Vinul fiert, o călătorie prin timp și arome

vin

Dimensiune font:

| 01-03-2024 10:13

 

În inima iernii, când frigul se întinde peste orașe și sate, o băutură străveche își face simțită prezența în casele oamenilor și pe străzile împodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, îmbogățit cu arome de scorțișoară, portocale și alte condimente, nu este doar o băutură; este o tradiție, o poveste care traversează secole și culturi, încălzind suflete și aducând oamenii împreună.

O rețetă din Antichitate

Istoria vinului fiert își are rădăcinile în Antichitate. Romanii, cunoscuți pentru aprecierea lor profundă față de vin, au fost printre primii care au experimentat – l-au încălzit și i-au adăugat condimente. Această practică nu era doar pentru plăcerea gustului, ci și pentru beneficiile de sănătate; se credea că vinul fiert ajută la purificarea apei și la întărirea corpului împotriva frigului.

Pe măsură ce Imperiul Roman s-a extins, a dus cu el arta vinului fiert la toate popoarele cucerite. Astfel, noii supuși au adoptat și adaptat această tradiție, dând naștere unei varietăți de rețete regionale. În Evul Mediu, vinul fiert a devenit un element esențial în medicina populară, fiind folosit pentru a combate răcelile și gripa.

Scorțișoara și portocalele: aromă și sănătate

Scorțișoara, cu aroma sa distinctă și proprietățile sale medicinale, a devenit rapid un ingredient cheie în prepararea vinului fiert. Originară din Sri Lanka, scorțișoara a ajuns în Europa prin rutele comerciale și a fost imediat apreciată pentru capacitatea sa de a îmbunătăți gustul și de a oferi beneficii pentru sănătate.

Portocalele, pe de altă parte, au fost adăugate în vinul fiert mult mai târziu, odată cu răspândirea lor în Europa, în urma explorărilor geografice. Aroma lor proaspătă și acidulată a adus un nou nivel de complexitate vinului fiert, transformându-l într-o băutură nu doar reconfortantă, dar și revigorantă.

Tradiții și varietăți regionale

În Europa, fiecare țară și-a dezvoltat propria versiune de vin fiert, adaptând rețeta la gusturile locale și la ingredientele disponibile. În Germania, de exemplu, „Glühwein este o prezență constantă în piețele de Crăciun, adesea îmbogățit cu anason stelat și cuișoare. În Franța, „vin chaud include uneori un strop de brandy sau lichior pentru un plus de căldură.

În țările nordice, vinul fiert este adesea asociat cu sărbătorile de iarnă. În Suedia, „glögg este un vin fiert tradițional, servit cu migdale și stafide. În aceste culturi, vinul fiert nu este doar o băutură, ci un simbol al ospitalității și al comuniunii.

În zilele noastre, vinul fiert a depășit granițele Europei, devenind popular în întreaga lume. Festivalurile de iarnă și piețele de Crăciun din America de Nord și alte regiuni ale lumii au adoptat această tradiție, oferindu-le vizitatorilor o gustare caldă și aromată.

Pe lângă aspectul său tradițional, a început să fie apreciat și în cercurile gastronomice moderne. Chefi și mixologi experimentează cu diferite tipuri de vin și condimente, creând variații sofisticate care îmbină tradiția cu inovația.

Mai mult decât o simplă băutură, vinul fiert a devenit un simbol al comunității și al împărtășirii. Într-o lume tot mai fragmentată, momentele petrecute împreună în jurul unui pahar de vin fiert capătă o semnificație profundă. Este un mod de a ne reconecta cu trecutul, de a celebra prezentul și de a ne încălzi inimile în compania celor dragi.

Maura ANGHEL

Caseta 1

De la originile sale antice până în zilele noastre, vinul fiert a parcurs un drum lung, transformându-se dintr-o necesitate medicinală într-o tradiție iubită. Cu fiecare pahar de vin fiert îmbibat cu scorțișoară și portocale, nu doar ne încălzim trupurile, ci și ne îmbogățim sufletele cu o parte din istoria și cultura umanității. Ori de câte ori veți savura un pahar de vin fiert, amintiți-vă că nu beți doar o băutură, ci participați la o tradiție veche de mii de ani, care continuă să aducă oamenii împreună.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei