„Vreau să promovăm România pentru apele minerale grozave pe care le are”

1interviu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 15:17

* dialog cu Silvia Șerban Ștefănucă, somelier de apă

Apa, un element esențial pentru viață, este adesea subestimată în ceea ce privește gustul și complexitatea sa. Cu toate acestea, degustările de apă au devenit tot mai populare în ultimii ani, evidențiind varietatea și subtilitățile pe care această resursă le poate oferi.

Apa este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru organismul nostru, reprezentând aproximativ 60% din greutatea corporală. Acest lichid vital este implicat într-o serie de procese esențiale, cum ar fi digestia, transportul substanțelor nutritive, reglarea temperaturii corpului și multe altele. Cu toate acestea, puțini dintre noi acordăm atenția cuvenită gustului și calităților apei pe care o consumăm în mod obișnuit.

Degustările de apă sunt procese prin care indivizii analizează și apreciază apa în funcție de diverse criterii, cum ar fi gustul, mirosul, textura și temperatura. De obicei, degustările de apă implică o varietate de surse de apă, cum ar fi izvoare minerale, apă de izvor, apă de la robinet sau apă purificată, pentru a identifica diferențele subtile dintre ele. Acest proces este similar cu degustările de vin sau de cafea, dar se concentrează pe caracteristicile apei. Despre aceste lucruri am discutat cu Silvia Ștefănucă, somelier de apă.

- Cum ai ales această profesie? Cum poți identifica sursa apei (de exemplu, apă de izvor, apă de la robinet, apă distilată) bazându-te pe gustul și textura ei?

- La bază sunt creator de experiențe în HoReCa - am început cu studii în turism și comerț, apoi specializări în Menu Engineering, Food & Beverage Innovation, etc. Din 2012 sunt coordonator pe Departamentul de Băuturi și Mâncare, cu precădere pe inovație, evenimente, concepte. În perioada pandemiei și imediat după ce s-a născut băiețelul, am început câteva proiecte noi și încercând să înțeleg cum să promovez o gamă de băuturi non-alcoolice am ajuns la comunitatea internațională de Somelieri de Apă, în care imediat m-am simțit înțeleasă. Încă de mică am avut impresia că apa are gust, unele ape mi se păreau de-a dreptul delicioase. În perioada sarcinii am simțit foarte puternic diferențele dintre ape așa că atunci când am auzit că există un cadru în care gustul apei este luat în serios, am zis că „asta e de mine”! Sursele apelor sunt fascinante, în special sursele apelor minerale naturale. Suntem conștienți cu toții de gustul neatrăgător al apei de la robinet, apa de rețea, un gust greu, cu un miros pregnant de clor și chimicale. Apă distilată este o apă moartă, care merită folosită doar în cazul echipamentelor sau electrocasnicelor. Apa filtrată este bună doar dacă folosim un filtru care nu lasă să treacă și sărurile din apă (de exemplu, nu recomand un filtru cu osmoză inversă).

„Dacă ne îndepărtăm de latura epicuriană a apelor minerale și mergem în zona de sănătate, subiectul mineralelor din ape este și mai vast - avem ape cu un conținut ridicat de fier, de potasiu, ape ale căror combinații de minerale devin curative - gastrite, constipație, migrene, carențe și deficiențe chiar - pentru fiecare afecțiune putem găsi remediu în apa gândită și băută correct”.

- Cum influențează mineralele prezențe în apă gustul și calitatea acesteia?

- Una dintre caracteristile tehnice importante, dacă nu cea mai importantă, atunci când vorbim de o apă minerală naturală este TDS (total dissolved solids) sau ce vedem pe etichetă - Reziduu sec măsurat la diverse grade. Acest număr ne arată cât de mineralizată este o apă minerală naturală și ne ghidează pașii în înțelegerea apei. După acest criteriu, apele se clasifică de la foarte slab mineralizate, până la foarte mineralizate. Apele foarte slab mineralizate sunt, de regulă, ape cu un gust foarte proaspăt, câteodată le simțim reci, deși sunt la temperatura camerei. Sunt ape bune pentru a acompania stridii, sushi sau alte preparate extrem de delicate. Aici putem încadra și apa de ploaie, care de exemplu, în țări cu poluare foarte scăzută este consumată ca o apă de zi cu zi. Pe măsură ce creștem cantitatea de minerale, apa începe să capete nuanțe - de exemplu, un bogată în Siliciu va fi resimțită ca fiind dulce, o apă bogată în Magneziu mai amăruie. Evident, o apă bogată în Sodiu va avea un gust sărat. Combinația unică de minerale în apele naturale poate crea note de citrice, de caramel etc. Dacă ne îndepărtăm de latura epicuriană a apelor minerale și mergem în zona de sănătate, subiectul mineralelor din ape este și mai vast - avem ape cu un conținut ridicat de fier, de potasiu, ape ale căror combinații de minerale devin curative - gastrite, constipație, migrene, carențe și deficiențe chiar - pentru fiecare afecțiune putem găsi remediu în apa gândită și băută corect. Atât pentru adulți, cât și pentru copii.

- Ce tehnici de degustare folosești pentru a evalua calitatea apei?

- Apa se degustă în pahare mari de vin - da, în pahare care lăsa la fel apa să se desfacă, să găsească suficient contact cu oxigenul cât să-i simți gustul. În aceeași măsură ca și vinul, apa se plimbă în gură li se înghite pentru a observa gustul, post-gustul și „mouthfeel” - modul în care se simte ca un întreg în gură.

- Care sunt componentele principale ale gustului apei care contribuie la profilul său senzorial?

- Vorbeam anterior de reziduu sec - cantitatea totală de minerale. Alte componente care influențează gustul - pH-ul, prezența și cantitatea de CO2, raportul dintre Calciu și Magneziu (duritatea apei), cât de pură și nepoluată este sursa, istoria apei. Gândiți-vă că apa pe care o bem acum este acumulată din ploi de acum zeci, sute, mii de ani sau topită din ghețari. Apa trece prin numeroase straturi de rocă, argila, nisip și „adună” toate bunătățile naturii, rezultânt gusturi și profile senzoriale unice.

„Trebuie să înțelegem că degustarea de ape este în sine o experiență epicuriană. Ca urmare, mediul înconjurător, starea de spirit, fumatul, alimentele consumate anterior, aerul din încăpere, toate influențează. Mai ales pentru că nuanțele sunt fine și ai nevoie de concentrare și imersiune în lumea apelor pentru a le prinde pe toate”.

- Cum compari diferitele tipuri de apă? De exemplu, cum diferă apa plată de cea minerală sau carbogazoasă?

- Apele, ca și vinurile și alte băuturi, se degustă pe categorii - plate, carbogazoase, curățate. În cazul celor plate, despărțim pe categorii de mineralitate de la foarte scăzută, la foarte ridicată. În cazul apelor carbogazoase diferențiem și ape natural carbogazoase, respectiv ape cu CO2 adăugat. În ultima categorie, apele curățate, evaluăm unicitatea (vorbim de ape care la bază sunt minerale naturale, dar la care s-au adăugat diverse săruri și minerale pentru a le îmbunătăți). După această clasificare, încep degustările propriu-zise (legenda spune că un somelier de apă trebuie să știe mereu unde este baia), în care se evaluează prospețimea, aromele întâlnite, duritatea, cum rămâne paleta bucală ulterior. În categorie separată, se jurizează și ambalajul, un element important mai ales în zilele noastre, design-ul, sustenabilitatea, inovația etc. Avem ape românești premiate pentru gust chiar în Summit-ul de la Atena (un eveniment foarte important în industria de profil - n.r.). Suntem o țară binecuvântată cu multe ape minerale delicioase.

- Există factori externi care pot influența experiența de degustare, cum ar fi mediul înconjurător sau starea de spirit a degustatorului?

- Oo, absolut! Trebuie să înțelegem că degustarea de ape este în sine o experiență epicuriană. Ca urmare, mediul înconjurător, starea de spirit, fumatul, alimentele consumate anterior, aerul din încăpere, toate influențează. Mai ales pentru că nuanțele sunt fine și ai nevoie de concentrare și imersiune în lumea apelor pentru a le prinde pe toate.

„Îmi doresc să oferim ape cât mai variate copiilor, să promovăm consumul de ape minerale în grădinițe și în școli, să venim în ajutorul persoanelor cu alergii și intoleranțe care, de exemplu, au carențe în diferite minerale”.

-  Cum vezi viitorul industriei de degustare a apei, în special în contextul schimbărilor climatice și al resurselor de apă din ce în ce mai limitate?

- Planeta noastră nu va rămâne niciodată fără apă. Este drept că multă apă nu este utilizabilă potabil sau în agricultură și că apa în sine este o resursa finită, însă cantitatea este suficientă. Important este să avem un cadru legal eficient care să nu lase îmbuteliatorii să abuzeze de sursele de apă, să avem un cadru legal care să țină pânzele freatice curate și să reducă poluarea, să avem politici de reciclare bine implementate. Somelierii de apă și, în general, oamenii din HoReCa trebuie să identifice cât mai multe ape, să le aducă în față, să le ofere oamenilor variante. Înainte de gustul apei există un alt principiu și mai important - rotația apelor minerale. Este crucial să nu bem aceeași apă minerală o perioadă îndelungată. Trebuie să le rotim, să le schimbăm. Aici intervenim noi cu degustările și discuțiile despre apă!

- Există vreun impact social sau de mediu asociat cu munca ta?

- Da, exista clar. Îmi doresc să oferim ape cât mai variate copiilor, să promovăm consumul de ape minerale în grădinițe și în școli, să venim în ajutorul persoanelor cu alergii și intoleranțe care, de exemplu, au carențe în diferite minerale. De ce nu, să promovăm România pentru apele minerale grozave pe care le are. Dacă regii vremurilor alegeau să urmeze cure de ape minerale la noi în țară, cred că știau foarte bine ce comori subterane avem.

Apele minerale au fost de secole un dar al naturii pentru umanitate. Cu un sol bogat și un peisaj care îmbină frumusețea naturală cu bogățiile subterane, România se profilează ca un centru important în lumea apelor minerale. Lista apelor  minerale naturale recunoscute, publicată de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, include 78 de izvoare, 19 fiind din județul Suceava, patru din Neamț și unul din Iași.

Apele minerale sunt mai mult decât o simplă sursă de hidratare. Ele reprezintă un amestec unic de minerale și oligoelemente, filtrate natural prin straturile de roci ale solului bogat al regiunii. Această compoziție le conferă proprietăți terapeutice recunoscute, făcând din aceste ape o resursă prețioasă pentru sănătate.

De la îmbunătățirea digestiei până la ameliorarea afecțiunilor reumatice și dermatologice, aceste ape sunt folosite în cure de băut, băi terapeutice și alte tratamente balneare. În industria frumuseții, apele minerale din Suceava sunt utilizate într-o gamă largă de produse, de la cosmetice la tratamente spa. Bogate în minerale esențiale, aceste ape ajută la menținerea unui ten sănătos.

Degustările de apă ne oferă oportunitatea de a explora și de a aprecia subtilitățile apei, un element esențial al vieții noastre. Prin acest proces, putem învăța să identificăm diferențele între sursele de apă, să dezvoltăm un gust mai rafinat și să apreciem importanța apei de calitate în alimentația noastră. În cele din urmă, degustările de apă ne pot ajuta să conștientizăm că apa este mult mai mult decât un lichid comun - este o sursă de bucurie pentru simțurile noastre și un aspect crucial al existenței noastre.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

Două persoane din Iaşi au fost reţinute pentru trafic de droguri. Aveau un pachet cu heroină, adus din Germania
14/04/2024 10:07

Două persoane din Iaşi au fost reţinute pentru trafic de droguri, după ce una dintre ele a fost prinsă in flagrant delict in timp ce ridica un colet, introdus in ţară din Germania, prin intermediul unei ...

Simulare la Iași pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat
14/04/2024 10:04

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi organizează in zilele de 17, 18 si 19 aprilie o simulare, doar la nivelul judetului, a examenelor de Evaluare Natională si Bacalaureat. Inspectorul general, Luciana Antoci ...

Un apartament din municipiul Piatra-Neamț a luat foc
14/04/2024 09:12

Două persoane au fost evacuate in urma unui incendiu care a izbucnit duminică dimineata la etajul 10 al unui bloc din Piatra Neamt, judetul Neamt. Potrivit ISU Neamt, incendiul a izbucnit in jurul orei 7.00, ...

Doi copii de 3 ani au dispărut de la o grădiniță din Vaslui, însă reprezentanții unității școlare nu au alertat inițial poliția. O femeie i-a găsit, după aproape două ore, singuri pe stradă
14/04/2024 00:29

O grădinită din Vaslui a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că doi copii de trei ani au dispărut, iar reprezentantii institutiei scolare nu au alertat initial autoritătile, a anuntat Inspectoratul de P ...

 O fermă a luat foc: Cel puțin 70 de vaci au murit carbonizate
13/04/2024 17:19

Un incendiu urias a izbucnit sambătă la o fermă de animale din localitatea Grivita, comuna Cordăreni, judetul Botosani. Din păcate, 70 de vaci nu au putut fi scoase din flăcări. In ferma de animale din ...

O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
13/04/2024 00:10

O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgenta Spitalului Judetean Suceava si a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoritei a dus la deznodămant neasteptat. O elevă de 17 ani, din clasa a XII-a, s-a preze ...

Inculpat pentru fapte de corupţie, candidat PSD la Primăria Suceava
13/04/2024 00:07

PSD l-a desemnat drept candidat pentru Primăria Suceava pe Vasile Rimbu, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, trimis in judecată pentru corupţie. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, intr ...

 La Guvern s-a luat decizia: Se construiește o nouă autostradă Pașcani-Suceava extrem de spectaculoasă în România
12/04/2024 20:34

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, sustine că in sedinta de Guvern s-a aprobat finantarea Autostrăzii Pascani-Suceava, care va fi parte a mult asteptatei Autostrăzi a Moldovei. Va fi o autostradă c ...

Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier pe DN E85, în județul Neamț
12/04/2024 19:51

Trei persoane au fost rănite in urma unui accident rutier care s-a produs, vineri, pe DN2 E85, in afara localităţii Traian, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ. "In urma verificăril ...

  Accident cu trei victime, la Lețcani
12/04/2024 14:20

Joi, trei persoane au ajuns la spital in urma unui grav accident rutier produs la intrarea in Leţcani, dinspre Podu Iloaiei. Din cauza accidentului, traficul in zonă a fost blocat pe ambele sensuri. Şoferii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei