Motivele invocate de familia lui Sebastian Olariu pentru recuzarea judecătoarei din dosarul 2 Mai „Gravă neglijență...”

20_11zon

Dimensiune font:

| 22-05-2024 14:27

Dosarul tragediei de la 2 Mai în care tânărul Vlad Matei Pascu a ucis cu mașina doi tineri și a rănit alți trei va avea, la termenul de joi, 23 mai, un alt judecător, după ce Ancuța Popoviciu a fost transferată și recuzată în aceeași zi.

Procesul lui Vlad Matei Pascu, tânărul de 19 ani care, beat și drogat fiind, a lovit cu mașina cinci tineri, omorând doi și rănind alți trei va fi judecat de Carmen Claudia Berevoescu. Aceasta este magistratul care o va înlocui pe Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea ce a șocat o țară întreagă cu gafele comise la termenele de judecată ale procesului.

Potrivit unor surse judiciare, după recuzarea judecătoarei, au fost sunați părinții informați și informați că sunt așteptați la termenul de joi, de la Mangalia, unde dosartul a fost preluat de alt magistrat. Astfel, procesul se va ține în aceeași zi, la aceeași oră (10.00) și în același loc (Judecătoria Mangalia).

Cu două zile înainte de termenul pe fond, care se anunța ultimul în acest proces atât de contestat, CSM a decis, marți, 21 mai, să aprobe transferul Ioanei Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia la Constanța, începând cu data de 1 iunie a.c.

Surpriza a venit în aceeași zi, după decizia CSM, când Judecătoria Mangalia a admis definitiv cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu, ce fusese depusă de familia lui Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși cu mașina de Vlad Matei Pascu.

Cererea a fost depusă în urmă cu câteva zile pentru că familia umilită de atâtea ori a făcut o ultimă încercare de a nu lăsa sentința la „mâna” judecătoarei care i-a revoltat prin gafele făcute în sala de judecată.

Ce a invocat familia pentru recuzarea judecătoarei

Primul motiv pentru care familia lui Sebastian Olariu a cerut recuzarea Ioanei Ancuța Popoviciu a fost necunoașterea, de către aceasta, a datelor din dosar, ceea ce a dus, încă de la primul termen al procesului, la situații umilitoare și dureroase pentru părinții celor doi studenți morți în tragicul accident, Sebastian Olariu și Roberta Dragomir.

În cererea de recuzare se amintește că încă de la primul termen de judecată, din 22 februarie, instanța a făcut prezența părților din dosar, prima persoană strigată fiind chiar unul dintre tinerii decedați.

„Este evident că, deși cazul accidentului a fost extrem de mediatizat, cunoscut ca „accidentul de la 2 Mai”, instanța nu cunoștea datele din dosar, deși avea obligația să îl studieze înainte și să cunoască părțile, victimele accidentului, lucru care nu s-a întâmplat. Acest fapt a produs în plus o suferință inimaginabilă familiei victimei decedate și a declanșat în rândul opiniei publice o revoltă justificată, dar și un sentiment de neîncredere în justiție și, în special, în judecătorul care trebuie să judece un caz atât de complicat”, se arată în documnetul citat.

Potrivit acestuia, judecătoarea a dat dovadă de „incompetență gravă, încălcând obligația de studiere a dosarelor anterior şedinţei de judecată”, strigându-l pe Sebastian Olariu și cerând buletinul acestuia, iar după ce i s-a spus că este decedat, a întrebat dacă a decedat una dintre victime.

„A încălcat normele imperative ale legislaţiei la înfăptuirea justiției, fiind evident că nu cunoștea conținutul dosarului, părțile și nici actele depuse la dosar, nu avea cunoștință de cererea de amânare depusă de apărătorul ales al inculpatului, fiind îndrumată de către avocați unde să o caute în dosar și întrucât eram în prezența unui dosar cu arestat, unde asistenta juridică era obligatorie, nu a depus diligențele necesare, înainte de termenul de judecată, pentru a fi desemnat un apărător din oficiu”, se menționează în cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu

Printre motive, este menționat și faptul că magistratul a manifestat o atitudine nedemnă faţă de avocaţi și părțile din dosar, în condițiile în care a intrat în sala de judecata mestecând gumă, inclusiv în timpul ședinței de judecată, a invitat părțile, în mai multe rânduri, să ia loc în sală și să rămână în picioare doar părțile din dosar, în condițiile în care sala este una foarte mică, toate locurile ocupate și multe persoane, nevoite să stea în picioare.

„Gravă neglijență în exercitarea profesiei”

„Vă solicităm să analizați comportamentul doamnei Judecător Popoviciu Ioana Ancuța, cu precădere în ceea ce privește şedinţa de judecată din data de 22.02.2024 și din data de 09.05.2024, maniera de gestionare a dosarului şi şedinţei de judecată, precum şi existenţa situațiilor de incompatibilitate în legătură cu dosarul sus menţionat, grava neglijență în exercitarea profesiei de natură să aducă atingere gravă prestigiului Jusitției”, se precizează în cererea de recuzare.

În document se amintesc și alte aspecte intens mediatizate până acum: sesizarea Inspecției Judiciare, motivarea CSM prin care respinge suspendarea din funcție a judecătoarei până la finalizarea cercetării disciplinare, noile gafe ale aceluiași magistrat și la următorul termen din 14 martie, când a întrebat dacă Valentin Olariu, tatăl lui Sebi, este prezent, în condițiile în acesta ținea în mână un tablou cu chipul băiatului său, iar pe mamă a întrebat- o de două ori, la interval de câteva minute. cine este.

„Relevant este că atât părțile din dosar, avocații, cât și jurnaliștii, dar și persoane publice cunoscute și-au arătat indignarea, neîncrederea în actul de justiție și faptul că prestigiul Justiției este afectat. Inclusiv ministra Justiției s-a declarat „mâhnită de întreaga derulare a acestui dosar. Erorile judecătorului au continuat în sala de judecată, creând în rândul oamenilor un sentiment de revoltă și neîncredere într-o justiție corectă”, se mai arată în cerere.

Atitudine nedemnă de un judecător

Conform documentului citat, judecătoarea a continuat să pună întrebări ce demonstrau că nici după patru termene nu cunoștea dosarul, dar nici procedura de audiere a părților și martorului, refuzând să consemneze întocmai întrebările și răspunsurile, modificând astfel substanțial conținutul declarației, „atitudine nepotrivită unui judecător, care trebuia să dea dovadă de răbdare, calm și echilibru, empatie cu familiile victimelor”, dar și să respecte procedura audierii

,i>„Această atitudine nu cadrează cu conduita pe care trebuie să o manifeste un judecător pe parcursul desfășurării unei ședințe publice, iar percepția părților din dosar, a jurnaliștilor prezenți, a opiniei publice, care a fost exprimată în nenumărate rânduri, constiuie temei al suspiciunii rezonabile în sensul că imparțialitatea judecătorului este afectată”, se mai arată în cererea de recuzare a judecătoarei Ancuța Popoviciu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
CORNEL NISTORESCU:Cazul Coldea – dosar național de importanță majoră
24/06/2024 17:37

„Dosarul Coldea” este eclipsat temporar doar de Campionatul European de fotbal. Este tot un meci cu mize mari, nu foarte popular, dar unul al intereselor, al abuzurilor si al jocurilor nebune, al mutilăril ...

Avocata lui Stan Mustață, judecătorul care nu a cedat în fața binomului Coldea - Kovesi: La autopsie i s-a găsit în stomac OTRAVĂ
22/06/2024 15:48

Cazul judecătorului Stan Mustată, una dintre victimele Statului Paralel condus de Kovesi si Coldea, rămane si astăzi invăluit in mister. Moartea sa a fost una controversată, in spatele gratiilor, după ce ...

Victor Ciutacu, reacție după ce Coldea s-a detonat public: 'Gena de interlop o ai sau nu, indiferent pe ce funcții te cațări'
20/06/2024 18:58

Jurnalistul Victor Ciutacu reactionează după ce Florian Coldea nu a negat legătura pe care o are cu premierul Albaniei, Edi Rama. Acesta a declarat in fata jurnalistilor că nici nu confirmă, dar nici nu in ...

Mafia din justiție, o nouă lovitură: Mario Iorgulescu scapă de condamnarea la 13 ani și 8 luni de închisoare după ce a ucis cu mașina un tânăr când conducea băut și drogat
20/06/2024 17:38

Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, scapă de condamnarea la 13 ani şi opt luni de inchisoare, iar procesul acestuia va fi rejudecat de Curtea de Apel Bucur ...

Atenție, deținut evadat dintr-un punct de lucru! Polițiștii și lucrătorii de frontieră, în alertă
19/06/2024 15:34

Autoritătile din judetul Constanta sunt in alertă, după ce un detinut a evadat de la punctul de lucru. In tot judetul s-au organizat filtre pentru prinderea acestuia. „Vă informam faptul că astăzi, in ...

Florian Coldea, declarații bombă despre legăturile cu premierul Albaniei
19/06/2024 15:11

Florian Coldea a făcut primele declaratii după ce, din arest la domiciliu, premierul Albaniei a dezvăluit că i-a fost consilier. Presa din Albania a explodat, vineri, după ce fostul prim-ministru, Sali Ber ...

Primul stat paralel. SIE a desecretizat documente din anii ’90, care atestă că fostul șef Bancorex, Răzvan Temeșan, era agent acoperit
14/06/2024 17:13

 Serviciul de Informatii Externe (SIE) a trecut la desecretizarea documentelor care confirmă că bancherul Răzvan Temesan a lucrat sub acoperire in perioada in care era director al Bancorex. În 199 ...

Lovitură de baros! ICCJ a admis contestaţia depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus şi constată nelegalitatea rechizitoriului în dosarul R
14/06/2024 17:12

Lovitură de baros in Dosarul Revolutiei! Nici de această dată magistratii nu vor da o sentintă legată de evenimentele din 1989 care incă au rămas un mister! Asta pentru că judecătorii de la Inalta Curt ...

Magistrații au a respins cererea de schimbare a încadrării juridice a lui Vlad Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat
14/06/2024 15:54

Judecătoria Mangalia a respins vineri cererea de schimbare a incadrării juridice a lui Vlad Pascu, din ucidere din culpă in omor calificat. Potrivit portalului instantelor de judecată, instanta a fixat nou ...

Judecătoria Mangalia decide soarta lui Vlad Pascu: azi se va anunța dacă va fi judecat pentru omor calificat / Decizia instanţei va fi definitivă
14/06/2024 09:15

Judecătoria Mangalia este aşteptată să decidă vineri dacă Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, in urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, va fi judecat pentru omor calificat, iar decizia i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei