Lumea culorilor dezlănțuite

stret art

Dimensiune font:

| 13-06-2024 13:35

 Street art-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, și-a făcut apariția în România la începutul anilor '90, după căderea regimului comunist. Această perioadă de tranziție a adus cu sine o deschidere către libertatea de exprimare și către influențele culturale occidentale. Primele forme de street art au fost, în mare parte, graffiti-uri simple, mesaje politice și sociale scrise pe ziduri, poduri și clădiri abandonate. Aceste manifestări artistice reflectau frământările unei societăți aflate în schimbare și căutarea unei noi identități.

Primele colective de graffiti și street art au început să se formeze în marile orașe precum Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca, unde artiștii au găsit un teren fertil pentru a-și manifesta creativitatea.

Dezvoltarea și maturizarea curentului

De-a lungul anilor 2000, street art-ul românesc a evoluat de la simple tag-uri și inscripții la lucrări de artă complexe și bine executate. Artiștii au început să experimenteze cu diverse tehnici și materiale, de la spray-uri și vopsele acrilice, la paste-up-uri și instalații. Evenimente precum festivaluri de street art, expoziții și competiții au contribuit la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

Un moment semnificativ în istoria street art-ului din România a fost organizarea primelor festivaluri dedicate, cum ar fi Street Delivery și Art Factory, care au oferit artiștilor o platformă pentru a-și expune lucrările și pentru a interacționa cu publicul.

Street art-ul a avut un impact vizibil asupra aspectului estetic al orașelor din România. Lucrările de artă murale au transformat fațadele gri ale clădirilor în pânze vibrante și colorate, aducând viață și energie în spațiile urbane. Multe proiecte de street art au fost realizate în colaborare cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale, având ca scop revitalizarea cartierelor defavorizate și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Crearea de comunități și spații de exprimare

Street art-ul a jucat un rol important în crearea și consolidarea comunităților artistice urbane. Prin intermediul colectivelor și evenimentelor dedicate, artiștii au găsit un spațiu de exprimare liber și o platformă de colaborare și schimb de idei. Aceste comunități au fost esențiale în dezvoltarea și promovarea street art-ului, contribuind la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

În plus, a oferit tinerilor o alternativă pozitivă de petrecere a timpului liber și de exprimare a creativității. Mulți dintre acești tineri au găsit în street art o modalitate de a-și exprima identitatea și de a-și construi o carieră artistică. Cursurile și atelierele de street art organizate de diverse asociații și centre culturale au avut un rol important în formarea noilor generații de artiști urbani.

Impactul social și mesajele transmise

Street art-ul este adesea folosit ca un mijloc de comunicare și de transmitere a mesajelor sociale și politice. În România, artiștii urbani au abordat teme variate, de la probleme sociale și politice, la aspecte legate de mediu și cultură. Prin lucrările lor, aceștia au reușit să atragă atenția asupra unor subiecte importante și să provoace discuții și reflecții în rândul publicului.

Un exemplu notabil este lucrarea artistului Obie Platon, din Bacău, care a realizat o serie de murale dedicate problemelor de mediu și schimbărilor climatice. Aceste lucrări au fost apreciate nu doar pentru calitatea lor artistică, ci și pentru mesajele puternice pe care le transmit, contribuind la creșterea conștientizării asupra acestor probleme.

Harcea Parcea, un pseudonim binecunoscut în comunitatea de street art din Iași, este un artist urban cu o viziune distinctă și inovatoare. Lucrările sale se remarcă printr-o combinație de elemente abstracte și figurative, folosind culori vii și forme geometrice pentru a crea imagini captivante și dinamice.

Harcea Parcea a participat la numeroase evenimente și festivaluri de street art, atât la nivel național, cât și internațional, aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea acestui curent artistic. Prin lucrările sale, artistul își propune să transforme spațiile urbane în locuri de interacțiune și reflecție, oferind publicului o experiență vizuală deosebită.

Centru important pentru cultura street art

Iașul a devenit un centru important pentru cultura street art-ului în România, găzduind numeroase evenimente și proiecte dedicate acestui curent artistic. Festivalul Street Art Iași este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente de profil din regiune, reunind artiști locali și internaționali pentru a transforma spațiile urbane în adevărate galerii de artă în aer liber.

Festivalul include diverse activități, de la realizarea de murale și graffiti-uri, la ateliere și expoziții, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă pentru artiști. Evenimentul atrage un public larg, contribuind la creșterea vizibilității street art-ului și la revitalizarea peisajului urban al orașului.

Street Delivery este unul dintre cele mai importante festivaluri de street art din România, organizat anual. Evenimentul reunește artiști urbani, arhitecți, designeri și comunitatea locală, transformând străzile într-un spațiu vibrant de creație și interacțiune. Festivalul își propune să promoveze arta urbană și să creeze un dialog între artiști și public, încurajând participarea activă a comunității. Pe parcursul evenimentului, au loc ateliere, expoziții, performance-uri și proiecții de filme, oferind o platformă diversificată de exprimare artistică.

Art Factory este un alt festival important de street art, care are loc în diverse locații industriale și neconvenționale din București. Evenimentul aduce împreună artiști urbani, muzicieni și performeri, oferind o experiență multisenzorială și o platformă de exprimare liberă.

Festivalul își propune să exploreze și să redefinească spațiile urbane, transformându-le în locuri de creație și interacțiune. Art Factory contribuie la promovarea street art-ului și la consolidarea comunității artistice, oferind o oportunitate de colaborare și schimb de idei între participanți.

Maura ANGHEL

 

Cultura street art-ului și artiștii urbani din România au parcurs un drum lung și provocator, de la primele graffiti-uri realizate în anii '90, până la lucrările complexe și apreciate la nivel internațional de astăzi. Acest curent artistic a adus o contribuție semnificativă la îmbogățirea peisajului cultural și la revitalizarea comunităților urbane, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă.

Street art-ul continuă să evolueze și să se dezvolte, susținut de inițiative și proiecte care promovează colaborarea și implicarea comunității. Prin puterea sa transformatoare, street art-ul reușește să inspire și să aducă un impact pozitiv în societate, demonstrând că arta poate fi un instrument eficient de schimbare și de consolidare a identității culturale.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

Actorii Ateneului, invitați la un festival important în Turcia
22/07/2024 13:35

Pe 24 iulie 2024, echipa actorilor Ateneului National din Iasi vor prezenta spectacolul de teatrul MEAT, semnat de Şule Demirel in regia lui Kubilay Erdelikara, la Festivalul Urla Toprak Sahne Theater Fest d ...

Mașină furată în Italia, depistată în Vama Albița
22/07/2024 13:32

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judetul Vaslui, au retinut recent un autoturism care figura in bazele de date ca fiind furat din Italia. Poliţiştii de frontieră efec ...

Vacanța Mare, o oportunitate pentru copii de a evada din lumea gadgeturilor
22/07/2024 13:19

Dependenta de gadgeturi este o problemă din ce in ce mai prezentă in randul copiilor si adolescentilor. Studiile arată că timpul petrecut in fata ecranelor a crescut exponential in ultimii ani, avand efecte ...

Lucrările la un drum județean, suplimentate cu zeci de milioane de lei
22/07/2024 09:03

În cadrul sedintei ordinare programată miercuri, 24 iulie, consilierii judeteni urmează să aprobe valoarea revizuită a devizului general pentru obiectivul de investiţie „Modernizare drum judeţ ...

S-a găsit constructor pentru lucrările de reabilitare a Școlii „Elena Cuza”!
22/07/2024 09:02

După mai multe luni de incertitudini, Primăria Municipiului Iasi este foarte aproape de semnarea contractului de executie a lucrărilor de reabilitare a Scolii Gimnaziale „Elena Cuza”, unitate de ...

CJ pătește 35.000 de lei să vadă bătălia dintre daci și romani la Iași
22/07/2024 08:45

În organizarea Asociaţiei Culturale Geto - Dacii din Moldova, in perioada 24 august - 25 august si respectiv 30 august - 1 septembrie, Iasul va fi gazda celei de-a V-a editii a Festivalul Istoric „ ...

Număr record de candidați la UAIC
22/07/2024 08:30

La sesiunea de admitere din iulie 2024, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a inregistrat un număr de 18.566 de dosare depuse, cu 1.052 mai multe decat in 2023. În ceea ce p ...

Afacerile cu microplante, profituri din agricultura de sufragerie
22/07/2024 08:09

Microplantele, cunoscute si sub denumirea de microgreens, sunt plante tinere, cultivate pentru a fi consumate la o varstă foarte fragedă, de obicei intre 7 si 21 de zile după germinare. În acest stadiu ...

Magistraţii ieşeni au dat liber la violențe!
22/07/2024 08:00

Iei bătaie pe stradă, chiar dacă o incasezi rău de tot şi se lasă cu multe zile de spitalizare, tot zadarnică rămane speranţa că justiţia va da celui ce te-a agresat pedeapsa cuvenită... În s ...

Trei tineri au fost agresaţi, au ripostat şi s-au ales cu condamnări
22/07/2024 07:57

Prin sentinţa definitivă pronunţată la sfarşitul săptămanii trecute, Curtea de Apel Iaşi a dat verdictul final in cel mai bizar caz de talhărie calificată intalnit, cel puţin in ultimul deceniu, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei