România celor 1.000 km de autostradă. Care este stadiul actual al lucrărilor pe cele 11 tronsoane neterminate

autostrada-deschisa-2014-lead

Dimensiune font:

| 18-09-2023 21:41

 România va atinge borna de 1.000 km de autostrăzi și drumuri expres după inaugurarea unui lot de 13 km din Autostrada Transilvania A3. Secțiunea Suplacu de Barcău – Nușfalău, între județele Oradea și Sălaj va fi data în folosință pe data de 22 septembrie, conform Asociației Pro Infrastructură, cu toate că termenul de construcție pentru tronson a fost depășit din februarie 2023.

Presa și autoritățile locale celebrează borna de 1.000 km de autostrăzi, însă datele arată că, pentru o rețea rutieră modernă, ar fi nevoie de cel puțin 3.000 km de autostrăzi și drumuri expres. În prezent, aproape 954 de kilometri de autostradă se află în exploatare, termenele de finalizare deja stabilite întinzându-se până în 2028. La acestea de adaugă 11 tronsoane pentru care fie au loc procese sinuoase de licitații cu firme de construcție sau încă se evaluează oferte. Dintre acestea, 4 tronsoane au sub 7% din lucrare abia în stadiul de execuție, iar Autostrada Unirii există doar pe hârtie.

„Luăm țipla de pe muzeul A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău și atingem borna 1000. Când? Din informațiile noastre pe 22 septembrie, dar data poate fi mutată. Constructorul bibilește ultimele detalii, iar descărcarea provizorie dinspre Suplacu de Barcău este și ea gata (…) Termenul de finalizare, februarie 2023, a fost depășit. Antreprenorul general, Nurol, nu s-a mișcat rău la acest prim contract pe care l-a câștigat în România, dar nici nu a reușit o performanță notabilă. Mai mult, așa cum v-am spus de nenumărate ori, am fi putut circula pe cei 13,55 kilometri dintre Nușfalău și Porț încă din luna iulie, dar oficialii CNAIR au tergiversat nepermis de mult rezolvarea birocrației aferente descărcării provizorii”, a transmis Asociația Pro Infrastructură. 

În cadrul comunicării, Asociația Pro Infrastructura a semnalat faptul că desi România va ajunge la o bornă istorică, ar fi nevoie de trei ori mai multe autostrăzi și drumuri expres decât în prezent pentru a putea spune că are o rețea modernă.

”Contorizăm 968,31 km de autostradă la care se adaugă cei 39,85 km de drum expres veritabil de pe DEx12 Slatina-Balș. 1008,16 km de drumuri de viteză și… siguranță. Aproximativ o treime din cei 3000 km cât ar trebui să avem în țară pentru o rețea rutieră modernă”, au mai transmis reprezentanții Asociației.

În prezent, Autostrăzile A2 – Autostrada Soarelui, A4 – By-Pass Constanța și A10 – Sebeș Turda sunt date complet în folosință, cumulând 294.6 km.

 

Autostrada A0 – Centura București

 

Conform site-ului de monitorizare 130km.ro, Autostrada București reprezintă un nou inel de autostradă în jurul orașului București cu o lungime de aproximativ 100 km.

Segmentul Sud al autostrăzii A0 este împărțit în trei loturi, pentru care au fost anunțați câștigătorii licitațiilor în aprilie-mai 2019. Cumulativ, lucrările vor depăși 2,3 miliarde de lei. În afară de tronsoanele Sud I A2 (Jilava) și Sub III DN6 A1, care se află în execuție și vor fi date în folosință în 2024, tronsonul Sud II CF902 Jilava DN6 ar trebui să fie finalizat anul acesta. 

Mai exact, un tronson de aproximativ 11 kilometri din totalul de 19 kilometri pe lotul UMB (semi inelul de nord) între DN 1 Corbeanca și Autostrada A3 București -Ploiești, cel mai probabil în octombrie pentru că mai sunt lucrări la pasajele peste DN1 și A3 respectiv lotul Alsim Alarko de pe secțiunea de sud, alți 11 kilometri între DN 6 Bragadiru și DN 5 Jilava. Nu se pot deschide toți cei 16 kilometri până la Vidra în lipsa lotului 1 (puțin peste 70 % execuție), conform unor informații de la începutul lunii septembrie.

Segmentul Nord al autostrăzii va costa aproximativ 2,35 miliarde de lei. În afară de Nord I DJ601 – DN1 Corbeanca, celelalte patru tronsoane se află în prezent în execuție și au termene de finalizare până în 2025.

Conform informațiilor prezentate de firma de construcții UMB, una din companiile responsabile, constructorul UMB, lotul Nord II.DN1 (Corbeanca) - DN2 (Afumați) a ajuns la un stadiu fizic de 80%, urmează să fie finalizat în câteva luni, fiind estimată darea în trafic a secțiunii dintre DN1 și A3 chiar din toamna 2023.

Autostrada A1 București – Nădlac

 

Lungimea totală a tronsonului de autostrada București-Nădlac va fi de 587,48km, în prezent fiind data în uz în proporție de 79% pe segmentele București-Pitești, Sibiu-Orăștie, Orăștie-Deva, Lugoj-Timișoara, Timișoara-Arad și Arad-Nădlac.

În cazul segmentului Pitești-Sibiu, firma italiană WeBuild așterne primul strat de asfalt și montează grinzile la cea mai lungă structură de pe această secțiune. Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a declarat pe 13 septembrie, conform Evz.ro că progresul fizic al lucrărilor este de aproximativ 50%. Iar autostrada ar putea fi finalizată în 2024, înainte de termen. Secțiunea 5 a acestui segment, Pitești – Curtea de Argeș va avea 12 poduri, un viaduct, șase pasaje, trei noduri rutiere, un spațiu de servicii, un centru de întreținere și coordonare și o parcare de scurtă durată, arată sursa citată. 


 În cazul tronsonului Deva-Lugoj, lotul 1, 15,08km din lotul 2, lotul 3 și lotul 4 sunt deschise, segmentul Margina - Holdea de pe lotul 2 aflându-se în execuție (13,16km). În componența acestui segment neterminat, se află și o porțiune de autostradă, finanțată prin PNRR, cu o lungime de 9,13 kilometri, din care 2 km cu tuneluri cu galerie dublă, iar termenul limită de finalizare este august 2026. Pe lângă tunelurile pentru urși, pe acest segment vor fi realizate și 8 lucrări de artă (poduri, podețe), între care un viaduct de peste 1 km, care are o complexitate mai ridicată, spun constructorii, conform profit.ro.

 

Autostrada A3 București – Borș

 

Autostrada A3 (numită și Autostrada Transilvania pe porțiunea Brașov-Borș) face legătura dintre București și ieșirea spre Ungaria prin Borș. Tronsonul Brașov – Târgu Mureș a fost scos din planurile autostrăzii, fiind înlocuit de autostrada A10 Sebeș - Turda. 

În afară de porțiunea de 65,19 km dați în folosință în decembrie 2018 între București și Ploiești, celelalte trei tronsoane se află parțial deschise, în execuție sau încă în stadiu de licitație.

În cadrul tronsonului Ploiești - Brașov, segmentul Râșnov – Cristian este deschis, centura Comarnic se află în licitație, iar restul este planificare. În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian – Râșnov aflat în trafic) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) și 61 de structuri (28,75 km), a detaliat șeful CNAIR. Potrivit lui, costul estimat pentru construcția autostrăzii este de 5,5 miliarde de euro fără TVA. Conform mytex.ro, Autostrada Ploiești – Brașov va asigura conectivitatea între centrele turistice importante de pe Valea Prahovei (Comarnic, Sinaia, Azuga, Predeal, Brașov). Traseul autostrăzii traversează 23 de Unități Administrativ Teritoriale.

Tronsonul Târgu Mureș – Gilău este parțial dat în folosință, fiind completat de segmentul Chețani – Câmpia Turzii de 15.69 km care ar trebui să fie dat în folosință până la finalul anului 2023.

Tronsonul IV Gilău – Borș conține segmentele Gilău – Nădășelu care include un viaduct de acces, deschis din septembrie 2018, Biharia – Borș deschis din septembrie 2020 și alte trei sectoare, printre care și lotul Nuşfalău – Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei, care s-ar putea deschide în 22 septembrie completând borna de 1.000 km de autostradă în România.

 

Autostrada A6 Lugoj - Calafat (Autostrada Sud)

 

Autostrada Sud (A6) este un drum expres propus inițial încă din 2004 pe traseul București – Alexandria – Craiova – Calafat, arată 130km.ro, cu extindere spre Drobeta Turnu Severin - Lugoj (pentru joncțiunea cu Autostrada A1 pe traseul Lugoj – Timișoara - Arad – Nădlac).

Traseul actual avut în vedere este Lugoj – Calafat. Primii 10,50 km de autostradă care fac legătura dintre A1 (Balint) și centura Lugoj au fost deschiși in Decembrie 2013.

Ultimele informații despre acest tronson se referă la scoaterea la licitație care ar fi trebuit să aibă loc până la finalul anului 2018, dar din informațiile pe care le avem, nu a avut loc. Conform Timis Online, investiția în drumul expres a fost abandonată încă din 2016, urmând să se redeschidă discuția pentru realizarea lucrării în jurul perioadei 2026.

 

Autostrada A7 Ploiești – Siret (Autostrada Moldovei)

 

Singura porțiune din lucrarea acestui tronson de autostradă care a fost dată în folosință este centura Bacăului, în lungime de 30.7km, dată în folosință în decembrie 2020.

Segmentul II Ploiești – Buzău conține trei loturi, dintre care I Dumbrava (A3) – Mizil și II Mizil – Pietroasele se află în execuție, iar al treilea, Pietroasele – Buzău se află încă în licitație. Primele două loturi ar urma să fie date în folosință în decursul anului 2024.

Cu toate acestea, conform Economica.net, la finalul lunii august 2023, secretarul de stat în Transporturi Irinel Scrioșteanu s-a declarat nemulțumit de stadiul lucrărilor constructorului bulgar Trace pe lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7). La aproape un an de la deschiderea șantierului, acesta este încă într-o fază incipientă a lucrărilor, a constatat oficialul din Transporturi.

Lotul 2: Mizil-Pietroasele are o lungime de 28,35 km, o valoare a contractului de 1,25 miliarde lei, fără TVA, finanțat din PNRR. Termenul de execuție este de 20 luni, iar termenul de garanție a lucrărilor de 120 luni. Contractul a fost semnat în luna iunie 2022, iar constructorii au început execuția autostrăzii în toamna anului trecut, potrivit secretarului de stat.

Stadiul lucrărilor pe acest lot al A7 a ajuns la 18%, conform datelor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe luna iulie.

 

Autostrada A8 Târgu Mureș – Ungheni (Autostrada Unirii)

 

Autostrada A8, denumita si Autostrada Unirii, este o autostrada propusă pe traseul Târgu Mureș – Ditrău – Poiana Largului – Târgu Neamț – Pașcani – Târgu Frumos – Iași – Ungheni. Două porțiuni (Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Târgu Neamț) se află în prezent în proces de licitație, restul rămânând doar în stare de planificare.

Câştigătorul contractului pentru construirea secțiunii de autostradă Târgu Mureş – Miercurea Nirajului, parte din Autostrada Unirii, ar putea fi desemnat în prima parte a lunii septembrie, estimează directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, conform unor informații publicate de Adevărul la începutul lunii august 2023.

A8, Autostrada Unirii va avea o lungime de peste 304 km (de la Târgu Mureș la Ungheni) și va asigura legătura cu Republica Moldova prin noul pod peste Prut de la Ungheni, pentru a cărui proiectare și execuție a fost deja lansată licitația.

 

Autostrada A11 Arad – Oradea – A3

 

Conform informațiilor de pe 130km.ro, A11 este propusă pe traseul Arad – Oradea – A3. Singura porțiune deschisă circulației este reprezentata de 3,5 km dinspre Arad spre DN7. În 2020 a fost semnat contractul pentru legătura dintre Oradea și Autostrada A3, în zona comunei Borș, la profil de drum expres pentru 13 km (DEx11) si de drum național cu patru benzi (diferența pana la 18,96 km).

Contractul a fost semnat in luna iulie 2021, va costa aproximativ 546 de milioane de lei fara TVA, cu o durată de proiectare 6 luni și o durată de execuție 24 de luni. Deși termenul de deschidere a fost stabilit în 2023, constructorii nu au dat garanții că va fi gata anul acesta.

 

Autostrada A13 Sibiu – Brașov – Bacău

 

Săptămâna trecută, pe 13 septembrie, CNAIR, prin Regionala de Drumuri și Poduri Brașov, a scos la licitație două contracte pentru exproprieri pe primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Făgăraș.

Contractele au o valoare de până la 17 milioane lei și vizează aproape 4.000 de imobile (case și terenuri) în județul Sibiu, respectiv peste 2.300 de proprietăți în județul Brașov, arată Economedia. Doar lotul 3 Arpașu de Jos (DN1) și Sâmbăta de Sus (DJ105B) are contract semnat și urmează semnarea contractului pentru Lotul 4.

Conform sursei citate, la peste un an de la lansarea licitației, CNAIR nici măcar nu a desemnat câștigătorii loturilor 1 și 2, termenul oficial pentru evaluările tehnice/financiare fiind 15 și 29 septembrie, dar nu se exclud prelungiri/devansări.

În cazul tronsonului 1, câștigătorul contractului va avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru construcția celor 14,25 km ai acestui tronson, iar în cazul tronsonului 2, acesta are o lungime de 19,92 km și o valoare estimată a contractului de 1.713 miliarde de lei, fără TVA. Perioada de proiectare și execuție pentru acest tronson este de 48 de luni, din care 12 luni perioadă de proiectare și 36 de luni perioadă de execuție a lucrărilor.

 

Drumurile expres DEx4, DEx6 și DEx12

 

Drumul Expres DEx4 Turda – Dej are o lungime de 4,96 km și ar trebui să fie dat în folosință în anul 2025. „Cei aproape 5 kilometri sunt pe profil de drum expres veritabil, fac parte din DEx4 Turda-Dej și sunt așteptați cu sufletul la gură de clujeni, de cei aflați în trecere dar și de locuitorii celui mai înjurat oraș din zonă, Turda”, au susținut reprezentanții Asociației Pro Infrastructura la începutul lunii septembrie 2023.

Drumul Expres DEx6 Brăila - Galați și podul Brăila va face legătura între Brăila și Galați și are o lungime planificată de 12,29 km. Constructorul a fost selectat in septembrie 2020, iar lucrarea va costa peste 371 de milioane de lei fără TVA. Drumul este programat să fie dat în folosință în cursul anului 2024.

Traseul drumului expres se continua cu un pod peste Dunăre între Brăila si Smârdan, în județul Tulcea, deschis in iulie 2023. Podul nu face parte din Drumul Expres Brăila - Galați.

Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești este primul drum expres aflat in construcție în țara noastră pe traseul Pitești – Slatina – Craiova, cu o lungime totală planificata de 121,18 km. Din cele patru sectoare de drum, cel de-al doilea, Robănești – Slatine, lung de 39.85 km a fost dat în folosință în iulie 2022.

Lucrările la primul tronson, Craiova – Robănești, au început în 2019 și urmau să fie finalizate în 2023, numai că firma italiană care a câștigat inițial licitația nu și-a respectat angajamentul, contractul fiind reziliat. Tronsonul 1 pleacă din Craiova și se termină în orașul Balș din județul Olt. Se întinde pe o distanță de 17 kilometri, iar până în prezent, această lucrare a fost realizată în proporție de 52%.

Lotul 3 al Drumului Expres Craiova -Pitești (Slatina-Colonești 32 km) este la 80 % execuție și, potrivit promisiunilor ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, poate fi deschis în decembrie 2023.

Lotul 4, Colonești-Oarja (legătura cu A1 București-Pitești) pe care va fi amenajat nodul de la Suseni (DJ 659) are tot 32 km lungime, fiind terminat într-o proporție de circa 30 % și va fi dat în trafic la sfârșitul anului 2024.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Cea mai nouă modificare a CODULUI RUTIER a stârnit revoltă printre șoferi. Decizie drastică pentru cei care refuză testarea cu etilotest sau drugtest
06/07/2024 00:27

Noutăti pentru conducătorii auto! Soferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămane fără permis pană vin rezultatele de sange. Vorbim despre cea mai nouă modificare a Codului Rutier, ...

Va fi introdus și la noi semaforul cu litera
24/06/2024 17:12

Semafoarele cu litera „A” sunt adesea o sursă de confuzie pentru soferi. Sunt destinate exclusiv transportului public si indică momentul in care vehiculele autorizate, cum ar fi autobuzele si tramvaiele, ...

Tupeul greu de imaginat al unui șofer de SUV. Cum a reușit să ”fenteze” o coloană imensă de mașini VIDEO
13/06/2024 14:16

 Un sofer din Iasi a preferat să circule pe linia de tramvai pentru a evita o coloană de masini. Incidentul s-a petrecut ieri, 12 iunie 2024, in jurul orei 12:30, pe Calea Chisinăului, unul dintre cele ...

Ce trebuie să facă șoferii când așteaptă la semafor. Regula pe care puțini o cunosc
11/06/2024 15:52

Iată ce trebuie să facă soferii cand asteaptă la semafor. Multi se intreabă dacă este bine să scoti masina din viteză la semafor. Procedeul este diferit dacă este vorba de o masină cu transmisie manua ...

VIDEO Se organizează primul zbor direct România-SUA, după 20 de ani: Cât costă biletele și cât durează zborul
07/06/2024 08:26

Aeronava HiSky, Airbus A330-200, prima aeronavă wide-body din flota companiei şi singura de acest tip inregistrată in Romania, este programată să decoleze la ora 08:30, pentru un zbor cu durata de 10 ore, ...

FOTO Au fost făcute primele teste cu Dacia Sandriders: Monstrul care urmează să intre în istorie
07/06/2024 08:15

Echipa Dacia Sandriders si-a incheiat faza initială de testare in cadrul pregătirilor pentru Dakar, raliu la care va participa pentru prima oară in ianuarie 2025. După o verificare a sistemelor la Millbr ...

Anunţ de la MAI pentru milioane de şoferi din România. Nimeni nu trebuie să se mai prezinte la ghişeu
01/06/2024 14:14

Milioane de şoferi din Romania au primit, astăzi, un anunţ extrem de important de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Incepand de astăzi, şoferii romani nu mai sunt obligaţi să se prezinte fizic la g ...

Permisul auto poate fi obținut din fața calculatorului. Ce pași trebuie urmați
31/05/2024 23:10

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a stabilit, printr-un ordin apărut joi, crearea cadrului legal necesar obtinerii unui duplicat al permisului de conducere din fata calculatorului, fără să mai fie nevoie ...

Mașinile noi nu te vor mai lăsa să depășești limita de viteză. Sistemul devine obligatoriu din iulie
29/05/2024 08:05

Masinile vandute in Uniunea Europeana de la 1 iulie vor avea un nou sistem de sigurantă pentru limitarea vitezei, care va fi obligatoriu indiferent de producător sau de clasa masinii. Sistemul va detecta lim ...

Ce riști să pățești dacă mergi cu mașina electrică în Grecia! Noile reguli au fost deja introduse
28/05/2024 11:20

Se apropie vacanta de vară si multă lume ia in calcul să meargă la mare, in Grecia. Tocmai de aceea este important să stii ce risti să pătesti dacă mergi cu masina electrică in Grecia. Astfel, masinile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei