Oamenii lui Ilan Șor erau în avionul inspectat de SRI pe Otopeni, pentru amenințare cu bomba

27

Dimensiune font:

| 14-06-2024 22:12

Un incident mai puţin obişnuit s-a petrecut, vineri, pe aeroportul Henri Coandă, unde o aeronavă cu 179 de pasageri la bord care decolase de la Erevan, capitala Armeniei, şi trebuia să ajungă în Republica Moldova a fost rerutată spre Otopeni din cauza unor restricţii de zbor la Chişinău. După ce a aterizat, s-a primit un mesaj de ameninţare cu bombă de la bordul avionului, astfel că a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale.

Aeronava companiei FlyOne a aterizat la Otopeni la ora 10:04. Decolase de la Erevan şi trebuia să ajungă la Chişinău, numai că pilotul a cerut să facă o escală neprogramat la Bucureşti, întrucât nu a primit autorizarea de aterizare la Chişinău.

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a explicat, că zborul nu a primit aprobarea Chişinăului pentru că operatorul aerian nu a notificat „despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislaţia”.

De pe Aeroportul Henri Coandă, avionul urma să decoleze înapoi spre Erevan, numai că la 13:29 s-a primit un mesaj de ameninţare cu bombă de la bordul aeronavei, astfel că s-a format dispozitivul special pentru asemenea situaţii, iar aeronava a fost tractată într-o zonă izolată pe platforma aeropoetului, iar cei 179 de pasageri au fost debarcaţi.

După verificările de rigoare, s-a constatat că alerta cu bombă este neîntemeiată, iar la ora 16:27 pasagerii s-au reîmbarcat şi la 16.32 avionul a decolat înapoi spre Erevan.

La bord s-ar fi aflat oamenii lui Ilan Sor

Între timp, la Chişinău, incidentul a fost relatat pe reţelele sociale de deputata Marina Tauber, apropiată a oligarhului fugar prorus Ilan Şor, care s-a plâns că autorităţile de la Chişinău nu au lăsat aeronava să aterizeze, deşi la bord se aflau, spune ea, persoane în vârstă care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală. Tot ea a dezvăluit însă că la bord se aflau şi participanţi la Congresul blocului politic moldovenesc „Victorie”, format în jurul lui Ilan Şor.

„Aceasta este o altă presiune ilegală asupra oamenilor şi o crimă a regimului împotriva propriilor cetăţeni. În calitate de deputat am trimis o solicitare către Direcţia Aviaţiei Civile pentru a explica motivele acestei situaţii grave”, a comunicat Tauber

Congresul blocului „Victorie” a avut loc la Moscova, dar în prezent, nu există zboruri directe între Rusia şi Republica Moldova, astfel că se folosesc de obicei rute prin Armenia sau Turcia.

După primul Congres al blocului „Victorie”, care a avut loc tot la Moscova, la întoarcerea la Chişinău delegaţii au fost percheziţionaţi, iar ulterior poliţia a anunţat că asupra pasagerilor au fost găsiţi bani lichizi, în sume mari. Chişinăul acuză Moscova de finanţarea grupării lui Şor, prin transporturi organizate de sume cash, bani care să fie folosiţi ulterior pentru acţiuni destabilizatoare în cadrul războiului hibrid pe care Moscova l-ar duce împotriva conducerii proeuropene a Republicii Moldova.

Explicatii de la Chisinau

După incidentul de vineri de la Bucureşti, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova a venit cu precizări „cu privire la informaţiile distribuite de unele surse media, ce vizează anularea zborului Chişinău-Erevan-Chişinău”. Instituţia a spus că „operatorii aerieni au obligaţia de a notifica Autoritatea Aeronautică Civilă cu privire la orice modificare a orarului de zbor şi la zborurile adiţionale, pentru a obţine aprobarea prealabilă necesară. În cazul zborului RMO-EVN-RMO, aceste cerinţe nu au fost respectate. Operatorul nu a notificat AAC despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislaţia. Ca urmare, acest zbor nu a primit aprobarea necesară”, au precizat reprezentanţii Autorităţii.

Solicitat de NewsMaker pentru o reacţie, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei low-cost FlyOne, Vladimir Cebotari (fost ministru al justiţiei şi apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc - n.r.), a declarat că această cursă a fost operată de FlyOne Armenia, care a angajat pentru zbor o aeronavă a Mongolian Airlines. „Zborul nu a avut permisiune să intre în spaţiul moldovenesc. Pasagerii zboară înapoi la Erevan. A fost un zbor charter, se va analiza”, a menţionat Cebotari.

Potrivit oficialului, compania aeriană analizează circumstanţele celor petrecute.

„După cum am înţeles, la bord erau persoane suspecte, oameni cu un anumit caracter. În timpul zborului, echipajul a modificat unele date de zbor, a făcut o eroare în documentaţie. Unul dintre pasageri a fost suspect, dar încă nu ştim detalii”, a declarat Cebotari. După aceea, a adăugat preşedintele Consiliului de administraţie al FlyOne, a fost o alarmă falsă că la bord s-ar afla explozibil . Acum, compania aeriană stabileşte toate împrejurările incidentului.

Potrivit lui Cebotari, tot vineri, a mai fost o alarmă falsă de bombă la bordul unui alt zbor al companiei sale aeriene, pe ruta Antalya-Chişinău. Cursa a fost nevoită să se întoarcă la Antalya. După verificări, potrivit lui Cebotari, acesta se pregătea să zboare spre Chişinău.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:07

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Tânărul care a tras în Donald Trump s-a documentat pe internet despre cum a fost asasinat Kennedy
25/07/2024 00:23

Tanărul care a incercat in 13 iulie să il ucidă pe candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, căutase recent pe internet informaţii despre asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy, ...

Polonia condiționează aderarea Ucrainei la UE și cere rezolvarea unui diferend istoric: „Nu poate lăsa netratată o rană”
25/07/2024 00:21

Viceprim-ministrul Poloniei, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, a sustinut miercuri că nu este posibilă primirea Ucrainei in Uniunea Europeană cat timp Varsovia si Kievul nu vor găsi o rezolvare la disputa privind ...

Mașina unui înalt oficial militar al Federației Ruse, aruncată în aer, la Moscova. Bărbatului de 49 de ani i-au fost smulse picioarele
25/07/2024 00:14

O masină a explodat la ora locală 6:30, in apropierea unui bloc din nordul Moscovei, cand Andrei Torgasov, seful adjunct al centrului de telecomunicatii al armatei ruse, si sotia sa tocmai intrau in autoturis ...

Datori pe viață! Ucraina are de plătit 20 de miliarde de dolari către FMI
25/07/2024 00:13

Autoritătile ucrainene au anuntat luni că au ajuns la un acord de principiu cu grup de creditori pentru restructurarea unor obligatiuni internationale in valoare de 20 de miliarde de dolari. Anuntul autorit ...

Noi informații-bombă legate de tentativa de asasinare a lui Trump: Noi imagini video dezvăluie că agenții Serviciului Secret au făcut mai multe fotografii lui Crooks înainte ca acesta să lanseze focul. Crooks a fost folosit de FBI?
25/07/2024 00:05

Noi imagini filmate cu o camera corporală de pe acoperis, apărute recent, in legătură cu tentativa de asasinare a lui Donald Trump, dezvăluie că agentii Serviciului Secret au făcut mai multe fotografii c ...

10 mașini electrice au luat foc într-un garaj din comuna Baciu, din județul Cluj – au fost găsite cuprinse în totalitate de flăcări
25/07/2024 00:04

Pompierii din cadrul Detasamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit in dimineata zilei de 20 iulie pentru stingerea flăcărilor care au cuprins peste 10 masini electrice de golf, parcate intr-un garaj al unui oper ...

Atac cibernetic de amploare asupra Rusiei - Sistemul bancar rusesc a fost paralizat
24/07/2024 14:44

Ucraina loveste puternic sistemul informatic al Rusiei. Un atac cibernetic de amploare organizat de serviciile de informaţii ale apărării din Ucraina (GUR) a paralizat marţi activitatea principalelor instit ...

Un avion s-a prăbușit în Nepal. Pilotul a fost singurul supraviețuitor
24/07/2024 12:35

Cel puţin 18 persoane au murit miercuri intr-un accident de avion in capitala nepaleză Kathmandu, transmite Reuters, citand surse oficiale. Avionul s-a prăbuşit şi a luat foc in timpul decolării. Î ...

'Fabrica de bani' de la granița cu România: Inclusiv șoferii români sunt disperați
24/07/2024 10:58

Bulgaria este de curand in Schengen cu granitele aeriene si maritime. Bulgarii pot să zboare pană in majoritatea statelor europene, inclusiv pană in Elvetia, fără un control al pasapoartelor si fără a le ...

Ucraina e cu un picior în groapă: SUA îi dau 3,9 miliarde de dolari să plătească salarii și ajutoare sociale
24/07/2024 10:41

Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a anunţat, marţi, că Guvernul Ucrainei a decis să atragă un grant de 3,9 miliarde de dolari din Statele Unite ale Americii. Fondurile vor ajunge in Ucraina prin structur ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei