Serviciile secrete sunt în alertă maximă. Rusia a lansat o nouă ofensivă puternică

24

Dimensiune font:

| 14-05-2024 19:48

Federația Rusă a lansat o campanie de recrutare de spioni și sabotori în Europa! Chestiunile par complicate la prima vedere, însă sunt mult mai simple în realitate: orice om cu un smartphone poate ajuta Moscova în lupta împotriva Occidentului, astfel că serviciile secrete europene sunt vigilente.

Tinerii ucraineni, ruși și belaruși care locuiesc în Europa devin uneori pradă ușoară pentru serviciile secrete rusești. Neavând venituri permanente, ei răspund ofertelor de muncă și, în cele din urmă, devin complici la monitorizarea furnizării de arme occidentale Ucrainei sau sunt recrutați pentru a comite sabotaje. În ultimul an, grupuri de astfel de persoane care au căzut în plasa serviciilor secrete ruse au fost arestate în Polonia și Marea Britanie. Germania.

Rusia combină cu succes înregistrările video obținute cu ajutorul unor persoane simple recrutate cu instrumente de supraveghere mai avansate, cum ar fi imaginile din satelit, au explicat experții occidental

Distrugerea inamicului prin costuri minime

Acest lucru face posibilă urmărirea furnizării de echipamente militare și muniții din Polonia și din alte țări către depozitele secrete din Ucraina, care ar putea fi deja lovite de drone sau rachete ghidate.

Un înalt oficial al serviciilor de informații militare occidentale a declarat pentru ziar: „Nu este absolut nevoie să batjocorim tehnici atât de simple și, după cum se pare, stângace. Acestea fac parte dintr-un set mai mare de instrumente de colectare a informațiilor care ajută Rusia să distrugă materiale critice cu costuri minime.”

De la graffiti la supraveghere prin camere: cazul unui om în căutarea banilor

Refugiatul ucrainean Maksym Lekha, în vârstă de 22 de ani, care și-a pierdut locul de muncă deja prost plătit din Polonia, a răspuns unui anunț pe Telegram la începutul anului 2023 cu o ofertă de a picta graffiti pe garduri în locuri slab populate și sub poduri pentru 7 dolari pe graffiti. A fost îndemnat să scrie "Opriți NATO", dar Andrzej, care a oferit slujba, care vorbea rusă și ucraineană, a explicat acest lucru prin necesitatea de a "arăta că oamenii sunt obosiți de acest război și provoacă o rezonanță puternică în societate".

Câteva zile mai târziu, Lekhaatașa camere de luat vederi pe șinele de cale ferată care transportau echipamente militare occidentale în Ucraina și apoi în pădurea din apropierea aeroportului din apropierea orașului Rzeszow, unde a fost livrat ajutor militar din Statele Unite. În curând au existat atât de multe sarcini încât Andrzej a transferat suficienți bani către Lecha cu ajutorul criptomonedelor pentru a cumpăra o Mazda 6 GG folosită.

Câteva săptămâni mai târziu, când grupul său a crescut la 16 persoane, Lecha și ceilalți au fost arestați de ofițerii polonezi de contrainformații. La sfârșitul anului trecut, el a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru spionaj.

Cine este căutat de ruși?

Coordonatorul complicilor lui Lekha a fost și Andrzej, care, după cum a ieșit la iveală, a lucrat pentru o unitate de informații rusă, care de la sfârșitul anului 2022 recrutează oameni precum Lekha în Europa - vagabonzi, oameni fără un loc de muncă permanent și un loc de reședință, gata să câștige cu ușurință bani. Printre cei prinși în „cârlig” se numără și Maxim Sergeev, în vârstă de 20 de ani, care în 2021 a venit dintr-un oraș de lângă Moscova pentru a juca pentru echipa poloneză de hochei pentru tineret Zaglebie Sosnowiec. După izbucnirea războiului, el chiar a semnat o scrisoare prin care condamna invazia. Dar când a fost arestat, o conversație de grup cu Andrzej a fost găsită pe telefonul său, precum și poze și videoclipuri din două gări din Varșovia, orașe din partea de est a țării și un punct de trecere la granița dintre Polonia și Ucraina.

Andrzej a recrutat, de asemenea, un student din Belarus și un adolescent ucrainean. Un alt tânăr ucrainean, Alexei Pronkin, a fost însărcinat de Andrzej să fotografieze Academia Navală Poloneză din Gdynia, la Marea Baltică, și o bază navală din apropiere, precum și un terminal portuar comercial și un depozit de muniție.

Lekha nu a îndeplinit sarcina lui Andrzej de a organiza un incendiu lângă o companie ucraineană de transport din orașul polonez Biala Podlaska și a imitat incendierea. Dar cinci persoane recrutate de serviciile secrete ruse, inclusiv britanicul Dylan Earle, în vârstă de 20 de ani, au încercat să incendieze un depozit ucrainean din estul Londrei în martie; în aprilie, ei au fost arestați. În 2023, un grup bulgar de spionaj care lucra pentru Rusia, care monitoriza instalațiile militare locale, a fost descoperit în Marea Britanie. Iar acum câteva săptămâni, doi bărbați cu cetățenie germană și rusă au fost arestați în Germania; au monitorizat fabricile militare, rutele de livrare a armelor și baza americană unde sunt instruiți petrolierele ucrainene și, de asemenea, au planificat sabotaje la instalațiile militare și industriale.

Avertismentul Germaniei

Cazul confirmă faptul că Kremlinul își intensifică activitatea, a declarat un oficial german pentru NBC News. „Tacticile hibride ale lui Putin au trecut la un nou nivel calitativ". Amenințarea cu sabotajul Rusiei, inclusiv atacurile cibernetice, este în creștere și are un "potențial ridicat de daune", a avertizat Thomas Haldenwang, directorul serviciului de informații interne al Germaniei în aprilie.

Imigranți în loc de diplomați

Rețeaua de spionaj rusă a fost grav afectată la începutul războiului, inclusiv atunci când țările occidentale au expulzat peste 600 de diplomați, dintre care se crede că două treimi au folosit acoperirea diplomatică pentru activități de spionaj. Dar, începând de anul trecut, serviciile de spionaj rusești și-au reconstruit în mod activ pozițiile, adesea făcând munca prin procură. Ei folosesc în mod activ aplicații precum Telegram, pentru a recruta tineri marginali, adesea imigranți, pentru a comite acte simple de spionaj și sabotaj, scrie WSJ, citând agențiile de informații occidentale. Această abordare, care este ieftină și riscantă pentru ofițerii de informații înșiși, le permite să stârnească sentimentul anti-occidental și să obțină informații potențial importante.

"Acum încearcă să-și restabilească abilitățile", a declarat Jacek Dobrzyński, purtător de cuvânt al agenției care coordonează activitatea serviciilor speciale poloneze.

Activitățile ostile ale Rusiei în Europa devin din ce în ce mai răspândite, a avertizat ministrul britanic de interne James Cleverly într-un discurs din această săptămână în Camera Comunelor. Potrivit acestuia, aceasta include acțiuni de întrerupere a livrărilor militare către Ucraina în Germania și Polonia, spionaj în Bulgaria și Italia, campanii de dezinformare pentru a influența alegerile din iunie pentru Parlamentul European.

Un purtător de cuvânt al administrației Joe Biden a declarat pentru NBC că Statele Unite "lucrează cu aliații pentru a acorda prioritate urmăririi acestor activități rusești, perturbându-le și expunându-le". El a adăugat că "în ultimele luni, agențiile europene de aplicare a legii au făcut progrese semnificative [în acest sens]".

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:46

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Moment extrem de bizar cu Joe Biden, la summitul G7: președintele SUA pare 'pierdut în spațiu'
14/06/2024 18:14

In timpul demonstratiei de parasutism de la summitul G7, presedintele SUA, Joe Biden, nu a inteles unde să se uite, asta in timp ce politicienii urmăreau aterizarea parasutistilor si asteptau să-si facă o p ...

SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia, într-o declaraţie comună, de complot pentru influenţarea alegerilor din Moldova
14/06/2024 11:25

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia, intr-o declaraţie comună, că pune la cale un complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie din Republica Moldova ...

UE oferă Armatei Naționale 9 milioane de euro pentru întărirea sistemului de apărare antiaeriană
14/06/2024 10:06

Armata Natională isi va intări capacitătile de apărare antiaeriană datorită unui nou pachet de sprijin nerambursabil, al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, in valoare de 9 milioane de euro, primit ...

Vestea care îl va scoate din sărite pe Zelenski: NATO a indentificat numai două sisteme Patriot disponibile
13/06/2024 22:46

Membrii NATO nu au identificat decat două sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot sau SAMP/T care ar putea fi livrate Ucrainei, au recunoscut joi reprezentanţii mai multor state aliate, conform AFP. S ...

Acord istoric pe axa SUA – Ucraina: documentul care îl va scoate din sărite pe Vladimir Putin
13/06/2024 21:59

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei impotriva invadatorilor ruşi. Ac ...

Vin dronele Bayraktar! MApN a început recepția echipamentelor care cresc forța aeriană a României
13/06/2024 20:48

Fortele Terestre Romane au inceput, in cursul acestei săptămani, procedurile de receptie calitativă si cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2, anuntă MApN. „ ...

A fost pus pe masă cel mai negru scenariu: război între NATO și Rusia / Alianța se bazează pe 300.000 de soldați, care să fie mobilizați rapid
13/06/2024 19:00

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a 300.000 de soldaţi puşi la dispoziţie de statele sale membre, intr-un moment in care ea trebuie să facă faţă a ...

Germania lasă Ucraina cu ochii în soare după eșecul de la europarlamentare: Scholz nu mai trimite sistem Patriot
13/06/2024 18:25

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat joi că ţara sa nu poate furniza Ucrainei incă un sistem antiaerian Patriot, după ce a oferit deja trei Kievului, estimand că alţi aliaţi ai Ucrai ...

La summitul G7 din Italia va participa şi Papa Francisc
13/06/2024 15:15

Summit-ul G7 al celor mai dezvoltate state din lume incepe joi in sudul Italiei. Pe langă cei şapte membri – Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Germania, Japonia, Franţa şi Italia – alătur ...

HARTA/Vremea se schimbă radical în toată țara: Vine urgia, cu furtuni extrem de puternice și vijelii/ HARTĂ
13/06/2024 14:11

      Meteorologii ANM anuntă pentru joi Cod galben de caniculă in Bucuresti si 14 judete pe parcursul zilei. Începand de la ora 17, vremea se va schimba si va intra in vig ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei