Paradisul roz din Carpați. Minunea de pe creste care rivalizează cu arbuștii mediteraneeni

14_11zon

Dimensiune font:

| 29-05-2023 10:48

Spre final de primăvară și început de vară, când zăpada abia dacă se mai zărește, zone largi ale Carpaților sunt cuprinse de o frenezie roz cu miros subtil de vișină și domnia bujorului de munte începe.

Fascinați de spectacolul florilor din bazinul mediteranean, uităm că pe crestele înalte ale Carpaților crește o plantă ce rivalizează în frumusețe cu leandrul/oleandru, bougainvillea sau rododendronul. De fapt, bujorul de munte reprezintă una dintre cele aproximativ 1.000 de specii de rododendron câte există în lume, denumirea sa științifică fiind Rhododendron Kotschyi (după numele botanistului austriac care l-a descoperit, Theodor Kotschy), deși popular i se spune smârdar, cocozar.

În comparație însă cu arbuștii plini cu flori care ne încântă pe străzile din Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Turcia etc., bujorul de munte aduce mai degrabă a azalee de grădină, cu care, de asemenea, se înrudește, crescând sub formă de covor de tufe pitice, dese, cu înălțimea de 20-25 cm. În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. În zona alpină, fenomenul unic în România se întâlnește uneori pe suprafețe extinse. Atenție, însă, că vorbim despre o specie protejată prin lege!

Frumusețe treptată

La începutul fiecărei veri, pentru aproximativ o lună, pe crestele munților se petrece o explozie de culoare, de un roz către roșu aprins, grație unei plante / specie protejată prin lege, pe cale de dispariție, de o frumusețe răpitoare. Bujorul de munte, „minunea din Carpați”, înflorește în etape diferite, în funcție de altitudine, dar perioada în care turiștii se pot bucura de frumusețea acestuia este destul de scurtă.

Practic, ca să prinzi toată perioada de înflorire, nu-ți rămâne decât să urci munții treptat, de la est la vest, ca să-i poți admira în toată splendoarea și la toate altitudinile. Variază de la un masiv muntos la altul, prima dată înflorind în Bucegi, iar în final în Retezat.

Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la începutul lui iulie.

Pentru că este condiționat de relief, climă și altitudine, bujorul de munte nu tolerează transplantări, fiind ilegală culegerea, ruperea sau deteriorarea sa. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!

În inima Carpaților Meridionali

Despre rezervațiile de bujori din inima Carpaților Meridionali a vorbit în exclusivitate, pentru „Weekend Adevărul“, șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera: „Bujorul de munte este peste tot în principiu, la peste 1.500-1.600 de metri altitudine, cam pe toți munții. Ca arii protejate îi găsim în Sit Natura 2000 în Făgăraș, Munții Lotrului și în Parâng. În parcurile naționale însă, nici în Cozia și nici în Buila - Vânturarița, din județul Vâlcea, nu prea sunt zone de admirat bujori de munte“.

Nu în toate zonele se poate ajunge însă cu ușurință: „Zonele cele mai accesibile cu bujori de munte sunt Curmătura Oltețului, până la Vaideeni – la Refugiul Cășăria, în Munții Căpățânii – zona Vârfului Roman-Ursu, în spatele Vârfului Ursu și la Fântâna Neamțului, tot în Munții Căpățânii – în zona Urdele, pe unde trece Transalpina în Parâng, zona Fratoșteanu în Munții Latoriței. În Munții Lotrului însă este greu de ajuns cu mașina, zona Robu fiind singura accesibilă, iar în Făgăraș, în zona Apa Cumpănită“.

Semnal de alarmă: „Bujorul de munte se vinde și în piețe“

Mircea Lera a tras un semnal de alarmă asupra faptului că de mulți ani, deși vorbim despre o floare protejată prin lege, o găsim inclusiv în piețe, fără ca nimeni să ia vreo măsură: „Este o mare problemă cu turiștii care merg să o culeagă/recolteze, deși ea nu poate fi transplantată, că nu rezistă și are nevoie de anumite condiții ce țin atât de climă, cât și de sol. Este protejată, dar dacă mergeți în Piața Centrală din municipiul Râmnicu Vâlcea, din păcate, veți descoperi că și acolo se vinde bujorul de munte. Cei de la Garda de Mediu ar trebui să ia măsuri în această privință“.

La o simplă căutare pe Facebook, descoperi nu doar că oamenii rup sau recoltează floarea cu miros de vișine, dar se mai și laudă cu acest lucru și cu preparatele pe care le realizează și pe care le comercializează, precizând că are nenumărate beneficii medicale, în primul rând. În urmă cu trei ani, o fotografie care surprinde o turistă din Brașov care a plecat din zona Bâlea Lac cu un braț de bujori de munte a născut vii reacții, dar în ciuda expunerii acestui fenomen, el continuă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Tânărul care a tras în Donald Trump s-a documentat pe internet despre cum a fost asasinat Kennedy
25/07/2024 00:23

Tanărul care a incercat in 13 iulie să il ucidă pe candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, căutase recent pe internet informaţii despre asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy, ...

Polonia condiționează aderarea Ucrainei la UE și cere rezolvarea unui diferend istoric: „Nu poate lăsa netratată o rană”
25/07/2024 00:21

Viceprim-ministrul Poloniei, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, a sustinut miercuri că nu este posibilă primirea Ucrainei in Uniunea Europeană cat timp Varsovia si Kievul nu vor găsi o rezolvare la disputa privind ...

Mașina unui înalt oficial militar al Federației Ruse, aruncată în aer, la Moscova. Bărbatului de 49 de ani i-au fost smulse picioarele
25/07/2024 00:14

O masină a explodat la ora locală 6:30, in apropierea unui bloc din nordul Moscovei, cand Andrei Torgasov, seful adjunct al centrului de telecomunicatii al armatei ruse, si sotia sa tocmai intrau in autoturis ...

Datori pe viață! Ucraina are de plătit 20 de miliarde de dolari către FMI
25/07/2024 00:13

Autoritătile ucrainene au anuntat luni că au ajuns la un acord de principiu cu grup de creditori pentru restructurarea unor obligatiuni internationale in valoare de 20 de miliarde de dolari. Anuntul autorit ...

Noi informații-bombă legate de tentativa de asasinare a lui Trump: Noi imagini video dezvăluie că agenții Serviciului Secret au făcut mai multe fotografii lui Crooks înainte ca acesta să lanseze focul. Crooks a fost folosit de FBI?
25/07/2024 00:05

Noi imagini filmate cu o camera corporală de pe acoperis, apărute recent, in legătură cu tentativa de asasinare a lui Donald Trump, dezvăluie că agentii Serviciului Secret au făcut mai multe fotografii c ...

10 mașini electrice au luat foc într-un garaj din comuna Baciu, din județul Cluj – au fost găsite cuprinse în totalitate de flăcări
25/07/2024 00:04

Pompierii din cadrul Detasamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit in dimineata zilei de 20 iulie pentru stingerea flăcărilor care au cuprins peste 10 masini electrice de golf, parcate intr-un garaj al unui oper ...

Atac cibernetic de amploare asupra Rusiei - Sistemul bancar rusesc a fost paralizat
24/07/2024 14:44

Ucraina loveste puternic sistemul informatic al Rusiei. Un atac cibernetic de amploare organizat de serviciile de informaţii ale apărării din Ucraina (GUR) a paralizat marţi activitatea principalelor instit ...

Un avion s-a prăbușit în Nepal. Pilotul a fost singurul supraviețuitor
24/07/2024 12:35

Cel puţin 18 persoane au murit miercuri intr-un accident de avion in capitala nepaleză Kathmandu, transmite Reuters, citand surse oficiale. Avionul s-a prăbuşit şi a luat foc in timpul decolării. Î ...

'Fabrica de bani' de la granița cu România: Inclusiv șoferii români sunt disperați
24/07/2024 10:58

Bulgaria este de curand in Schengen cu granitele aeriene si maritime. Bulgarii pot să zboare pană in majoritatea statelor europene, inclusiv pană in Elvetia, fără un control al pasapoartelor si fără a le ...

Ucraina e cu un picior în groapă: SUA îi dau 3,9 miliarde de dolari să plătească salarii și ajutoare sociale
24/07/2024 10:41

Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a anunţat, marţi, că Guvernul Ucrainei a decis să atragă un grant de 3,9 miliarde de dolari din Statele Unite ale Americii. Fondurile vor ajunge in Ucraina prin structur ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei