Broccoli ajută la sănătatea ficatului

h1218g16207258089583

Dimensiune font:

| 25-07-2022 10:18

Un nou studiu a scos la iveală încă un motiv important să mâncăm broccoli în fiecare zi: conţine o substanţă cu rol esenţial în regenerarea celulelor hepatice chiar şi în cazul bolnavilor de hepatită cu ciroză.

Stresul oxidativ produs de radicalii liberi (proveniţi din aerul poluat, dar şi din procesele metabolice naturale) grăbeşte evoluţia tuturor bolilor grave – de la diabet şi afecţiuni cardiovasculare, la hepatite, ciroză şi cancer. Un organism sănătos deţine mecanisme de autoapărare care atenuează sau chiar anihilează acţiunea acestor radicali liberi. Dar atunci când organismul suferă de ciroză hepatică, de exemplu, aceste mecanisme sunt împiedicate să funcţioneze corect. „Celulele reuşesc să ţină stresul oxidativ sub control prin mai multe mecanisme. Majoritatea se folosesc de o proteină numită Nrf2, care face în aşa fel încât moleculele nocive sunt distruse sau eliminate înainte să facă rău“, explică Donna Zhang, profesor în cadrul departamentului de Farmacologie şi Toxicologie a Universităţii Arizona. Antioxidanţii din multe fructe şi legume au un rol benefic în combaterea radicalilor liberi. Dar de departe cea mai bună sursă de antioxidanţi care cresc nivelul proteinei benefice Nrf2 mai ales în condiţiile în care organismul suferă de ciroză este broccoli, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Arizona. „Acumularea celulară de Nrf2 este una dintre cele mai bune soluţii pentru protecţia organismului în general. De aceea este foarte important să mănânci zilnic broccoli“, a subliniat Donna Zhang, coordonatoarea studiului. În cele mai multe cazuri, broccoli este consumat fiert în baie de abur sau la cuptor. Dar specialiştii spun că ambele moduri de preparare sunt dăunătoare pentru substanţele nutritive din compoziţia micilor buchete verzi. Cel mai bine este să mâncăm broccoli în stare proaspătă, în salate, combinat cu ceapă, ulei de măsline şi cu seminţe de in proaspăt măcinate, de exemplu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Ce sunt maritozzi și când se consumă
15/08/2022 12:46

Maritozzi sunt niste briose umplute cu friscă, tipice traditiei italiene, consumate de obicei la micul dejun si prezente in toate barurile. Prăjitura datează din epoca romană, iar numele le vine de la obice ...

Beneficiile orezului negru. Face minuni în bucătărie!
15/08/2022 11:30

Orezul negru (numit si orez violet) este un tip de orez cu straturi exterioare pigmentate diferit.   Original din China, orezul negru este un orez cu bob intreg cu o culoare naturala inconfundabila de ne ...

Mic dejun delicios - Cremă de avocado cu brânză de vaci
14/08/2022 06:45

Crema de avocado cu branză de vaci este una dintre cele mai simple retete, foarte rapidă si extrem de usor de făcut. Practic, se amestecă toate ingredientele si se mixează in robot. Se poate servi ca : &n ...

Supa de rosii cu perisoare și bulgur
13/08/2022 16:15

Supa de rosii cu perisoare este delicioasa si usor de facut. Ingrediente * 1 cutie rosii decojite (400 g) * 2 rosii proaspete decojite * 1 morcov * 1 ceapa * 1 ardei gras * 1 bucata telina * patrunjel v ...

Supă-cremă de mazăre cu mentă
13/08/2022 15:13

Cu legumele si fructele verii ies reţete savuroase, pline de vitamine! Dacă mai adaugi si o bucată de carne sau peste, succesul este garantat. Astăzi, supă-cremă de mazăre cu mentă! Ingrediente 80 ...

Omleta franțuzească, cea mai pufoasă omletă din lume. Iată cât de ușor se prepară
13/08/2022 10:15

O astfel de retetă este această omletă magnifică. Omleta Poulard a apărut pe insula franceză insula franceză Mont Saint Michel, incă in secolul al XIX-lea, fiind inventată de Annette Poulard. Femeia a ...

Limonada cu turmeric vindecă depresia
12/08/2022 16:15

Depresia este o boală care nu poate fi trecută cu vederea si nu trebuie ascunsă. Multi suferă de ea si de multe ori este greu de recunoscut simptomele. De multe ori, insă, este greu de acceptat faptul c ...

FOTO/VIDEO - Salată de portocale, andive și nuci
12/08/2022 13:40

Andivele sunt slabe in calorii si recunoscute pentru capacitatea de a imbunatati aspectul tenului. Este posibil ca gustul lor un pic amar si astringent sa ne deranjeze la inceput, dar sunt bune in salate. Ingr ...

Chec aperitiv cu dovlecei și ciuperci
10/08/2022 12:11

 O retetă usoară, de vară, checul aperitiv cu dovlecei este o alternativă sănătoasă inclusiv pentru pranz. Ingrediente: 6-7 ciuperci 1 dovlecel 1 ceapa alba 1 morcov 4 ou ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
10/08/2022 07:45

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei