Elixirul Orientului. Fascinația cafelei turcești

cafea turceasca

Dimensiune font:

| 24-05-2024 12:55

Cine nu iubește cafeaua? Caldă, aromată, dulce ca mierea sau amară ca trădările ăn dragoste, cafeaua turcească se diferențiază ca mod de preparare. Boabele prăjite și apoi măcinate fin sunt fierte într-o ibric, de obicei cu zahăr, și servite într-o ceașcă unde zațul se așază la fund. Această metodă de servire a cafelei este întâlnită în Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Caucaz, Balcani și în diverse locuri din Europa de Est.

O poveste din Yemen

Cele mai vechi dovezi ale consumului de cafea provin din Yemenul secolului al XV-lea. Până la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, cafeaua se răspândise la Cairo și Mecca. În anii 1640  s-a raportat deschiderea primei cafenele în Istanbul. Până în anul 962 în Constantinopol, precum și în teritoriile otomane în general, cafeaua și cafenelele nu existau. În acel an, un om numit Hakam din Alep și un glumeț numit Shams din Damasc, au venit în oraș: fiecare a deschis un mare magazin în districtul numit Tahtakale și au început să servească cafea. În vremurile mai recente, consumul tradițional de cafea turcească a scăzut datorită creșterii disponibilității altor băuturi calde, precum ceaiul, cafeaua instant și alte stiluri moderne de cafea.

Cuvântul „cafea” provine din cuvântul arab „qahwah”, iar consumul acestei băuturi calde s-a dezvoltat în Imperiul Otoman. Importanța cafelei în cultura turcă este evidentă în cuvântul „mic dejun, „kahvalti”, al cărui sens literal este „înainte de cafea” și „maro”, „kahverengi”, a cărui semnificație literală este „culoarea cafelei”.

Detaliu important în nunțile turcești

Pe lângă rolul său obișnuit ca băutură de zi cu zi, cafeaua turcească este, de asemenea, parte a tradiției nunții turcești. Ca un prolog la căsătorie, părinții mirelui (în absența tatălui, mama lui și un membru în vârstă al familiei sale) trebuie să viziteze familia tinerei fete pentru a cere mâna miresei și binecuvântările părinților acesteia pentru căsătorie. În timpul acestei întâlniri, mireasa trebuie să pregătească și să servească cafea turcească invitaților. Pentru cafeaua mirelui, mireasa poate folosi uneori sare în loc de zahăr pentru a-i evalua caracterul. Dacă mirele își bea cafeaua fără vreun semn de nemulțumire, mireasa presupune că mirele este de bun caracter și răbdător. De fapt, având în vedere că mirele vine deja ca parte solicitantă la casa fetei, de fapt el este cel care trece printr-un examen și eticheta îi cere să primească cu zâmbet acest dar special de la fată, deși în unele părți ale țării acest lucru poate fi considerat ca un semn de lipsă de dorință din partea fetei de a se căsători cu acel candidat.

Cafeaua turcească este de obicei preparată folosind o oală mică cu vârful îngust numită „cezve”, o linguriță și un aparat de încălzire. Ingredientele sunt cafeaua măcinată foarte fin, apă rece și (dacă se dorește) zahăr. Este servită într-o ceașcă „demitasse”. Unele cești moderne au mânere; ceștile tradiționale nu aveau, iar cafeaua era băută fie ținând ceașca cu vârfurile degetelor, fie, mai des, plasând ceașca într-un „zarf”, un recipient metalic cu mâner.

Tradițional, oala este făcută din cupru și are un mâner de lemn, deși și alte metale, cum ar fi aluminiul cu un strat antiaderent, sunt de asemenea utilizate. Lingurița este folosită atât pentru amestecare, cât și pentru măsurarea cantității de cafea și zahăr. Lingurițele din unele alte țări sunt mult mai mari decât lingurițele din țările unde cafeaua turcească este obișnuită.

Cafeaua turcească se consumă la temperaturi extrem de ridicate și este de obicei servită cu un pahar de apă rece pentru a răcori gura și a degusta mai bine cafeaua. Tradițional, este servită cu rahat turcesc. În zona Mediteraneană și în sud-estul Turciei, granulele de fistic pot fi adăugate în cafea. Toată cafeaua din ibric este turnată în cești, dar nu tot conținutul este băut. Stratul gros de zaț la baza ceștii este lăsat netulburat.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
15/06/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Dulceață din flori de salcâm
14/06/2024 10:15

Iată o retetă de dulceată de flori de salcam, usor de preparat, realizată după o retetă veche. Pe langă aromă, parfum si gust, unice, această dulceată are numeroase beneficii pentru sănătate Ingred ...

Degustări de ciocolata cu pătrunjel și trufe cu urdă, praline pe bază de sfeclă sau îngheţata cu gust de colivă
13/06/2024 15:30

Ciocolata cu pătrunjel, bomboane cu cătină sau ingheţată cu gust de magiun şi paine prăjită pot fi degustate, incepand de vineri, in cadrul expoziţiei Chocolate Saga de la Sala Palatului din Bucureşti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
12/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Fine dining,o călătorie în lumea rafinatei gastronomii
10/06/2024 12:51

 Fine dining-ul reprezintă o experientă culinară sofisticată si elegantă, care transcende simpla hrănire si devine o artă. Acest concept culinar a apărut din dorinta de a oferi o experientă unică ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei