Secretele cozonacilor frământaţi după tradiţia din Joia Mare EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 13-04-2017 12:11

Potrivit tradiţiei, astăzi este ziua când gospodinele pregătesc cozonacii şi pasca * tot astăzi se vopsesc şi ouăle * cine nu reuşeşte să umple bucătăria de arome mai poate face acest lucru abia în Sâmbăta Mare * în Vinerea Mare nu se face niciun fel de coptură

 

Nici nu cântau bine cocoşii că satul se umplea de forfotă. Din gospodăriile pline de cireşi în floare ieşeau femei ce purtau cu grijă, în panere sau în braţe, precum un prunc înfăşat, tăvile pline de cozonaci. Bătrânele îşi făceau de treabă pe lângă cuptorul mare, aveau grijă să potrivească focul din lemne atent alese şi clădite de cu o seară înainte de bărbaţi care tare ar mai fi poftit la un pahar de rachiu, dar nu se cuvenea în Săptămâna Mare. Imediat ce primele arome ale copturii dulci se împrăştiau prin sat ştiai că se apropie Paştele. În satele Moldovei tradiţia coacerii cozonacilor laolaltă, în cuptorul cel mare, în Joia Mare, era mult aşteptată. Acum lucrurile s-au mai schimbat şi treburile se ticluiesc în fiecare bucătărie. Puţine mai sunt locurile, şi doar în sate îndepărtate, unde femeile coc împreună bunătăţile de Paşte.

Creatorul de scofeturi

Imediat ce am trecut pragul laboratorului mic ne-a învăluit un miros ce amintea de cel ieşit din cuptorul bunicii. În sala cochetă, plină de aparate moderne, nu se auzea decât foşnetul mâinilor care pregăteau cozonacii. Din când în când, un zgomot venit parcă de nicăieri dădea de veste că bucălaţii plini de nucă sunt gata şi că aşteaptă să fie eliberaţi din încăperea în care s-au copt. Sub ochii Cristinei Covalschi, scofeturile se aşează una câte una pe un raft pregătit din timp, de unde vor porni spre mesele pofticioşilor. „Prietenii noştri glumesc şi spun că sunt din nucă şi aluat, nu invers. Ne place să-i răsfăţăm pe toţi cei care ne calcă pragul şi pregătim pentru fiecare reţeta după cum şi-o doreşte. Avem cozonaci cu nucă, ciocolată, cu stafide, cu rahat”, am aflat de la Cristina Covalschi, unul dintre ieşenii care au făcut o afacere dintr-o pasiune pentru dulce.

Povestea scofeturilor a plecat de la pasiunea veche a mamei Cristinei, transformată ulterior în afacere după ce a văzut că oamenilor le plac prăjiturile de casă. „Am început în urmă cu şase sau şapte ani cu turte de casă, plăcinte cu mere, prăjiturile din copilărie pe care le ofeream în Piaţa Păcurari. Le-au plăcut şi încet, încet am crescut. Am deschis laboratorul şi acum facem mult mai multe lucruri, dar cozonacii sunt la mare căutare şi nu doar de sărbători, ci tot anul”, a continuat Cristina. În laboratorul ei se folosesc numai produse BIO, fără premixuri, fără „ingrediente cumpărate ca produse la sac”. Totul este dublat de pricepere, muncă şi multă pasiune. Reţetele provin din caietul mamei şi sunt adunate de prin toată ţara, în timpul diferitelor călătorii. „Toate sunt bune, dar parcă nimic nu este mai delicios decât cozpnacul nostru moldovenesc”, a zâmbit ieşeanca din spatele „Creatorului de scofeturi”.

Aluaturi dulce, cu dichisuri boiereşti

Când vine vorba despre cozonaci, pregătirile sunt multe şi migăloase, aluatul având nevoie de multă grijă. Aşa sunt cozonacii, pretenţioşi, că doar nu degeaba îi întâlnim la toate sărbătorile creştine. Numele copturii dulci vine din grecescul „kosona”, care înseamnă „păpuşă” pentru că se pregătea la momente importante şi aveau forme antropomorfe. Cozonaci sunt şi la bulgari, şi la ruşi, şi la unguri, şi la polonezi, şi la greci, dar şi la italieni şi erau chiar şi la egipteni. Pâinea dulce, îmbogăţită cu lapte, miere, arome, fructe, era servită la ritualuri importante şi nelipsită de la ospăţurile împărăteşti. Cozonacul, sub diferite forme, se regăseşte şi la armeni, şi la evrei. Fiind o coptură domnească, femeile îi acordă o mare atenţie atunci când îl prepară.

Când vine vorba despre bunătăţile de Paşte, nimic nu începe în laboratorul Cristinei Covalschi dacă termometrul nu arată măcar 25 de grade. Aşa sunt copturile pascale, migăloase şi dornice de răsfăţ. Le place căldura, dar şi atenţia. Niciun ingredient nu intră în vasul de frământat dacă nu are temperatura necesară şi nu a fost atent cântărit fiind măsura şi căldura contează mereu.

După ce tot a fost pregătit şi fiecare ou, cristal de zahăr, picătură de lapte ori fărâmă de unt şi-au găsit locul şi rostul în făina care le va acoperi ca o mantie protectoare, începe cea mai importantă operaţiune - frământatul. „În fapt vorbim despre aerarea aluatului, care trebuie să aibă şi o anumită elasticitate. Îţi dai seama şi din ochi când este gata, dacă ai experienţă. Lăsăm aluatul la crescut, apoi modelăm cozonacii. Îi umplem cu ce îşi doreşte fiecare, apoi îi lăsăm să mai crească în tăvi. La final îi ungem de două ori cu ou, nu cu diferite soluţii, cum am mai auzit. Pe urmă îi încredinţăm cuptorului vreo oră şi jumătate”, am mai aflat de la Cristina. Când o auzi vorbind spui că e treabă uşoară, dar nu-i deloc aşa. Aluatul se lasă greu cucerit şi ai nevoie de forţă ca să-i învingi rezistenţa.

Frământatul e treabă de bărbat şi de aceea mulţi gospodari îşi ofereau sprijinul la mânuit cozonacii în covată. Dar totul merită pentru că la final, când cuptorul îşi eliberează ostaticii, casa, sau pe vremuri satul, se umple de un miros ce aminteşte nu doar de copilărie, ci şi de sărbătoarea ce va să vină. Uneori, femeile mai închid câte un ochi când vreun năzdrăvan mai ciupeşte din colţul crocant şi aromat, sub privirea scrutătoare a bunicilor, care respectă Postul Paştelui. Dar copiii sunt pofticioşi şi-apoi ei nu ştiu încă de păcate...

Obiceiul coacerii cozonacului şi a păştii în Joia Mare încă se mai păstrează, chiar dacă unii dintre noi se mai abat şi pe la supermarket. Sunt buni şi dolofanii înveliţi în celofan, dar nu au gustul de acasă şi nu poartă dragostea şi priceperea celor ce i-au plăsmuit şi care peste două zile îi vor duce la biserică în schimbul Luminii.

Maura ANGHEL

 

 

Ingrediente pentru 3 cozonaci

Făină - 1 kilogram

Zahăr – 300 de grame

Lapte - 500 ml

Unt – 150 grame

Sare – o lingură

Drojdie – 50 de grame

3 ouă

Coajă de lămâie, esenţă de rom

Pentru umplutură – nuci, cacao, ciocolată, stafide, rahat (la alegere, după gustul fiecăruia)

Obligatoriu – dragoste şi pricepere cât cuprinde!

 

 

 

Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. Oul roşu de Paşte simbolizează sângele Domnului şi ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor. Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei