Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”

94502499-6b98-480a-b96a-65724676fea1

Dimensiune font:

| 19-05-2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea în care va fi întrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atât, şi-a cerut încă o dată scuze pentru că nu trebuia să facă glume în calitate de prim ministru. „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul! Şi cred că a fost unul dintre momentele cele mai dificile ale mele ca om politic când am vândut Ardealul, dar s-a dovedit a fi o minciună. Nu are rost să intru în detaliile glumelor pe care le facem cu toţii. Nu cred că dumneavoastră n-aţi zis vreodată bancuri cu ardeleni, cu olteni. Face parte din spiritul românesc. Cu adevărat, ce regret e că din funcţia de prim-ministru n-ar fi trebuit să fac acest lucru, şi a fost interpretat, a spus premierul.

Ciolacu a spus că diferenţa între ce facem efectiv şi o glumă nepotrivită e una foarte mare. „Niciodata, dar niciodată de la Revoluţie încoace, un guvern nu a direcţionat mai multe fonduri pentru o zonă de dezvoltare cât o face acest guvern. Şi nu o fac singur, o fac cu Sandu Rafila, o fac cu Sorin Grindeanu, o fac cu doamna ministru Deca, cu fiecare minister în parte. Am încercat să echilibram un lucru care era evident: Moldova a fost văduvită de investiţii majore şi de un plan de dezvoltare coerent, a declarat Ciolacu, la Iași. 

Medicamente inovative, nu doar generice

Premierul şi ministrul Sănătăţii au discutat şi cu producătorii de medicamente în ceea ce priveşte medicamentele inovative. „Împreună cu ministrul Rafila am avut discuţii şi cu mari producători de medicamente, fiindca, trebuie să recunoaştem, România e al cincilea stat ca mărime, e o piaţă de desfacere atât pentru medicamentele generice, cât şi pentru medicamentele inovative. Cred că la Antibiotice Iaşi este cazul să facem un pas important în producerea, în sfârşit, a medicamentelor inovative. Deci, la fel ca şi SRU, vorbim de un plan integrat pentru întreaga Moldovă. Sunt ferm convins că dacă îl vom urmări şi vom fi aplicaţi în continuare, o să ne şi reuşească, a spus premierul.

 Nu se închide cercul

În ceea ce priveşte Autostrada A8, Marcel Ciolacu a spus că sunt loturi aflat acum licitaţie, pe PNRR. „Am toată situaţia prinsă. E o porţiune unde o să fie 6,5 miliarde de euro. Încerc, cu domnul Grindeanu, să vedem cât mai putem prinde din acest exerciţiu financiar pe care l-am început, cât se prinde. Se pot face şi împrumuturi. SRU are parte prin PNRR, din fondurile europene, dar are şi componentă BERD. Prindem componente din fondurile europene, pe urmă putem veni cu împrumuturi pe BERD”, a spus prim ministrul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că în cursul acestui an o să fie daţi în circulaţie circa 148 km de autostradă, însă din Autostrada A7. „E evident că Autostrada A7 e în direcţia corectă şi anul acesta o să finalizăm 147,8 km, care vor fi daţi în circulaţie. Aşa am gândit şi cu constructorul, şi cu domnul Grindeanu, să dăm în circulaţie. Nu se închide cercul fără A7, A8. Nu în ultimul rând, trebuie închis şi A13, între Bacău şi Braşov, dar pe fiecare tronson. Unele sunt Studii de Fezabilitate, unele se finalizează”, a spus premierul.

Lucrări în viteză la SRU

Revenit la Iaşi după o relativ scurtă de timp de la inaugurarea şantierului SRU, Ministrul Alexandru Rafila s-a declarat a fi mulţimit pentru că lucrurile se mişcă cu mare viteză. „Cred ca ceea ce se întâmplă aici, la Iaşi, este caracteristica investiţiilor din sistemul de sănătate din România. Construim ce nu s-a făcut în ultimii 35 de ani, spitale regionale de urgenţă. Această construcţie pentru SRU, de care vor beneficia cele opt judeţe din Moldova, oferă servicii de înaltă calitate pacienţilor dintr-o regiune, reprezintă un semn de interes şi de respect pentru dezvoltarea serviciilor medicale. Ceea ce am făcut noi în ultimii 2 ani, 2 ani şi jumătate, a fost să încercăm să reducem decalajele în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale de bună calitate. În mod evident, zona Moldovei a fost vitregita, dacă vreţi, în trecut. Acum situaţia s-a schimbat radical.  Mai trebuie un ingredient, şi îl aveţi din fericire aici, rezerva de cadre, medici tineri, studenţi actuali, care vor lucra în acest spital pentru că excelenţa în medicină nu este condiţionată doar de investitii, ci şi de o resursă umană calificată”, a spus ministrul Rafila.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cât costă să locuiești în chirie, în Iași. Capitala Moldovei, mai accesibilă decât alte mari orașe ale țării
24/06/2024 23:41

* „Există in Iaşi şi anumite zone in care un apartament cu două camere, open space, poate fi inchiriat cu 280 sau 290 de euro. Aici ne referim la apartamente noi, complet utilate, dar care se află la ...

Suceava: Coadă de jumătate de kilometru la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Unii credincioși au traversat țara să poată ajunge la raclă. „Nu se poate să nu venim!”
24/06/2024 21:16

Pelerinaj cu mii de credinciosi la moaştele Sfantului Ioan cel Nou, la mănăstirea cu acelaşi nume din Suceava. Coada de pelerini s-a intins pe aproape jumătate de kilometru. A treia zi de pelerinaj la ocro ...

Un cablu electric defect a distrus o casă, la Aroneanu
24/06/2024 20:42

* pompierii au intervenit cu trei autospeciale de interventie si stingere cu apă si spumă * la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de prim ajutor calificat „La sosirea echipajelor de interventie ...

Trei ani şi patru luni după gratii, după o ceartă cu președintele de la bloc
24/06/2024 20:40

* magistraţii au decis că e vorba de „şantaj” şi „ameninţare” * inculpatul mai avea alte două condamnări: una pentru „inşelăciun” şi alta pentru „mărturie mi ...

Unul din cei mai vârstnici criminali din Penitenciarul Iaşi rămâne după gratii
24/06/2024 20:40

* inarmat cu o furcă, ajutat de fiul său şi un prieten al acestuia, a omorat cu bătaia un consătean, in anul 2010 * pentru asta, a fost condamnat la 25 de ani inchisoare * acum, vrea să fie pus in liberta ...

RAM, arhitectura comunității. Inovație, identitate și puterea competițiilor de excelență
24/06/2024 20:07

Arhitectura, in complexitatea sa, depăseste cu mult simpla constructie de clădiri. Reprezintă o expresie a identitătii, culturii si valorilor unei comunităti, avand capacitatea de a influenta starea de bin ...

O fetiţă de şase ani a fost salvată după ce a căzut într-o fântână adâncă de 16 metri, în Neamț
24/06/2024 20:03

O fetiţă in varstă de şase ani a fost salvată, luni după amiază, după ce a căzut intr-o fantană din judeţul Neamţ. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au anunţat c ...

Alina Mungiu-Pippidi, despre Klaus Iohannis: ‘E cam penibil, că nu se uită nimeni la el, și nu îi mai rămâne decât să îi amenințe pe europeni cu noi toți’
24/06/2024 18:04

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani? A fost vreun roman consultat prin referendum cand presedintele Iohannis s-a hotărat să-si depună candidatura la sefia NATO sau la orice functie europeană? A ...

Operația care îi va permite unei tinere mame să-și țină bebelușul în brațe
24/06/2024 17:06

Pe cand avea numai doi anisori, părintii Iuliei aveau să afle că micuta se va confrunta cu dureri groaznice de spate toată viata. În lipsa unei operatii, scolioza descoperită la o varstă atat de fra ...

30 de copii ucraineni își vor petrece vacanța de vară în tabăra de la Bucium
24/06/2024 17:05

* grupul de ucraineni va fi impărtit in două serii a cate 15 copii/serie, acestia urmand să fie insotiti de 4 educatori (cate 2 insotitori pe serie) * cheltuielile pentru organizarea taberei vor fi suportate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei