Războiul din Ucraina a scos la iveală defecte grave ale unora dintre cele mai sofisticate sisteme de luptă americane

24

Dimensiune font:

| 18-05-2024 14:38

Deblocarea ajutorului militar american în valoare de 61 de miliarde de dolari în aprilie a reprezentat un impuls pentru forțele ucrainene aflate în dificultate în fața invadatorilor ruși.

Totuși, Ucraina nu este singurul beneficiar al acordului. Analiștii spun că SUA obțin informații valoroase despre defectele unora dintre cele mai importante arme și sisteme militare ale sale.

De la începutul războiului, în februarie 2022, SUA au fost cel mai important aliat al Ucrainei, oferind un ajutor total de 107 miliarde de dolari guvernului de la Kiev.

De la bruierea rachetelor la drone și artilerie, SUA obțin informații valoroase despre slăbiciunile pe care acestea le au pe câmpurile de luptă din estul și sudul Ucrainei.

Războiul electronic

Unitățile de luptă electronică ale Rusiei au devenit din ce în ce mai exacte în bruierea sistemelor de navigație GPS folosite pentru a ghida rachetele și obuzele către ținte, deturnându-le de la curs și făcându-le inutile.

„Războiul a dezvăluit că unele dintre munițiile ghidate cu precizie din Statele Unite eșuează într-un mediu electromagnetic ”, a declarat pentru Business Insider, Stacie Pettyjohn, analist militar la Centrul pentru Noua Securitate Americană.

În schimb, dronele ieftine, disponibile pe piața autohtonă, au jucat un rol extrem de important în Ucraina. Forțele Kievului au folosit dronele pentru a compensa lipsa de soldați și de echipamente în lupta împotriva Rusiei. Le-a folosit pentru a supraveghea pozițiile inamice, pentru a ghida loviturile de artilerie și le-a echipat cu grenade sau explozibili pentru a ataca pozițiile inamice.

Dronele ucrainene sunt, de asemenea, sensibile la războiul electronic, dar Ucraina a produs tehnologie pentru a se sustrage semnalelor de bruiaj și pentru a exploata lacunele din apărarea de război electronic a Rusiei.

Folosirea dronelor pe câmpul de luptă

Manevrarea, mascarea și aprovizionarea trupelor pe câmpurile de luptă aflate sub supravegherea constantă a dronelor este o altă enigmă cu care se confruntă experții Pentagonului, potrivit lui Pettyjohn.

Pentagonul caută să își îmbunătățească rapid capacitatea de a desfășura drone pentru a sprijini trupele proprii sau aliate și pentru a elimina dronele inamice, despre care analiștii militari cred că vor fi omniprezente pe câmpurile de luptă în viitor. În prezent, susține Pettyjohn, armata americană are doar câteva drone vechi pe fiecare unitate.

„Una dintre lecțiile cheie ale acestui conflict este că democratizarea armelor de atac de precizie face câmpul de luptă incredibil de letal”, a subliniat Pettyjohn.

Un deficit de arme

Războiul din Ucraina a scos la iveală probleme nu doar cu calitatea armelor, ci și cu capacitatea SUA de a le produce în cantitatea de care are nevoie Ucraina.

Timp de zeci de ani, SUA s-au pregătit pentru război împotriva grupărilor militante, cum ar fi talibanii din Afganistan. Dar războiul din Ucraina seamănă mai mult cu conflicte precum Primul Război Mondial, cu două armate aflate pe poziții bine apărate, care trag zeci de mii de focuri de artilerie pe zi unul în celălalt pentru a epuiza adversarul. Iar armata americană trebuie încă să se adapteze la așa ceva.

În schimb, Rusia și-a plasat economia pe picior de război, crescând masiv cantitatea de echipamente militare pe care o poate produce și plasând Ucraina într-un dezavantaj serios.

„Cea mai mare problemă pe care războiul din Ucraina a scos-o la iveală în ceea ce privește armele americane este că Pentagonul pur și simplu nu cumpără suficiente muniții pentru un conflict prelungit la scară largă”, a afirmat Pettyjohn.

Aceasta a adăugat că recenta lege privind ajutorul pentru Ucraina, care conține miliarde de dolari pentru producția de arme americane, nu rezolvă problema.

„Acesta este un pansament care nu rezolvă problema fundamentală. Pentagonul trebuie pur și simplu să cumpere mai multe arme anual”, a spus ea.

În timpul recentei blocări a ajutorului din partea SUA, Ucraina a fost învinsă cu un scor de 10-1 pe anumite părți ale liniei de front. Pe tot parcursul războiului, aliații occidentali ai Kievului s-au străduit să furnizeze suficiente cartușe de artilerie și muniție.

Dar, deși războiul a ridicat serioase probleme pentru șefii Pentagonului a arătat, de asemenea, că multe dintre sistemele sale de armament rămân mult mai bune decât cele ale adversarilor săi.

Sistemele americane de apărare aeriană Patriot au protejat orașele ucrainene de atacurile masive cu drone și rachete ale forțelor Moscovei. Și, deși unele au fost interceptate, rachetele cu rază lungă de acțiune HIMARS continuă să producă pagube devastatoare mult în spatele liniilor de front ale Rusiei. Între timp, drona explozivă Switchblade 600 a reprezentat o armă importantă pentru Ucraina în ceea ce privește țintirea bateriilor de artilerie și a trupelor ruse, potrivit rapoartelor.

Un cost prea mare

O problemă cu sistemele de apărare aeriană din SUA este însă că rachetele costă mult mai mult decât dronele ieftine cu care sunt adesea folosite pentru a le doborî, a spus Pettyjohn, prezentând planificatorilor militari americani o altă problemă cu care trebuie să se confrunte.

„Să tragi cu rachete scumpe în drone și rachete ieftine nu este o strategie sustenabilă și nici una care să permită Statelor Unite să se impună în aceste lupte care necesită rezistență”, a adăugat ea.

O lecție esențială, a spus Pettyjohn, este următoarea: cantitatea contează la fel de mult precum calitatea.

„SUA ar fi trebuit să învețe că, pe lângă precizie, cantitatea contează și ea. Armata americană are nevoie de mai multe obuze de artilerie, rachete și drone decât are în prezent și de o bază industrială care să poată mări producția acestor sisteme critice”, a spus Pettyjohn.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Tragedia de la fabrica de lactate din Botoșani ia amploare - Încă un bărbat căzut în bazul de decantare a murit
23/06/2024 20:54

Un al treilea bărbat care a căzut, duminică, in bazinul de decantare al unei fabrici de lactate din localitatea Ibăneşti a decedat, au confirmat reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati ...

Unde te adăpostești în cazul unui atac? România are 5.000 de buncăre. Guvernul nu știe câte sunt 100% funcționale
23/06/2024 20:18

 Joi, 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Tării se adună ca să discute atat mesajul Romaniei la summitul NATO de la Washington, din iulie, cat si un posibil ajutor substantial al Bucurestiului pent ...

BBC: Un sat din România va deveni cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa
23/06/2024 11:42

 Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Romania, numită după un sat din apropiere, care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din ...

Avertizare ANM: Banatul, Transilvania și parțial Moldova intră sub cod galben de ploi cu grindină
23/06/2024 11:30

După caniculă vin ploile. Banatul, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei si local Maramuresul sunt vizate de cod galben de instabilitate atmosferică incepand de duminică, de la ora 14.00. În Ba ...

Scenele care nu s-au văzut pe TV! Sânge și rețineri! Ultrașii români și cei belgieni s-au luat la bătaie după meci
23/06/2024 11:26

Scene absolut socante după ce Romania a fost invinsă de Belgia! Dacă pe TV au apărut numai imagini cu declaratiile jucătorilor cheie si ale oficialilor, in culise, suporterii s-au luat la bătaie. S-a lăs ...

Exportul de cereale ucrainene prin Constanța a scăzut cu 44% / Ucraina se bazează tot mai mult pe propriul port din Odesa
22/06/2024 20:59

Exportul de cereale, din ianuarie pană in mai, prin portul romanesc Constanta a scăzut cu 44%, pană la 3,5 milioane de tone, au declarat autoritătile portuare pentru Reuters. Motivul este că Kievul se baze ...

Rusia a schimbat tactica și a început să bombardeze bazele aeriene ucrainene, înainte de venirea avioanelor de vânătoare F-16
22/06/2024 20:34

Serviciile de informatii militare britanice afirmă, in cel mai recent raport privind situatia de pe frontul din Ucraina, că armata rusă a inceput s bombardeze bazele aeriene ucrainene, inainte de asteptată ...

Influentă publicație germană, text dur la adresa lui Klaus Iohannis după episodul NATO: ”Este îndoielnic că Iohannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top / Fostul profesor de fizică nu va putea acționa acolo așa cum este
22/06/2024 20:06

Influenta publicatie germană Frankfurter Allgemeine Zeitung publică, vineri, un text critic la adresa presedintelui Klaus Iohannis după anuntul retragerii din cursa pentru sefia NATO. Într-un articol s ...

Războiul Rusia vs. Ucraina, aproape de o catastrofă nucleară: noi atacuri la centrala nucleară de la Zaporojie
22/06/2024 19:47

Oficiali instalaţi de Rusia au declarat vineri că atacurile ucrainene cu drone au scos din funcţiune două substaţii electrice din Energodar, oraşul care deserveşte centrala nucleară Zaporijia ocupată d ...

„Am devenit tată pentru 170 de copii și nu am de gând să mă opresc“. Povestea bărbatului care ajută cuplurile să aibă urmași
22/06/2024 18:34

Joe Donor, un donator de spermă in varstă de 52 de ani din apropierea orasului Newcastle, a devenit cunoscut pentru alegerea sa de a ajuta cupluri să aibă copii. Bărbatul a contribuit la nasterea a peste 1 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei