Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate

dulceata

Dimensiune font:

| 12-06-2024 09:09

Dulceața de trandafir este un produs culinar tradițional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte și un gust care încântă simțurile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceață reprezintă o artă a bucătăriei ce îmbină priceperea și răbdarea, oferind un rezultat delicat și parfumat.

Are o istorie îndelungată, primele mențiuni ale folosirii trandafirilor în preparate culinare datează din perioada Imperiului Roman, când petalele erau utilizate pentru a aroma vinurile și dulciurile. Însă, tradiția preparării dulceaței de trandafir s-a consolidat în Orientul Mijlociu și în Balcani, regiunile cunoscute pentru cultivarea și utilizarea intensă a trandafirilor în diverse produse.

În Persia Antică (actualul Iran), trandafirii erau foarte apreciați atât pentru frumusețea lor, cât și pentru beneficiile lor terapeutice. Tradiția distilării apei de trandafir și a preparării dulciurilor cu trandafir s-a păstrat și s-a dezvoltat sub influența Imperiului Otoman. Turcii otomani au perfecționat tehnica de preparare a dulceaței de trandafir, iar rețeta a fost transmisă din generație în generație, ajungând să fie un simbol al ospitalității și al rafinamentului culinar.

În Balcani, în special în Bulgaria și România, trandafirul este o floare emblematică. În Bulgaria, valea trandafirilor din regiunea Kazanlak este faimoasă pentru producția de ulei de trandafir și dulceață de trandafir. În România, dulceața de trandafir este considerată o delicatesă tradițională, preparată cu grijă și pricepere, fiind adesea asociată cu sărbătorile și ocaziile speciale.

Este dificil de atribuit invenția dulceaței de trandafir unei singure persoane sau unei culturi, având în vedere răspândirea sa geografică și influențele multiple. Totuși, se poate spune că dulceața de trandafir este rezultatul unei evoluții culinare care a avut loc de-a lungul secolelor în Orientul Mijlociu și în Balcani. Ceea ce este clar, însă, este că această delicatesă a fost întotdeauna asociată cu rafinamentul și cu arta de a transforma ingredientele naturale în produse sofisticate.

Rețeta dulceții de trandafir

Prepararea acestei delicatese este un proces laborios care necesită atenție și pricepere. Ingredientele principale sunt petalele de trandafir, zahărul și sucul de lămâie. Este esențial ca trandafirii să fie cultivați fără pesticide sau alte chimicale, deoarece orice impuritate poate afecta gustul și calitatea dulceaței.

Petalele trebuie alese cu grijă. Cele mai potrivite soiuri pentru dulceață sunt trandafirii de Damasc (Rosa damascena) și trandafirii de Kazanlak, renumiți pentru parfumul lor intens. Recoltarea petalelor se face dimineața devreme, înainte ca soarele să fie prea puternic, pentru a păstra aroma delicată.

Ingrediente:

  • 500 grame petale de trandafir

  • 1 kg zahăr

  • sucul de la două lămâi

  • 1 litru de apă

Instrucțiuni:

  1. Pregătirea: Petalele sunt spălate cu grijă pentru a îndepărta orice impurități. Se taie partea albă de la bază, deoarece aceasta poate conferi un gust amar dulceții.

  2. Blanșarea: Petalele sunt opărite pentru câteva secunde în apă clocotită, apoi scufundate imediat în apă rece. Acest proces ajută la păstrarea culorii vii a petalelor și la eliminarea eventualelor gusturi amare.

  3. Prepararea siropului: Într-o cratiță mare, se amestecă zahărul cu apa și se fierbe până când zahărul se dizolvă complet, formând un sirop clar. Petalele de trandafir se adaugă în siropul fierbinte și se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, până când petalele devin translucide și siropul capătă o consistență vâscoasă. Spre finalul fierberii, se adaugă sucul de lămâie pentru a echilibra dulceața și a preveni cristalizarea zahărului. După ce dulceața a ajuns la consistența dorită, se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se sigilează imediat.

Fiecare regiune are propriile sale variații ale rețetei tradiționale, în funcție de tipul de trandafiri folosiți și de tradițiile locale. De exemplu, în unele zone se adaugă apă de trandafir sau cardamom pentru a intensifica aroma, iar în altele se folosește miere în loc de zahăr.

Ritualul servirii dulceții de trandafir

Dulceața de trandafir nu este doar un desert, ci și un element important al ospitalității în multe culturi. Servirea dulceaței de trandafir este adesea însoțită de un ritual care reflectă respectul pentru musafiri și bucuria de a împărtăși bunătățile.

În Bulgaria, dulceața de trandafir este servită de obicei cu apă rece și o linguriță. Musafirii sunt întâmpinați cu un pahar de apă și o linguriță de dulceață, o tradiție care simbolizează puritatea și sinceritatea gazdei.

În Turcia, dulceața de trandafir este adesea servită împreună cu ceaiul tradițional turcesc. Se obișnuiește să se pună o linguriță de dulceață în ceai pentru a-l îndulci, iar combinația de arome este considerată o adevărată delicatesă.

În România, dulceața de trandafir este servită la mesele festive, alături de prăjituri și alte deserturi. De asemenea, este folosită ca umplutură pentru clătite și alte produse de patiserie, aducând o notă florală și parfumată preparatelor.

În Iran, dulceața de trandafir este adesea folosită în combinație cu iaurtul și orezul cu lapte, oferind un contrast delicat și aromat. De asemenea, este servită cu ceai sau cafea, fiind considerată un semn de rafinament și ospitalitate.

Dulceața de trandafir este mai mult decât un simplu produs culinar. Este o reflecție a tradițiilor și culturilor care au prețuit această floare nobilă și au transformat-o într-o delicatesă care încântă simțurile. Fie că este vorba de un ritual de servire elaborat sau de o rețetă tradițională transmisă din generație în generație, dulceața de trandafir rămâne un simbol al rafinamentului și al ospitalității.

Clara DIMA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
15/06/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Dulceață din flori de salcâm
14/06/2024 10:15

Iată o retetă de dulceată de flori de salcam, usor de preparat, realizată după o retetă veche. Pe langă aromă, parfum si gust, unice, această dulceată are numeroase beneficii pentru sănătate Ingred ...

Degustări de ciocolata cu pătrunjel și trufe cu urdă, praline pe bază de sfeclă sau îngheţata cu gust de colivă
13/06/2024 15:30

Ciocolata cu pătrunjel, bomboane cu cătină sau ingheţată cu gust de magiun şi paine prăjită pot fi degustate, incepand de vineri, in cadrul expoziţiei Chocolate Saga de la Sala Palatului din Bucureşti ...

Fine dining,o călătorie în lumea rafinatei gastronomii
10/06/2024 12:51

 Fine dining-ul reprezintă o experientă culinară sofisticată si elegantă, care transcende simpla hrănire si devine o artă. Acest concept culinar a apărut din dorinta de a oferi o experientă unică ...

Orașul italian unde se mănâncă cel mai bine din lume
06/06/2024 12:45

Acest oras italian a primit titlul de cel mai bun din lume pentru mancare. De la sandvisurile daneze si köfte turcesti pană la rechinul fermentat islandez si tigăile uriase de paella spaniolă, mancarea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei