Clătitele în jurul lumii

clatita1

Dimensiune font:

| 21-10-2023 10:07

Oricât de simplă sau de sofisticată ar fi bucătăria unui popor, există un lucru care le unește pe toate: clătita. Prezentă în diverse forme, de la bliniurile rusești la crêpes-urile franțuzești, clătita este cu adevărat un simbol al gastronomiei universale.

Primele semne ale existenței clătitelor datează din perioada preistorică. Arheologii au descoperit dovezi ale preparării unor forme primitive de clătită în așezările din epoca pietrei. Erau preparate din ingrediente simple, cum ar fi făina de nuci sau cereale, amestecată cu apă.

În Antica Grecie și Roma, clătitele, cunoscute sub numele de tagenias sau tagenites, erau făcute din făină, lapte și miere și erau prăjite în unt. Poetul roman Cratinus și alte surse antice menționează aceste delicatese, sugerând popularitatea lor în rândul grecilor și romanilor.

În Evul Mediu, clătita a devenit populară în Europa, în special în perioada premergătoare Postului Mare din tradiția creștină. Aceasta era o ocazie de a consuma produse lactate și ouă înainte de perioada de post. În Franța, această tradiție a fost cunoscută sub numele de Mardi Gras sau Marțea Grasă, un răspuns la consumul excesiv de grăsimi.

În Rusia, clătitele, numite blini, sunt asociate cu tradițiile ortodoxe și sunt adesea servite în timpul sărbătorilor religioase, simbolizând soarele.

Varietăți și influențe culturale

De-a lungul timpului, fiecare regiune și-a adaptat propriile variante de clătite, încorporând ingrediente locale și preferințe culinare. De la clătitele groase și pufoase american style, la clătitele japoneze okonomiyaki, până la cele sud-indiene dosa, clătitele s-au transformat într-un fenomen global.

În România, clătitele sunt un desert popular, preparate adesea cu făină, lapte, ouă, zahăr și umplute cu gem, brânză dulce sau ciocolată. Sunt un preparat cu numeroase rețete și variații care să satisfacă orice gust. Pot fi servite și ca mic dejun, prânz sau cină, oferind o platformă pentru creativitatea culinară.

În era digitală, clătitele au câștigat și mai mult teren, fiind vedete în numeroase postări pe rețelele sociale, unde bucătari amatori și profesioniști își etalează creațiile culinare în forme și arome diverse.

De la umilele sale începuturi la statutul de mâncare iubită la nivel global, clătita a avut o evoluție remarcabilă. Fiind mărturie a ingenuității și adaptabilității culinare umane, rămâne un simbol al tradiției și inovației în lumea culinară.

În Franța, clătitele sunt cunoscute sub numele de crêpes și sunt subțiri, fiind servite adesea cu gem, ciocolată, fructe sau chiar ingrediente sărate. În Rusia, sunt clătite groase, de obicei servite cu smântână și caviar. Britanicii au propriul stil de clătită, asemănător cu crêpe-ul, dar servit adesea cu sirop de artar sau zahăr și lămâie. Indienii au dosa, o clătită crocantă, făcută din orez și linte. Clătitele chinezești, utilizate adesea pentru rulourile cu rață peking, sunt subțiri și elastice.

Maura ANGHEL 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:21

VIDEO - Cea mai populară rețetă de cartofi copți
26/11/2023 12:55

Cartofii pot fi preparati in multe feluri: in coajă sau fără coajă, intregi sau tăiati bucăti, cu sau fără condimente. Astăzi vă prezentăm cea mai simplă retetă si cea mai delicioasă de cartofi co ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
24/11/2023 11:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
20/11/2023 14:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți
19/11/2023 14:44

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente si sunetele ritmice ale bucătarilor, se naste o poveste simplă, dar profund emotionantă. Este povestea cartofilor pr ...

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
16/11/2023 13:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de s ...

Tocăniță de ceapă. O rețetă mai simplă nu există!
14/11/2023 21:39

Ai mancat vreodată tocănită de ceapă? Se prepară foarte usor si este delicioasă. Iată reteta... Ingrediente 1 kg de ceapă 50 g de unt sau ulei de măsline 2 linguri de ulei 2 cătei de usturoi (o ...

Elixirul Orientului. Fascinația cafelei turcești
14/11/2023 14:55

Cine nu iubeste cafeaua? Caldă, aromată, dulce ca mierea sau amară ca trădările ăn dragoste, cafeaua turcească se diferentiază ca mod de preparare. Boabele prăjite si apoi măcinate fin sunt fierte int ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
12/11/2023 07:30

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

Clătite cu carne și ciuperci
10/11/2023 15:45

Clătitele cu ciuperci si carne sunt delicioase. Pot fi servite si reci, ca aperitic, si calde, ca fel principal. Ingrediente Pentru 7 - 8 clatite de 25 cm 175 g faina 250 ml lapte rece 125 ml apa minerala ...

Rulouri de vinete cu mozzarella în sos de roșii
10/11/2023 15:13

Rulourile de vinete cu mozzarella in sos de rosii sunt usor de pregătit, rapide si pot fi făcute in multe variante. Celor care nu le plac vinetele pot folosi dovlecei.  Ingrediente: * două vinete (sau ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei