Varză călită cu carne

file-1

Dimensiune font:

| 07-12-2023 15:08

Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza. Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o pasare grasa gen rata, gasca). 

Varza calita cu pulpe de gasca afumate e fantastic de buna. Obligatoriu se serveste cu ardei iute la otet sau proaspat si cu mamaliga calda sau paine proaspata. 

Ingrediente

-1,5 kg afumatura sau carne proaspata
-4 kg varza murata
-3-4 linguri untura
-1 ceapa mare
-1 morcov
-1 ardei gras (optional
-1 varf de cutit piper macinat
-1 lingurita cimbru uscat
-2 linguri pasta de tomate sau 200 g rosii in bulion
-boia de ardei dulce sau iute (optional)

Mod de preparare

Se pun intr-un ceaun de tuci 3-4 linguri generoase de untura sau ulei, daca este post. Untura folosita este in general de la garnita, cea in care se tin carnea si carnatii. Cand se topeste untura, se adauga ceapa taiata felii, morcovul si se lasa cateva minute, pana devine ceapa sticloasa. Se amesteca repede cu linguroiul de lemn. Toata minunatia asta se face pe plita sau la pirostrie. Se adauga carnea proaspata sau afumata, taiata bucati. Se rumenesc usor carnurile, apoi se adauga bulionul sau rosiile in bulion. Se lasa cateva minute.
 Varza murata se lasa in apa rece ca sa se desareze, apoi se scurge bine si se taie fideluta. Se foloseste miezul de varza si foi, cotoare, ramase de la sarmale. Se adauga peste carne si se lasa totul la foc mic.

Se adauga putina apa fierbinte, dar foarte putina, totul trebuie sa se caleasca in untura.
Se lasa pe plita sau in cuptor, acoperit cu un capac, timp de cateva ore, pana cand varza se inmoaie bine de tot.

Cand e gata, se taie cu ata si mamaliga vartoasa, aburinda, care a fiert cel putin o ora pe plita si apoi a fost rasturnata pe fundul urias de lemn. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Biscuiții, o călătorie dulce prin istoria gustului
28/02/2024 14:06

Biscuitii sunt acele delicioase si crocante bucatele de plăcere care ne incantă gusturile si aduc un zambet pe fetele noastre. De la cei simpli cu unt, pană la cei imbogătiti cu ciocolată sau fructe, ...

Cele mai întâlnite ingrediente și rețete din bucătăria mexicană
28/02/2024 09:57

Bucătăria mexicană este una dintre cele mai apreciate din lume, fiind cunoscută pentru aromele intense, combinatiile de ingrediente si diversitatea preparatelor. Aceasta este rezultatul unei combinatii de i ...

Delicii spaniole - Omletă cu cartofi
28/02/2024 08:30

Omleta spaniolă cu cartofi este un deliciu uspr de preparat. Ingredientele principale sunt ouăle si cartofii. Unii mai adaugă ceapă, chorizo, ton sau legume. Este perfectă atat ca aperitiv, mic-dejun sau c ...

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
26/02/2024 11:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de s ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
26/02/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
25/02/2024 14:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Trucuri pentru o friptură delicioasă. Este extrem de simplu să-i păstrezi savoarea
25/02/2024 13:14

Nimic nu e mai bun decat o friptură delicioasă, cu un gust fabulos. De multe ori, incercăm să schimbăm gustul natural al fripturii, prin tot felul de amestecuri in care punem bucătile de carne o zi intre ...

Saltimbocca - friptura la tigaie cu prosciutto si salvie
25/02/2024 12:01

Avand o denumire care in traducere inseamna "sare-n gura", reteta de saltimbocca pare tentanta inca din start. Iar daca numele nu ne convinge, ar trebui s-o faca modul de preparare si ingredientele ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
23/02/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

  Vinul fiert, o călătorie prin timp și arome
23/02/2024 10:13

  În inima iernii, cand frigul se intinde peste orase si sate, o băutură străveche isi face simtită prezenta in casele oamenilor si pe străzile impodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, imb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei