Juriul deliberează în procesul penal istoric al lui Donald Trump / „Un magistrat corupt”, acuză republicanul

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 29-05-2024 20:48

 Cei 12 jurați în procesul penal al lui Donald Trump la New York deliberează miercuri pentru a ajunge la un verdict istoric care ar putea înclina campania prezidențială americană într-un scenariu complet nou, potrivit AFP. Deliberările juriului pot dura mai multe zile. Aceștia vor trebui să îl declare în unanimitate pe Donald Trump vinovat sau nevinovat.

Donald Trump, în instanță 

Judecătorul Juan Merchan, de la Tribunalul districtual din Manhattan, care prezidează acest proces fără precedent împotriva unui fost președinte american, le-a ordonat celor șapte bărbați și cinci femei să se retragă în spatele ușilor închise, nu fără a-i avertiza împotriva oricărei tentații de a judeca faptele pe baza „opiniilor lor personale”. 

„Aveți obligația de a lăsa deoparte (opiniile (voastre) personale, fie că sunt pro sau contra acuzatului”, a avertizat magistratul în timp ce dădea instrucțiunile sale juridice juriului format din 12 cetățeni americani care trebuie să decidă soarta judiciară a fostului lor președinte republican (2017-2021), care aspiră să redevină președinte pe 20 ianuarie.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, a părăsit apoi sala de judecată, judecătorul ordonându-i să nu părăsească clădirea tribunalului din Manhattan în timpul deliberărilor.

Aflat în campanie pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie și obligat de la jumătatea lunii aprilie să vină în fiecare zi în sala de judecată, miliardarul republican a răbufnit apoi în fața presei împotriva „unei situații scandaloase” și a denunțat „proceduri (penale) trucate”. 

Nici măcar „Maica Tereza nu ar putea să înlăture aceste acuzații”

Nici măcar „Maica Tereza nu ar putea să înlăture aceste acuzații”, a spus el, sugerând că nici măcar o sfântă precum celebra călugăriță catolică, care a murit în 1997 și a fost canonizată, nu ar putea convinge instanțele de nevinovăția sa.

Pe rețeaua sa de socializare Truth, Donald Trump a denunțat de asemenea un „tribunal de proastă calitate” și un magistrat „corupt și conflictual”.

Juriul trebuie să răspundă la o singură întrebare

Marți a fost o zi maraton la etajul 15 al tribunalului din Manhattan. 

Juriul a ascultat mai mult de trei ore de pledoarii ale apărării care au cerut o achitare „rapidă” a acuzatului, urmate de cinci ore de pledoarii ale acuzării care au cerut condamnarea acestuia pentru „subminarea democrației”.

Cele șase săptămâni de dezbateri de la New York au fost dominate de povești despre sex, bani și politică.

Juriul va trebui să se pronunțe asupra unei singure întrebări: a fost Donald Trump vinovat de 34 de falsificări de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actrița porno Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual chiar la sfârșitul campaniei sale prezidențiale din 2016?

 

În unanimitate

În cazul unui răspuns pozitiv, campania prezidențială din 2024 ar ajunge într-un scenariu fără precedent, unul dintre cei doi mari candidați fiind condamnat penal. 

Donald Trump ar putea face apel și ar putea totuși să candideze pe 5 noiembrie împotriva lui Joe Biden, actualul președinte democrat, în vârstă de 81 de ani.

Deliberările juriului pot dura mai multe zile. Aceștia vor trebui să îl declare în unanimitate pe Donald Trump vinovat sau nevinovat.

Dacă, după o anumită perioadă de timp, nu vor cădea de acord, procesul va fi anulat și totul va trebui refăcut, un răgaz care s-ar putea dovedi suficient pentru Donald Trump, deoarece va fi probabil dificil să organizeze noi dezbateri înainte de alegerile prezidențiale. 

Apărarea trebuie deci să convingă doar un singur jurat să nu-l condamne pe candidatul Partidului Republican.

Conspirație

În timpul pledoariei finale, care a durat cinci ore, marți, procurorul Joshua Steinglass a încercat pentru ultima dată să îi convingă pe jurați că, în spatele falsificărilor contabile, „inima acestui caz este o conspirație și o mușamalizare” pentru a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 împotriva lui Hillary Clinton.

Banii au fost folosiți pentru a cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels cu privire la o relație sexuală pe care aceasta susține că a avut-o cu miliardarul în 2006, când acesta era deja căsătorit cu soția sa Melania, episod negat de Donald Trump.

Suma i-a fost plătită actriței de Michael Cohen, fostul confident al omului de afaceri și lider republican. Odată ce Donald Trump a ajuns la Casa Albă, în 2017, Michael Cohen a prmit banii înapoi, folosind, potrivit acuzării, facturi false și înregistrări deghizate în „onorarii legale” în conturile Organizației Trump, de unde și urmărirea penală pentru falsuri contabile.

Dar, pentru apărare, acest argument nu este valabil. Donald Trump, acum „liderul lumii libere” și preocupat de probleme mult mai importante, nu cunoștea detaliile documentelor atunci când și-a plătit avocatul.

Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul va pronunța sentința peste câteva săptămâni. Aceasta ar putea fi de până la patru ani de închisoare, dar magistratul poate decide o pedeapsă alternativă, cum ar fi eliberarea condiționată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Scânteia care poate aprinde focul războiului mondial - Pentagonul răspunde acuzaţiilor Rusiei după atacul ucrainenilor din Crimeea
24/06/2024 22:08

Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii de ţintire, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite pentru un atac asupra Crimeei despre care a spus că a fost efectuat cu rachete ATACMS f ...

În ce momente nu pot fi duse sticlele la reciclare chiar dacă e magazinul deschis? Scrie în lege
24/06/2024 21:55

Chiar si in situatia in care automatele de colectare a deseurilor sunt disponibile non-stop, restrictiile impuse de legislatia referitoare la linistea publică limitează predarea acestora in anumite intervale ...

Tensiunea escaladează la granița Poloniei cu Belarus. Ministrul polonez al Apărării: 'Suntem atacați de grupuri armate și bine antrenate'
24/06/2024 21:42

Ministerul polonez al Apărării anuntă o deteriorare la granita cu Belarus. Se vorbeste de atacuri ale grupurilor „armate” si „bine antrenate”. Utilizarea loviturilor de avertizare a devenit mai frec ...

Accident teribil la EURO 2024! Un ofiţer german de poliţie care îl escorta pe Viktor Orban a murit, iar un altul a fost rănit grav
24/06/2024 21:32

Un ofiţer de poliţie in varstă de 61 de ani a murit, luni, iar un altul a fost grav rănit in urma unui accident rutier in timp ce il escorta pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care revenea de la meci ...

Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte
24/06/2024 15:18

Maria Dragomiroiu este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară din Romania. Tocmai din acest motiv este chemată să cante peste tot. Din cauza oboselii, insă, a fost la un pas de moarte. ...

Românii renunță la străinătate, un fenomen care ia amploare: dezvăluirea unei românce care a stat 20 de ani plecată
24/06/2024 11:29

O romancă, care a locuit in Marea Britanie timp de două decenii, a impărtăsit recent o mărturie emotionantă pe un grup de Facebook numit „Grupul intorsilor acasă”. Povestea sa a declansat un val de r ...

Tragedia de la fabrica de lactate din Botoșani ia amploare - Încă un bărbat căzut în bazul de decantare a murit
23/06/2024 20:54

Un al treilea bărbat care a căzut, duminică, in bazinul de decantare al unei fabrici de lactate din localitatea Ibăneşti a decedat, au confirmat reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati ...

Unde te adăpostești în cazul unui atac? România are 5.000 de buncăre. Guvernul nu știe câte sunt 100% funcționale
23/06/2024 20:18

 Joi, 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Tării se adună ca să discute atat mesajul Romaniei la summitul NATO de la Washington, din iulie, cat si un posibil ajutor substantial al Bucurestiului pent ...

BBC: Un sat din România va deveni cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa
23/06/2024 11:42

 Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Romania, numită după un sat din apropiere, care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din ...

Exportul de cereale ucrainene prin Constanța a scăzut cu 44% / Ucraina se bazează tot mai mult pe propriul port din Odesa
22/06/2024 20:59

Exportul de cereale, din ianuarie pană in mai, prin portul romanesc Constanta a scăzut cu 44%, pană la 3,5 milioane de tone, au declarat autoritătile portuare pentru Reuters. Motivul este că Kievul se baze ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei