Povestea desertului care a stârnit război între două țări

prajitura-pavlova-3

Dimensiune font:

| 11-11-2022 12:45


Pavlova este un desert devenit tradițional în Australia și Noua Zeelanda, țări care încă își dispută paternitatea asupra prăjiturii. Rețeta conține bezea și fructe de pădure și are legătură cu legendara balerină din Rusia.

Istoricii au declarat că desertul pe care astăzi îl știm drept „prăjitura Pavlova” a fost numit după balerina de origine rusă Anna Pavlova, care a vizitat Australia, pentru prima dată, în anul 1926. Un bucătar din Wellington ar fi fost fascinat de dansatoare și i-ar fi făcut un desert pe măsură. Acesta conține două blaturi de bezea, frișcă bătută și fructe proaspete: căpșuni, kiwi, fructe de pădure etc. Forma prăjiturii ar fi fost inspirată din ținuta de scenă a artistei.

Povestea legendarei balerine Pavlova
Despre Anna Pavlova, presa de la acea vreme scria că: „Nu dansează, se înalță și plutește ca și cum ar avea aripi”. Ea era „diafană și delicată”, iar bucătarul a dorit un desert pe măsura dansatoarei care a revoluționat lumea baletului. Aceasta a murit la doar 49 de ani.

Gastronomii au descoperit că un număr de peste 150 de prăjituri asemănătoare Pavlovei ar data de dinainte de 1926, însă cert este că desertul a devenit foarte iubit la scurt timp după ce talentata dansatoare care l-a botezat a cucerit America, Europa și Marea Britanie, într-un turneu internațional.

Ingrediente:

* o linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de vin alb
* două lingurițe amidon de porumb
* esență de vanilie
* 500 ml de frișcă
* fructe de pădure, kiwi, mango sau orice fructe dorești


Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 150 grade. Se ia o foaie de hârtie de copt pe care se desenează un cerc cu un diametru de 20 cm, după care se tapetează o formă de copt cu hârtia de copt unsă cu unt și stropită cu puțină apă. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, după care se adaugă zahărul treptat, câte o lingură. Se încorporează apoi, ușor, oțetul sau zeama de lămâie, esența de vanilie și amidonul.

Compoziția obținută se pune pe hârtia de copt, nivelând bine, cât să se acopere cercul desenat. Se lasă o mică adâncitură în centru. Se lasă la copt aproape o oră, până ce bezeaua va deveni crocantă deasupra. Se lasă la răcit în cuptor. Bezeaua se așează pe o farfurie mare, se presară fructele, se acoperă cu frișcă, iar deasupra se ornează cu restul de fructe, potrivit Palibo. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Lichidatorul judiciar desemnat prin Ȋncheierea nr. 40/18 noiembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 2183/89/2022, privind debitoarea S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 16445021, sediul social în mun. Vaslui, str. Căpitan Filote Claudiu, bl. 448, sc. A, et. 3, ap. 15, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/358/2004, notifică deschiderea procedurii simplificate de faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 23.12.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 19.01.2023. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 03.02.2023. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 23.01.2023, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Zacuscă de vinete, extrem de delicioasă
09/12/2022 14:33

Zacusca rămane una dintre cele mai căutate delicii ale romanilor. Reteta aceasta o veti face tot timpul. E incredibil de gustoasă. Aveti nevoie de 3 kg vinete coapte, curăţate şi scurse bine, dar si 2 kg ...

De ce nu crește aluatul de cozonac.
06/12/2022 11:29

Pregătirea aluatului pentru cozonac reprezintă un adevărat ritual in care trebuie respectati toti pasii. O singură greseală si totul poate fi pierdut! Gina Bradea, cunoscuta bloggerită culinară, a dezv ...

Povestea covrigului
05/12/2022 11:37

Îi găsim la orice colţ de stradă, sunt ieftini şi au devenit, in timp, consumaţi la scară largă. Dar caţi ştiu povestea din spatele covrigilor?! Ei bine, totul incepe undeva prin anul 600. Dis ...

Borșul ucrainean a fost înscris pe lista UNESCO
05/12/2022 11:30

Borsul ucrainean a fost inscris pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial care necesită o salvgardare urgentă, după ce Ministerul Culturii din Ucraina a depus un dosar in acest sens. Nelipsit din or ...

Este mâncarea de post mai sănătoasă?
05/12/2022 11:22

Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o de ...

De ce să bei cafea din pudră de roșcove. Beneficii pentru inimă și ficat
04/12/2022 10:23

Locuitorii din Guatemala au descoperit o metodă simplă si eficientă de a savura la maxim proprietătile terapeutice ale pudrei de roscove. Ei beau o cafea preparată din pudră, fără lapte, făr ...

Criză de maioneză în Germania. Cauza este războiul din Ucraina
04/12/2022 09:45

Un client de supermarket isi manifestă supărarea pe Twitter, după ce a constatat că sosurile au dispărut din magazine. „Ce e acum? Cumpărături de panică la maioneză??? Serios?” se plange el ...

Cafea și 5 gustări deosebite pentru micul dejun
04/12/2022 07:30

Orice iubitor de cafea stie ca gustul bauturii sale preferate poate fi intensificat cu ajutorul asocierii culinare potrivite. La micul dejun, o cafea poate fi savurată alaturi de:  1. Bacon. Gustul ...

Cum se prepara cea mai buna cafea la ibric
04/12/2022 07:05

Cafeaua la ibric pare simplu de preparat, insa daca ne dorim sa pastram traditia, trebuie sa facem rost, mai intai, de un ibric din cupru si sa cautam o cafea macinata fin sau chiar sa ne ocupam singuri de ma ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
03/12/2022 07:45

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei