Vulpescu: În ultimul telefon, de acum câteva zile, înainte ca Dinu Săraru să înceapă să fie ostenit de viață, mi-a spus că nu se simte bine

8

Dimensiune font:

| 03-03-2024 09:28

„Clipa a devenit Eternitate. O clipă a zilei de astăzi a făcut ca vocea lui Dinu Săraru, spunându-mi că mă așteaptă la el acasă, acolo unde poveștile lumii lui și ale lumii mele se întâlneau, să nu se mai audă. „Ultimul țăran din Slătioara” a plecat dintre noi. Mă doare, pentru că mi-a fost un prieten matur și bun. Societatea „Săraru” - aș numi așa universul făcut de el, a schimbat la față Bucureștiul teatral de odinioară.

Drumurile lui Săraru erau între Casa Capșa, locul de pelerinaj al autorilor veritabili și ziditorilor de lumi, vechiul Teatru cel Mare de pe Calea Victoriei, lângă Palatul Telefoanelor (unde Dinu Săraru a pus o placă comemorativă care vorbește despre începuturile Teatrului Național) și sediul nou al Teatrului Național din Piața Universității și strada Constantin Mille, unde aveau sediul ziarele de stânga, Adevărul, Dimineața si Flacăra, și unde s-a produs, în anii ‘80, Fenomenul Sărindar. Atunci, Dinu Săraru a făcut din Teatrul Mic un Teatru Mare. Umorul lui și talentul au născut nu numai lumi posibile, ci și personaje, filme, ficțiuni care arată cât de umilă rămâne viața fiecăruia dintre noi înaintea destinului providențial.

De când Dinu Săraru a rămas însă acasă, puțini prieteni i-au mai trecut pragul. Deși în Cotroceni era mereu de găsit, nu veneau câți obișnuiau să deschidă ușa biroului din Sărindar. Sau de la Teatrul Național. Făcusem un pariu, că în fiecare an, de ziua lui, un episod special al podcastului meu îi va fi dedicat. Eu am sperat, după două interviuri lungi, că vom avea și un al treilea, cu povești al căror unic confesor am rămas, simțindu-mă trist că publicul nu va auzi secretele unei lumi mai mari, aceea nescrisă, pe care Dinu Săraru a încredințat-o câtorva prieteni, și care nu erau doar despre „Ciocoii noi cu bodyguard”, ci și despre cei care nu se îndeletnicesc cu puterea, ci cu meseria de a trăi, vorba lui Pavese, în roluri tot mai complicate.

În ultimul interviu public pe care mi l-a acordat, Dinu Săraru își lua, în felul lui, rămas bun: „Nu bănuiam că o să trăiesc atât de mult! Până la urmă, viața a învins toate speranțele mele că voi muri la timp, și trebuie să vă recunosc că există în Marquez, într-o povestire celebră, Povestea târfelor mele triste, un giuvaer al literaturii magicianului care a fost Marquez, o formulă aparte: Toți muritorii care trebuiau să moară au murit. Am rămas singur. Așa am ajuns eu acum. Toți muritorii pe care i-am iubit eu și cu care am fost eu pe lume, aproape toți, aproape toți au încetat din viață”.

Eu voiam ca Săraru să supraviețuiască propriei profeții, să dea o lovitură de teatru timpului, să nu ne învețe, apropo de titlul unui roman pe care l-a schimbat apoi într-„Un fluture alb cu sânge pe aripi”, „Cum mor ţăranii”. Dar ce am vrut eu pentru el, Dumnezeu nu a mai îngăduit. În ultimul telefon, de acum câteva zile, înainte ca Dinu Săraru să înceapă să fie ostenit de viață, mi-a spus că nu se simte bine, dar că dimineața avea să ne facă să ne auzim din nou.

Însă Dinu Săraru începuse, ca unul dintre personajele nuvelelor sale, „să se odihnească pentru ultima dată, senin şi cuminte”, înainte de călătoria lungă dintre pământ și cer. Or să ne lipsească Săraru-scriitorul, Săraru-managerul, Săraru-bloggerul, acea inimă mare din Teatrul Mic și Foarte Mic. Iar dorul meu va fi pentru Săraru-prietenul. Transmit condoleanțe familiei sale; soției, doamna Viviana Săraru, care l-a însoțit o viață și fetelor, Alexandra și Ruxandra, cu mulțumiri pentru toate clipele în care am râs, am simțit și ne-am bucurat împreună. Dar a venit Clipa, cea de care ne era frică tuturor. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!”, a transmis Ionuț Vulpescu.

Autor: Anca Murgoci DCNEWS

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Ce se ascunde pe bancnota de 5 lei cu George Enescu. Detaliul nu este deloc întâmplător!
10/04/2024 00:05

Zilele acestea, Antonio Satira a dezvăluit care este secretul de pe bancnota de 5 lei. Cel mai inalt roman a arătat detaliul pe care multi l-au văzut si credeau că este intamplător. Cei de la BNR nu au pus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei