Moartea misterioasă a poetului Nicolae Labiș, călcat de tramvaiul 13: „Am văzut clar cum l-a îmbrâncit”

20_11zon

Dimensiune font:

| 02-12-2023 19:09

Moartea lui Nicolae Labiș rămâne un mister după mai bine de 6 decenii. Poetul a trecut în nefiinţă în urma unui accident de tramvai, la numai 21 de ani, iar unii au avansat ideea unui asasinat.

„Mort prea tânăr, înainte de a-şi fi achitat toate datoriile faţă de realismul-socialist, Labiş anunţă poezia deceniului următor“, spunea criticul literar Nicolae Manolescu, în urmă cu mai mulți ani.

La 21 de ani, Nicolae Labiş era accidentat de un tramvai în staţia de la Spitalul Colţea. La spital era diagnosticat cu „traumatism cranian şi al coloanei vertebrale; paraplegie". Poetul a simţit cum mâini străine l-au împins cu putere sub şinele tramvaiului ucigaş, iar de pe patul spitalului i-a dictat prietenului său, Aurel Covaci, versurile: „Pasărea cu clonţ de rubin/ s-a răzbunat,/ iat-o, s-a răzbunat (...) Puii păsării cu clonţ de rubin/ Ciugulind prin ţărână/ Vor găsi poate/ urmele poetului Nicolae Labiş/ Care va rămâne o amintire frumoasă...". După 12 zile de la accident, la 22 decembrie 1956, poetul murea, fiind înmormântat, în Ajun de Crăciun, în Cimitirul Bellu.

Securitatea a răspândit ideea de accident

Iniţial devotat regimului comunist, Labiş şi-a reevaluat atitudinea. Pentru acest fapt, nu ar fi fost iertat, se spune în cartea „Timpul asasinilor. Documente şi mărturii despre viaţa, moartea şi transfigurarea lui Nicolae Labiş", scrisă de Cezar Ivănescu şi Stela Covaci.

Gheorghe Gheorghiu-Dej era decis să evite o mişcare similară cu cea din Budapesta anului 1956 şi nicio viaţă, nici măcar cea a unui mare poet, nu era suficient de preţioasă pentru regim, încât să nu fie sacrificată.

Stela Covaci, soţia prietenului lui Labiş, a reluat această teorie şi în volumul „Persecuţia. Mişcarea studenţească anticomunistă". Mediul literar ar fi trecut sub tăcere adevărul despre moartea lui Labiş, în timp ce Securitatea a răspândit ideea de accident: poetul a căzut sub roţile tramvaiului, în stare de ebrietate, după ceasuri de dezmăţ la Capşa. Femeia care îl însoţea în fatidica noapte, Maria Polevoi, o dansatoare de origine rusă, a mărturisit că a doua zi a primit un telefon în care i s-a transmis că „tramvaiul 13 mai circulă prin Bucureşti". Ea însăşi ar fi trăit în teroare până în 1978, când s-a sinucis cu o supradoză de somnifere.

Prima seară în care tramvaiele circulau și după miezul nopții

În noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, avea să se întâmple una dintre cele mai mari tragedii. Era prima seară în care tramvaiele circulau în Bucureşti şi după miezul nopţii iar după câteva ore petrecute în compania unor cunoştinţe vechi, poetul a convenit cu femeia pe care a întâlnit-o la masă să-şi petreacă noaptea acasă la ea. Femeia se numea Maria Polevoi, o rusoaică în vârstă de 37 de ani, stabilită la Bucureşti, fostă dansatoare la Teatrul "Tănase".

Era angajata ansamblului artistic al Ministerului de Interne şi în acea seară era însoţitoarea unui prieten, Iosif Schwartszman, zis Grişa, născut în Basarabia, pianist de meserie, care avuse un conflict cu poetul cu mai mult timp în urmă. Labiş şi Mari, cum o alinta, conveniseră să plece separat de la masă, astfel încât să nu dea de bănuit. Cei doi ar fi trebuit să se întâlnească pe furiş, în staţia de la Colţea, de unde să meargă cu tramvaiul la ea acasă.

“Femeia asta cu care era, balerina, i-a spus să-şi petreacă noaptea la ea, să bea din paharul împăcării, dar să nu-i vadă nimeni. În afară de Grişa, la masă mai erau încă doi. S-au despărţit în faţa restaurantului şi pe căi diferite au ajuns acolo. Întâi a ajuns Maria Polevoi, care a şi povestit ce a văzut acolo”, potrivit Stelei Covaci, o apropiată a poetului.

Gelozia lui Grișa

Nicolae Labiş a ajuns la tramvai când acesta se punea în mişcare. A alunecat pe scara îngheţată şi s-a prăbuşit între vagoane. Maria Polevoi, care-l urmărea ascunsă după un copac, a mărturisit că Labiş a fost îmbrâncit de Grişa, care l-a urmărit pe poet permanent, cel mai probabil din gelozie.

“S-a întâmplat sub privirile îngrozite ale Mariei Polevoi, care strigă că e vorba de Labiş şi că trebuie dus urgent la spital, însoţindu-l în periplul pe la Colţea şi Urgenţă. Tot ea îl sună noaptea pe Aurel Covaci, care n-o cunoştea, ca să-i transmită rugămintea lui Labiş de a se duce la spital. Mai mult, îi spune cuiva, care a publicat apoi o carte, că a stat la început departe, lăsându-l pe Labiş să ia primul tramvaiul 13 (se putea altfel?), fiindcă nu dorea să fie văzuţi împreună, şi că nu are nici o îndoială că Grişa l-a împins de la spate, ba chiar l-a auzit înjurându-l urât”, scrie Stela Covaci în jurnalul ei.

A luat o supradoză de somnifere

De altfel, despre acest Grişa s-a speculat mult la vremea respectivă că ar fi omul Securităţii, care avea în plan să-l lichideze pe Labiş, un poet incomod pentru regimul comunist de atunci. Labiş era iniţiatorul Mişcării de Rezistenţă anticomunistă în mediul studenţesc din România.

"Aveam multe motive ca nimeni să nu mă vadă cu el. Când a sosit primul tramvai nr. 13, l-am urmărit cu privirea, având de gând să nu urc dacă se urcă el. Am văzut clar cum l-a îmbrâncit cel din spatele lui, continuându-şi drumul, în timp ce poetul dispăruse" , se arată în declaraţiile făcute la anchetă de Maria Polevoi.

Ea avea să se sinucidă pe data de 20 iulie 1978, după ce a luat o doză mare de somnifere. Femeia a fost extrem de marcată de evenimentul petrecut sub ochii ei, încât nu şi-a iertat niciodată gestul de a-l invita pe poet la ea acasă.

A fost catalogat drept urmașul din Mihai Eminescu

Nicolae Labiş s-a născut la data de 2 decembrie 1935, în comuna Mălini din judeţul Suceava. Considerat unul dintre cei mai promiţători poeţi din noua generaţie, acesta a murit la vârsta de doar 21 de ani, în Bucureşti, în condiţii suspecte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

A murit scriitorul Dinu Săraru
02/03/2024 17:07

Scriitorul Dinu Săraru a murit, anuntă Antena 3 CNN. Constantin Grigore (Dinu) Săraru s-a născut la 30 ianuarie 1932 in comuna Slătioara, judetul Valcea. El a fost director de teatru, dramaturg, eseist, p ...

Cuvântul care (ne) unește
01/03/2024 16:51

Vasile Bănescu avea un stil care făcea rău imaginii si linistii Bisericii. Nu ajunge a fi doar intelectual, trebuie să ai si cumpătarea cuvantului. Raportarea fată de greseala fratelui are altă randuial ...

Regizorul Nae Caranfil, Doctor Honoris Causa
01/03/2024 12:25

Laudatio, Nae Caranfil, Doctor Honoris Causa. Dacă in politică, doctoratele se iau si se dau cu usurintă nemeritată, in artă, in cinematografie, Nae Caranfil merită pentru că, asa după cum spunea Conf. ...

Zăpada mieilor. Ce înseamnă și cât e de importantă pentru agricultură
01/03/2024 12:12

In traditia populară, ultima ninsoare din an, inregistrată in general in luna martie, uneori in prima parte a lunii aprilie, este numită zăpada mieilor. Această ninsoare este ultima din sezonul de iarnă ...

Povestea neștiută a Mărțișorului: cum a apărut tradiția și legendele care o însoțesc
01/03/2024 08:48

Mărţişorul, un şnur impletit dintr-un fir alb şi unul roşu, inclus in lista reprezentativă a Patrimoniului imaterial UNESCO şi care, potrivit legendei, ar fi fost tors de Dochia, este un simbol al trece ...

5 Legende ale Martisorului pe care nu le stiai
01/03/2024 06:58

Se spune ca Martisorul trebuie purtat in piept sau la mana pana cand primavara se incheie, moment evidentiat de diverse evenimente cum ar fi inflorirea ciresilor, cantatul cucului sau sosirea berzelor. Atunci t ...

Oana Pellea, război cu Irina Margareta Nistor: „Tata a suferit enorm“
29/02/2024 16:44

Oana Pellea demontează miturile din jurul tatălui său. Dezvăluiri uluitoare despre dublarea vocii lui Amza Pellea in filmul «Mihai Viteazul»: Adevărul ascuns de Sergiu Nicolaescu iese la lumină. Actri ...

Ciudățeniile greu de explicat ale zilei de 29 februarie: femeile pot face un lucru 'interzis' și bărbații nu pot refuza
29/02/2024 10:04

De obicei, trece fără să i se acorde o atentie deosebită. Cu toate acestea, 29 februarie, este legată de o serie de curiozităti stiintifice si traditii nu intotdeauna cunoscute. Spre exemplu, pe 29 februa ...

Povestea neștiută a imaginii de pe bancnota de 10 lei: locul atrage zeci de mii de turiști
29/02/2024 09:52

Muzeul Astra din Sibiu găzduieste o atractie deosebită: casa de pe bancnota de 10 lei. Casa a fost vizitată chiar si de un fost presedinte al FC Barcelona, informează Mediafax. Casa din Vlădesti, judetul ...

Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române – Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784
28/02/2024 14:07

Conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Closca si Crisan, vor fi comemorati miercuri, 28 februarie 2024, la Alba Iulia, printr-un eveniment special denumit „Horea, Closca si Crisan, martiri si eroi ai n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei