„Cartof", o prajitură ce amintește de copilărie

img

Dimensiune font:

| 05-12-2023 10:58

Pentru mulți dintre noi această prăjitură amintește de copilărie și de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine și savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dacă cumva pare o rețetă “comunistă” mai ales că se făcea din resturi, faptul că găsim două rețete de cartof la Sanda Marin încă din 1945 (ediția XI a celei inițiale din 1936) poate fi o surpriză. Una dintre aceste rețete ne învață cum să refolosim blaturi, biscuiți sau cozonaci uscați, chiar și torturi, însă acestea din urmă trebuie să fie proaspete! Rețeta noastră se inspiră din aceasta, dar alege o variantă mai lejeră, cu mai puțin zahăr.

Oricând aveți resturi de blat rămase după decuparea foilor de tort sau tarte bucurați-vă! Le puteți pune într-o punguță sigilată la congelator și când strângeți 200 de grame puteți face din ele 4 cartofi - desertul pentru cina în familie.

Ingrediente
200 g blat de tort, chec, biscuiţi, cozonac
100 g sirop de zahăr sau 50 ml lapte dacă vreţi mai puţin dulce
20 g unt
20 g cacao
esenţă de rom
3 migdale întregi sau câţiva fulgi de migdale
4 porții
Puneți în bolul mixerului blatul făcut bucăți și amestecați cu paleta de unt până se mărunțește fin. Adăugați cacao și amestecați bine, apoi untul și puțin câte puțin lapte sau sirop. Scopul este să obțineți o pastă tare care se modelează ușor și își păstrează forma.

Modelați din pastă 4 cartofi, dați prin pudră de cacao ca să se îmbrace complet și decorați cu fulgi de migdale/felii de migdale ca să semene cu cartofii încolțiți. Țineți la frigider, dar scoateți cu 15 minute înainte de a servi pentru a-i da timp texturii să se relaxeze. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
26/02/2024 11:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de s ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
26/02/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
25/02/2024 14:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Trucuri pentru o friptură delicioasă. Este extrem de simplu să-i păstrezi savoarea
25/02/2024 13:14

Nimic nu e mai bun decat o friptură delicioasă, cu un gust fabulos. De multe ori, incercăm să schimbăm gustul natural al fripturii, prin tot felul de amestecuri in care punem bucătile de carne o zi intre ...

Saltimbocca - friptura la tigaie cu prosciutto si salvie
25/02/2024 12:01

Avand o denumire care in traducere inseamna "sare-n gura", reteta de saltimbocca pare tentanta inca din start. Iar daca numele nu ne convinge, ar trebui s-o faca modul de preparare si ingredientele ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
23/02/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

  Vinul fiert, o călătorie prin timp și arome
23/02/2024 10:13

  În inima iernii, cand frigul se intinde peste orase si sate, o băutură străveche isi face simtită prezenta in casele oamenilor si pe străzile impodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, imb ...

Clătite cu carne și ciuperci
23/02/2024 09:45

Clătitele cu ciuperci si carne sunt delicioase. Pot fi servite si reci, ca aperitic, si calde, ca fel principal. Ingrediente Pentru 7 - 8 clatite de 25 cm 175 g faina 250 ml lapte rece 125 ml apa minerala ...

Tartine cu salată de ouă
22/02/2024 15:15

Salata de ouă este un preparat delicios, care poate fi oricand o alternativă la gustare. Ingrediente: 10 ouă 4 linguri maioneză 3 linguri de iaurt 1 legătura de ceapă (doar partea verde) pătrunjel ...

VIDEO -     Prăjitură poloneză cu mere
22/02/2024 10:35

  Un desert foarte delicios, prăjitura poloneză cu mere este foarte apreciată, iar toamna este o surpriză culinară foarte apreciată. Pentru preparare, avem nevoie de urm[toarele ingrediente: Pentr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei