FBI: Joe Biden ar fi primit o mită 5 de milioane de dolari de la compania ucraineană de gaze Burisma

FBI  100

Dimensiune font:

| 09-06-2023 23:36

Președintele Joe Biden ar fi primit 5 milioane de dolari de la un director al firmei ucrainene de gaze naturale Burisma Holdings, unde fiul său, Hunter Biden, făcea parte din consiliul de administrație, a declarat o sursă confidențială pentru FBI în timpul unui interviu din iunie 2020, dezvăluie Fox News Digital.
Sursele au informat Fox News Digital cu privire la conținutul formularului FD-1023 generat de FBI, în care se pretinde că între vicepreședintele de atunci Joe Biden și un cetățean străin a existat o schemă de mită care a implicat influențarea deciziilor politice din SUA.

 

Formularul FD-1023, datat 30 iunie 2020, reprezintă interviul FBI cu o sursă confidențială "extrem de credibilă" care a detaliat mai multe întâlniri și conversații pe care le-a avut cu un executiv de top din Burisma pe parcursul mai multor ani, începând cu 2015. Fox News Digital nu a văzut formularul, dar acesta a fost descris de mai multe surse care îi cunosc conținutul.
 

 

Un formular FD-1023 este folosit de agenții FBI pentru a înregistra informații neverificate de la surse umane confidențiale. Formularul este folosit pentru a documenta informațiile așa cum au fost spuse unui agent FBI, dar înregistrarea acestor informații nu le validează sau le pune în balanță cu alte informații cunoscute de FBI.

Hunder Biden, considerat „prost” de ucraineni
Directorul Burisma a cerut sfatul sursei confidențiale, un profesionist în domeniul afacerilor, cu privire la obținerea drepturilor petroliere americane și implicarea într-o companie petrolieră americană, au declarat sursele familiare cu documentul. Executivul Burisma vorbea cu sursa confidențială pentru "a primi sfaturi cu privire la cea mai bună modalitate de a merge mai departe" în 2015 și 2016.

Potrivit formularului FD-1023, sursa confidențială a declarat că executivul Burisma a discutat despre rolul lui Hunter în consiliul de administrație. Sursa confidențială a întrebat de ce avea nevoie executivul Burisma de sfatul său pentru a dobândi acces la petrolul american dacă îl avea pe Hunter Biden în consiliu. Executivul Burisma a răspuns referindu-se la Hunter Biden ca fiind "prost".

Executivul Burisma i-a explicat sursei confidențiale că Burisma trebuia să "plătească lui Biden" deoarece procurorul ucrainean Viktor Shokin investiga Burisma și a explicat cât de dificil ar fi fost să intre pe piața americană în mijlocul acestei investigații.

Sursa confidențială a detaliat și mai mult această conversație, sugerându-i executivului Burisma să "plătească familiei Bidens câte 50.000 de dolari fiecare", la care executivul Burisma a răspuns că "nu este vorba de 50.000 de dolari", ci de "5 milioane de dolari".

"5 milioane de dolari pentru un Biden, 5 milioane de dolari pentru celălalt Biden", i-a spus executivul Burisma sursei umane confidențiale, potrivit unei surse familiare cu documentul.

O sursă cunoscută a declarat că, potrivit documentului, plățile de 5 milioane de dolari par să facă referire la un fel de "retainer" pe care Burisma intenționa să îl plătească familiei Biden pentru a se ocupa de o serie de probleme, inclusiv de investigația condusă de Shokin. O altă sursă s-a referit la acest aranjament ca la o schemă "pay-to-play".

Surse familiare au declarat pentru Fox News Digital că sursa confidențială crede că plata de 5 milioane de dolari către Joe Biden și plata de 5 milioane de dolari către Hunter Biden a avut loc, pe baza conversațiilor sale cu directorul Burisma.

Sursa confidențială a declarat că executivul Burisma i-a spus că i-a "plătit" pe Biden în așa fel încât "prin atât de multe conturi bancare diferite" încât anchetatorii nu vor putea "desluși acest lucru timp de cel puțin 10 ani".

Documentul face apoi referire la "Big Guy", despre care s-a spus că ar fi o referire la Joe Biden. Executivul Burisma a declarat sursei confidențiale că "nu l-a plătit direct pe Big Guy".

Fox News Digital a aflat că sursa confidențială a fost folosită de FBI ca o sursă de informații obișnuită și de încredere încă din 2010 și a fost plătită cu aproximativ 200.000 de dolari de către birou.

Sursele au declarat că directorul Burisma pare să se afle la un "nivel foarte, foarte înalt" al companiei. O sursă cunoscută a sugerat că sursa confidențială s-ar putea referi la șeful Burisma, Mykola Zlochevsky, dar a precizat că numele executivului Burisma este acoperit în document.

Biden a recunoscut presiunile asupra justiției din Ucraina
Biden a recunoscut că, atunci când era vicepreședinte, a reușit să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a-l concedia pe procurorul Viktor Shokin. La acea vreme, Shokin investiga Burisma Holdings, iar la acea vreme, Hunter avea un rol foarte profitabil în consiliul de administrație, primind mii de dolari pe lună. Vicepreședintele de atunci a amenințat că va reține 1 miliard de dolari din ajutorul critic al SUA dacă Shokin nu va fi concediat.

"I-am spus: „Nu vei primi miliardul. Voi pleca de aici în,' cred că au trecut aproximativ șase ore. M-am uitat la ei și le-am spus: 'Plec în șase ore'. Dacă procurorul nu este concediat, nu veți primi banii'”, și-a amintit Biden că i-a spus președintelui ucrainean de atunci, Petro Poroșenko. Biden și-a amintit conversația în timpul unui eveniment pentru Council on Foreign Relations în 2018.

"Ei bine, nenorocitul, a fost concediat", a spus Biden în timpul evenimentului. "Și au pus în loc pe cineva care era solid la momentul respectiv".

Aliații lui Biden susțin că vicepreședintele de atunci a făcut presiuni pentru demiterea lui Shokin din cauza îngrijorărilor că procurorul ucrainean a fost blând cu corupția și spun că demiterea sa, la vremea respectivă, a fost poziția politică a SUA și a comunității internaționale.

Trump i-a cerut lui Zelenski să investigheze afacerile lui Biden
În 2019, președintele de atunci, Donald Trump, l-a presat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să lanseze investigații privind acțiunile și afacerile familiei Biden în Ucraina - în special afacerile lui Hunter Biden cu firma ucraineană de gaze naturale Burisma Holdings și efortul de succes al lui Joe Biden de a-l demite pe Shokin.

Solicitarea lui Trump a fost considerată de democrați ca o contrapartidă pentru că ajutorul militar american de milioane de dolari acordat Ucrainei fusese înghețat. De asemenea, democrații au susținut că Trump se amestecă în alegerile prezidențiale din 2020 cerând unui lider străin să cerceteze un adversar politic democrat.

Ulterior, Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului - toate acestea provenind din convorbirea telefonică și întrebarea despre afacerile lui Bidens. Senatul a votat pentru achitare în februarie 2020.

Sursa confidențială, potrivit surselor familiare cu formularul FD-1023, i-a spus executivului Bursei că ar trebui "să se îndepărteze" de familia Bidens și a spus că executivul ar trebui "să nu vrea să fie implicat" cu ei.

O sursă familiarizată cu documentul a declarat pentru Fox News Digital că sursa umană confidențială continuă să detalieze o conversație ulterioară cu executivul Burisma după alegerile prezidențiale din 2016. Sursa confidențială l-a întrebat pe executivul Burisma dacă era "supărat" că a câștigat Donald Trump.

Sursa a declarat că executivul Burisma i-a spus sursei confidențiale că este "un oracol", referindu-se la sfatul său de a se "îndepărta" de soții Bidens din cauza temerilor legate de posibile investigații privind afacerile lor.

Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților a solicitat FBI-ului documentul FD-1023. După un schimb de replici între comisie și FBI și pe fondul amenințărilor de a-l acuza pe directorul FBI, Christopher Wray, de sfidarea Congresului, FBI a permis tuturor membrilor comisiei să vadă documentul într-un cadru securizat la Capitol Hill.

Dezvăluirea documentului a fost făcută după ce un denunțător s-a adresat senatorului republican Chuck Grassley, R-Iowa, și președintelui Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer, R-Ky, Denunțătorul a declarat că FBI-ul se afla în posesia unui document - formularul FD-1023 datat 30 iunie 2020.

Casa Albă a susținut că președintele Biden nu a fost niciodată implicat în afacerile fiului său și că nu a discutat niciodată cu acesta.

Hunter Biden face în prezent obiectul unor anchete federale pentru "afacerile sale fiscale". Ancheta a început în 2018 și a fost declanșată de tranzacții străine suspecte.

Casa Albă a refuzat să comenteze, subliniind o declarație a lui Joe Biden de joi în care a numit acuzațiile "o grămadă de malițiozități". 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Dumitru Buzatu, arestat de propria vecină. Cine e, de fapt, procuroarea din imaginile de la flagrantul DNA
28/09/2023 00:26

Dumitru Buzatu a fost arestat de propria vecină, devenită intre timp procuror-sef la DNA Iasi. Cristina Chiriac provine dintr-o localitate unde baronul de Vaslui detine mai multe imobile si cateva hectare bun ...

Insecta care terorizează un întreg oraş din România:
28/09/2023 00:19

Nu doar ţanţarii şi muştele dau bătăi de cap romanilor in localităţile unde dezinsecţia lasă de dorit. Un intreg oraş din Romania trăieşte sub teroarea unei noi gaze pe care toamna nu a domolit-o c ...

Cântărețul Guess Who-Laurentiu Mocanu, prins drogat la volan. Prof. Paul Aligică: Drogurile reprezintă o constantă funcțională a sistemului, a formulei civilizaționale emergente la care România se aliniază
28/09/2023 00:15

Laurentiu Mocanu, mai cunoscut drept GuessWho, a fost prins drogat la volan, de Politia Rutieră. El a fost oprit in trafic in Bucuresti si conform surselor Digi24, a fost pozitiv la cocaină. Politistii au de ...

Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum
27/09/2023 22:10

25 de minori internati la Spitalul de Copii „Louis Turcanu” din Timisoara au fost evacuati, miercuri seară, in urma unor degajări de fum intr-o cameră tehnică. UPDATE: Alerta a fost initial pentru ...

Stradă Nouă în Centrul Iașului - Palas Campus/VIDEO
27/09/2023 20:29

 <iframe width="704" height="396" src="https://www.youtube.com/embed/qQijSWRoynk" title="[Ep. 3] Stradă Nouă in Centrul Iasului - Palas Campus - BUILD CORP SRL [27.0 ...

Agresorii de pe internet! Copilă de 13 ani din Olt, şantajată să facă filme deocheate
27/09/2023 00:24

Agresorii de pe internet! Copilă de 13 ani din Olt, şantajată să facă filme deocheate O minoră in varstă de 13 ani ar fi fost determinată de doi tineri să realizeze şi să le transmită materiale por ...

O femeie a fost reținută de polițiști după ce a furat o mașină şi a condus beată și drogată
27/09/2023 00:21

O femeie de 33 de ani a fost reţinută de poliţişti după ce a furat un autoturism şi s-a urcat la volanul acestuia sub influenţa alcoolului şi posibil a unor substanţe psihoactive, a informat, marţi, ...

Ultima petrochimie „comunistă” din România, greu de vândut: niciun cumpărător, deși prețul a scăzut foarte mult
27/09/2023 00:19

Rafinăria Arpechim Piteşti va fi demolată in următorii ani, iar partea de petrochimie, ce apartine Oltchim S.A., a fost scoasă la licitatie. Niciun cumpărător nu a venit la primele sase licitatii, iar pr ...

Ofițeri ruși care nu-și primiseră salariile au vândut informații care i-au ajutat pe ucraineni să lovească sediul flotei Mării Negre din Sevastopol
27/09/2023 00:12

Fiindcă nu si-au primit salariile, ofiterii rusi au decis să divulge informatii sensibile despre flota Moscovei de la Marea Neagră unei miscări partizane ucrainene, a informat presa ucraineană. Rezistenta ...

Răsturnare de situație! Comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră trăiește / Cum a fost fotografiat la o zi după ce Ucraina anunțase că l-a ucis
27/09/2023 00:01

Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră şi unul dintre cei mai importanţi ofiţeri ai Marinei ruse, a fost fotografiat marţi participand la o videoconferinţă, la o zi după ce forţele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei