Şarlotă cu mere
Dimensiune font:
Acuma poate-o să ziceţi că, în vasta legiune a prăjiturilor cu mere care există pe lumea asta, nu mai era musai nevoie de încă una. Desigur, la prima vedere s-ar putea să fie corectă ideea. Numai că, vedeţi dumneavoastră, la această şarlotă cu mere vorbim de mere necoapte (adicătelea crocante), ceea ce, zic eu, dă un farmec şi o prospeţime aparte desertului despre care tocmai am început să vorbim. Aşa că eu zic să-l încercaţi măcar o dată (că-s ferm convins că după aia cererile vor veni)
Aşa că pregătiţi
2 mere Golden (n-am avut Ionatane)
125 g de unt,
125 g zahăr pudră,
100 g amidon alimentar de porumb,
100 g gem de caise,
50 g făină,
3 ouă,
1 lămâie,
1 plic de zahăr vanilat,
8 biscuiţi amaretti,
1 mână de fistic, curăţat,
sare,
plus nişte unt şi făină, pentru tapetat forma.
Puneţi untul într-un castron, cu 50 g de zahăr, şi frecaţi-l spumă. Încorporaţi în compoziţie un gălbenuş şi zahărul vanilat.
În alt castron, puneţi două ouă întregi şi restul de zahăr şi un vârf de cuţit de sare. Bateţi năprasnic, cu telul sau cu mixerul, până obţineţi o compoziţie spumoasă.
Adăugaţi în ploaie făina şi amidonul, amestecând neîncetat, apoi prima compoziţie, de unt, continuând amestecarea.
Vărsaţi totul într-o formă de şarlotă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Nivelaţi, băgaţi forma în cuptorul încins dinainte, la 180º, şi ţineţi-o 40 de minute.
În timpul ăsta curăţaţi merele, tăiaţi-le felii cât de subţiri (neapărat să fie şi una mare, rotundă şi frumoasă, pentru pus deasupra) şi frecaţi-le cu zeama de lămâie, să nu se înnegrească.
Când blatul s-a copt, scoateţi-l pe un grătar şi lăsaţi-l să se răcorească.
Ca să nu vă plictisiţi, turnaţi gemul într-o crăticioară, încălziţi-l şi apoi treceţi-l prin sită (dacă ziceţi că-i nevoie)
Ungeţi bine blatul cu genul încălzit, lipiţi feliile de măr, suprapunându-le uşor. Ungeţi-le şi pe ele cu gemul lichefiat şi presăraţi totul cu 4 amaretti sfărâmaţi.
Decoraţi totul cu fistic şi cu restul de amaretti, başca felia de măr păstrată. Gata.
Cât despre vinul pentru această şarlotă cu mere, eu aş vrea un Muscat dulce, măcar din motive de gem de caise. Dar dac-o să beţi o Tămâioasă aşijderea, s-ar putea să fie la fel de bine.
www.costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau