Diferențele dintre cafelele arabica și robusta

13_11zon

Dimensiune font:

| 02-02-2024 15:38

Pentru cunoscători, pe ambalajele de cafea sunt inscripționate mesaje de tipul ,,100% arabica”, ,,cafea robusta” sau blend/amestec.

Pe planetă există peste 100 de specii de plante de cafea. Arabica și Robusta sunt doar două dintre ele, cele mai cultivate, prin urmare și cele mai cunoscute.

Diferențele dintre aceste cafele sunt destul de mari.

Arborii de cafea arabica cresc la altitudini mari, între 600 și 2000 m, fiind mai pretențioși la condiții nefavorabile și factori dăunători și totodată mai greu de cultivat, în timp ce Robusta se cultivă la altitudine cuprinsă între 0- 800 m, are un randament mai bun și necesită costuri de producție mai mici.

Ca producție însă, Arabica reprezintă peste 75% din producția mondială de cafea, în timp ce Robusta doar 25%.

Brazilia este țara cu cea mai mare producție de cafea Arabica, în timp ce supremația în producția de cafea Robusta îi aparține Vietnamului.

Forma cafelei Arabica este ovală, iar la robusta forma este rotundă. Aceasta din urmă conține mult mai multă cofeină decât Arabica, care poate ajunge până la 2,7%, în timp ce Arabica atinge un maxim de 1,5%.

Boabele de Arabica conțin cu 60% mai multe lipide și aproape dublu cantitatea de zaharuri naturale față de boabele de Robusta, această diferență afectând gustul cafelei din ceașcă, potrivit delsolcafe.ro.

Totuși, ca popularitate, cafeaua arabica este mult mai cunoscută pentru gustul ei aromat, dulce, preluând diferitele arome din solurile specifice regiunilor în care este cultivată: America de Sud, Africa, India sau Indonezia.

Robusta are un gust mai acid și amar, fiind destinată consumatorilor ce doresc o cafea intensă, din același motiv fiind și sursa principală pentru cafeaua instant.

Cafeaua Arabica, datorită conținutului mare de zaharuri naturale are un gust aromat, dulce, fructat, preluând diferitele arome din solurile specifice regiunilor în care este cultivată: America de Sud, Africa, India sau Indonezia.

Arabica este specia de cafea ce a dezvoltat o paleta de peste 850 de arome, în comparație cu vinul care are undeva la 200 de arome, motiv pentru care este singura specie de cafea folosită la competițiile mondiale.

Toate aceste referințe se reflectă în prețul cafelei, Arabica fiind de 2 ori mai scumpă decât Robusta.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Rețete de post. Curry de linte
12/04/2024 10:50

  Originar din Asia de Sud, curry-ul de linte este o mancare de post apreciată pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă. Această retetă combina linte proteică cu condimente exotice si legume ar ...

Detoxifiere cu smoothie cu pătrunjel
08/04/2024 07:45

Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fruc ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
04/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

 Povestea ciocolatei. De la zeii azteci la deliciul modern
01/04/2024 15:18

O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata is ...

Rețete de Ramadan. Mâncare de bame
01/04/2024 14:12

Mancarea de bame este una dintre cele mai cunoscute retete din timpsul Ramadanului. Ingrediente: 800 g bame; 3-4 ardei; 500 g roşii; Sare, piper; 50 ml ulei de măsline, zeama de la o lămaie; un litru borş ...

Călătoria vafei prin timp și gust
01/04/2024 14:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei