Rechizitoriu DNA: Negocieri în toaletă pentru o mită de 350.000 de euro cerută unui fost deputat PNL. Cum își calcula mita un fost director ADS

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 17-05-2023 12:26

Directorul de departament în Administrația Domeniului Statului (ADS) Ionel Marius Nuță a fost denunțat la Direcția Națională Anticorupție de un fost deputat PNL nemulțumit că a dat mită, dar nu a primit concesiunea unui teren de 650 de hectare. Informația reiese din acordul de vinovăție pe care Nuță l-a semnat la Direcția Națională Anticorupție, document consultat și de G4media. Directorul în cadrul ADS, instituție în subordinea Ministerului Agriculturii, își calcula șpaga în funcție de subvențiile europene încasate pe terenul pe care îl scotea la concesiune.


Fostul deputat liberal, Marin Anton, este cel care l-a denunțat pe Ionel Marius Nuță, șeful Direcției Control, Reprezentanțe Teritoriale și Comunicare din cadrul Agenției Domeniile Statului (ADS). Informația este precizată în acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Ionel Marius Nuță.

Anton l-a reclamat pe Nuță pentru că se simțea păcălit de directorul din cadrul ADS. Asta pentru că firma controlată de familia sa, Romsem SRL, a pierdut o licitație pentru concesionarea a 650 de hectare de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), licitație care ar fi fost aranjată cu Nuță.

Este vorba de terenul preluat de la UM (Unitatea Militară) 02031, județul Giurgiu, cu o suprafață de 650 de hectare suprafață agricolă și 21,63 ha neagricol. Romsem SRL din Giurgiu avea terenul în concesiune din 2007.

La licitația aranjată de Anton cu Nuțu în schimbul a 350.000 de euro s-a mai prezentat un concurent: firma Agroleand Solutions SRL din Popești-Leordeni. Această societate a câștigat licitația pentru o redevență anuală de 3,1 tone/ha, adică de 560.000 de euro ceea ce a dus la supărarea lui Anton și la un denunț al acestuia la DNA.


Istoria concesiunii pentru care s-a dat mita
Concesionarea terenurilor din Giurgiu era una păguboasă pentru stat, din care însă concesionarii câștigă doar din subvenția APIA 140.000 de euro/an pentru 650 de hectare lucrate.

Romsem SRL a câștigat în 2007, în instanță, dreptul de a concesiona prin atribuire directă un teren în suprafață de 650 de hectare în comuna Băneasa, sat Pietrele, județul Giurgiu. Contractul a fost prelungit până în aprilie 2022, adică 15 ani în total.

În ianuarie 2022, Anton a notificat ADS că vrea prelungirea contractului, dar instituția i-a transmis că acest lucru nu mai este posibil.


ADVERTISING


În aceste condiții, contractul a expirat în aprilie anul trecut. La începutul anului 2023, Ionel Marius Nuță s-a deplasat la Pietrele, pentru a inspecta terenul, însoțit de alți doi funcționari din ADS.

Întâlniri „la o apă”
Astfel s-ar fi cunoscut cu Marin Anton. Apoi, cei doi au avut mai multe întâlniri prin restaurante din centrul Bucureștiului, Comana și din Buzău întâlniri sub pretextul de a „bea o apă”.

„Nuţă Ionel Marius i-a prezentat lui Anton varianta propusă de ADS respectiv să scoată terenul la licitație și să facă un caiet de sarcini favorabil Romsem SRL, în care să menționeze că dacă va participa și altă firmă la licitație, aceasta trebuia să despăgubească Romsem pentru investițiile făcute.

Marin Anton nu a fost de acord, spunându-i că are toate drepturile legale pentru a fi invitat la o atribuire directă și apoi să încheie un contract pe 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 10 ani, conform normelor ADS”, se arată în acordul de recunoaștere al vinovăției.

În cursul unei întâlniri din 24 ianuarie 2023, Nuță i-a dat lui Anton un alt număr de telefon. Funcționarul ADS i-a spus fostului deputat că iniţial vor încheia un contract de arendă, până vor pregăti actele licitației pentru viitoarea concesiune, urmând ca în maxim 3-4 luni să fie încheiat și contractul de concesiune.


„Când au ieșit din restaurant, Nuţă Ionel Marius i-a spus lui Marin Anton, direct, că pentru a încheia contractul de arendare pentru suprafața de 650 de ha trebuie să îi dea jumătate din valoarea subvenției APIA, adică 70.000 euro (subvenția APIA este în jur de 140.000 euro pe an), urmând ca după ce va fi semnat contractul de concesiune să îi mai dea încă 280.000 euro, adică valoarea subvenției pe 2 ani”, se mai arată în document.


ADVERTISING


Prima și ultima șpagă
Anton a acceptat iar Nuţă i-a spus că vrea cei 70.000 euro cât mai repede. Fostul deputat i-a spus că nu are cum să facă rost așa de repede de 70.000 euro, dar îi poate da sâmbătă, 28 ianuarie 2023, un avans de 15-20.000 euro iar restul până la 70.000 euro să îi dea în o lună sau maxim 2, după semnarea contractului de arendă.

Pe 25 ianuarie 2023, cei doi s-au întâlnit din nou într-un hotel din București. La ieșire, „Nuță i-a confirmat lui Anton că acceptă un avans, dar că ar vrea 40.000 euro, întrucât sunt 4 persoane care vor împărți acești bani, respectiv cei pe care îi va convinge el în cadrul unui consiliu directoral, care se va desfășura marți, să aprobe semnarea contractului de arendă”.

Chelnerul care adună telefoane
Anton i-a adus aminte că nu poate mai mult de 15-20.000 de euro, prima tranșă, Cei doi au stabilit ca banii să fie dați pe 28 ianuarie 2023, într-un restaurant din Buzău.

„În data de 28 ianuarie 2023, a avut loc o întâlnire între Anton şi Nuţă, la un restaurant din municipiul Buzău. În debutul întâlnirii, inculpatul a luat telefoanele mobile, ale sale şi al lui Anton şi i le-a dat chelnerului pentru a le duce la bar. Inițial cei doi au discutat banalități, apoi, la un moment dat, Anton l-a întrebat pe Nuţă dacă „este safe aici”, întrucât „eu am la mașină…”, referindu-se la bani. Inculpatul a dat din cap afirmativ”, se mai arată în acordul de recunoaștere al vinovăției semnat de Nuță.

„Șeful” ADS
La masa, Nuță i-a spus partenerului că el lucrează la „control” și că îi ține locul directorului (n.r. – George Sava) când acesta nu este la birou și că el este directorul general al (ADS).


Încurcături în mite
Anton a reiterat problemele pe care le-a avut cu banca atunci când a avut nevoie să scoată suma de bani adusă ca avans și i-a cerut lui Nuță să îi spună din timp despre partea a doua, acesta spunându-i că poate să înceapă deja să se pregătească. „Anton i-a spus că va începe pregătirea de luni și că speră că după ce vor semna contractual (cel de arendă), la scurt timp să îl semneze și pe cel de-al doilea (cel de concesiune). Acesta și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că PNL ar putea ieși de la guvernare iar Nuţă Ionel Marius îl asigură cu acest lucru nu contează”.

După ce cei doi au terminat de mâncat, chelnerul le-a adus nota de plată și telefoanele mobile de la bar.

La ieșirea din restaurant Anton i-a spus lui Nuţă Ionel Marius că a adus 90.000 lei, adică 18.000 euro și că vor semna săptămâna următoare iar cel din urmă îi confirmă că la începutul săptămânii următoare.

Fermierul i-a spus inculpatului că după ce vor semna, el va veni cu diferența până la 70.000, cel din urmă confirmând. Anton a readus în discuție cel de-al doilea contract, pentru care trebuie să dea 240.000 euro, iar Nuţă Ionel Marius i-a spus că îl vor semna repede și pe acela dar era vorba de 280.000 euro.

Anton i-a replicat că da, 280.000, că a greșit el. În continuare cei doi au ajuns lângă mașina fostului deputat „de unde acesta a scos o pungă albă și i-a înmânat-o lui Nuță Ionel Marius (este vorba de punga albă în care a fost pus plicul cu bani, după fotografierea acestora de către organele de urmărire penală)”, se mai arată în documentul procurorilor DNA.

Negocierea din toaletă
Pe 13 februarie 2023, o echipă a ADS din care făcea parte și directorul Nuță a venit în inspecție la terenul statului din Pietrele-Băneasa, Giurgiu. Șeful a plecat cu patronul fermei la restaurant, subordonații în teren pentru măsurători. În restaurant, cei doi s-au contrazis pe ce sume mai sunt de plătit ca mită pentru concesionarea celor 650 de hectare.

„În timp ce se aflau la restaurant, Nuţă Ionel Marius și Marin Anton au mers la toaletă iar aici inculpatul i-a spus că joi va fi supus aprobării, în comitetul de conducere al ADS, contractul de concesiune, urmând ca apoi să fie și semnat, până pe data de 01 martie 2023. Anton i-a spus că după ce vor semna el va plăti suma asupra cărora s-au înțeles, întrebândul pe Nuţă Ionel Marius cât mai are de dat. Acesta i-a replicat că mai are de dat 52.000 euro „de data trecută”, plus 280.000 euro. Anton i-a spus suma de 352.000 euro iar Nuţă Ionel Marius l-a corectat și i-a spus că suma este de 332.000 euro. Marin Anton i-a spus că îi va da banii în lei, iar Nuţă Ionel Marius i-a răspuns că nu contează”, se mai arată în documentul DNA.

Consultanță juridică
Pe 28 februarie 2023 a avut o nouă întâlnire la restaurant între cei doi. Cu respectiva ocazie, funcționarul ADS i-a spus fostului deputat că urmează să scoată la licitație terenul, în vederea arendării şi că va publica anunțul în Monitorul Oficial și într-un ziar local, în aşa fel încât să fie mai puțin vizibil pentru cei interesați.

„De asemenea, cei doi au discutat ca în anunțul ce va fi publicat să se menționeze că pe teren există investiții în sisteme de irigații iar eventualele persoane interesate de licitație vor trebui, în cazul câștigării acesteia, să achite proprietarului investițiilor (SC Romsem SRL) suma de 2-3 milioane euro, înainte de a le fi predat terenul, pentru a descuraja astfel înscrierea la licitație a unor posibili concurenți.

Nuţă i-a mai spus lui că anunțul va fi publicat din scurt și astfel nu va fi suficient timp pentru alte persoane să se înscrie la licitație. De asemenea, inculpatul i-a mai spus lui Anton că pentru contractul de arendă trebuie să îi dea diferența până la 70.000 euro, adică încă 52.000 euro (echivalentul a 18.000 euro au fost plătiți, așa cum am arătat, în data de 28.01.2023), urmând că după ce vor semna ulterior contractul de concesiune să îi dea și restul de 280.000 euro”.

Competitorul care strică afacerea
Ulterior acestei discuții, pe siteul ADS a fost publicat anunțul privind organizarea, în data de 07.03.2023, a licitației pentru arendarea suprafeței de 650 ha teren situat în județul Giurgiu.

Cu o zi înainte, cei doi s-au întâlnit din nou fermierul şi-a manifestat îngrijorarea legată de faptul că la licitație s-a mai înscris încă o persoană. „Nuță l-a asigurat pe acesta că nu are de ce să îşi facă griji întrucât în cazul în care vor fi probleme va anula licitația”.

Pe 7 martie 2023, la sediul ADS s-a organizat licitația. Prin decizie a directorului general a instituției, a fost desemnată comisia de licitație, formată din trei funcționari ai instituției. În dimineața cu pricina, președinta comisiei de licitație, un membru din comisie și un supleant nu s-au prezentat la serviciu. Prin decizie a directorului general al ADS, George Sava, (care și el lipsea din instituție) s-a constituit altă comisie. „Nuţă Ionel Marius i-a spus lui Anton că în dimineața acelei zile directorul general a schimbat comisia de licitație întrucât „ăia nu înțelegeau”.

Sabotat din interior
La deschiderea plicurilor, comisia a constatat că cea de-a doua firmă care participa la licitație nu avea un document care trebuia eliberat chiar de ADS, Astfel s-a amânat cu 48 de ore desfășurarea procedurii.

Este momentul în care Anton și Nuță se întâlnesc din nou la un hotel. „Marius Nuță i-a spus din nou lui Marin Anton că nu are de ce să își facă griji, explicându-i că cealaltă persoană înscrisă la licitație are nevoie de un document de la ADS Giurgiu și nu va putea să îl obțină întrucât din cei doi angajați de acolo el i-a dat liber a doua zi ”fetei” iar celălalt nu va veni la muncă întrucât l-a trimis la Dâmbovița. În situația în care concurentul ar obține totuși actul necesar, Marius Nuţă s-a angajat să anuleze licitația”.

În dimineața licitației, pe 9 martie, Nuţă i-a spus lui Anton că, în situația în care concurentul lui se va prezenta, „să liciteze împotriva lui și să obțină arenda iar apoi să facă o cerere în care să menționeze că terenul a fost încadrat greșit în categoria 2, el urmând apoi să anuleze licitația ori, după 2 luni, să solicite rezilierea contractului de arendă, ADS urmând să fie de acord cu rezilierea”, se mai arată în document.

Redevențe uriașe

Nuţă l-a sfătuit pe Anton ca, dacă în cursul licitației contracandidatul sare cu oferta sa de 2.200 – 2.300 kilograme/ha, să îl lase pe acesta să câștige, întrucât la ei oricum durează cel puțin două luni și jumătate până semnează contractul, timp în care fostul deputat termină de recoltat grâul plantat pe teren, „și să îl vedem atunci de unde plătește el redevența de 2.300 la hectar”.

În condițiile în care Romsem a pierdut licitația deoarece contracandidatul a venit cu o ofertă de 3.075 kg/hectar redevență, Nuță i-a spus lui Anton că vor aștepta să vadă dacă adversarul de licitație va achita redevența, având termen 5 zile în acest sens. În plus, a mai dezvăluit că la ei durează 2 luni până îl pun în posesie pe câștigătorul licitației și astfel are timp să culeagă culturile de grâu.

Aceștia au mai au discutat despre faptul că, dacă funcționarii ADS amână semnarea contractului de arendă 3 luni, câștigătorul licitației nu mai poate cultiva nimic pe teren și nici nu va putea încasa subvenția APIA.

Nuță și-a recunoscut vinovăția
Dus cu vorba, Anton l-a denunțat la DNA pe funcționarul ADS, care a recunoscut toate acuzațiile. A fost de acord să primească o pedeapsă de 3 ani cu suspendare și 4 ani sub supraveghere.

Nuță a fost trimis în judecată de DNA după ce a cerut 70.000 euro, pentru a încheia un contract de arendă pentru o suprafață de 650 ha de teren agricol, situate în comuna Băneasa, sat Pietrele, jud. Giurgiu și respectiv suma de 280.000 euro pentru a încheia ulterior un contract de concesiune pentru același teren, pe o durată de 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 10 ani.

Anton și-a recunoscut aranjamentul cu Nuță
​​Inclusiv Marin Anton a recunoscut că este denunțătorul și omul de afaceri cu care Nuță a dorit să aranjeze licitația pentru concesionarea terenului din Giurgiu. Deși nu a răspuns întrebărilor G4media.ro, Marin Anton a fost prezent aseară într-o emisiune tv.


„La începutul acestui an, când un angajat al ADS, domnul Nuță Marius, a venit la mine și mi-a propus să-mi rezolve problema, adică să-mi concesioneze terenul de 650 de hectare pe 20 de ani plus 10 ani act adițional, prin negociere directă, dacă dau o sumă de 350.000 de euro. 350.000 de euro înseamnă subvenția de pe acel teren pe doi ani și jumătate”, a precizat Marin Anton pentru AGRO TV.

Cine este Ionel Marius Nuță
Ionel Marius Nuță, a fost numit director al direcției de Comunicare din cadrul ADS în februarie 2023. Potrivit declarației de avere depusă în termen de 30 de zile de la numire, Nuță a venit la ADS în septembrie 2022 și în 5 luni a ajuns director. Din cele două declarații de avere depuse de condamnat rezultă că acesta este un tânăr pensionar MapN, casă de pensie de unde a încasat în 2022 43.000 de lei. Soția sa a încasat dividende de la firma Brand Class Complet 260.000 de lei.

După izbucnirea scandalului, ADS a dat în judecată firma Romsem SRL și cere evacuarea acesteia de pe terenurile statului. Dosarul nu are stabilit încă un termen la Judecătoria Giurgiu.

Cine este Marin Anton
Marin Anton – fost deputat în două mandate. Între 200 și 2004, apoi între 2012 și 2016. Ales pe listele PNL, a trecut ulterior la Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR). În 2019 a fost demis din fruntea PNL Giurgiu. În septembrie 2021, a fost condamnat de Tribunalul București la cinci ani închisoare, fiind acuzat că a primit, în 2009, când era secretar de stat în ministerul Transporturilor, o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni.

În prezent, așteaptă decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care va arăta dacă hotărârile date de Curtea Constituțională și de Înalta Curte pe tema prescripției sunt compatibile sau nu cu legislația europeană în cauzele de corupție și fraude cu fonduri UE. Hotărârea CAB urmează să fie definitivă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Ce spune Tolontan după ce a fost dat afară de la Libertatea
10/12/2023 00:23

Jurnalistul Cătălin Tolontan afirmă, sambătă, că, in septembrie 2023, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a apreciat activitatea Libertatea, asociind-o cu ”integritatea jurna ...

 Cutremur de 4 grade Richter în România
09/12/2023 23:21

Un cutremur s-a produs in urmă cu putin timp in Romania, conform celei mai noi informări de la specialisti. Un cutremur cu magnitudinea 3,8 a avut loc sambătă seara in judetul Buzău. Potrivit Institutului ...

Imaginea cu Fritz care s-a viralizat după ce Delia a cântat imnul Oțelul Galați în fața timișorenilor
09/12/2023 17:26

Clipe tensionate la inchiderea Capitală Culturală Europeană 2023. Timisoara a fost vreme de un an de zile Capitală Culturală Europeană. Cand vine vorba de cifre, turistii au fost mai putini ca in alti ani ...

Bătălie la vârful puterii la Kiev. Zvonurile despre demisia lui Zalujni se intensifică / Zelenski, dezacord cu SUA
09/12/2023 17:04

Zvonurile despre posibila demisie a sefului armatei ucrainene, Valeri Zaluzhnyy, au inceput să se răspandească serios. Oamenii din interior cred că Biroul lui Volodimir Zelensky a ales deja un candidat pent ...

 Mâna găsită în apropierea râului Dâmbovița aparține unui bărbat de 53 de ani din București
09/12/2023 16:50

Mana de om găsită in noaptea de vineri spre sambătă pe raza comunei Dragoslavele, judetul Arges, in apropierea raului Dambovita, ii apartine unui bărbat de 53 de ani din Bucuresti, au stabilit politistii d ...

Aproape 200 de pasageri au rămas fără bagajele de cală: compania aeriană nu mai zice nimic
09/12/2023 14:29

180 de pasageri romani ai unei curse aeriene Bucuresti - Koln se chinuie de două zile să isi recupereze sau, măcar, să afle informatii despre bagajele lor de cală, lăsate de compania aeriană, pur si simp ...

Spitale ba, închisori da: România construiește două penitenciare noi
09/12/2023 14:23

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că pentru anul viitor, instituţia pe care o conduce va solicita o uşoară majorare bugetară, faţă de acest an şi că se vor construi două penitenciare noi ...

Doi bărbați reținuți după accidentul produs la partida de vânătoare din Telcișor, Bistrița-Năsăud
09/12/2023 14:10

Paznicul de vanătoare si un tanăr in varstă de 25 de ani, ambii din Telcisor, judetul Bistrita-Năsăud, au fost retinuti, sambătă, după accidentul produs la o partidă de vanătoare, in urma căreia un b ...

Animalele ar fi mâncat un om în România: o mână a fost descoperită
09/12/2023 13:54

Animalele ar fi mancat un om in Romania: o mană a fost descoperită Resturi dintr-o mană umană au fost găsite intr-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentand urme de muşcături de an ...

Revolta unui patron: 'Când angajații își dau demisia, 1 din 10 înțeleg ce e ăla un preaviz!'
09/12/2023 13:49

Multi patroni reclamă lipsa seriozitătii angajatilor, in special a celor tineri. Problema a fost discutată pe grupul de Facebook Grupul Antreprenorilor din Romania. Patron: „Bună ziua. Am nevoie de catev ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei