Ofensiva secretă a lui Putin în Europa: ambuscade, sabotaj, spionaj și activarea 'lupilor singuratici'

10

Dimensiune font:

| 13-05-2024 13:50

În ultimele zile alarmele s-au înmulțit, iar pe harta continentului s-au aprins multe „luminiţe” roșii. Raportând incidente, evidențiind coincidențe, în timp ce la Kiev s-a anunțat că a fost zădărnicit un posibil plan de eliminare a președintelui Volodimir Zelenski. Un război paralel cu cel de pe Frontul de Est, o poveste care a început cu mult înainte de invazie.

Cu câteva săptămâni în urmă, din Grecia s-a scurs o poveste incredibilă, asemănătoare unui roman. Un cuplu de ruși, care locuiau în țară sub acoperire aveau o vilă superbă pe care o transformaseră într-un hotel care servea de fapt drept bază pentru bărbații și femeile din Unitatea 29155, echipa specială a informațiilor militare ruse (GRU) însărcinată cu eliminarea adversarilor și organizarea actelor de sabotaj. Reședința de la sud de Salonic a fost „frecventată” de elemente implicate în explozii care au devastat două depozite de muniții din Cehia în 2014, în alte acțiuni similare din Bulgaria și în atacul eșuat de la Salisbury (tentativa de otrăvire cu Noviciok) împotriva lui Serghei Skrypalk. O campanie preventivă, condusă cu scopul de a a crea probleme oponenților Kremlinului şi de a interfera cu aprovizionarea Georgiei și Ucrainei.

Ofensivă sub acoperire

Când a început conflictul, în februarie 2022 și NATO a lansat planul de asistență, aparatul de securitate a luat imediat în considerare pericolul unei relansări a ofensivei „acoperite” din partea Moscovei. Numai că a fost nevoie de câteva luni de zile până când aceasta a intrat într-o fază operațională. Spionajul rus a ales două căi: a folosit infiltrați, oameni cu identități false, pentru a culege informații în țările alianței unde fost descoperiți de altfel mai mulți; a recrutat muncitori consumabili, indivizi dispuși dornici să „facă” şi care puteau fi sacrificaţi.

Polonezii au descoperit probabili sabotori, apoi un „explorator” trimis să monitorizeze fluxul de echipamente pe aeroportul Rzeszow, un nodul logistic unde tranziteză proviziile pentru Ucraina. Alții au fost angajați să supravegheze linia de cale ferată, o altă sursă vitală indispensabilă. Au urmat numeroase evenimente. Deraieri în Suedia, acte de vandalism în Estonia, probleme cu rețeaua GPS, vineri în Marea Britanie un bărbat a fost inculpat sub acuzația că ar fi provocat un incendiu într-un depozit legat de Ucraina și mai multe arestări în Germania.

Spionaj low-cost

În Estonia, tineri cu antecedente penale au fost recrutați pe bani puțini pe Telegram pentru a vandaliza mașina unui ministru și câteva monumente naționale: o duzină dintre ei au fost arestați în ultimele luni și s-a descoperit că făceau parte dintr-un plan de interferență „low-cost”. Aceleași metode de care se tem și serviciile lituaniene, care vorbesc despre cetățeni baltici recrutați pe rețelele de socializare pentru provocări și atacuri. Cazul german este însă mai robust decât precedentul, întrucât prezintă două personaje interesante, printre care și un veteran din Donbass, care ar fi trebuit să atace baze militare. Misiunea era împărțită între ipoteze de sabotaj și clasica muncă de culegere a informațiilor.

Spionii ruși nu se grăbesc,„cârtiţa” reprezintă o investiție pe termen lung, cu cât agentul sub acoperire continuă să aibă un profil mai „scăzut”, cu atât cresc șansele lui de a-și lărgi cercul de relații.

Lupi singuratici

Războiul hibrid al Moscovei în Europa combină ambuscade, propagandă, infiltrarea pe rețelele sociale, activarea „lupilor singuratici”, planificarea de sabotaje și răzbunări exemplare pentru trădători. Aşa cum s-a întamplat în cazul pilotului dezertor care a predat elicopterul rusesc ucrainenilor și s-a ascuns în Spania sub o nouă identitate şi tot nu a reuşit să se salveze de asasinii ruși, scrie Avvenire, conform Rador Radio România.

In Bavaria tensiunea este foarte mare. Un cetățean rus arestat sub suspiciunea că a înjunghiat doi soldați ucraineni aflaţi în convalescenţa este acuzat de crimă și tentativă de omor. Potrivit poliției, soldații trimiși la un spital german pentru tratarea rănilor suferite în luptă au fost găsiți sâmbătă cu răni grave de cuţit în fața unui centru comercial din orașul bavarez Murnau am Staffelsee. Unul dintre ei, în vârstă de 36 de ani, a murit pe loc. Celălalt, în vârstă de 23 de ani, e pe moarte la spital. Ambii erau în remisie și aveau să se întoarcă în curând pe front. La scurt timp după atacul cu cuțitul, poliția a arestat un bărbat de 57 de ani cu pașaport moscovit. Ambasada Rusiei nu a răspuns solicitărilor de lămuriri.

Anchetatorii iau în considerare două ipoteze complementare: activarea, din ordinul Moscove, celulelor rusești latente în Europa, sau începerea unei faze teroriste în care „maverick-ii” individuali pot intra în acțiune pentru a ataca cetățenii ucraineni fără a fi neapărat în contact cu agenţi secreţi ruși. Serviciile de informații de la Berlin au intensificat monitorizarea prezenței ruse în țară, după ce doi cetățeni ruso-germani au fost arestați luna trecută sub acuzația de complot de sabotaj împotriva instalațiilor militare, în ceea ce oficialii care anchetau cazul au considerat că este „un plan de subminare a sprijinului militar pentru Ucraina”.

Germania a devenit ținta principală a atacurilor. În februarie, doi baschetbalişti ucraineni au fost înjunghiați și uciși. După înjunghierea de sâmbătă din Bavaria, acum sunt reexaminate chiar și incidentele minore, în speranţa de a găsi un fir comun. Fie că sunt sportivi sau soldați, se simt amenințați toţi cei care poartă o „uniformă” ucraineană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
O locomotivă a luat foc în mers. Șase călători s-au evacuat înainte de sosirea salvatorilor
20/06/2024 19:40

O locomotivă a unui Tren Regio a luat foc in mers, pe raza judetului Olt, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit electric. Sase călători au reusit să coboare din tren inainte de sosirea echipajelor de ...

România donează Ucrainei un sistem Patriot
20/06/2024 17:27

Consiliul Suprem de Apărare a Tării a decis joi donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina, anuntă Cotroceniul. Donatia se face cu conditia continuării negocierilor cu aliatii NATO pentru ca Rom ...

Primul deces de anul acesta din cauza caniculei, în România. Un bărbat a murit în timp ce lucra la acoperişul unui bloc
19/06/2024 19:05

Miercuri s-a inregistrat primul deces de la noi din cauza caniculei. Este vorba despre un bărbat din Vaslui, care a fost descoperit mort pe acoperişul unui bloc, unde făcea lucrări de reparaţii. Familia b ...

Se îngroașă lista pentru prezidențiale
19/06/2024 17:45

Floooooooriiiiin Călinescu, nelipsitul Gusă, Soso, George Simion, neconfirmatul Geoană-mon amour si ultima de pe listă, cu voia dumneavosatră, Ana Birchall. Un pumnal infipt in spatele prezidentiabilului ...

Zelenski: Înaintarea trupelor ruse a încetinit după ce Ucrainei i s-a permis să lovească pozițiile ruse cu arme occidentale
19/06/2024 16:37

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, sustine că inaintarea rusilor in nordul regiunii Harkov a incetinit datorită permisiunii tărilor partenere Ucrainei de a lovi cu arme occidentale de-a lungul gran ...

Descoperire șocantă într-o pădure, în apropiere de Capitală. Un polițist de la Pașapoarte a fost găsit mort
19/06/2024 14:53

Un poliţist de la Paşapoarte, in varstă de 43 de ani, din oraşul Pantelimon, a fost găsit spanzurat, in pădurea Pustnicu din judeţul Ilfov. Surse apropiate anchetei spun că bărbatul a dus copilul la ...

Managerul de la 'Victor Babeș' vorbește despre bacteria care efectiv mănâncă carnea de pe oase: Am avut și în România
18/06/2024 22:15

Sindromul şocului toxic streptococic, fenomen semnalat in ultima perioadă in Japonia, nu reprezintă ”o ameninţare” in Romania, afirmă managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel ...

Cariera lui Biden e ca și încheiată. Trump a început să câștige tot mai mult simpatia tinerilor
18/06/2024 18:53

Fostul presedinte Donald Trump a făcut o oprire neasteptată in campania electorală, apărand la podcastul "Impaulsive" al controversatului YouTuber Logan Paul. In timpul episodului, care continea un intervi ...

Liderul NATO dezvăluie strategia Rusiei: 'Asta e realitatea!'
18/06/2024 18:00

Kremlinul a spus că declaraţiile liderului NATO, Jens Stoltenberg, care a dezvăluit luni intr-un interviu că alianţa militară discută despre desfăşurarea mai multor arme nucleare, reprezintă o "escala ...

Cincu devine punct fierbinte pe harta securității mondiale: Francezii au investit aici 80 de milioane de euro
18/06/2024 13:06

Investiţii majore la Cincu. Francezii au cheltuit, in doar doi ani, 80 de milioane de euro pentru infrastructura taberei militare. Locotenent-colonel francez, din misiunea Aigle: „Nimic din ce vedeţi nu se ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei