Cum alegem cele mai bune uleiuri pentru gătit

uleiuri_sanatoase@poise-1.0-720x668

Dimensiune font:

| 16-07-2022 09:31

Oamenii se concentrează adesea pe cum să aleagă un ulei de gătit sănătos. Este important să luați în considerare dacă uleiul este încă sănătos de consumat după ce l-ați încălzit în timpul gătitului. Acest lucru se datorează faptului că uleiurile de gătit au o gamă de temperaturi la care nu mai sunt stabile, conform healthline.com.

 

De ce contează uleiurile de gătit bune

Când uleiurile de gătit sunt încălzite, în special la căldură mare, ele ajung în cele din urmă la "punctul lor de fum". Aceasta este temperatura la care uleiul nu mai este stabil și începe să se descompună.

Când uleiul se descompune, începe să se oxideze și să elibereze radicali liberi. Acești compuși pot avea consecințe negative asupra sănătății, cauzând potențial daune celulare care pot duce la dezvoltarea bolii.

În plus, uleiurile care ajung la punctul lor de fum eliberează o substanță numită acroleină, care poate crea o aromă neplăcută de ars. Acroleina din aer poate fi periculoasă pentru plămânii tăi.

De asemenea, este important să luați în considerare cantitatea de procesare pe care a suferit-o un ulei de gătit, deoarece acest lucru îi poate afecta calitatea.

Uleiurile foarte rafinate au un aspect uniform și tind să fie mai puțin costisitoare, în timp ce uleiurile care au suferit o prelucrare minimă pot conține particule de sedimente, au un aspect mai tulbure și își mențin mai mult aroma și culoarea naturală.

Uleiurile nerafinate pot conține mai mulți nutrienți, dar sunt și mai sensibile la căldură și pot râncezi mai repede decât uleiurile de gătit foarte procesate. Uleiurile rafinate tind să aibă puncte de fum mai mari decât uleiurile nerafinate.


1. Ulei de măsline

Punctul de fum al uleiului de măsline este de aproximativ 350 ° F (176 ° C), care este o temperatură obișnuită de gătit pentru multe rețete, în special pentru cele pentru produse de copt.

Uleiul de măsline a fost multă vreme standardul de aur pentru uleiurile de gătit în bucătăriile din întreaga lume. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că este versatil.

Uleiul de măsline este bogat în vitamina E, care acționează ca un antioxidant.

Cercetările au descoperit că uleiul de măsline conține compuși sănătoși pentru inima și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

2. Ulei de avocado

Uleiul de avocado are un punct de fum de aproximativ 520°F (271°C), ceea ce îl face ideal pentru gătit la căldură mare, cum ar fi prăjirea.

Are un gust neutru, asemănător cu avocado, și îl puteți folosi în mod similar cu uleiul de măsline.

3. Ulei de susan

Uleiul de susan are un punct de fum mediu-înalt de aproximativ 410°F (210°C).

Este bogat în antioxidanți sănătoși pentru inimă, sesamol și sesaminol, care pot avea diverse beneficii, inclusiv efecte neuroprotective potențiale împotriva anumitor boli precum Parkinson.


4. Ulei de șofran

Punctul de fum pentru uleiul de șofrănel este mai mare, la aproximativ 510 ° F (265 ° C).

Uleiul de șofrănel este obținut din semințele plantei de șofrănel. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate, conținând un procent mai mare de acizi grași nesaturați.

 


Următoarele uleiuri ar trebui să le evitați atunci când vine vorba de gătit la căldură mare:

Ulei de pește sau alge
Ulei de in
Ulei de palmier
Ulei de nucă 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Care sunt cele mai bune alimente fermentate
08/08/2022 16:57

Cantitatea optimă de alimente fermentate nu a fost incă determinată. Dar se pare că includerea unuia sau mai multor alimente fermentate in masa de zi cu zi este bună pentru sănătatea intestinală. Iat ...

Zacuscă de dovlecei
08/08/2022 16:53

Delicioasă si usor de preparat, zacusca de dovlecei este o gustare bună in orice anitomp. Ingrediente zacusca de dovlecei: 3 kg dovlecei 1 kg ardei capia 1 kg ceapa 1 kg rosii 1/2 kg morcov 100 ml ulei ...

Diferența dintre înghețată și sorbet
08/08/2022 16:15

Sorbetul este desertul perfect pentru vară: e extrem de aromat, răcoritor si are zero grăsimi! Este o alternativă ideală pentru inghetată, mai ales pentru cei care isi doresc o alimentatie mai sănătoas ...

Ce sunt maritozzi și când se consumă
08/08/2022 12:46

Maritozzi sunt niste briose umplute cu friscă, tipice traditiei italiene, consumate de obicei la micul dejun si prezente in toate barurile. Prăjitura datează din epoca romană, iar numele le vine de la obice ...

Cele mai delicioase salate de vinete. Patru rețete care îți vor lăsa gura apă
06/08/2022 18:32

Foarte apreciată in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv gustos si delicios. Salata poate fi preparată atat cu vinete copate, cat si cu vinete proaspete. Salata de vinete romaneasca Ingrediente ...

Dieta cu castraveti. Slăbești 7 kilograme în 7 zile
06/08/2022 15:57

Castravetii au din belsug vitamine importante pentru sanatate, cum sunt vitaminele B, C si E. De asemenea, contin calciu, zinc si magneziu, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji ca risti o anemie severa dupa o a ...

Pizza cu foiță de aur. Costă 100 de euro și este preparată de un român
06/08/2022 15:00

Robert Nedea este din Bucuresti, iar in urmă cu 30 de ani a ales să-si transforme viata. A plecat in Italia, acolo unde s-a stabilit si a pus bazele propriei afaceri. Romanul are un restaurant-pizzerie la ...

Limonada cu turmeric vindecă depresia
05/08/2022 16:15

Depresia este o boală care nu poate fi trecută cu vederea si nu trebuie ascunsă. Multi suferă de ea si de multe ori este greu de recunoscut simptomele. De multe ori, insă, este greu de acceptat faptul c ...

Micii, o rețetă veche de 100 de ani
05/08/2022 14:45

Micii sunt recunoscuti ca fel de mancare independent, cu toate că reteta de bază isi are originea in Balcani, provenind din Serbia. Are si influente otomane, se intalneste si in Grecia sau Turcia. O legend ...

Ce sunt alunele tiger și la ce ajută
05/08/2022 07:27

In Spania, alunele Tiger se numesc chufa. Sunt folosite ca ingredient principal in lapte vegetal, o bautura pe care localnicii o numesc horchata de chufa. Horchata de chufa este o bautura rece si racoritoare, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei