Vârsta optimă pentru efectuarea ecografiei de şold în depistarea şi tratamentul luxaţiei congenitale de şold la sugar

default

Dimensiune font:

| 04-04-2017 09:11

"La Clinica Medlife Iasi se vine in intampinarea copiilor inca din primele zile de viata, cu o  investigatie nedureroasa, neinvaziva si neiradianta, ecografia de sold. Cu o dotare tehnica completa si optima, aceasta ecografie este efectuata de Sef Lucrari Dr.Straticiuc Sergiu,Medic Primar Ortopedie-Traumatologie Pediatrica, Medic Specialist Chirurgie Pediatrica, care ne spune de ce este importanta aceasta investigatie"

Fără o cauză suficient cunoscută, luxația congenitală de șold denumită în termeni medicali displazie de dezvoltare a șoldului, este o boală ce afectează dezvoltarea normală a articulației șoldului. La nou născuți displazia apare atunci când capul femurului ( extremitatea proximală a osului) nu se poziționează corect la nivelul cavității osului iliac (acetabul). De obicei, la persoanele sănătoase, această cavitate este ca o cupă adâncă, în timp ce la copiii cu displazie de șold, această cavitate este superficială, aproape plată. Anomalia permite capului femurului să alunece parțial sau total în afara cavității, producându-se o disclocație. Displazia de dezvoltare a șoldului înseamnă de fapt o dezvoltare întârziată a acestuia (displazie).

Practic, la naștere, șoldul fătului nu este suficient dezvoltat. Nu se cunosc bine cauzele, fiind incriminați o serie de factori de risc. Dar, cel mai important este ca părinții să știe că de cele mai multe ori o boala nu are simptome evidente pe care ei să le observe. Șoldul dezvoltat imatur nu doare, copilul nu plânge. De aceea, de multe ori afecțiunea este diagnosticată târziu, când copilul a început deja să meargă și părinții observă anormalitatea mersului. Diagnosticată târziu, boala se vindecă mai greu, uneori fiind nevoie de intervenție chirurgicală. Pentru că nu există simptome evidente care să determine părinții să vină cu bebelușul la consultație, multe cazuri se depistează târziu. E important ca părinții să știe că o simplă ecografie de șold, care nu doare, nu e invazivă și care se poate face după câteva săptămâni de la naștere, depistează la timp dezvoltarea imatură a șoldului la nou-născut. Descoperirea la timp permite aplicarea unor măsuri simple pentru ca șoldul să se dezvolte normal chiar fără să fie necesară purtarea acelor hamuri ortopedice speciale.
Părinții se sperie adesea când aud de acest diagnostic deoarece tratamentul presupune purtarea unui ham ortopedic pentru o perioadă variabilă de timp. Depistată la timp, în multe dintre cazuri problema se poate rezolva dacă părinții iau măsuri simple cum ar fi aceea de a renunța total la a înfășa bebelușul.


Rezultatele unui studiu efectuat, în perioada 2007-2013, care a inclus 1.388 de copii examinați prin metoda ecografică de diagnostic, arată că dintre cazurile de șold imatur care au fost diagnosticate la o vârstă mai mică de 6 săptămâni, 80% s-au maturat spontan la vârsta de 6-10 săptămâni fără aplicarea unui tratament. Așa cum am mai precizat mai sus 80% dintre copii depistați cu șold imatur în acest studiu, au evoluat spre vindecare spontană până la 6-10 săptămâni, fără să fie necesară purtarea unui dispozitiv ortopedic. Pentru ceilalți 20% dintre copii nu s-a constatat evoluția spre maturizare a șoldului, existând riscul de a evolua spre luxație. Aceștia au beneficiat de tratament prin imobilizarea în aparate de abducție (hamuri de abductie). Au fost monitorizați ecografic periodic până la remisia displaziei. 90% dintre copiii care au beneficiat de acest tratament s-au vindecat. Doar în 10% dintre cazuri, hamurile ortopedice nu au avut rezultatul scontat, șoldul nu s-a maturizat suficient și a fost necesară intervenția chirurgicală. Ideea utilizării acestor hamuri ortopedice deși sperie părinți, nu creează probleme copilului. Purtarea hamurilor nu este dureroasă pentru copil, în schimb îi asigură o poziție a membrelor inferioare care permite dezvoltarea corectă a șoldului.
Studiul scoate în evidență importanța ecografiei în diagnosticul evolutiv a displaziei de dezvoltare a șoldului, stabilind vârsta optimă de aproximativ 4-6 săptămâni la care să fie stabilit diagnosticul de șold imatur. De asemenea studiul a evidențiat că șoldul luxat poate fi tratat cu același rezultat bun atât în primele zile de la naștere, cât și la vârsta de 4-6 săptămâni. Din acest motiv recomandăm ca prima ecografie să fie efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni după naștere. Subliniez că pentru a putea vorbi de o evoluție favorabil spontană, cel mai important este ca părinții să nu înfeșe bebelușul. Înfășatul nu permite dezvoltarea corectă a șoldului. Dacă se respectă această indicație, în majoritatea cazurilor, într-o perioadă de 1-3 luni șoldul se poate maturiza spontan. Dacă în urma ecografiei se constată că șoldul nu s-a dezvoltat suficient până la vârsta de 4-6 săptămâni, atunci va fi necesară utilizarea unui ham de abducție în care va fi purtat copilul pe o perioadă de 1-3 luni, în funcție de caz, cu control ecografic.


Șoldul imatur înseamnă că acesta nu este suficient dezvoltat și dacă nu se iau măsuri se poate ajunge la luxația congenitală de șold, care necesita ghipsuri și intervenții chirurgicale. Așa cum se preciza mai sus, o astfel de problemă la un nou-născut este dificil de depistat doar pe baza semnelor clinice. Neexistând durere, copilul nu plânge. Părintele poate sesiza abducţia limitată a coapselor tradusă prin imposibilitatea de a îndepărta complet membrele inferioare ale sugarului. Singura metodă de depistare la timp a șoldului imatur și a luxației de sold este ecografia.


”Mulți dintre părinți nu cunosc faptul că există posibilitatea ca nou-născutul să aibă o astfel de problemă, chiar dacă pare normal, nu îl doare nimic și nu plânge. Nu știu că o ecografie care nu doare și nu are nici un risc pentru copil, poate duce la depistarea și tratarea unei afecțiuni care mai târziu poate avea repercursiuni grave asupra dezvoltării normale a copilului. Adresabilitatea precoce, are un impact pozitiv asupra numărului mic de cazuri în care se recurge la tratamentul ortopedic, cu purtarea aparatelor de abducție, sau a celui chirurgical. O mare parte dintre părinți evită recomandările medicului de a se prezenta cu copiii la următoarele consultații, abandonându-le fără finalizarea tratamentului”, spune Dr. Straticiuc Sergiu, medic primar Ortopedie si Traumatologie Pediatrica.
Ce se poate întâmpla copilului când afecțiunea
nu e depistată și tratată la timp ?
Daca displazia de dezvoltare a șoldului nu este identificată și tratată la timp poate duce la deformări permanente ale șoldurilor, la degenerarea timpurie a articulației șoldului (coxartroză), ceea ce necesită ulterior protezare de șold . Operațiile pe articulația șoldului presupun un grad variabil de redoare ulterior (ca la orice articulație deschisă); idealul este tratamentul conservator, fără operație, dacă este posibil.


Consecințele netratării la timp a displaziei de dezvoltare a șoldului pot fi următoarele:
- piciorul mai scurt pe partea afectată
- ridicarea fesei de partea afectată datorită proeminării capului femural luxat
- mers șchiopătat sau legănat (dacă sunt afectate ambele șolduri)
- mersul pe vârfuri, piciorul de partea afectată având călcâiul ridicat de la podea, încercând să compenseze astfel diferența de înălțime
- deformarea coloanei vertebrale în plan frontal (atitudine scoliotică)
- dacă sunt afectate ambele șolduri coloana vertebrală prezintă o curbură lombară mai accentuată decât cea normală, făcând să proemine abdomenul.
Avantajele ecografiei de sold:
• diagnostic precoce, de o acuratete ridicata, a malformatiei luxante a soldului
• neinvaziva
• neiradianta
• aplicarea tratamentului ortopedic cit mai rapid, cu verificarea eficientei acestuia
• nu necesita sedarea pacientului si nici substante de contrast (ca de exemplu in R.M.N.), evitand astfel riscul unor efecte secundare nedorite (reactii alergice, anafilactice, deprimarea functiilor vitale in special la nou-nascuti).
De ce sa nu infasam nou nascutii
Nu înfășați copilul cu picioarele legate; este o idee preconcepută că legarea picioarelor ar contribui la „îndreptarea“ picioarelor; dimpotrivă, dacă bebelușul are șolduri imature, în acest mod se poate favoriza luxația de șold.
Concuzie:
La ora actuală numai ecografia de șold, efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni, poate să prevină instalarea luxației de șold și să permită tratamentul conservator al displaziei de dezvoltare a șoldului, înlăturând astfel neplăcerile și riscurile tratamentului luxației constituite.

Sef. Lucrari Dr. Straticiuc Sergiu
Doctor in Stiinte Medicale
medic primar Ortopedie si Traumatologie Pediatrica
medic specialist Chirurgie Pediatrica
- competenta in chirurgie spinala (scolioze)
- competenta in tratamentul ortopedic a
Piciorului Varus Equin Congenital dupa metoda Ponseti
- competenta internationala in ecografia
de sold a nou nascutului si sugarului acordata de
Prof. Dr. Reinhard Graf, Stolzalpe – Austria (2009)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei