Diferența dintre înghețată și sorbet

4-Ingredient-Watermelon-Sorbet_EXPS_FTTMZ21_32576_E03_05_7b

Dimensiune font:

| 04-08-2023 16:45

Sorbetul este desertul perfect pentru vară: e extrem de aromat, răcoritor și are zero grăsimi! Este o alternativă ideală pentru înghețată, mai ales pentru cei care își doresc o alimentație mai sănătoasă, dar și pentru vegani.

Ambele sunt deserturi reci, extrem de răcoritoare, care se aseamănă foarte mult ca textură şi gust. Totuși, îngheţata e mai cremoasă, iar sorbetul puţin mai aerat şi mai aromat, savoarea fructelor fiind mai intensă şi mai naturală.

Practic, sorbetul este un desert îngheţat preparat din fructe, zahăr şi apă. Fructele se zdrobesc cu mixerul sau în blender până se obţine un piure, se amestecă cu siropul preparat din zahăr şi apă şi se pune la îngheţat.

Din punctul de vedere al ingredientelor, diferenţa dintre sorbet şi îngheţată constă în conţinutul de grăsime. Îngheţata se face cu lapte, ouă, frişcă sau smântână, prin urmare conţine un anumit procent de grăsime, pe când sorbetul nu are grăsimi deloc. În plus, pentru că nu se folosesc ouă sau lactate, poate fi consumat fără grijă și de către vegani.

Sorbetul perfect este cremos şi fin, nu apos, şi fără ace de gheaţă prin el. Culoarea lui este intensă, vie, iar gustul natural, de fructe adevărate, nu „înecate” în zahăr sau alcool.

Deşi este la fel de uşor de preparat ca îngheţata, trebuie să îi acorzi totuşi mai multă atenţie – neavând ingrediente grase, e mai greu să obţii o textură cremoasă.

Dacă vrei să prepari un sorbet delicios vara aceasta, ține cont de sfaturile eCuisine pentru a te bucura de un rezultat excepțional.

Prima şi cea mai importantă regulă este să foloseşti fructe proaspete. Cele mai bune pe care le găseşti: cele mai zemoase piersici, cel mai parfumat pepene, cele mai dulci căpşuni etc. Pentru că sunt ingredientul de bază, fructele trebuie să fie de calitate, astfel încât nimic să nu le altereze gustul natural.

Tipul de fruct contează, de asemenea. Practic, poţi face sorbet din orice, dar cele mai bune sunt fructele care conţin pectină (fructe de pădure, prune, cireşe, piersici, struguri) sau fibre (banane, pere, mango), deoarece aceste substanţe acţionează ca agenţi de îngroşare şi pot da sorbetului o textură cremoasă, similară îngheţatei.

Cantitatea de zahăr din reţetă trebuie respectată întocmai! Zahărul este foarte important în prepararea sorbetului: dacă e prea puţin, desertul va fi atât de îngheţat încât nu va putea fi porţionat; dacă e prea mult, sorbetul nu va îngheţa deloc. În general, regula de aur este: 4 căni de piure de fructe la 1 cană de zahăr.

Poţi încerca şi testul cu oul pentru a verifica dacă ai pus destul zahăr: scufundă un ou de mărime medie în sorbet – dacă oul se lasă la fund, mai trebuie să adaugi zahăr; dacă oul se ridică de tot la suprafaţă, mai e nevoie de apă; dacă oul pluteşte si se menţine în echilibru, atunci amestecul este perfect pentru a obţine un sorbet cremos.

Unele reţete de sorbet includ şi alcool (rom, lichior, şampanie), caz în care ai grijă să nu ţii sorbetul afară din congelator mai mult decât e necesar. Alcoolul face că sorbetul să fie mai moale şi mai uşor de porţionat, deoarece scade punctul de îngheţare. Dacă pui prea mult alcool, sorbetul va fi prea moale pentru a mai putea îngheţa, oricât l-ai ţine la rece.

Sorbetul se păstrează în condiţii optime la congelator, acoperit, pentru a-l proteja de eventuale mirosuri. Recomandat este să îl consumi în maxim o săptămână, pentru a nu-şi pierde aromele şi prospeţimea. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Clătitele în jurul lumii
20/09/2023 15:07

Oricat de simplă sau de sofisticată ar fi bucătăria unui popor, există un lucru care le uneste pe toate: clătita. Prezentă in diverse forme, de la bliniurile rusesti la crêpes-urile frantuzesti, cl ...

 Mâncare de gutui
20/09/2023 11:45

  Reteta de mancare de gutui este una foarte apreciată, avand un gust dulceag si o textură aparte. În plus, gutuile au multe beneficii pentru organism. Indiferent cum le folosim - crude, coap ...

Este mâncarea de post mai sănătoasă?
20/09/2023 11:22

Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o de ...

Mâncarea românească, în topul celor mai delicioase bucătării. Ce mănâncă străinii când vin în România?
20/09/2023 10:59

Bucătăria romanească este delicioasă. Fie că suntem la mare, la munte sau la tară la bunici, preparatele traditionale pregătite atrag prin savoare si, de multe ori, prin aspect. Pentru multi dintre roman ...

 Călătorie în lumea dulce a brânzoaicelor. Tradiție și sărbătoare în fiecare bucată
19/09/2023 08:15

Sfaraitul usor al aluatului in uleiul incins, aroma inconfundabilă de branză dulce si stafide si acea notă de vanilie care te imbie si te incantă, acesta este portretul branzoaicelor, delicioasele prăjitur ...

Cafea de patrunjel, reteta de succes a doctorului nutritionist Virgiliu Stroescu
18/09/2023 08:46

 Supranumit si ‘’apostolul alimentatiei sanatoase’’, doctorul Virgiliu Stroescu a fost medicul nutritionist al multor componenti ai Lotului Olimpic Roman. Reputatia sa de nutritioni ...

 Călătoriile iaurtului, de la păstori la supermarket
16/09/2023 07:29

Prezent pe rafturile magazinelor, pe mesele noastre de dimineată sau drept gustare de la pranz, iaurtul a devenit un aliment indispensabil vietii moderne. Dar cum a ajuns această delicatesă fermentată in vi ...

 Ștrudelul, un mozaic culinar cu rădăcini împletite
15/09/2023 14:30

În căutarea unei povesti culinare ce imbină traditia si inovatia, nu trebuie să căutăm mai departe decat la strudel, o delicatesă care a reusit să imbine elemente din diferite culturi si timpuri. A ...

Rețete de post - mâncare de ardei întregi
15/09/2023 13:20

Pe timpul verii, mancarea de legume este mereu o alternativă delicioasă, mai ales cele care au multi ardei copti. O tocană de ardei copti este mereu o optiune gustoasă pentru pranz. Ingrediente  * 1 ...

Migas, mâncarea păstorilor din Spania
15/09/2023 12:54

Migas este una dintre cele mai vechi mancăruri ţărăneşti din Spania, fiind inventată de păstori, care prăjeau painea mai veche in grăsime de oaie, pregatindu-şi astfel un mic dejun delicios. Ca şi i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei