor. Dar acest lucru îl vom afla abia anul viitor.

Dacă, însă, privim spre zona de sus a clasamentului prețurilor vom vedea la consumul gospodăriilor, cel mai sintetic indicator, că 11 țări au prețuri peste media europeană. Grupul este deschis de Irlanda, Danemarca și Luxemburg și se încheie cu Austria - 111% , Germania – 108% și Italia – 101% din media europeană. 16 state au prețuri mai mici decât media europeană.

Eurostat a prezentat și datele privind produsul intern brut pe locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare. România este la 74% din media europeană și face parte dintr-un grup format din Polonia, Portugalia, Ungaria, Letonia și Croația care împreună se află în intervalul 70%-80% din media europeană. Cu valori mai mici mai sunt doar Slovacia, Grecia și Bulgaria. În concluzie, prețurile reduse din România sunt pe măsura mărimii economiei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cât plătește statul român pentru pensiile speciale
27/03/2023 11:23

Liderii coalitiei de guvernare s-au intalnit, in cursul serii trecute si in această dimineată, pentru a discuta solutiile pentru a reduce pensiile speciale. Conform surselor noastre, la Senat vor fi depuse m ...

Berea instant a fost creată în Germania
27/03/2023 10:57

O fabrică de bere din Germania a creat berea instant, sub formă de pulbere. Cateva linguri de praf aromat, apă si gata - o idee care ar putea deveni viitorul industriei. Principalul avantaj este că ar red ...

Germania, paralizată de greva transportatorilor. Este cel mai mare protest din ultimii ani
27/03/2023 10:48

O grevă de proporţii a inceput luni dimineaţa in Germania, paralizand transportul in comun şi aeroporturile, aceasta fiind una dintre cele mai ample mişcări sociale de acest gen din ultimele decenii, in ...

“PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată” Comuna Aroneanu
27/03/2023 09:46

 “PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată” Comuna Aroneanu

“ACHIZIȚIONARE MICROBUZ NEPOLUANT ÎN COMUNA VOINEȘTI, JUDEȚUL IAȘI”
27/03/2023 09:00

 “ACHIZITIONARE MICROBUZ NEPOLUANT ÎN COMUNA VOINESTI, JUDETUL IASI”  

Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de duminică, 26 martie, 2023
26/03/2023 20:41

  Numerele extrase, duminică 26 martie, 2023: Loto 6/49: 21   33   36   14   2   35 Loto 5/40: 17   24   23   37  ...

România trece la ora de vară la noapte
25/03/2023 20:00

 În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai putin, pentru că ora 3.00 devine ora 4.00. Schimbarea orei in Romania, pentru a trece la ora de vară 2023, are loc in noaptea dintre sambătă si du ...

Aproape jumătate din mierea importată în Europa nu are nicio legătură cu albinele. Iată din ce este făcută
25/03/2023 12:14

În loc de pretiosul produs apicol, consumatorii cumpără ”falsuri” capabile să aducă profituri uriase escrocilor. În raportul ”From the hives” (Din stupi), Comisia Euro ...

Fermierii vor primi mai mulți bani de la UE
25/03/2023 10:40

Ursula von der Leyen a declarat vineri că este recunoscătoare Romaniei pentru că a cerut mai multi bani pentru compensarea fermierilor afectati de importurile de cereale din Ucraina. „As dori să subl ...

Este timpul să ne setăm ceasurile înainte și să ne pregătim pentru ora de vară
25/03/2023 08:55

A venit vremea să trecem din nou la ora de vară. În noaptea de sambătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, Romania va trece la ora de vară 2023. Ceasul se dă cu o oră inainte, ora 03:00 devine o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei