De unde vine tradiția fasolei cu ciolan

R

Dimensiune font:

| 01-12-2021 11:31

Specialiști români din domeniul gastronomiei au deslușit misterul așa-zisului meniu tradițional al românilor de 1 Decembrie: fasolea cu ciolan. Este foarte surprinzător de unde vine acest obicei.


„Că fasole n-am avut pe aceste plaiuri știe tot omu’. Avurăm mazăre, apoi am aclimatizat bobul (originar din zona mediteraneeană sau Asia Centrală), lintea (din Orientul Apropiat), fasole (din Americi) iar prima orezărie de la noi datează din sec. al XVIII-lea, în Banat”, a precizat jurnalistul specializat în gastronomie Cosmin Dragomir, pentru Hotnews.

În ceeea ce privește carnea afumată, aceasta a fost împrumutată de la țările din nordul Europei.

„De aici și toată vărzăraia cu afumătură specifică Ardealului, împreunarea cu fasolea e totuși de dată mai recentă.

Bașca, fasolea de dulce nu prea se cade în postul Crăciunului, așa că rămâne să ne întrebăm de unde și până unde obiceiul de a mânca fasole cu afumătură de Ziua Națională . Pe 1 decembrie 2000, România sărbătorea Ziua Națională, dar și aniversarea ProTv-ului, prilej cu care postul de televiziune a lansat campania „Marea ciolaniadă” și, de la o marmită cazonă, Teo Trandafir servea cu zor ostașii patriei și alți doritori.

Strachina întinsă de vedeta TV a devenit, în foarte scurt timp, tradiție și obiceiul a fost clonat de cam toate administrațiile din țară. Să nu vă cruciți când o să vedeți pe TVR sau pe Antena 1 ceaune imense cu fasole aburindă împărțită la săraci”, a mai precizat jurnalistul specializat în gastronomie.

Și Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare, confirmă precizările lui Cosmin Dragomir:

„Meniurile tradiționale de sărbători, incluzând aici mai ales cel pentru Ziua Națională a României, sunt răspunsuri la situații noi prin asumarea unei referințe la situații vechi.

Poate părea o tradiție veche celor mai tineri, ceilalți își pot aminti însă că a apărut destul de recent, prin 2000. Ceaunul de fasole cu ciolan gătit public de 1 decembrie a devenit un simbol al acesteia și, deci, o tradiție reinventată prin preluarea și repetarea sa cvasiobligatorie la festivitățile oficiale, instituind, cum scrie antropologul Florin Dumitrescu, un mit culinar național ce își creează astfel propriul trecut (…)

Ne putem gândi că găina umplută e mâncare de sărbătoare, dar trebuie să ținem cont că în 1940, 1 decembrie a picat fix duminică. Dacă săpăm mai adânc în istorie, ajungem chiar în ziua faptei, în 1918, și aflăm că oamenii care au participat la Unire erau îndemnați să aducă «alimente de lipsă» și erau informați că «banchete şi mese comune nu vor fi»”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

În temeiul art. 1.2., 2.1. şi 3.1. din Anexa nr. 2 - Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune aparţinând instituţiilor publice - la H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, modificată prin H.G. nr. 966/1998 şi H.G. nr. 411/2005, Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” (ICMPP), cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, cod fiscal 4541750, cod de înregistrare în scopuri de TVA RO11409036, reprezentat prin Director dr. Valeria Harabagiu, vă solicita respectuos publicarea la sediul instituţiei d-voastră, în data de 27.01.2022, a următorului Anunţ privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă cu strigare: “Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, cod poştal 700487, judeţul Iaşi, vinde prin licitaţie publică deschisă cu strigare aproximativ 12.000 kg materiale feroase, rezultate ca deșeu în urma operatiunii de dezafectare pentru reabilitarea şi modernizarea Institutului. Cantitatile in plus sau in minus rezultate ca urmare a cantaririi, stabilite prin proces-verbal de cantarire, vor fi evidentiate intr-un act aditional la contractul de vanzare-cumparare, luandu-se ca baza de calcul pretul unitar al ofertei declarate castigatoare. Adresa, data şi ora ţinerii licitaţiei de vânzare: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, Etajul 1, Birou achizitii publice, 11.02.2022, ora 11.00. Preţul de pornire a licitatiei: 1,20 lei, fără TVA/ Kg materiale feroase. In caz de neadjudecare, a doua licitatie va avea loc la aceeasi adresa, in data de 18.02.2022, ora 11.00. Numerele de telefon sau de fax unde se pot obtine relatii privind conditiile de participare si informatii suplimentare despre bunurile scoase la vanzare: Tel: 0332/880.050; 0722 950 069; Fax: 0232/211.299. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii achizitori spre a fi admişi la licitaţie: a) pentru persoanele juridice: - copie de pe certificatul de înmatriculare emis de Registrul comerţului; - copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis de ANAF; b) pentru persoane fizice: - copie de pe cartea de identitate. Documentele de participare la licitaţie se primesc până la data de: 07.02.2022, ora 11.00.”
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
FOTO - Supă-cremă de linte
28/01/2022 13:58

Lintea este un ingredient care nu ar trebui să lipsească din meniul niciunei familii. Deşi e din aceeasi familie cu fasolea, lintea fierbe mult mai repede si nici nu are efectele neplăcute ale acesteia. & ...

FOTO - Băutură detoxifiantă cu lămâie, castravete și mentă
26/01/2022 13:45

Foarte multe persoane nu realizează cat de periculoase sunt dietele nesănătoase, sedentarismul si chiar poluarea din aer. Acesti factori pot cauza acumularea de toxine in organism, impiedicand treptat organe ...

FOTO - Cremă de avocado cu brânză de vaci
26/01/2022 12:45

Crema de avocado cu branză de vaci este una dintre cele mai simple retete, foarte rapidă si extrem de usor de făcut. Practic, se amestecă toate ingredientele si se mixează in robot. Se poate servi ca : &n ...

Rețeta de Paella vegetariană
24/01/2022 15:23

Paella este un preparat clasic spaniol făcut cu orez, sofran, legume, pui si fructe de mare. Desi este originară din Valencia, paella este recunoscută ca fiind o mancare traditională a Spaniei si există ma ...

De ce este bine să mâncăm pitaya sau fructul dragonului
24/01/2022 13:45

  Pitaya, cunoscut şi sub numele de fructul dragonului, este considerat un aliment bogat in vitamina C, magneziu, calciu, recomandat pentru numeroasele sale beneficii. Originar din Mexic, foarte popular ...

Salată cu morcov,măr și țelină
23/01/2022 17:33

Ingrediente 200 gr. morcovi - 200 gr. telina - 2 mere ionatan - cateva frunze de patrunjel proaspat dressing: - zeama de la 1/2 lamaie - 1 lingura ulei de porumb - sare si piper dupa gust Mod de prepar ...

Dieta care te scapă de depresie în doar trei zile
23/01/2022 15:53

  Christine Bailey, terapeut nutritionist englez, autoare a cărtii „The Brain Boost Diet Plan” a demonstrat că dieta are o legătură foarte stransă cu starea ta de spirit si linistea sufle ...

FOTO/VIDEO - Cum se face o cafea turcească la nisip
23/01/2022 07:20

 Turcii işi pregătesc tradiţionala cafea in cel mai simplu şi mai natural mod, la nisip. Pentru o aromă puternică, ingredientul principal trebuie să fie proaspăt prăjit şi măcinat Foarte import ...

Biscuiţi cu ghimbir
21/01/2022 19:18

 Biscuiţii cu ghimbir sunt perfecţi pentru orice perioadă a anului. Se fac foarte uşor şi sunt delicioşi. Ingrediente 4 căni de făină 1 lingură de praf de copt 2 lingurite de ghimbir măcinat ...

Aroma de vanilie, extrasă din excrementele castorului. Este folosită la prepararea prăjiturilor
21/01/2022 18:00

Dacă stiti că aveti stomacul mai sensibil, mare atentie la ce alimente si băuturi consumati! Unele dintre ele contin castoreum (secretie odorantă a castorului, folosită in industria farmaceutică si in c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei