Virusul periculos care a facut 100 de morti in Europa a ajuns in Romania: Cum se manifesta gripa si ce poti face

default

Dimensiune font:

| 15-01-2017 17:26

 Un nou virus gripal a facut deja peste 100 de morti in tarile europene, in Franta si Spania autoritatile declansand planurile de urgenta. Virusul nu este nou, dar este extrem de virulent. Medicii romani au confirmat si ei tulpina H3N2 in peste 170 de cazuri, fiind inregistrate deja 6 victime. Varful epidemiei ar putea fi inregistrat in trei saptamani.

Cea mai grava situatie se inregistreaza insa in Franta, unde zeci de mii de oameni s-au imbolnavit, autoritatile au mobilizat personalul din 200 de spitale, iar in 30 dintre ele au amanat operatiile mai putin importante pentru ca medicii sa se poata ocupa de bolnavii de gripa, informeaza TVR.

De asemenea, a fost suplimentat personalul medical, iar in unele spitale a fost declansat planul alb de urgenta. In ciuda masurilor luate de autoritati, epidemia a facut pana acum 54 de morti, dar specialistii avertizeaza ca varful ei va fi inregistrat abia saptamana viitoare, relateaza Digi24.

Si Spania s-a inscris pe lista tarilor in care a fost declarata epidemia de gripa, cu peste 50 de morti si sute de cazuri grave. Ritmul in care se inregistreaza imbolnavirile depaseste cu mult media ultimilor ani, iar medicii din Spania se asteapta ca situatia sa se agraveze in perioada urmatoare, pe fondul scaderii temperaturilor.

 

Cel mai afectat este nordul Peninsulei Iberice, unde spitalele lucreaza la capacitate maxima, iar in serviciile de urgenta unii pacienti au asteptat chiar si 18 ore pentru a putea fi internati.

Si Madridul se pregateste serios pentru epidemia de gripa. Operatiile care nu sunt urgente au fost amanate, iar medicii au fost impiedicati sa isi ia zile libere sau de concediu. De asemenea, pacientii care se pot trata acasa au fost externati pentru a se elibera cat mai multe paturi in cazul in care va veni avalansa de gripa.

Care este situatia in Romania

In Romania, de la inceputul anului a fost inregistrata o explozie a cazurilor de gripa, pneumonii si infectii respiratorii (peste 88.000), iar virusul H3N2 si-a facut deja simtita prezenta, fiind confirmate pana acum peste 170 de cazuri si 6 morti, intre care un copil de 1 an si 3 persoane cu varste de peste 65 de ani, informeaza Digi24.

De altfel, specialistii spun ca cei mai afectati sunt oamenii cu sistemul imunitar mai redus, cum ar fi copiii si batranii. Nici una dintre victime nu fusese vaccinata cu serul antigripal.

Cele mai multe imbolnaviri s-au inregistrat in Bucuresti (86 de cazuri), Iasi (27) si Olt (17). La Institutul Matei Bals din Capitala mai sunt internati acum 16 bolnavi de gripa.

Chiar daca deocamdata in Romania nu se poate vorbi despre o epidemie, situatia ar putea sa se agraveze in curand.

"In momentul de fata nu se poate vorbi despre o epidemie, dar numarul de cazuri este in crestere. Asa ca este posibil ca in urmatoarele doua trei saptamani sa ajungem la un numar atat de mare incat sa putem vorbi de epidemie", a declarat pentru Digi24 Catalin Apostolescu, medic infectionist si purtator de cuvant la Institutul Matei Bals.

Si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat pentru Agerpres ca deocamdata nu se poate vorbi despre o epidemie de gripa la nivel national, ci doar despre manifestari de tip epidemic la nivel local, in special in Bucuresti si Constanta.

Acesta a precizat ca cel mai mare risc se inregistreaza in randul cardiacilor, al pacientilor cu boli cronice respiratorii, dar si al copiilor sau femeilor gravide.

Virusul produce o alterare puternica a starii de sanatate, iar in cazul in care bolnavul sufera si de alte boli, poate sa duca la complicatii si deces.

Ce trebuie sa facem

Pentru a reduce cat mai mult riscul de imbolnavire, virusologii ne sfatuiesc in primul rand sa ne vaccinam.

"In aceasta luna inca exista recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc. (...) Vaccinarea este eficienta. Studiile care au fost facute in diverse tari arata ca protectia impotriva gripei este undeva intre 70 - 80% si, chiar daca ea nu este absoluta, in orice caz riscul de evolutie catre formele complicate este mult mai mic in cazul persoanelor vaccinate. In unele tari este obligatoriu ca personalul medical sa se vaccineze impotriva gripei", a sustinut Alexandru Rafila pentru Agerpres.

De asemenea, pe langa imunizare, specialistii ne recomanda sa evitam pe cat posibil multumile, spatiile inchise aglomerate, dar si sa fim mult mai atenti la igiena, pentru ca gripa este o infectie care se raspandeste in general pe cale aeriana, prin intermediul mainilor murdare.

Pe langa spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, este foarte importanta si utilizarea batistelor de unica folosinta atunci cand ne suflam nasul, dar si cand stranutam, pentru a reduce pe cat posibil riscul de a transmite virusul si altora.

"Virusul gripal patrunde in organism pe cale aeriana, prin mucoasele din gura, nas sau ochi. Cand o persoana cu gripa tuseste sau stranuta, virusul este transmis prin aer si poate fi inhalat de orice persoana din jur. Perioada de incubare dureaza de la 18 la 72 ore, timp in care persoana infectata poate sa transmita virusul altor oameni", a declarat prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase, citat de eva.ro.

Gripa H3N2 se manifesta prin febra peste 38 de grade Celsius, tuse, dificultati de respiratie, dureri de cap, curgerea non-stop a nasului, dureri musculare si oboseala continua. Daca aveti aceste simptome, mergeti la medic imediat.

"Trebuie sa va adresati imediat medicului, deoarece prescrierea unui tratament specific gripei reduce gravitatea simptomelor, previne instalarea complicatiilor severe, scurteaza durata bolii si contagierea celor apropiati", a mai declarat dr. Adrian Streinu-Cercel.

Virusul H3N2 este considerat extrem de virulent deoarece "este capabil sa isi schimbe setul antigenic, adica proteinele de suprafata, astfel incat desi este vorba de acelasi tip de virus, apare sub numeroase forme, pentru care trebuie conceput cate un vaccin specific", a explicat dr. Andreea Tripac, conform sursei citate anterior.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei