O poveste de dragoste și aromă

mancare

Dimensiune font:

| 24-09-2023 14:46

Într-o țară în care mămăliga și sarmalele sunt considerate simboluri naționale, este uimitor să descoperim cât de mult a fost influențată bucătăria românească de gusturile și tehnicile culinare ale altor națiuni * fie că nu s-au întrebat până acum sau nu le-au pus la îndoiala originea, mulți nu știu că anumite bunătăți pe care cu toții le consideram românești în adevăratul sens al cuvântului au, de fapt, origini în bucătăriile internaționale

De-a lungul secolelor, România a fost la răscruce de drumuri, un teren de luptă și de întâlnire pentru multe culturi, fiecare aducând rețete din propria bucătărie. Așa s-a făcut că de-a lungul timpului am adunat multe preparate care nu doar că au devenit emblematice și sunt cunoscute de toți românii, dar au depășit și granițele țării, atrăgând din ce în ce mai mulți străini. Specialiștii în gastronomie sunt de părere că bucătăria românească este una dintre cele mai bogate în influențe datorită peregrinărilor diferitelor popoare într-un spațiu în care s-au îngemănat o mulțime de influențe etnice și culturale.

De departe, cel mai cunoscut fel de mâncare este mămăliga. Deși este o bază comună în multe culturi sub diferite nume (cum ar fi polenta în Italia), mămăliga are un loc special pe mesele românilor, chiar dacă inițial a fost considerată mâncarea săracilor. Adesea servită alături de brânză, smântână sau tocăniță, acest preparat simplu din porumb măcinat a devenit, în timp, un simbol național.

Sărmăluțele sunt printre cele mai cunoscute bunătăți românești tradiționale. Gătite în foi de varză sau de viță, cu carne, orez și condimente, modul în care le preparăm a devenit cunoscut în multe colțuri ale lumii. Sarmalele sunt „revendicate de trei țări – Turcia, Grecia și Albania – însă în ultimele două modalitatea de preparare este exclusiv cu foi de viță. Este dificil de stabilit care dintre ele este statul de origine, însă cel mai mulți consideră sărmăluțele un preparat turcesc la bază. Chiar și așa, sunt printre cele mai populare preparate tradiționale din România, fiind alese ca „invitați speciali” atât la mesele de sărbători, cât și în alte perioade ale anului.

Zacusca este un aperitiv iubit de toți din familie, de la cei mai mici până la cei mari. Deși etimologic, cuvântul „zacuscă este unul de origine slavă, această gustare pregătită adesea din vinete și ardei proaspeți, copți pe flacără, provine din Armenia, cum spun unii, sau Georgia, cum contrazic alții. Ar fi ajuns pentru prima dată în țară în Moldova, fiind apoi preluată în Transilvania. Rețeta clasică, așa cum o știm cu toții, a fost adaptată de-a lungul timpului în diferite țări. De exemplu, versiunea sârbă și croată se numește „ajvar”, o zacuscă picantă în care ingredientul dominant este ardeiul roșu.

Și printre deserturile considerate tradiționale românești se ascund bunătăți care au fost „inventate în alte țări, iar salamul de biscuiți este unul dintre cele mai cunoscute exemple. Desertul are, de fapt, origine italienească și portugheză. În aceste zone, în prepararea lui se folosesc și băuturi alcoolice, cum ar fi romul sau vinul de Porto.

Un alt preparat de origine străină este ciorba de burtă, care, deși este un fel de mâncare specific bucătăriei românești, nu a fost inventată pe tărâmuri mioritice. Era servită în ceaunele și cazanele spahiilor din Imperiul Otoman. Ca urmare, a fost adoptată de majoritatea popoarelor care au avut ocupație turcească: bulgarii, sârbii, croații și albanezii, care au și ei variantele lor de ciorbă de burtă. Totuși, în bucătăria românească a primit câteva adaosuri originale, cum ar fi oțetul sau zarzavaturile.

Unul dintre cele mai cunoscute preparate spaniole care a câștigat popularitate în România este paella. Cu aromele sale bogate de fructe de mare, orez și șofran, paella a devenit un fel de mâncare apreciat la evenimente speciale și în restaurantele fine din țară. La fel și tapas, acele aperitive delicioase servite în barurile spaniole. De la tortilla de patatas la crochete de jamon, aceste mici delicii sunt perfecte pentru a fi savurate alături de un pahar de sangria sau de un vin roșu aromat.

Gazpacho, supa rece de roșii, este răspunsul perfect pentru zilele fierbinți de vară. Cu o textură cremoasă și un gust răcoritor, gazpacho a devenit un fel de mâncare apreciat în special în regiunile sudice ale României.

Deși pastele vin dintr-o altă bucătărie, au devenit o parte integrantă a dietei românești. Variantele locale de paste, precum „fideluțe, sunt adesea preparate cu sosuri inspirate din bucătăria italiană. Chiar dacă este un fel de mâncare tipic italian, pizza a devenit extrem de populară în România, cu numeroase restaurante oferind atât rețete tradiționale, cât și variații locale. Risotto, un alt preparat pe bază de orez, este adesea găsit în meniurile restaurantelor românești, fiind adaptat cu ingrediente locale. Și cum am putea încheia o masă fără cafea, un deliciu oriental? Modul în care românii se bucură de cafea, în special espresso și cappuccino, este influențat de cultura cafelei italiene.

Influențele străine în bucătăria românească sunt o dovadă a faptului că aromele și gusturile pot uni oameni din culturi diferite. Dar poate cel mai emoționant aspect al interferențelor este modul în care au adus oamenii împreună. Mesele lungi, pline de râsete și conversații, unde mâncarea este nu doar un aliment, ci și un prilej de a împărtăși amintiri și a crea noi legături, sunt amintiri de neuitat.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:36

Care sunt cele 3 condiții impuse de Austria pentru primirea României în Schengen. Karner: Dacă sunt îndeplinite, suntem de acord cu Air Schengen
10/12/2023 18:12

 Ministerul austriac de Interne a transmis ce conditii ar avea Viena pentru a accepta Romania in Schengen, insă - important - doar pentru transportul aerian. Ridicarea controalelor la frontierele terestre ...

80% din românii din Diaspora se întorc acasă de sărbători/ Românii stau în vacanța de iarnă, în medie, 9 zile
10/12/2023 14:29

Opt din zece romani din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre Romania, intre 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorile de iarnă, arată o analiză publicată de o cunoscută platformă de r ...

Austria deschide poarta Schengen pentru România și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene / Ciolacu: Românii nu vor mai sta la cozi interminabile
10/12/2023 10:52

 ​Premierul Marcel Ciolacu anunţă, sambătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia in ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru Roma ...

Ce spune Tolontan după ce a fost dat afară de la Libertatea
10/12/2023 00:23

Jurnalistul Cătălin Tolontan afirmă, sambătă, că, in septembrie 2023, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a apreciat activitatea Libertatea, asociind-o cu ”integritatea jurna ...

 Cutremur de 4 grade Richter în România
09/12/2023 23:21

Un cutremur s-a produs in urmă cu putin timp in Romania, conform celei mai noi informări de la specialisti. Un cutremur cu magnitudinea 3,8 a avut loc sambătă seara in judetul Buzău. Potrivit Institutului ...

Imaginea cu Fritz care s-a viralizat după ce Delia a cântat imnul Oțelul Galați în fața timișorenilor
09/12/2023 17:26

Clipe tensionate la inchiderea Capitală Culturală Europeană 2023. Timisoara a fost vreme de un an de zile Capitală Culturală Europeană. Cand vine vorba de cifre, turistii au fost mai putini ca in alti ani ...

Bătălie la vârful puterii la Kiev. Zvonurile despre demisia lui Zalujni se intensifică / Zelenski, dezacord cu SUA
09/12/2023 17:04

Zvonurile despre posibila demisie a sefului armatei ucrainene, Valeri Zaluzhnyy, au inceput să se răspandească serios. Oamenii din interior cred că Biroul lui Volodimir Zelensky a ales deja un candidat pent ...

 Mâna găsită în apropierea râului Dâmbovița aparține unui bărbat de 53 de ani din București
09/12/2023 16:50

Mana de om găsită in noaptea de vineri spre sambătă pe raza comunei Dragoslavele, judetul Arges, in apropierea raului Dambovita, ii apartine unui bărbat de 53 de ani din Bucuresti, au stabilit politistii d ...

Aproape 200 de pasageri au rămas fără bagajele de cală: compania aeriană nu mai zice nimic
09/12/2023 14:29

180 de pasageri romani ai unei curse aeriene Bucuresti - Koln se chinuie de două zile să isi recupereze sau, măcar, să afle informatii despre bagajele lor de cală, lăsate de compania aeriană, pur si simp ...

Spitale ba, închisori da: România construiește două penitenciare noi
09/12/2023 14:23

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că pentru anul viitor, instituţia pe care o conduce va solicita o uşoară majorare bugetară, faţă de acest an şi că se vor construi două penitenciare noi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei